Zobacz pełną wersję : Potrzebuję 50mm do nikona z "filmową" przysłoną
Może nie musi być w pełni filmowa czyli bezstopniowa ale musi pracować TYLKO na roboczej przeslonie.
Ostry w zakresie 8-11-16
odległosci 60-1,5m
Manualny chyba najlepszy nie za drogi
zeberek1
27-06-2019, 11:58
fafniak Nikkor ai 1.8/50. Ostrość minimalna 0.45m. Mam taki jakby co. Pasuje?
Czy on pracuje na roboczej przysłonie ?
Wsadzę go do d610 ?
zeberek1
27-06-2019, 12:22
Bez najmniejszego problemu się da założyć. Chodzi o to czy będzie filmował przy manualnie ustawionej przysłonie np: 8? Raczej powinien ale tego to juz nie wiwm jak D610 ma te funkcje rozwiązane. Trzeba by zapytać wtajemniczonych. Pierścień przyslony normalny jest więc da się ręcznie wybrać wartość i ją zmieniać. Ustawianie ostrości manualnym obiektywem to też inna bajka niz takim AF.
nie może ruszać przesłoną do zdjęcia - to musi być sztywna wartość robocza.
Do zdjec mi to potrzebne
Jak reaguje na silnie oświetlone obiekty w kadrze? Nie traci kontrastu ?
zeberek1
27-06-2019, 12:37
Optycznie to chyba jedno z najlepszych szkieł Nikona. No ale zeby nie ruszał przysłoną czyli jesli dobrze rozumiem jej nie domykał w momencie robienia zdjecia to chyba raczej nie moze byc Nikkor tylko jakiś inny zaadoptowany z całkowicie niezalezną przysłoną od popychacza w body. Chyba ze z Nikkora zeby wymontować popychacz przyslony i wtedy będzie sterowana tylko ręcznie pierscieniem i domykana lub otwierana na stałe do wartosci roboczej powiedzmy 2.8 czy 5.6 lub 11?
No to potrzebuję szkło z wymontowanym popychaczem
Pentax takumar miał takie przełączniki ale przez debilną odległość w nikonie - nie pasi
Marcin...
A pierwszy z brzegu Helios na pierwszym z brzegu adapterze bez soczewki? OK, 58...
No to Tessar za jeszcze mniejsze grosze? Albo inne dowolne 50 na M42. Odległość jak pisałeś, 0.6-1.5 metra - przecież M42-Nikon robi tyle bez soczewek czy innego psucia.
Nie do końca bazę kumam.
Chcesz robić zdjęcia, ale żeby puszka przysłoną nie sterowała? Przełączenie sterowania na pierścień przysłon w obiektywie nie wystarczy?
Ma nie ruszać tym cholerstwem !!!!
58 też moze być... powiadasz że do 1.5m wystarczy?
No przecież jak ustawisz sterowanie na pierścień na obiektywie, to przecież puszka nic nie ruszy.
jak to nie - obiektyw pracuje na pełnej dziurze a domyka tylko do zdjęcia
Jeśli weźmiesz obiektyw z pierścieniem przysłony, przestawisz w puszce sterowanie na w/w pierścień, ustawisz go na powiedzmy f/8, to przymknie?
madebyzosiek
27-06-2019, 18:58
Jeśli weźmiesz obiektyw z pierścieniem przysłony, przestawisz w puszce sterowanie na w/w pierścień, ustawisz go na powiedzmy f/8, to przymknie?Nikkory z pierścieniem przysłony zawsze pracują na pełnej dziurze, a domykane są tylko w czasie robienia zdjęć. Obojętnie czy sterujesz kółkiem, czy pierścieniem przysłony. fafniak poszukaj Heliosa 44-2 przerobionego pod Nikona.
jak on się sprawuje z mocno oświetlonym elementem w kadrze - biała kartka oswietlona mocnym swiatłem .
Wypełnia 90-100% kadru. Chodzi o flarę , utratę kontrastu
Nikkory z pierścieniem przysłony zawsze pracują na pełnej dziurze, a domykane są tylko w czasie robienia zdjęć. Obojętnie czy sterujesz kółkiem, czy pierścieniem przysłony. fafniak poszukaj Heliosa 44-2 przerobionego pod Nikona.
Byłem pewien, że nie. Przepraszam za zamieszanie i dzięki za rozjaśnienie.
madebyzosiek
27-06-2019, 22:46
jak on się sprawuje z mocno oświetlonym elementem w kadrze - biała kartka oswietlona mocnym swiatłem .
Wypełnia 90-100% kadru. Chodzi o flarę , utratę kontrastuNooo flary to może jeszcze nie są problemem, ale spadek kontrastu jest dość wyraźny... Trochę lepiej wypada Pentacon 50 1.8, ale tylko trochę lepiej.
czyli może lepiej kupić współczesnego ciamcianga 50mm ?
A moze jest jakaś przejściówkaz mocowania canona na nikona - moze ogarnie te do 1.5m ?
madebyzosiek
27-06-2019, 22:55
Wiem jakie szkło będzie pracowało dobrze pod światło... Takumar 50 1.4. Ale też do przeróbki na Nikona, choć on chyba dawał radę na 1.5 m.
czyli może lepiej kupić współczesnego ciamcianga 50mm ?
Też pomysł, Samyangi wypadają bardzo dobrze, więc raczej się nie zawiedziesz. Ale czy Samyang z bagnetem Nikona będzie pracował inaczej niż Nikkory? Pewnie też na roboczej przysłonie tylko na zdjęciu, ostrzenie na pełnej dziurze...
A moze jest jakaś przejściówkaz mocowania canona na nikona - moze ogarnie te do 1.5m ?
Nie widziałem i wątpię...
Panowie, flara i spadek kontrastu mogą być drastyczne przy pełnym otwarciu, jednak przy F8 nie wiem, czy jest się czym przejmować.
(Ale ja się nie znam, bo nie przymykam.)
Z tego co kojarzę Nikon 50 1.8 E series zbiera dobre recki jeśli chodzi o prace pod światło (budowa frontu powoduje , że radzi sobie lepiej od 50 1.8D np.)
Jest śmiesznie tani (ok 300zł)
Jest manualem i ma pierścień przysłony
Ostrzy od 0.6m
Także można kupić tanio i przerobić popychacz...
@top64 czy możesz odpowiedzieć który obiektyw łatwo pozbawic popychacza aby pracował na nastawionej przesłonie
Fafniak, wszystkie szkła na system Nikona będą przymykały przysłonę dopiero w momencie robienia zdjęcia. Musisz więc pokombinować ze szkłami innych firm, jak np M42 z popychaczami, które idzie ustawić jak się chce.
Nie wystarczy ci w body (tylko nie wiem czy D600 ma?) przycisk podglądu głębi ostrości?
Mam wspominanego manualnego Nikkora 50/1.8, mam go zabrać na plener? Ale on domyka przysłona tak jak każdy inny Nikkor - gdy robisz zdjęcie (albo gdy uzyjesz przycisku podglądu GO).
2 różne Heliosy 44 z przejściówka bez soczewki tez mam.
Przykładowa fotka z Heliosa 44-2 na F8. Ten obiektyw ma bezstopniową przysłonę z możliwością wstępnego określenia wartości roboczej tzw preselekcję.
Pełne słoneczne światło, pod spodem matowa czarna wykładzina podłogowa, kartka A4 z połyskiem do drukowania zdjęć i kilka przedmiotów.Odległość
ok 70 cm. Z przejściówką bez soczewki ostrzy do ok 150 cm. Późniejsze wersje tego obiektywy były już trochę lepsze optycznie, ale miały zaskokową przesłonę
domykaną w trakcie wyzwalania migawki.
26965
Linka do NEF-a z Z6 https://drive.google.com/drive/folders/10BQEMxKEdU4Ttnln__SyLdOghanaSBJ1?usp=sharing
@top64 czy możesz odpowiedzieć który obiektyw łatwo pozbawic popychacza aby pracował na nastawionej przesłonie
No to mnie postarzyłeś ;)
Dopiero zajrzałem do tego tematu.
Każde szkło Nikona, nawet najstarsze domyka przysłonę podczas robienia zdjęcia. Po to ma popychacz. Rozumiem, że potrzebujesz tego do timelapsów, żeby nie było różnicy w naświetlaniu? A próbowałeś szkło z pierścieniem przysłony, sterowane z tego pierścienia? Wtedy popychacz otwiera się na max, a przysłona domyka na wartość ustaloną pierścieniem. Nie ma wtedy zauważalnych różnic jak to zdarza się przy sterowaniu kółkiem.
Każdy z nich da się też przerobić tak, żeby pracował na przysłonie roboczej (taki z pierścieniem)
Mam Pentacon'a 50/1.8 przerobionego pod Nikon, ustawiasz sobie pierścieniem przesłonę i już. Ostrzy od 0,33m. Chcesz, wpadnij i weź.
No to mnie postarzyłeś ;)
Przepraszam
Nie wiem dlaczego na tym forum nie ma takiej funkcji że jak wpisuje się @ i litery do wyskakuje okienko z użytkownikami...