Zobacz pełną wersję : Laptop dla studentki z dobrą gwarancją
robin102
24-06-2019, 17:08
Raz pomogliście to może drugi raz też się uda.
Rozglądam się za laptopem dla moje Zuzi.
Musi być lekki max 1,4 kg z baterią , nieduży najlepiej 12 cali no 13 max , matryca ful lHD przyzwoita w akceptowalna kolorów. procesor najlepiej i5 RAM z 8 GB dysk SSD najmniej 256, bez karty graficznej, wystarcza procesor graficzny w głównym procesorze.
Warunek najważniejszy. Musi mieć prawdziwą światową gwarancję, czyli jakby się zepsuł w Madrycie to tam bez problemu naprawi, a jakby się zepsuł w Londynie to też bez problemu naprawi w serwisie na gwarancji. Który producent daje taką gwarancję, przynajmniej na Europe
budżet 2500 max 3000zł , jest to możliwe ?
sokolnik
24-06-2019, 17:24
Światowa dziewczyna :) niech kupi za granicą :)
Wysłane z mojego Hułałeja
Carlos_lo
24-06-2019, 17:55
tytul mnie rozochocil:) polecam surface pro 4
Kojocisko
24-06-2019, 19:27
Dell Latitiude 7480 i kolejne z tej serii.
Cena w zależności od konfiguracji
3 lata prawdziwego NBD
14 cali, leciutki, wydajny. Właśnie na niem piszę. Mniejsze FHD chyba nie ma sensu.
martin123
24-06-2019, 20:02
A czy to musi być na Win?
Ja ostatnio kupiłem dla teściowej Acer Chromebook 14. Bardzo prosty, lekki, bateria trzyma około 10 godz. Office też jest od Google ,większość appek z Androida działa.
Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
robin102
24-06-2019, 21:41
A czy to musi być na Win?
Musi być na W10, bo ja jestem administratorem :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Dell Latitiude 7480 i kolejne z tej serii.
Oj to za gruba kasa. Skuter musiał bym sprzedać :(
3 lata prawdziwego NBD
14 cali, leciutki, wydajny. Właśnie na niem piszę. Mniejsze FHD chyba nie ma sensu.
NBD czyli to takie ubezpiecznie na wymianę na nowy.
Chodzi mi o dobrą gwarę na naprawy ewentualne. Przyjadą do domu zabiorą kompa do naprawy i odbiora
O czymś takim myślę
https://www.x-kom.pl/p/444822-notebook-laptop-133-dell-inspiron-5370-i5-8250u-8gb-256-win10-fhd.html#Opinie
nikoniarz
24-06-2019, 22:56
Chodzi mi o dobrą gwarę na naprawy ewentualne. Przyjadą do domu zabiorą kompa do naprawy i odbiora
Dell na niektóre produkty daje gwarancję Premium. Zgłaszasz awarię, w ciągu dwóch dni pojawia się kurier z produktem zastępczym (identycznym). Po odbiorze nowego masz dwa dni na spakowanie i pojawia się kolejny kurier by zabrać ten uszkodzony.
Kojocisko
24-06-2019, 23:06
NBD Della oznacza, że pojawia się Pan z kompletem części i na miejscu reperuje laptopa. M.in dla tego mój zespół od 12 lat używa wyłącznie Delli.
Ten Inspiron jest OK.
Latitiude 7480 - na Allegro od 3,5kpln
nikoniarz
24-06-2019, 23:17
NBD Della oznacza, że pojawia się Pan z kompletem części i na miejscu reperuje laptopa.
Być może jest tak jak napisałeś, bo nie znam tego NBD. U mnie wymieniali produkt na nowy. Co prawda nie był to laptop.
robin102
24-06-2019, 23:29
Dell na niektóre produkty daje gwarancję Premium. Zgłaszasz awarię, w ciągu dwóch dni pojawia się kurier z produktem zastępczym (identycznym). Po odbiorze nowego masz dwa dni na spakowanie i pojawia się kolejny kurier by zabrać ten uszkodzony.
Jak rozkminić tą gwarancję i jakie dokumenty laptop przy zakupie musi mieć, czy może tylko niektórzy sprzedawcy mają takie gwarancje.
Sprzęcik musi być jak najmniejszy, bo całe czas będzie na serio sprzętem mobilnym.
NBD Della oznacza, że pojawia się Pan z kompletem części i na miejscu reperuje laptopa. M.in dla tego mój zespół od 12 lat używa wyłącznie Delli.
Ten Inspiron jest OK.
Latitiude 7480 - na Allegro od 3,5kpln
3,5 kzl już optymistyczniej, ale ciągle ponad Zuzi budżet
martin123
25-06-2019, 19:46
Oj, ale nie wiem czy znajdziesz coś w takim budżecie :nowy +gwarancja+lekki i pewnie szybki [emoji6]. Te tańsze laptopy nie są zazwyczaj lekkie, a tą gwarancję pewnie producent (sklep) daje do tych droższych
robin102
28-06-2019, 00:22
Niestety jest problem :D ten co wymyśliłem i cena odpowiada i konfiguracja i matryca też jest za duży nie wchodzi do torebki Zuzi. Ratujcie :) trzeba z 1 cal mniejszy na ekranie, na obudowie ze 2 cm mniejszy.
Ten miał być kupiony.
https://www.sferis.pl/laptop-dell-inspiron-13-5370-1967-5370-1967-core-i5-8250u-133-8gb-ssd-256gb-intel-uhd-620-win10-p608219
Szukaj dell inspiron 3000 2w1, ma 13", i5 lub i7, spełnia wymagania i może gdzieś uda Wam się wyrwać nowy do 3000zł.
sokolnik
28-06-2019, 14:39
Niestety jest problem :D ten co wymyśliłem i cena odpowiada i konfiguracja i matryca też jest za duży nie wchodzi do torebki Zuzi. Ratujcie :) trzeba z 1 cal mniejszy na ekranie, na obudowie ze 2 cm mniejszy.
Ten miał być kupiony.
https://www.sferis.pl/laptop-dell-inspiron-13-5370-1967-5370-1967-core-i5-8250u-133-8gb-ssd-256gb-intel-uhd-620-win10-p608219Trzeba zmienić torebkę :)
Wysłane z mojego Hułałeja
robin102
08-07-2019, 08:35
Panowie, Kochani ! a jakby z tych dwóch wybrać, bo tym tygodniu muszę kupić to który ? Nigdy tak markowego ;) u nas nie było HP czy DEL zawsze jakieś Asusy, Acery, Msi.
Proszę luknijcie, bo może czegoś nie wiem, nie rozumiem.
ten za 2900zł
https://www.x-kom.pl/p/468742-notebook-laptop-133-hp-pavilion-13-i5-8265u-8gb-256pcie-win10-ips.html#Opinie
czy ten tez za 2900 zł
https://www.x-kom.pl/p/444822-notebook-laptop-13-3-dell-inspiron-5370-i5-8250u-8gb-256-win10-fhd.html
Jakoś bliżej nam do pierwszego czyli HP, bo jakby ciut wydajniejszy procesor i laptop minimalnie, ale jednak pudełko-obudowa ciut mniejsze od Dela, HP cieńsza ramka, ciut lżejszy, ale kurde ta błyszcząca matryca :(
Któreś się psują bardziej, któreś mniej ?
Kupuję do swojej roboty wszystkie trzy "markowe" - Dell, HP i Lenovo w wersjach biznesowych i moim zdaniem najporządniej wykonane są jednak Dell'e i żadnych problemów z serwisem. Z HP bywa różnie... Za to Lenovo, którego nie rozważasz (seria T) ma absolutnie najlepsze klawiatury jak dla mnie.
Zdecydowanie nie bierz błyszczącej matrycy.
Różnice w wydajności między tymi dwoma, które podałeś są nieistotne.
HP markowy? Koniec świata:)
HP markowy? Koniec świata:)
Wyraźnie napisałem: "markowy" :-)
nikoniarz
08-07-2019, 10:37
moim zdaniem najporządniej wykonane są jednak Dell'e i żadnych problemów z serwisem. Za to Lenovo, którego nie rozważasz (seria T) ma absolutnie najlepsze klawiatury jak dla mnie.
Podpisuję się pod tym. Dołożę, że chyba w większości Lenovo są świetne klawiatury.
robin102
08-07-2019, 13:16
HP markowy? Koniec świata:) No jak z mojej perspektywy w firmach w których pracowałem królowały HP i DEL i były drogie i mówiono, że to najlepsze komputery :)
... Za to Lenovo, którego nie rozważasz (seria T) ma absolutnie najlepsze klawiatury jak dla mnie.
Jest jakieś LENOVO 13 calową matrycą ? Nie może być większy, bo to prawdziwie mobilne zastosowanie będzie.
Zdecydowanie nie bierz błyszczącej matrycy.
. Teraz mamy w dwóch laptopach w domu, dajem radę, ale każdy mowie nie bierz, nie bierze :) dlaczemu ? W monitorze dużym do obróbki zdjęć mam oczywiście mat, ale jak coś trzeba zrobić na lapku, na błyszczącej to oczu nie wypala ;)
No jak z mojej perspektywy w firmach w których pracowałem królowały HP i DEL i były drogie i mówiono, że to najlepsze komputery :)
Jest jakieś LENOVO 13 calową matrycą ? Nie może być większy, bo to prawdziwie mobilne zastosowanie będzie.
Dobrze napisałeś "królowały". To se ne vrati
Z Lenovo w tym przedziale masz w zasadzie tylko E31 (linia biznesowa ale nie topowa) https://allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-e31-13-3fhd-i5-8gb-ssd480-win7-10pro-7546494865
Link przykładowy, nie żebym polecał sprzedawcę.
Biznesowe Lenovo na 100% są 13'. Jakość ok, pytanie czy się spodoba. Trwałość bardzo ok, żona ma służbowe 13' od lat.
HP to jak dla mnie od ładnych paru lat marketowy shit
czupacabra
08-07-2019, 15:32
To zależy które HP. Linie biznesowe są bardzo dobre.
Wysłane za pomocą Tapatalk
nikoniarz
08-07-2019, 15:39
Dobrze napisałeś "królowały". To se ne vrati
Z Lenovo w tym przedziale masz w zasadzie tylko E31 (linia biznesowa ale nie topowa) https://allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-e31-13-3fhd-i5-8gb-ssd480-win7-10pro-7546494865
Link przykładowy, nie żebym polecał sprzedawcę.
To Lenovo to chyba jakiś staroć? Przynajmniej DDR3 na to wskazuje.
robin102
08-07-2019, 16:16
To Lenovo to chyba jakiś staroć? Przynajmniej DDR3 na to wskazuje.
Fakt 1600 MHz na pamięci. Ramka ekranu wielka jak na starym telewizorze :(
Jeszcze takie nurtujące pytanie. Jak żyć z tak małym dyskiem ledwo 256 GB nawet jeśli to jest SSD :) Wszelakie większe dane przechowywać na przenośnym dysku zewnętrznym podłączanym po USB :(
Mozę to bez sensu i trzeba kupić z konfiguracja 480 GB
nikoniarz
08-07-2019, 16:21
Rzuć okiem na Lenovo 330s w wersji 14 cali. Tam masz dwie zatoki na dyski.
robin102
08-07-2019, 17:00
Rzuć okiem na Lenovo 330s w wersji 14 cali. Tam masz dwie zatoki na dyski.
Pewnie o tym wspominasz ? To mocno stary model ?
https://www.x-kom.pl/p/486902-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-330s-14-i5-8250u-8gb-512-win10.html#Specyfikacja
To był by najlepszy wybór jak czytam. Matryca matowa, dysk 512 GB i cena spoko tylko, że z tych trzech co rozważam to już byczej wielkości lapek, o prawie 4 cm na jednym boku większy od HP. Kurde i gwara Door-to-door 24 miesiące to dobra sprawa chyba
Nie znam marki Lenowo poza przelotnym kontaktem z jakimś lipnym komunijnym tabletem.
Przyzwoite to laptopy są ?
Lenovo kupił produkcję laptopów od IBM, przejął ich topową serię biznesową czyli ThinkPad i niewiele tam popsuł w kolejnych generacjach.
Bardzo przyzwoite wykonanie i dobry serwis. Linie niższe to ich własne projekty, ale biorą sporo z powyższych.
U mnie Lenovo sprawiły najmniej kłopotów, porównywalnie z Dell'em.
Obecnych HP nie rozważam nawet w ramach prezentów komunijnych :-)
nikoniarz
08-07-2019, 17:26
Pewnie o tym wspominasz ? To mocno stary model ?
https://www.x-kom.pl/p/486902-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-330s-14-i5-8250u-8gb-512-win10.html#Specyfikacja
To był by najlepszy wybór jak czytam. Matryca matowa, dysk 512 GB i cena spoko tylko, że z tych trzech co rozważam to już byczej wielkości lapek, o prawie 4 cm na jednym boku większy od HP. Kurde i gwara Door-to-door 24 miesiące to dobra sprawa chyba
Nie znam marki Lenowo poza przelotnym kontaktem z jakimś lipnym komunijnym tabletem.
Tak, o tym modelu. Ale niekoniecznie tej konfiguracji. Aczkolwiek jeśli taka Ci odpowiada to spoko. Nie wiem, xy stary model, ale jeśli to raczej niezbyt stary bo na 8ej generacji Intela. Przyjemne podzespoły. Mam 3 produkty Lenovo- dwa laptopy i tablet. Trzeci laptop też raczej będzie tej marki, właśnie 330s.
robin102
19-07-2019, 15:24
Co myślicie o laptopach Huuwaei , konkretnie taki pan sprzedawca zaproponował, że niby dobry i w ogóle świetnie wykonany, że tani :) na poniedziałek mają przywieść do salonu
https://www.x-kom.pl/p/479367-notebook-laptop-141-huawei-matebook-d-14-ryzen-5-8gb-480-win10-fhd.html
Tak, o tym modelu. Ale niekoniecznie tej konfiguracji. Aczkolwiek jeśli taka Ci odpowiada to spoko. Nie wiem, xy stary model, ale jeśli to raczej niezbyt stary bo na 8ej generacji Intela. Przyjemne podzespoły. Mam 3 produkty Lenovo- dwa laptopy i tablet. Trzeci laptop też raczej będzie tej marki, właśnie 330s.
Gabarytowo niestety za duży.
Ten zamówiliśmy,
https://www.x-kom.pl/p/468781-notebook-laptop-133-lenovo-ideapad-720s-13-i5-8250u-8gb-256-win10-szary.html
przyszedł do sklepu napaleni pojechaliśmy a tu zonk, laptop ciemny jakby mało ładny ;), a to dla dziewczyny :)
robin102
24-07-2019, 15:12
Melduje, ze rano laptop kupiony, odbrany. Ładne malutkie pudełeczko mieszczący się damskiej torebce :). ASUS ViviBook S330FA
dokładnie taki tyle, że za 3150 zł bo jakaś weekendowa promo w Media Expert byla.
https://www.x-kom.pl/p/486990-notebook-laptop-133-asus-vivobook-s330fa-i5-8265u-8gb-512-win10-silver.html#Specyfikacja
JEST PROBLEM, pomóżcie prosze, bo nie potrafię podzielić tego dysku SSD na partycje C i D na dane. Chciał bym wyodrębnić ze 3/4 dysku na dane, aby w razie potrzeby zrobienia formatu nie tracić danych z całego dysku. Teraz cały dysk ma literę "C"
Wszedłem przez menagera do zarządzania dyskami tam widzę zdrową aktywna partycje, ale jak ją zmniejszyć ? Albo jak dodać drugą D.
Czy może na SSD jest to niemożliwe do zrobienia. Przy instalacji systemy wiele opcji, pytań ale o tworzenie partycji nie było nic.
Możesz spróbować np Partition Managerem. Jeśli chodzi o podział przy instalacji windowsa, to tylko przy czystej instalacji z pendriva.
robin102
25-07-2019, 11:40
Możesz spróbować np Partition Managerem. Jeśli chodzi o podział przy instalacji windowsa, to tylko przy czystej instalacji z pendriva.
Tu instalacje przeprowadzałem z tej ukrytej partycji co jest fabrycznie W10 zainstalowany. Czyli jak żyć premierze z jedną partycja C na calych 512 GB ??
Przecież to bez sensu. Widzę tam funkcję w menadżerze dysków "zmniejsz partycje" ale czy jak je użyję to zmniejszy mi się wielkość "C" a nie przybędzie nowa z nową literą ?
Nie chcę instalować jakiś dodatkowych programów na nowym dysku. Przecież W10 ma być taki doskonały.
nikoniarz
25-07-2019, 16:18
Nie podzielisz dysku na którym masz system z poziomu narzędzi systemowych. Chyba nigdy nie było takiej możliwości. A że nowy laptop ma jedną partycje to nic nowego.
Tu instalacje przeprowadzałem z tej ukrytej partycji co jest fabrycznie W10 zainstalowany. Czyli jak żyć premierze z jedną partycja C na calych 512 GB ??
Przecież to bez sensu. Widzę tam funkcję w menadżerze dysków "zmniejsz partycje" ale czy jak je użyję to zmniejszy mi się wielkość "C" a nie przybędzie nowa z nową literą ?
Nie chcę instalować jakiś dodatkowych programów na nowym dysku. Przecież W10 ma być taki doskonały.
Moim zdaniem obecnie pchanie się w więcej niż 1 partycję to więcej szkody niż pożytku.
nikoniarz
25-07-2019, 21:11
Moim zdaniem obecnie pchanie się w więcej niż 1 partycję to więcej szkody niż pożytku.
Gdyż? Ponieważ?
robin102
25-07-2019, 22:58
A że nowy laptop ma jedną partycje to nic nowego.
No kuźwa jak z tym żyć, jak na tym dysku mają być ważne jak cholera dokumenty, skany sprawa urzędowych, sadowych, praca magisterska. Przecież jak się coś wykrzaczy i mus będzie strzelić format to wszystko pójdzie w pindu.
czupacabra
26-07-2019, 00:51
Dlatego robisz backup np: na zewnętrzny dysk jak jest mało ważnych dokumentów lub online do chmury.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Na chwilę zainstaluj darmową wersję http://download3.easeus.com/free/epm.exe podziel, wyrzuć i już - jeżeli nie chcesz trzymać na stałe.
Żadna wersja Windowsa nie oferowała zmniejszania partycji systemowej po zainstalowaniu systemu.
Gdyż? Ponieważ?
1.) Dane z systemem/różnymi plikami tymczasowymi i tak będą wymieszane.
2.) Na dobrą sprawę to nie wiadomo ile przeznaczyć na partycję systemową, bo system lubi się rozrastać.
3.) Czasami potrzebujemy np 50 GB danych mieć w jednym miejscu. Przy 60GB wolnego na 1 partycji to się uda, przy 60 GB rozbitych na 2 partycję już niekoniecznie ;)
4.) Ważne pliki i tak powinniśmy trzymać gdzieś jeszcze zbackupowane, więc wgranie ich po postawieniu od nowa systemu to chwila.
nikoniarz
26-07-2019, 16:47
Widzę że co osoba to różne podejście. Wg mnie warto mieć osobną systemowa. To o czym piszesz wynika tylko z posiadania zbyt małej pojemności dysku ;)
robin102
26-07-2019, 17:36
Na chwilę zainstaluj darmową wersję http://download3.easeus.com/free/epm.exe podziel, wyrzuć i już - jeżeli nie chcesz trzymać na stałe.
Żadna wersja Windowsa nie oferowała zmniejszania partycji systemowej po zainstalowaniu systemu.
Kurde no dzięki a co tam jest pod tym linkiem, nie jakiś robal czy inny świrus ?
robin102
30-07-2019, 11:26
Drugi raz jednak laptopka z takim nowoczesnym niskonapięciowym procesorem jak w tym Asusie bym nie kupił. Przy lajtowym używaniu typu word, internet zegar chodzi na 1,6 -1,7 GHz czyli subiektywne odczucie, że wszystko dzieje się chyba wolniej niż na laptopie z i5 sprzed 6 lat gdzie zegar chodzi na 2,6 GHz.
Ot mi nowoczesność kurna olek i jeszcze za tyle kasy. Pewnie ze 10-20 W mniej prądu żre i matryca ładniej świeci.
nikoniarz
30-07-2019, 12:18
Drugi raz jednak laptopka z takim nowoczesnym niskonapięciowym procesorem jak w tym Asusie bym nie kupił. Przy lajtowym używaniu typu word, internet zegar chodzi na 1,6 -1,7 GHz czyli subiektywne odczucie, że wszystko dzieje się chyba wolniej niż na laptopie z i5 sprzed 6 lat gdzie zegar chodzi na 2,6 GHz.
Ot mi nowoczesność kurna olek i jeszcze za tyle kasy. Pewnie ze 10-20 W mniej prądu żre i matryca ładniej świeci.
Może porównaj czas pracy obu urządzeń ;) Sorry, nie można mieć wszystkiego w jednym :-P Zresztą jak chcesz żeby chodził na maksa to skonfiguruj odpowiednio tryb zasilania.
Kojocisko
30-07-2019, 12:23
Wszystko zależy od tego jaki procesor. Ja się przesiadłem rok temu z czteroletniego wysokowydajnego i7 (cztery rdzenie) na niskonapięciowe i7 (dwa rdzenie). Normalnie działa 1-2Ghz, pod obciążeniem >3,1GHz.
W normalnej pracy wszystko śmiga, dłużej trwa eksport z LR 600 zdjęć z D850 ;-). A bateria starcza na kilka godzin i mam coś o wymiarach ultrabooka. Więc ja akurat polubilem serię U.
Kurde no dzięki a co tam jest pod tym linkiem, nie jakiś robal czy inny świrus ?
Nie, to całkiem darmowa wersja menedżera partycji (sam używam ich wersji płatnej, bo muszę...). Do zmiany rozmiaru idealna zabawka. Oczywiście, co tam chińskie oprogramowanie kradnie z komputera, to nie wiem - ale kradną wszyscy, więc już się pogodziłem :-)