PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwsze zdjęcia :)

bananowyrogal
01-07-2019, 13:17
Ostatnio stwierdziłem, że warto byłoby zmienić sprzęt.

Na początku używałem, jeszcze z 10 lat temu, starego Canona Powershota z matrycą 5 megapikseli.
Rok temu był to Nikon D3100, zabawka, którą sprzedałem po paru miesiącach.
Teraz, od przedwczoraj, bawię się Nikonem D7200, którego kupiłem z obiektywami: 18-140 Nikkor, 35/1.8 Nikkor i 55-300 też Nikkor. Zabrałem go ostatnio do lasku. Czekam na jakiś feedback itd.

1.

27093

2.

27095

Zdjęcia straciły trochę na obróbce - to mój start :)

6868
01-07-2019, 15:21
Czy napewno chciales sie tymi zdjeciami pochwalic?

Lu
01-07-2019, 18:03
Czy napewno chciales sie tymi zdjeciami pochwalic?

Pozwolę się podpiąć pod pytanie.
I jeszcze jedno. Skoro, jak twierdzisz zdjęcia straciły na obróbce-może wrzuć prosto z puszki.

marcin255
01-07-2019, 19:08
skro wrzucił to chyba chciał a coś Panowie merytorycznie bo tak widzę parą ( :lol: ) chadzacie i ten sam tekst wsadzacie ... upsssss

Obrazek2000
01-07-2019, 19:33
Mi się dwójka podoba...

Lu
01-07-2019, 19:35
skro wrzucił to chyba chciał a coś Panowie merytorycznie bo tak widzę parą ( :lol: ) chadzacie i ten sam tekst wsadzacie ... upsssss
marcin255 ??? Chadzacie-wsadzacie-to może merytorycznie odpowiedz-gdzie? Najlepiej linkiem się podeprzyj.
No i sam coś może merytorycznie.
Słabe to było...

marcin255
01-07-2019, 19:41
Lufa , jakże wymowne , populistycznie powielasz i popierasz oraz powtarzasz bzdurne uwagi innych nie mając własnego zdania .
2 fajne choćby było lepiej od przodu , 1 mina trochę odstrasza

Lu
01-07-2019, 19:46
marcin255
populistyczne? Słownik polecam.
Nie widzę sensu pisać tego samego co mnie się na usta ciśnie jeżeli już ktoś to wyartykułował-nawet jeżeli uważasz je za bzdurne. Choć bzdurne jest sformułowanie, którego użyłeś, a którego znaczenia nie ogarniasz. Kończę bo klawiatury i czasu szkoda.

6868
01-07-2019, 20:35

Nie wiem czy zauwazyles Wacpan, ze zapytalem z naciskiem na"tymi''.
Dalsza czesc Twojego monologu z grzecznosci pomine.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mi się dwójka podoba...

Podoba Ci sie bo? Bo mi sie ani jedynka ani ta druga fota nie podoba. Chociaz nie, podoba mi sie na jedynce tylko i wylacznie swiatelko na spietych wlosach.

marcin255
01-07-2019, 23:55
Nie wiem czy zauwazyles Wacpan, ze zapytalem z naciskiem na"tymi''.
Dalsza czesc Twojego monologu z grzecznosci pomine.

@marcin255 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43174)
populistyczne? Słownik polecam.
Nie widzę sensu pisać tego samego co mnie się na usta ciśnie jeżeli już ktoś to wyartykułował-nawet jeżeli uważasz je za bzdurne. Choć bzdurne jest sformułowanie, którego użyłeś, a którego znaczenia nie ogarniasz. Kończę bo klawiatury i czasu szkoda.
Uraziłem Panów ?? Ooo tak mi przykro , albo i nie bo mi tu bufonadą jedzie .

PM.M
02-07-2019, 00:17
Może tak konkretnie coś napiszecie, żeby z tego jakaś wartość edukacyjna była. Co się podoba, co nie podoba, jak odczytuję itp.
Ja tych zdjęć np nie rozumiem, tzn "co autor miał na myśli". W szczególności jedynka i ta mina (co ona ma oznaczać?) oraz padanie światła na twarz. W dwójce jest jakiś pomysł. Tyle, że skojarzenie jakie przychodzi do głowy, to baron Münchhausen. On to ponoć miał się sam z bagna za włosy wyciągnąć. Światło zupełnie nie tak... za ostre. Chyba że taki kontrast ma być, to wtedy znów kontrast za słaby. I na moje oko 2 mocno w fiolet całość idzie, nie wiem czemu. Coś jak Fuji Superia. Nie dawaj też tego loga, bo ani zdjęć od kradzieży nie uchroni, ani ładnie ni profesjnalnie nie wygląda.

Jacenty Z.
06-07-2019, 12:15
Może tak konkretnie coś napiszecie, żeby z tego jakaś wartość edukacyjna była. Co się podoba, co nie podoba, jak odczytuję itp.

Całkowicie podzielam :) Co do samych zdjęć zaś - na wielu forach (także i na tym, które zwykło być bardzo zacne, choć nic nie uchroni się od niepotrzebnych sporów) powtarzana jest ta sama obiegowa prawda: To nie aparat robi zdjęcia, lecz fotograf. Świadomy fotografujący zaś, to nie taki ktoś, kto naciska na spust, ale ktoś, kto widzi przede wszystkim ŚWIATŁO i rozumie, jak zobaczą to światło obiektyw i matryca jego aparatu (niezależnie od marki i ilości zer w oznaczeniu korpusu).

Autorze szanowny, warto może czasem zwrócić uwagę, że kiedy fotografujesz dziewczynę - która oprócz trzepotania rzęsami i sposobu poruszania się ma swój zapach czy głos - aparat większości tych rzeczy nie widzi. Bardzo dobrze widzi natomiast światło - a cień na pół twarzy to raczej częsty błąd - chyba, że chciałeś wydobyć z modelki nastrój złowrogi lub podkreślić dwoistość kobiecej natury.

Obrazek2000
06-07-2019, 13:32
Podoba Ci sie bo? Bo mi sie ani jedynka ani ta druga fota nie podoba. Chociaz nie, podoba mi sie na jedynce tylko i wylacznie swiatelko na spietych wlosach.

Podoba mi się poza, tło, ładne włosy, bluzka, kolory... Ogólnie wszystko ładnie pasuje. Dlatego mi się to zdjęcie podoba. Najważniejsza jest tu chyba poza modelki; taka beztroska, sielankowy poranek i "kocia leniwość".