PDA

Zobacz pełną wersję : D3s err i lustro w górnej pozycji

mazursky
30-06-2019, 11:57
Witam,

mam problem z puszką wspomnianą w tytule. Po kilku czy kilkunastu miesiącach leżenia w szafie uruchomiłem sprzęt zrobiłem kilka zdjęć i aparat niestety odmówił posłuszeństwa, pokazuje error lustro pozostaje w górnej pozycji a migawka wygląda na to, że się nie podnosi, oczywiście w wizjerze czarno. Podczas naciskania spustu opuszcza się lustro, ale wraca do góry. Przebieg znikomy, niecałe 3 tys pierwsza migawka.
Jakieś sugestie żeby sprawdzić który prawdopodobnie mechanizm padł czy zawiesił się? Problem chyba "znany" ale raczej chyba w niższych trochę modelach...lub z większym przelotem.
27025

stachmuszel
01-07-2019, 13:39
Jedyne co mi przychodzi do głowy to akumulator, czy był dobrze naładowany. Po kilku miesiącach leżenia może być różnie.

mazursky
02-07-2019, 20:58
Właśnie zapomniałem dodać, aku było naładowane, jednakże pokazuje już 4 czyli maksymalne zużycie. Zamówiłem nowy, zobaczymy czy coś zmieni. Ogólnie gdzieś na zagranicznym forum czytałem o kimś kto miał identyczną sytuację po takim leżakowaniu w tym samym modelu. Może te puchy nie powinny leżeć tylko pracować :)

nikoniarz
02-07-2019, 21:10
Właśnie zapomniałem dodać, aku było naładowane, jednakże pokazuje już 4 czyli maksymalne zużycie. Zamówiłem nowy, zobaczymy czy coś zmieni. Ogólnie gdzieś na zagranicznym forum czytałem o kimś kto miał identyczną sytuację po takim leżakowaniu w tym samym modelu. Może te puchy nie powinny leżeć tylko pracować :)
Takie zużycie akumulatora nie powinno mieć nic do opisywanej usterki. Jeden z moich ma taką wartość od bodajże dwóch lat, korpus grubo ponad 200.000 klapnięć i nic takiego nigdy nie miało miejsca.

Studio5s
03-07-2019, 09:11
Witam.
Może od długiego leżenia aparatu, zapatyniały elektromagnesy, lub połączenia płyt elektroniki.
Raczej nie zdarza się żeby przy takim przebiegu padł mechanicznie.