Zobacz pełną wersję : Polar do Tokiny 100- jest sens???
Klamka zapadła, kupuję Tokinę 100/2.8. Zastanawiam się czy przydatne będą jakieś filtry. UV kupuje od razu- tak dla protekcji, ale np. polar bedzie mi potrzebny do macro/portretu??? Może jakieś inne filtry??
sądzę, że na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko sobie sam. Ale przecież mając inne obiektywy będziesz mógł używać tego polara ze wszystkimi swoimi szkiełkami (kup sobie np większy i redukcje filtrowe).
Do krajobrazu jest nie zastąpiony i do macro przy świetle naturalnym także będzie pomocny! Ja teraz płaczę bo nie mam (zmieniłem obiektyw i mój stary polar nie pasował :( a że to 82mm to funduszy na razie brak) sądzę, że to podstawowy filtr który powinno się mieć.
pozdrawiam
Dobra decyzja :-) Ja również wybrałem Tokinę, zakupy prawdopodobnie w tym tygodniu :-) Póki co wybieram sklep, narazie najtaniej w fotoexpercie, za 1449 (przesyłka gratis). Masz może jakiś własny typ, godny polecenia?
Co do filtrów, to myślę że warto kupić polara do makro. Wiem z doświadczenia, ze czasem trzeba pozbyc się refleksów światła np. z mokrego listka, a polar wtedy jest bardzo pomocny.
UV tez warto kupić tak na wszelki wypadek ;-)
Pozdrawiam
Czyli trzeba jeszcze 200zł ze świnki wydusic;)
Szemo- ja zamawiam jutro w cyfrowe.pl. 1449+12zł za przesyłkę. Darmowa dostawa jest od 1500 więc jeśli masz coś jeszcze do kupienia to polecam, wszystko co mam w stopce jest od nich i jestem bardzo zadowolony.
A jaki polar możecie polecić, ba mam B+W MRC ale denerwuje mnie i tak troszke czyszczenie-zwłaszcza wewnętrznej strony. Może Marumi alboco... ???
Marumi bo to rozsądny kompromis jakości do ceny
I dobrze się czyści
200 zł nie starczy nawet na Marumi (nowego oczywiście). Tym niemniej warto kupić. W portrecie mało przydatny, w makro tak sobie. Można zdjąć odblaski z rośliny jak nie używa się lampy, co także zwiększa nasycenie kolorów. Ale przecież nie tylko makro można robić tym obiektywem. Również coś z krajobrazu. A ponadto chyba nie tylko jeden obiektyw posiadasz. Polar to jeden z nielicznych filtrów, który nadal przydatny w cyfrze, bo większość straciła rację bytu; można symulować ich efekty w programach graficznych.