Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości - D90 + Nikkor 18-105

dedi
21-06-2019, 12:36
Witam,
Od niedawna dostałem w pracy do zrobienia zdjęć do katalogu/sklepu internetowego części rowerowych. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się za bardzo fotografią, ale próbuję się coś tam dokształcać - z różnymi efektami :P

Zdjęcia często są robione pod kątem, gdzie zaczynam mieć problemy z ostrością na krańcach - dobrze widać to na przykładzie. Do tego mam wrażenie, że tył jest mniej ostry niż przód.
26607
Ogniskowa: 25mm, przesłona f/29

26608
Ogniskowa: 25mm, przesłona f/4

W obu przypadkach przedmiot rozmywa się na krańcach, a różnice między zdjęciami są naprawdę niewielkie.
I tu pytanie czy brakuje mi wiedzy, aby przedmiot wychodził w całości ostry czy z tym obiektywem ciężko będzie uzyskać lepsze efekty?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi :D

ksh
21-06-2019, 12:43
Na przysłonie f/12 powinno być całe ostre, a jak się nie da to stakowanie będziesz musiał zrobić.

MarcinSt
21-06-2019, 12:55
Na przysłonie f/12 powinno być całe ostre, a jak się nie da to stakowanie będziesz musiał zrobić.

Tylko wtedy ilość światła jakie trzeba będzie dostarczyć może przekroczyć możliwości mini studia.

Sukcesywnie podnosić f w górę aż cały przedmiot będzie w głębi ostrości.

yasiu18
21-06-2019, 13:31
Dlatego ustawiasz aparat na statywie i wydłużasz czas naświetlania oraz/lub zwiekszasz czulosc..

dedi
21-06-2019, 13:38
Dlatego ustawiasz aparat na statywie i wydłużasz czas naświetlania oraz/lub zwiekszasz czulosc..

Akurat oba zdjecia są zrobione na statywie (przy uzyciu samowyzwalacza) i czułości na 0,3Lo

Czas naswietlenia dobrany tak aby przedmiot byl wyraźnie widoczny :p

yasiu18
21-06-2019, 13:56
Zwiekszasz czulosc na nie wiecej niz 800, zwiekszasz przeaslone na 12 i operujesz czasem tak, aby zdjecie bylo dobrze naswietlone. Ale ISO podnos tylko wtedy, gdy bedziesz uwazal, ze czas naswietlania jest za dlugi.

ksh
21-06-2019, 14:11
ISO 100, żadne schodzenie poniżej ani w górę, przecież masz statyw, przysłona f/12 i czas ustawiasz na drabince albo na histogramie albo na czuja bo tez się da.

madebyzosiek
21-06-2019, 16:30
ISO 100...

W D90 to chyba raczej nie bardzo ;)

ksh
21-06-2019, 16:33
No tak ale chodzi o natywne czyli 200 :)

TOP67
21-06-2019, 17:28
Bardzo zagadkowa jest mała różnica pomiędzy tymi zdjęciami. Nie widać zmiany GO, a tylko przesunięcie płaszczyzny ostrości.
To jest świecone tylko błyskiem w kompletnej ciemności? Bo nie widać też żadnych różnic w oswietleniu całego kadru (tam gdzie powinno być światło zastane)
A exif podaje taki sam czas i ISO na obydwu zdjęciach.

Przysłona w obiektywie na pewno działa?

dedi
25-06-2019, 08:12
Bardzo zagadkowa jest mała różnica pomiędzy tymi zdjęciami. Nie widać zmiany GO, a tylko przesunięcie płaszczyzny ostrości.
To jest świecone tylko błyskiem w kompletnej ciemności? Bo nie widać też żadnych różnic w oswietleniu całego kadru (tam gdzie powinno być światło zastane)
A exif podaje taki sam czas i ISO na obydwu zdjęciach.

Przysłona w obiektywie na pewno działa?

Oświetlane jest 2 parasolami

Co do przysłony to może coś się zepsuło, bo raz przewrócił mi się statyw i pękło mocowanie obiektywu. Resztę sprawdziłem tylko pobieżnie - chyba będę musiał się przejść po urlopie do jakiegoś serwisu :/

gremed
25-06-2019, 13:10
Haha. Cała strona rozkminy a aparat po próbie samobójczej (być może udanej). To by tłumaczyło brak różnicy w zdjęciach.

dedi
01-07-2019, 08:05
Haha. Cała strona rozkminy a aparat po próbie samobójczej (być może udanej). To by tłumaczyło brak różnicy w zdjęciach.

Tylko pytanie czemu przy w pełni otwartej przysłonie (jeżeli faktycznie padła), zdjęcia dalej wychodzą ostre i mają dużą głębie ostrości.

Poza tym obiektyw był w serwisie, żeby wymienić mocowanie. Nie wierzę, że nie przy okazji nie zauważyliby, że zepsuta jest przysłona.

TOP67
01-07-2019, 09:18
To nie przysłona jest zepsuta, tylko chiński bagnet, który ma ogromny luz na popychaczu. A przy tak ciemnym obiektywie GO zawsze będzie spore.

Ustaw przysłonę 4, 8, 16 i naciśnij guzik podglądu GO. Zobacz czy ściemnia się wizjer. Możesz też popatrzyć od przodu czy pokazują się listki przysłony. Możesz też po prostu przesunąć popychacz palcem. Przysłona powinna się otworzyć, a po puszczeniu błyskawicznie zamknąć.

dedi
01-07-2019, 13:41
To nie przysłona jest zepsuta, tylko chiński bagnet, który ma ogromny luz na popychaczu. A przy tak ciemnym obiektywie GO zawsze będzie spore.

Ustaw przysłonę 4, 8, 16 i naciśnij guzik podglądu GO. Zobacz czy ściemnia się wizjer. Możesz też popatrzyć od przodu czy pokazują się listki przysłony. Możesz też po prostu przesunąć popychacz palcem. Przysłona powinna się otworzyć, a po puszczeniu błyskawicznie zamknąć.

Właśnie przysłona cały czas była otwarta na maxa. Przy ruszania popychacza zero reakcji (tylko popychacz wracał na miejsce). Obiektyw zaniosłem do serwisu - zobaczymy czy da się naprawić, i ile takie coś będzie kosztować :/

TOP67
01-07-2019, 14:04
Czyli zagadka GO rozwiązana. Natomiast sama usterka to błąd serwisu, który wymieniał bagnet.

Nie latają tam przypadkiem listki przysłony? W tym modelu łatwo się rozsypują.

dedi
01-07-2019, 14:26
Czyli zagadka GO rozwiązana. Natomiast sama usterka to błąd serwisu, który wymieniał bagnet.

Nie latają tam przypadkiem listki przysłony? W tym modelu łatwo się rozsypują.

Nie, w ogóle się nie pokazują.

TOP67
01-07-2019, 15:32
Albo przysłona się zablokowała w pozycji otwartej. Ale to mało prawdopodobne, bo domyślnie sprężyna ją domyka.
Albo ktoś usunął rozsypane listki.