PDA

Zobacz pełną wersję : Polar do Tokiny 100- jest sens???

emet_b
22-06-2007, 13:35
Klamka zapadła, kupuję Tokinę 100/2.8. Zastanawiam się czy przydatne będą jakieś filtry. UV kupuje od razu- tak dla protekcji, ale np. polar bedzie mi potrzebny do macro/portretu??? Może jakieś inne filtry??

mp_
23-06-2007, 13:19
sądzę, że na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko sobie sam. Ale przecież mając inne obiektywy będziesz mógł używać tego polara ze wszystkimi swoimi szkiełkami (kup sobie np większy i redukcje filtrowe).
Do krajobrazu jest nie zastąpiony i do macro przy świetle naturalnym także będzie pomocny! Ja teraz płaczę bo nie mam (zmieniłem obiektyw i mój stary polar nie pasował :( a że to 82mm to funduszy na razie brak) sądzę, że to podstawowy filtr który powinno się mieć.

pozdrawiam

Szemo
23-06-2007, 14:12
Dobra decyzja :-) Ja również wybrałem Tokinę, zakupy prawdopodobnie w tym tygodniu :-) Póki co wybieram sklep, narazie najtaniej w fotoexpercie, za 1449 (przesyłka gratis). Masz może jakiś własny typ, godny polecenia?

Co do filtrów, to myślę że warto kupić polara do makro. Wiem z doświadczenia, ze czasem trzeba pozbyc się refleksów światła np. z mokrego listka, a polar wtedy jest bardzo pomocny.

UV tez warto kupić tak na wszelki wypadek ;-)

Pozdrawiam

emet_b
24-06-2007, 17:38
Czyli trzeba jeszcze 200zł ze świnki wydusic;)
Szemo- ja zamawiam jutro w cyfrowe.pl. 1449+12zł za przesyłkę. Darmowa dostawa jest od 1500 więc jeśli masz coś jeszcze do kupienia to polecam, wszystko co mam w stopce jest od nich i jestem bardzo zadowolony.
A jaki polar możecie polecić, ba mam B+W MRC ale denerwuje mnie i tak troszke czyszczenie-zwłaszcza wewnętrznej strony. Może Marumi alboco... ???

jarek76
24-06-2007, 19:38
Marumi bo to rozsądny kompromis jakości do ceny
I dobrze się czyści

markB
25-06-2007, 12:37
200 zł nie starczy nawet na Marumi (nowego oczywiście). Tym niemniej warto kupić. W portrecie mało przydatny, w makro tak sobie. Można zdjąć odblaski z rośliny jak nie używa się lampy, co także zwiększa nasycenie kolorów. Ale przecież nie tylko makro można robić tym obiektywem. Również coś z krajobrazu. A ponadto chyba nie tylko jeden obiektyw posiadasz. Polar to jeden z nielicznych filtrów, który nadal przydatny w cyfrze, bo większość straciła rację bytu; można symulować ich efekty w programach graficznych.