Zobacz pełną wersję : Epson L805 - problem z kolorem
Kupiłem używaną drukarkę, przed zakupem poprzedni właściciel wykonał wydruk, który ładnie wyszedł.
U mnie natomiast wydruk z Gimpa i PS wychodzi czarno-zielony, drukując bezpośrednio z folderu wychodzi w kolorze, jednak kolor nie jest jak być powinien.
Sprzedawca powiedział, że miał ustawione kolory i skalibrowany monitor, ale wraz z usunięciem drukarki usunął ustawienia przez co nie może podać mi ustawień.
Nie posiadam sprzętu do kalibracji monitora, ale chyba mimo tego wydruk powinien w miarę dobrze wyglądać, a nie, że np. zamiast szarego drukuje się zielony.
Czy jest szansa uzyskać tutaj odpowiedzi jak ustawić drukarkę?
Może jest tu ktoś kto posiada ten model?
Drukowany obrazek:
27079
Wydruk:
27080
Drukarka Epson L805 (i barwnikowe tusze Epson ITS) to dobra i tania opcja do zabawy w drukowanie zdjęć kolorowych, ale nie zapewni Ci idealnie neutralnych szarości. Satysfakcja z wydruków z tej drukarki to sprawa bardzo indywidualna, zależna od poziomu akceptowalności samego użytkownika. Przy wysokich wymaganiach co do precyzji koloru i wrażliwości na niuanse w tonalności, a szczególnie do drukowania zdjęć czarno białych lepiej wybrać drukarkę na tuszach pigmentowych. O ogólnych różnicach pisałem jakiś czas temu tutaj: https://www.optyczne.pl/669.1-artykuł-Drukowanie_zdjęć_jest_proste!_-_wybór_drukarki_do_zdjęć.html. Jeśli drukujesz na papierach Fomei (FomeiJet i Fomei Collection) to spróbuj drukowania z naszymi profilami ICC: https://sklep.medikon.pl/profile-icc/.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ogólnie drukować będę tuszem sublimacyjnym na papierze sublimacyjnym.
Teraz jak zalany jest zwykły tusz, to chciałem to wykorzystać i na zwykłym papierze drukować posiadane .pdf i zdjęcia.
Poprzedni właściciel również testowy wydruk zrobił na zwykłym papierze i miał kolor szary zamiast zielonego, a głowa ludzka wychodziła w normalnej barwie, a nie czerwonej.
Czy Twoje profile można wykorzystać do druku na zwykłym papierze?
Czy prócz zainstalowania profilu coś jeszcze w ustawieniach drukarki trzeba zmieniać?
Profile ICC tworzone są dla konkretnego zestawu: drukarka + atrament + papier + ustawienia druku (sterownik drukarki + aplikacja z jakiej drukujesz). Profil ICC zrobiony dla konfiguracji ABCD da dobre rezultaty tylko przy druku na konfiguracji ABCD. Zmiana któregokolwiek czynnika wymaga przygotowania i potem zastosowania w drukowaniu nowego profilu ICC dla nowej konfiguracji.
Profile generyczne ICC Fomei z podanej wcześniej strony będą działać na oryginalnych tuszach Epson i papierach Fomei.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Może banalne pytanie, ale dla formalności: sprawdzałeś czy głowica ma drożne wszystkie dysze (nozzle check z poziomu sterownika drukarki)?
Jak dla mnie to standardowy problem braku poprawnego profilu drukarki. Odezwij się do mnie na prv, powalczymy.
Barryhog
09-07-2019, 11:45
Mial ktos moze do czynienia z drukarka Epson SureColor SC-P600 A3 ?
Czy wystarczy do wydrukow do albumow slubnych?
Moge ja teraz kupic w miare przystepnej cenie 2200 razem z Epson A3 Hot Press Natural 25 stk.
Udało się ustawić tego Epsona ? U mnie na Windows 11 z papierem, na którym drukuję trochę za dużo różowego zafarbu. Mogę przy każdym wydruku zmieniać we właściwościach, ale wchodząc w ustawienia drukarki nie zapamiętuje tej "kalibracji" na stałe.