PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [tenis] Federer

busz
23-06-2019, 15:45
Chętnie zapoznam się z Waszymi uwagami.

1.
26669

2.
26670

3.
26671

4.
26667

notdot
23-06-2019, 18:10
Ciasne kadry i brak ostrości

poste
23-06-2019, 18:45
Na 3 uchwyciles charakterystyczny backhand Rogera. Najlepsze.

JK
23-06-2019, 18:45

A od kiedy to ciasne kadry w sporcie są błędem? Są znacznie trudniejsze do wykonania i może dlatego nie są zbyt często pokazywane.

jjj
23-06-2019, 19:59
To co pisze JK to prawda, dla mnie kompozycja na plus ;)

6868
23-06-2019, 20:14
Mz. najlepsza #3.

busz
23-06-2019, 22:12
Ostrości mi też brakuje, niestety nie dysponuję wybitnie ostrym szkłem, a Tamron najlepiej zachowuje się na 400 mm, wtedy faktycznie jest bardzo ostry, ale siedziałem za blisko, żeby wykorzystać tę ogniskową.

PS. Dzięki Panowie :)

JK
24-06-2019, 00:06
A może to nie wina obiektywu, tylko na przykład czas był zbyt długi do takich ciasnych zdjęć. Moim zdaniem 1/1000" to maksimum tego co warto ustawiać. Albo czekać, aż model na chwilę się zatrzyma. :wink: Przysłona także nie zawsze powinna być otwarta na maksa - zawsze trzeba GO przeanalizować.

busz
24-06-2019, 20:12
Albo czekać, aż model na chwilę się zatrzyma. :wink: Przysłona także nie zawsze powinna być otwarta na maksa - zawsze trzeba GO przeanalizować.
W sumie miałem go bardzo blisko, trzeba było upomnieć, żeby tak nie szalał.

A może to nie wina obiektywu, tylko na przykład czas był zbyt długi do takich ciasnych zdjęć. Moim zdaniem 1/1000" to maksimum tego co warto ustawiać.
Wszystkie zdjęcia są z czasem 1/800, zależało mi na rozmyciu rakiety i piłki.

Fatamorgana
26-12-2019, 20:27
Prawdę mówiąc, to jeżeli mamy w tytule 'Federer" i mowa o ciasnych kadrach, to nie bardzo rozumiem, po co w tle inni ludzie? Albo pokazujesz gwiazdę, albo tenis - z tym co tam jest. Ciasne kadry są ciekawe, ale jeszcze trudniej w nich pokazać to co jest tematem, i uniknąć zbędnych rzeczy w kadrze. W tym wypadku ciasnym kadrem byłby Federer sam z rakietą- nieuciętą (!), ale bez pozostałych ludzi. Niektórzy robiąc ciasne kadry ładują w nie coś, co wprawdzie "dotyczy" tematu, ale nic zdjęciu kompletnie nie daje. W mojej opinii jest to jednak kadr nie dokońca przemyślany. Trzeba jednak widzieć gdzie kto i jak się rusza, żeby wiedzieć kiedy wcisnąć spust migawy i mieć "czysty" kadr. Sam popatrz teraz po czasie, czy na pierwszym i ostatnim zdjęciu chcesz- Ty i inni- oglądać jakiegoś innego faceta stojącego tam niepotrzebnie dla kadru. Jakby zrobił jakąś niesamowitą, albo rzadką czy śmieszną minę, to wtedy coś z tego "ulepisz", będzie to jakiś element tego story. Co innego jesli pokazujesz mecz tenisa jako taki. Osoby stojące na korcie są bowiem częścią meczu. Pozdrawiam.