Zobacz pełną wersję : Porządny plecak foto
I stało się: kręgosłup powoli odmawia noszenia na ramieniu torby Tamrac 12 pro i upomina się o przepakowanie do plecaka, który zmieściłby przynajmniej jedno body z gripem i 5-6 obiektywów ( w tym 70-200 albo 200-500).
Mam na oku dwa plecaki:
a) Lowepro Pro Runner BP 450 AW II https://www.fotoplus.pl/torby-fotograficzne/plecaki/Lowepro-plecak-Pro-Runner-BP-450-AW-II
b) Benro CoolWalker 450N https://www.fotoplus.pl/torby-fotograficzne/plecaki/Benro-plecak-CoolWalker-450N
Lowepro przemawia do mnie solidnością wykonania, marką, dobrym wspomnieniem po torbie, ale zastrzeżenie budzi brak pasków z klamrami, które zabezpieczałyby klapę przed przypadkowym otwarciem (np. w razie awarii zamka błyskawicznego).
Benro z kolei "uśmiecha się" względnie niską ceną i ładnym wyglądem na obrazku (także ergonomią), ale nie mam zdania na temat jego praktycznej użyteczności i solidności uszycia (mam dobre zdanie na temat statywów).
Czy ktoś może ma doświadczenie z tymi plecakami - a może ma inne ciekawe propozycje...?
Byłbym wdzięczny za budujące konkretne sugestie. :)
Rozważ następujące sytuacje:
1. zdjęcie plecaka - jak otwiera się główna klapa?
Jeśli przewidujesz łażenie np. po błotnistym terenie, lepiej, żeby dostęp do głównej komory był od tyłu
2. statyw - nogi nie powinny schodzić poniżej dolnej krawędzi plecaka
3. czy potrzebujesz szybkiego dostępu? np. przez boczną kieszeń
1. Klapa może być otwierana od przodu - wyprawy o których piszesz, mogą się zdarzyć incydentalnie...
2. Tak, te nogi statywu powyżej dolnej krawędzi plecaka to oczywista sprawa. Ja jednak chcę traktować plecak jako zamiennik torby (kręgosłup), dlatego w przypadku potrzeby zabrania statywu przewiduję oddzielny dla niego futerał. Raczej nie jestem typowym fotografem przyrody...
3. Mam już mały plecaczek na rower (taki z szybkim dostępem przez boczną kieszeń). Teraz potrzebuję kupić plecak, który będzie alternatywą dla dużej torby (a różnorakich - lepszych i gorszych toreb - używałem od czasów późnego Gierka). Dlatego tez swoją uwagę nakierowałem na te dwa zalinkowane plecaki. Chcę do nich załadować to, co do tej pory zabierałem, idąc w plener (body z gripem, standardowy zoom, szeroki zoom, tele zoom, makro, 2-3 stałki i lampa). Jestem prostym człowiekiem i mam proste wymagania... :)
2. Tak, te nogi statywu powyżej dolnej krawędzi plecaka to oczywista sprawa.
To zostaje jeden z Twojej listy :)
Zerknij jeszcze na to (https://www.amazon.de/Manfrotto-PL-BP-R-310-Professioneller-Kamerarucksack-Zugriffspunkten/dp/B07JGPGLSN/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&keywords=RedBee-310&qid=1561577165&s=gateway&sr=8-1), kiedyś to była Kata, kilogram lżejszy od ProRunnera.
Jest promocja na amazonie.
nikoniarz
26-06-2019, 23:23
statyw - nogi nie powinny schodzić poniżej dolnej krawędzi plecaka
Tutaj sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna- nogi nizej=nizej środek ciężkości statywu...
Istotna sprawa to jak mocno są nizej, jak jest zamocowany statyw, czy całość dynda, obija się...
Mam trzy plecaki Lowepro umożliwiające montaż statywu chyba w każdej możliwej opcji. I każda ma swoje plusy i minusy.
Oglądałem ostatnio tego Benro ale finalnie wybrałem inny model - Benro Pioneer 200. To mój drugi plecak Benro. Jakość wykonania postrzegam jako bardzo zadowalającą. Zmieniałem ponieważ 200-500 rozwalił mi zupełnie logistykę w poprzednim i ponownie zdecydowałem się na Benro. W tym moim jest kieszeń na jedną nogę statywu z boku i iT25 idealnie tam leży nie wystając poza obrys plecaka.
Cóż, przemyślałem wszystko i ostatecznie zamówiłem Lowepro Pro Runner BP 450 AW II. Wydaje się być dobrą, choć bardzo drogą propozycją. Zamki błyskawiczne (tak twierdzi sprzedawca) ma bardzo mocne i dlatego zrezygnowano z pasków zabezpieczających klapę. Zobaczymy po odbiorze przesyłki. Jeśli będę miał zastrzeżenia, odeślę i poszukiwania zaczną się od nowa....
Wszystkim Kolegom, którzy włączyli się do rozmowy, serdecznie dziękuję za porady. :)
Rafaello666
30-06-2019, 17:14
Niedawno wymieniałem mocno wysłużony plecak JPA, któy kupiłem 10 lat temu za jedyne 130 zł. Prawdę mówiąc, gdyby nowe były w sprzedaży, to chyba nie bawiłbym się w drogie marki, tylko kupiłbym drugi, taki sam. Niestety, po 10 latach zaczęły odmawiac posłuszęnstwa zamki. Wracając do tematu - zdecydowałem się na Lowepro Flipside 400 AW. Ja co prawda noszę body z podpiętym obiektywem i do tego maks trzy obiektywy, ale wszystko się mieści i mam jeszcze sporo miejsca na gadżety. Dodatkowa kieszeń na zamek z przodu plecaka pozwala upchnąć jakąś cienką kurtkę, czy polar, a dodatkowo są z boku kieszenie na elastyczne na wodę czy coś tam. Sprawdziła mi się opcja kiedy plecak obracam przypięty na pasie biodrowym i robi mi on za pulpit do zmiany obiektywów, które moge od razu pakować w odpowiednią przegrodę plecaka. Strach w oczach trochę mam, ale wierzę, że producent to przemyślał i cała szklarnia z plecakiem nie poleci na glebę, czy w błoto :)