PDA

Zobacz pełną wersję : Lustro vs bezlustro - polemiki, spekulacje, porównania, przepychanki ... ale na luzie ;).....

Kolekcjoner
24-06-2019, 02:35
Zakładam taki wątek, bo padło zapotrzebowanie na nieśmiecenie w istniejących ;).
Zakładam w cafe, bo ma być na luzie... bez napinek :razz:
Chyba że moderatorzy znajdą pomysł gdzie to przenieść w lepsze miejsce....

No to zapraszam do dyskusji.

Co ciekawe niezależnie od technologii takie rozkminy wracają jak katar. Ja pamiętam dysputy o tym czy lepszy dalmierz czy lustro - na przykład w czasach analoga i braku AF uważano że w reporterce szybciej da się wyostrzyć dalmierzem.
Inna dysputa to było wprowadzenie elektroniki i baterii do aparatów. Uważano że aparaty które nie działają bez baterii nie nadają się do poważnych zadań - no bo co zrobić bez zasilania.
Dawniej w czasach jeszcze grubo przed wejściem masowo elektroniki było tych typów aparatów znacznie więcej niż teraz i mimo niewątpliwych zalet wcale nie uważano że slry są takie super. Były mieszkowce, dalmierze, lustrzanki dwuobiektywowe no i jednoobiektywowe.
Teraz to wszystko już historia i wygląda, że z czasem wszystkie rozwiązania oparte na mechanice pójdą do muzeum.

stock
24-06-2019, 10:29
jeden wybierze lustro bo potrzebuje to co mu lustro daje. Inny zas bezlustro bo nie potrzebuje tego co ma lustro a potrzebuje to co ma bezlustro.
Każdy człowiek jest inny, ma inne potrzeby i wybiera inny sprzęt. Obecnie wieeeelu ludzi fotografuje bezlustrami bo są juz tak dobre jakościowo że można nimi nawet zarobkowo fotografowac.
Czemu ten wątek miałby słuzyć ? Bo jesli tylko pisaninie to spoko. Zalety i wady jednych i drugich rozwiązan sa powszechnie znane.

akustyk
24-06-2019, 10:45
na CB bys tego watku nie zalozyl! i ja nawet wiem dlaczego :mrgreen:

mi sie juz nie chce atramentu trwonic. bezlusterkowce uber alles i w ogole tylko Sony. zgadzam sie. tylko nie stac mnie, wiec zazdroszcze :D

a nie, w sumie mam bezlusterkowca... :) dziala, jako male pstrykadlo do torebki moze byc

Kolekcjoner
24-06-2019, 19:11
Czemu ten wątek miałby słuzyć ? Bo jesli tylko pisaninie to spoko.
A czemu innemu służy to forum ;)...

Zalety i wady jednych i drugich rozwiązan sa powszechnie znane.
Biorąc pod uwagę jakie były rozkminy w innych wątkach to chyba nie do końca jest to powszechna i ustalona wiedza.....

na CB bys tego watku nie zalozyl! i ja nawet wiem dlaczego :mrgreen:
Dlaczego.... Czyżbyś się obawiał najazdu różowych tygrysów.... ;)...

mi sie juz nie chce atramentu trwonic. bezlusterkowce uber alles i w ogole tylko Sony. zgadzam sie. tylko nie stac mnie, wiec zazdroszcze :D

a nie, w sumie mam bezlusterkowca... :) dziala, jako male pstrykadlo do torebki moze byc
Ja mam jednego Sony - no na kolana nie rzuca ;)...

krzysztofz24
24-06-2019, 23:18
(....)
Teraz to wszystko już historia
Tylko maly istotny szczegol. to byla cyfrowa rewolucja. Czyli film vs matryca. A w zasadzie chyba chodzilo o to ze zdjecie jest od razu ne ekraniku i nie trzeba dawac do wolania, tylk ozgrac kabelkiem na kompa;-).
A lustro i bezlustro, moga meic ta sama matryce, ten sam ekranik, pelno wspolnych funkcji. A jedyna roznica to bedzie wlasnei lustro i optyczny wizjer vs EVF i brak lustra. I jakies tam drobner niuanse tez by sie pewnie znalazly.

i wygląda, że z czasem wszystkie rozwiązania oparte na mechanice pójdą do muzeum.
Baaardzo sie nie zgodze;-). Troche tu pofilozofuje. Bo nie tylko w fotografi elektronika zastepuje czasem mechanike i elektromechanike.
No ale pewne rzeczy pozostana mechaniczne-mlotka w wersji elektronicznej raczej nie bedzie;-).

W mechanice, czyli w fizycznie istniejacej, dzilajacej w okreslony sposob rzeczy, ktora ktos wymyslil, zaprojektowal i zrobil jest cos pieknego. To jak dziala.
A elektronika po prostu jest, no tez dziala i spelnia zadane funkcje. Ale juz nie w taki fajny sposob:-)
Juz odchodzac od aparatow, spojrzcie na to;
https://youtu.be/IvUU8joBb1Q

Obejrzalo, to 107mln ludzi, az dziwi taki wynik w epoce miziania po elektronicznym smartfonie;-)
Wychodzi na to, ze czesc ludzi podziela moje "podejscie i podziw" dla mechaniki. W jakim stopniu to juz nie okresle;-).
Tak na marginesie, to moze geniusz to zbyt mocne slowo, ale gosciu ma niesamowite zdolnosci konstruowania takich urzadzen.

A wracajac do aparatow. Dla mnie jest cos pieknego w tym, ze w takim analogu (juz prawie z konca istnienia foto analogowej). W trybie seryjnym mozna po prostu nacisnac spust, i on tak bedzie chodzi non stop az mu sie prad nie skonczy w paluszkach.
Migawka super precyzyjnie mechanicznie bedzie sie otwierac z czasem nawet 1/8000s, lustro bedzie klapac, ale jednoczesnie drgania beda amortyzowane. No cos pieknego. szybki i precyzyjny mechanizm.
A cyfra czy lustro, czy bezlustro zaraz dostanie czkawki albo spowolni zapas bo pewnie sie bufor zapcha albo karta zbyt wolna.

https://youtu.be/ko0YvWejEnM?t=11

I z klisza. Fajniej brzmi.
https://youtu.be/KoXs8hnMRFE?t=80

Zegarki mechaniczne nadal istnieja i to one sa rarytasami i maja wyzsze ceny. Niz elektroniczne. Takze nie stawial bym tak w kazdej dziedzinie zycia (w foto rowniez) tylko na elektronike.
Ja osobiscie lubie dobrze zrobiona, szybka i precyzyjna mechanike. Ktora jesli spelnia te warunki to chodzi jak orkiestra pod batuta dyrygenta wirtuoza.

nikoniarz
24-06-2019, 23:25
A wracajac do aparatow. Dla mnie jest cos pieknego w tym, ze w takim analogu (juz prawie z konca istnienia foto analogowej). W trybie seryjnym mozna po prostu nacisnac spust, i on tak bedzie chodzi non stop az mu sie prad nie skonczy w paluszkach.
Migawka super precyzyjnie mechanicznie bedzie sie otwierac z czasem nawet 1/8000s, lustro bedzie klapac, ale jednoczesnie drgania beda amortyzowane. No cos pieknego. szybki i precyzyjny mechanizm.
A cyfra czy lustro, czy bezlustro zaraz dostanie czkawki albo spowolni zapas bo pewnie sie bufor zapcha albo karta zbyt wolna.

Fakt, analog się nie zapcha bo skończy mu się klisza :D

Kolekcjoner
24-06-2019, 23:54
krzysztofz24 - z gustami ciężko się dyskutuje to po prostu mało ciekawe ;).

Natomiast zupełnie inną rzeczą jest że mechanika jest w urządzeniach eliminowana ze względu na koszty produkcji. Goście którzy siedzą w zarządach firm są bardzo mało sentymentalni - dla nich liczy się kasa i to ma się zgadzać. Dlatego bywa że gorsze rozwiązania zastępują lepsze - przykład choćby z rynku TV gdzie świetna technologia plazmowa i jeszcze lepsza SED została wyparta przez najróżniejsze mutacje protez LCD. Ot tak bywa. Piękno i zachwyty nad rozwiązaniami technicznymi nie mają tu nic do rzeczy.

krzysztofz24
25-06-2019, 00:44
Dobrze:-)
Ale jednak ludzie za te zegarki mechaniczne placa wiecej niz za elektroniczne, to raczej oplaca sie je robic.
I teraz mozna by to na inne dziedziny przelozyc w calosci lub czesciowo.

To ze Z6 i Z7 tanieja sporo to jedno. Ale ja naprawde mam pytanie, czemu one wyszly w takich horrendlanych cenach, jak wywalili rzekomo najdrozsza mechanike i dali tansza elektronike?

A jeszcze tylko dodam, ze wlasnie piekno i zachwyty nad rozwiazaniami technicznymi sa najwazniejsze. Bo ludzie chca czegos wyjatkowego, dobrego, ekstra. A jak sie znajdzie producent ze smykalka do biznesu i zrobi cos ekstra (no moze troszke odpusci, zeby nie bylo drogo, bo ekstrasy kosztuja)
i dobrze skalkulujke cene. To i on zarobi i klienci zadowoleni.

Kolekcjoner
25-06-2019, 01:05
To ze Z6 i Z7 tanieja sporo to jedno. Ale ja naprawde mam pytanie, czemu one wyszly w takich horrendlanych cenach, jak wywalili rzekomo najdrozsza mechanike i dali tansza elektronike?
Zapytaj Nikona, moim zdaniem bardzo duży błąd marketingowy Nikona - kiepska sprzedaż jest zapewne tego efektem.

A jeszcze tylko dodam, ze wlasnie piekno i zachwyty nad rozwiazaniami technicznymi sa najwazniejsze.
Może, natomiast końcowo liczy się i tak cena i to co za nią dostajemy.

ksh
25-06-2019, 09:43
Zetki są drogie ? fakt że Z7 to marketingowy kibel i trudne uzasadnienie ceny ale Z6 wychodzący w cenie D600/D610 to dobra decyzja, szybkie obniżki cen to zaskoczyły nawet Sony mające na rynku dwie pierwsze serie A7, a ceny canona i panasa są wyższe od Zetek przecież, dopiero kastrat canona jest tani, a mimo to Z6 powoli zbliża sie do jego ceny, nie sugerowałbym się tez naszym rynkiem bo tu nadal handel to polowanie na jelenia.

akustyk
25-06-2019, 10:01
dopiero kastrat canona jest tani,

gdzie dokladnie jest tani, jak obiektyw do niego kosztuje drugie tyle co korpus? a calosc wychodzi jeszcze drozej tym co zaczynaja od "a bo sobie podepne EF 24-105" przez adapter... ci jeszcze traca na sprzedazy jak im wyjdzie, ze RP nie da sie nadmuchac do rozmiarow kompatybilnych z obiektywem :D

tani to on jest jak ktos uzywa z EF 50/1.8 albo EF 40/2.8... bo na tym sie konczy lista uczciwych optycznie i pasujacych wielkosciowo i cenowo do RP szkiel (EF czy RF) :D dalej juz tylko adapter M42 i wtedy mindf*ck jak mozna kupic "najnowsza" technologie do uzywania z manualnymi plesniakami

poste
25-06-2019, 10:15
akustyk
Stara zasada, CCC (cena czyni cuda):mrgreen:
Poczytaj wątek obok, kolega naczytał się jaki to d750 super, teraz cena w zasięgu, a szkła? Coś się podepnie, 50/1.8d za 400 zł. Takich wątków na forum było, jest i będzie zatrzęsienie. Myślisz, że ludzie ogarniają kwestie szkieł? Tani kit załatwia pewnie potrzeby +/- 80% użytkowników, do których takie puszki są kierowane.

akustyk
25-06-2019, 10:38
@akustyk (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)
Stara zasada, CCC (cena czyni cuda):mrgreen:
Poczytaj wątek obok, kolega naczytał się jaki to d750 super, teraz cena w zasięgu, a szkła? Coś się podepnie, 50/1.8d za 400 zł.
moglbym zyc z korpusem wielkosci RP i tylko szklem 50mm, zwlaszcza ze 50 STM jest zupelnie zacny

tylko nie wydalbym na niego tyle kasy. zwlaszcza jesli w tej samej cenie mam cos, co nie tylko probuje przypominac aparat (6D2) :)

Takich wątków na forum było, jest i będzie zatrzęsienie. Myślisz, że ludzie ogarniają kwestie szkieł? Tani kit załatwia pewnie potrzeby +/- 80% użytkowników, do których takie puszki są kierowane.
no to pokaz mi palcem ten tani kit do RP :) jakbym sie uparl to stare EF 28-80 czy EF 28-105 (ten nie USM) moznaby pod to ledwo podciagnac. optycznie nie urywaja *y, a AF w RP bylby dla bardzo cierpliwych :)

nikoniarz
25-06-2019, 11:04
kolega naczytał się jaki to d750 super, teraz cena w zasięgu, a szkła? Coś się podepnie, 50/1.8d za 400 zł.
Ale ja osobiście nie widzę z tym żadnego problemu. Od czegoś trzeba zacząć. To nie jest złe szkło. Owszem, są lepsze. Ale jeśli komuś wystarcza to co oferuje "stara" pięćdziesiątka to jest git. A w przypadku D750 wykorzysta inne zalety tego korpusu.

Kolekcjoner
25-06-2019, 11:41
gdzie dokladnie jest tani, jak obiektyw do niego kosztuje drugie tyle co korpus? a calosc wychodzi jeszcze drozej tym co zaczynaja od "a bo sobie podepne EF 24-105" przez adapter... ci jeszcze traca na sprzedazy jak im wyjdzie, ze RP nie da sie nadmuchac do rozmiarow kompatybilnych z obiektywem :D

tani to on jest jak ktos uzywa z EF 50/1.8 albo EF 40/2.8... bo na tym sie konczy lista uczciwych optycznie i pasujacych wielkosciowo i cenowo do RP szkiel (EF czy RF) :D dalej juz tylko adapter M42 i wtedy mindf*ck jak mozna kupic "najnowsza" technologie do uzywania z manualnymi plesniakami
Może dla Ciebie. Rozmiary np. dla mnie są idealne, aż zdziwiony byłem jak to fajnie leży w mojej łapie :).
Co do szkieł - jest jakiś nakaz używania RF - jakaś ustawa, w konstytucji zapisane, zamykają do pierdla jak podłączysz coś innego :lol:?
Co do ceny - całkowita zgoda ten korpus powinien kosztować dużo mniej - ale spokojnie już zaczynają się przeceny - stanieje :).

akustyk
25-06-2019, 13:26
Może dla Ciebie. Rozmiary np. dla mnie są idealne, aż zdziwiony byłem jak to fajnie leży w mojej łapie :).
Co do szkieł - jest jakiś nakaz używania RF - jakaś ustawa, w konstytucji zapisane, zamykają do pierdla jak podłączysz coś innego :lol:?
Co do ceny - całkowita zgoda ten korpus powinien kosztować dużo mniej - ale spokojnie już zaczynają się przeceny - stanieje :).

upieram sie, ze jestes jednak niszowym odbiorca. wiekszosc kupujacych Rebele (bo RP to jest stuprocentowy "rebelizm" w wydaniu canonowskich liczykrup :) ) to jest ktos kto kupuje korpus z kitem. podlym ale tanim kitem :)

mialem w rece z RF 35/1.8, RF 24-105 i RF 50/1.2. upieram sie, ze tylko z jednym z tych obiektywow jest to naprawde idealne rozmiarowo, a z innym od biedy da sie uzywac chociaz jest bardzo Sony pod wzgledem balansu (a to siega tak zamierzchlych czasow jak: https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Cyber-shot_DSC-F717 ). zapinanie normalnej wielkosci szkiel EF do RP uwazam konsekwentnie za malo mainstreamowe :)

Kolekcjoner
25-06-2019, 14:26
upieram sie, ze jestes jednak niszowym odbiorca. wiekszosc kupujacych Rebele (bo RP to jest stuprocentowy "rebelizm" w wydaniu canonowskich liczykrup :) ) to jest ktos kto kupuje korpus z kitem. podlym ale tanim kitem :)

mialem w rece z RF 35/1.8, RF 24-105 i RF 50/1.2. upieram sie, ze tylko z jednym z tych obiektywow jest to naprawde idealne rozmiarowo, a z innym od biedy da sie uzywac chociaz jest bardzo Sony pod wzgledem balansu (a to siega tak zamierzchlych czasow jak: https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Cyber-shot_DSC-F717 ). zapinanie normalnej wielkosci szkiel EF do RP uwazam konsekwentnie za malo mainstreamowe :)
Za chwilę dosłownie będzie spacerzoom do RP - więc pewnie i nie niszowcy coś dostaną ;).
Co do rozmiarów to ten aparat był z założenia mały i trudno z tego robić wadę. Znajomi krajobrazowcy, trekkerzy są bardzo zadowoleni - dwóch wymieniło piątki na RP, kolejny chce się pozbyć 6D i też zmienia. Żaden póki co nie kupił ani jednego szkła RF.

akustyk
25-06-2019, 14:42
. Znajomi krajobrazowcy, trekkerzy są bardzo zadowoleni - dwóch wymieniło piątki na RP, kolejny chce się pozbyć 6D i też zmienia. Żaden póki co nie kupił ani jednego szkła RF.
A nie wynika to, twoim zdaniem, z ofery obiektywow RF? Mam na mysli jej bogactwo inaczej, dobor modeli (ja nie wiem ktory oprocz 24-105 pasuje do landszaftu), jej dopasowanie rozmiarowe i wreszcie cen?

Myslisz, ze jak ten 24-240 bedzie optycznie nie gorszy od EFM 15-45 (a to jest bardzo nisko postawiona poprzeczka, watpie ze sie nie uda) i w cenie okolo 2500 PLN (tu watpie, nie sadze ze Canon bedzie musial byc tak agresywny, bo przeciez "kupuja") to ktokolwiek obejrzy sie za szklami EF do RP? Bo mi sie wydaje, ze wtedy wyjdzie RP2 z wiekszym gripem i ten krok bedzie chwalony pod niebiosa, za "odpowiadanie zywotnym potrzebom naszego spoleczenstwa" :)

Kolekcjoner
25-06-2019, 14:50
A nie wynika to, twoim zdaniem, z ofery obiektywow RF? Mam na mysli jej bogactwo inaczej, dobor modeli (ja nie wiem ktory oprocz 24-105 pasuje do landszaftu), jej dopasowanie rozmiarowe i wreszcie cen?
Zapewne, zapewne też dlatego że mają już sporą szklarnię do Canona.

Co do tego 24-240 to tu kluczem będzie cena. Póki tego nie wiadomo ciężko spekulować...

ksh
25-06-2019, 15:05
Czyli oczywista oczywistość że stara szklarnia systemowa w canonie to PLUS, a w nikonie to MINUS :)

an
25-06-2019, 15:21
Ten wątek bez zaproszenia Jana Pawlaka i Candara nie rozwinie się we właściwym kierunku!

akustyk
25-06-2019, 16:03
Ten wątek bez zaproszenia Jana Pawlaka i Candara nie rozwinie się we właściwym kierunku!
wypada tylko miec nadzieje, ze wlasnie tak sie nie rozwinie... :)

Kolekcjoner
25-06-2019, 22:10
Czyli oczywista oczywistość że stara szklarnia systemowa w canonie to PLUS, a w nikonie to MINUS :)
Dlaczego minus? Ogromna zaleta. Podejrzewam że bez tego nie byłoby zbyt dużo kupujących.

wypada tylko miec nadzieje, ze wlasnie tak sie nie rozwinie... :)
Dokładnie ;)..

krzysztofz24
25-06-2019, 23:45

A tak z ciekawosci to jaki kierunek uwazasz za wlasciwy?

Dla mnie to takie rozmowy na luzie o roznicach lustro vs bezlustro sa tematem.
Widze tu lekkie OT, tak po za tym:-);-).

ksh
02-07-2019, 13:05
ciekawe te wielkości zestawów
https://i.imgur.com/iRQv50X.jpg

krzysztofz24
02-07-2019, 13:26
Bo chyba trzeba sobie jasno uswiadomic.
Czy lustro czy bezlustro FF to rozmiar musi byc.
Optyka pod pelna klatke jest wieksza i ciezsza niz pod APS-C.
Male i zgrabne bezlustra z malymi i zgrabnymi szklami to na matrycach mniejszych niz FF. Wiec albo bedzie sluszne szklo i male bezlustro FF i to jest bez sensu, bo taki zestaw to karykatura ergonomi. Albo aparat musi miec jakis rozmiar i mase zeby to razem gralo.

P.s Jest pare wyjatkow czasem, np Leika;-).

ksh
02-07-2019, 13:45
Okazuje się że bezlustra mają matryce mocno wysunięte w kierunku bagnetu, czyli mocno niweluje się zysk z braku komory lustra.

https://i.imgur.com/K4VoooK.jpg

Maro66.
02-07-2019, 13:57
Czym to jest podyktowane? Potrzebą chłodzenia matryc w bezlustrach, czy co?

cybulski
02-07-2019, 14:03
Takie dylematy czy lustro czy bezlustro przerabiałem 4 lata temu. Też mi sę wydawało, że trzeba postawić na jedynego czarnego konia. Z jednej strony cieszę się że już 4 lata temu zacząłem focić bezlustrem ale z drugiej strony cieszę się że było to 4 lata temu gdy bezlustra były słabsze.
Dlatego że nie było sensu rezygnować z lustra.
Mało tego dziś mam fazę lekkiego zwrotu. Znów u mnie pierwsze body to lustro a bezlustro jako drugie pomocnicze lub jako jedyne do streetu.

Można powiedzieć że aktualnie nie ma już ani młotka ani obcęgów. Wszystko idzie w kierunku nożyka Viktorinox.
Może i Victorinox jest czad, fajnie to mieć w kieszeni natomiast jeśli mówimy i prawdziwym wbijaniu gwoździ to bierze się młotek a do wyciągania obcęgi.

ksh
02-07-2019, 15:12
No nie wiem... cztery lata temu już od kilku miesięcy na rynku był np A7II, więc teraz to przy tej technice to zakup muzeum i przestarzałej technologii :)
Ja miałem faze na bezlustra jak samsung NX był na rynku w dobrych cenach, miałem nawet trzy wtedy bo tak tanio to można było kupić, NX3000 z 16mm, drugie z 45mm i NX300 z zoomem, zajmowało mniej miejsca niż jedna lustrzanka i wychodziło nawet taniej niż jedna lustrzanka z kitem :)

cybulski
02-07-2019, 16:09
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) muzeum nie muzeum, nie potrzebuję bezlusterkowej rakiety do latania w kosmos :) gdy chcę sobie puścić latawca w weekend :)
Napisałem, że mam zwrot i aktualnie wolę lustro, trzask prawdziwej migawki. I tak się cieszę że mi palma nie odbija i nie mam zwrotu w analog.

krzysztofz24
02-07-2019, 16:55
(.....)

Można powiedzieć że aktualnie nie ma już ani młotka ani obcęgów. Wszystko idzie w kierunku nożyka Viktorinox.
Może i Victorinox jest czad, fajnie to mieć w kieszeni natomiast jeśli mówimy i prawdziwym wbijaniu gwoździ to bierze się młotek a do wyciągania obcęgi.

Dobre:-).
Tylko moglbys rozwinac i objasnic:-).
Mlotek to lustrzanki, obcegi to bezlustra.
A victorinox to co?

Lustra i bezlustra to 2 rodzaje aparatow...a ty dajesz 3 przyklady narzedzi;-).

jurkarol
02-07-2019, 16:59
No jakos źle rozumujesz: Obcegi lub młotek to jeden przykład, czyli lustrzanka.
Wielofunkcyjny nóż to bezlustro.
Dosadnie ale dość trafne porównanie.

cybulski
02-07-2019, 17:01

Dobrze że są tu jeszcze myślący :)

krzysztofz24
02-07-2019, 17:48
Dobrze że są tu jeszcze myślący :)

Nie wiem co myslec o takim wpisie.
Pytam sie w zartach, tak na luzie, zgodnie z zalozeniem tytulu watku...

I twoje insynuacje do rozmowcy, ze jest niemyslacy. Nawet okraszone emotikonka, sa po prostu chamskie.
No coz, nie przejme sie.
Tylko pozdrowie cie pewnym slowem-zagadka.
Uciekaj na "s" i koncowka "aj";-).
Mam nadzieje, ze sie domyslisz.

Ehh, internety.

cybulski
02-07-2019, 20:21
Jasne, pytaj sie dalej czy mógłbym rozwijać i co mam na myśli, pomyśl i daj sensowną odpowiedź a nie "czy mozesz rozwiniąć albo co mam na myśli" :)
Jak szukasz uczniów do tablicy to szukaj gdzie indziej .... to takie też S ..J tylko moje lepsze :) czujesz ?

krzysztofz24
02-07-2019, 21:50
Jasne, pytaj sie dalej czy mógłbym rozwijać i co mam na myśli, pomyśl i daj sensowną odpowiedź a nie "czy mozesz rozwiniąć albo co mam na myśli" :)
Jak szukasz uczniów do tablicy to szukaj gdzie indziej .... to takie też S ..J tylko moje lepsze :) czujesz ?

Ale ze po moim poscie i zapytaniu o rozwiniecie, poczules sie jak uczniak wywolany do tablicy:-D?
Nie mialem tego na mysli. Widzisz, zle to zinterpretowales...

Ale wspolczuje twojego "procesu dedukcji" ze widzisz zaczepki tam, gdzie ich nie ma.
Dobra EOT, bo szkoda pisac.

ksh
03-07-2019, 01:16
cybulski, ty może najlepiej to sprzedaj cały sprzęt foto i kup sobie huyweia jakiegoś to będziesz miał ten scyzoryk wymarzony.

Kolekcjoner
03-07-2019, 04:13
No nie wiem... cztery lata temu już od kilku miesięcy na rynku był np A7II, więc teraz to przy tej technice to zakup muzeum i przestarzałej technologii :)
Ja miałem faze na bezlustra jak samsung NX był na rynku w dobrych cenach, miałem nawet trzy wtedy bo tak tanio to można było kupić, NX3000 z 16mm, drugie z 45mm i NX300 z zoomem, zajmowało mniej miejsca niż jedna lustrzanka i wychodziło nawet taniej niż jedna lustrzanka z kitem :)
To poniekąd dobrze pokazuje że i dla użytkowników i dla producentw zbyt szybkie wchodzenie w nową technologię nie jest zdrowe ;)...

cybulski
03-07-2019, 06:43
Ale ze po moim poscie i zapytaniu o rozwiniecie, poczules sie jak uczniak wywolany do tablicy:-D?
Nie mialem tego na mysli. Widzisz, zle to zinterpretowales...

Ale wspolczuje twojego "procesu dedukcji" ze widzisz zaczepki tam, gdzie ich nie ma.
Dobra EOT, bo szkoda pisac.

Nie pisałem w ogóle do Ciebie tylko do innego kolegi, że pomyślał i dał odpowiedź. Tu nie było żadnej zaczepki do Ciebie. Wiesz tu jest problem netu i tego że nie widzimy wzajemnej mimiki i żartu. Ja proponuję wyluzowac, a to że mam ostry język to wiadomo nie od dziś. Jeśli poczules się dotknięty to przepraszam, nie taki był cel moich wypowiedzi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Najlepiej używać odpowiednich narzędzi do konkretnego celu co zobrazuję https://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?p=75852#p75852 :grin:
Młotkiem tego nie zrobiłbyś w tym przykładzie a Victorinox wyglądałby nie dość profi.

OjTam
03-07-2019, 13:17
Wydaje mi się, że ten temat będzie najlepszy.

Na NR (https://nikonrumors.com/2019/07/02/rumored-list-of-nikon-dslr-cameras-that-will-not-be-replaced-with-a-new-dslr-model.aspx/) pojawiły się plotki, jakoby Nikon planował zastąpić D3x00, D5x00 oraz D500 bezlustrami.
Natomiast D750, D850 oraz D5 mają zostać zastąpione lustrami.