Zobacz pełną wersję : D3s i D750 czy 2x D3s?
Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych reporterów. Czy w swojej pracy używacie dwóch takich samych puszek?
Posiadam D3s oraz D750 i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przesiąść się na zestaw 2x D3s.
Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych reporterów. Czy w swojej pracy używacie dwóch takich samych puszek?
Nie.
Posiadam D3s oraz D750 i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przesiąść się na zestaw 2x D3s.
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo każdemu będzie pasować co innego, a każde rozwiązanie się sprawdzi.
Witam,
Tak, ale to kwestia braku większego zapotrzebowania niż D700.
Jak to często się słyszy - "to zależy" ;). Jednemu bardziej przypasuje 2xD3S, bo zależy mu na najlepszym AF (sporty motorowe? kolarstwo?) i możliwości ewentualnej podmiany baterii/karty i tak dalej. Drugi bardziej doceni wyższą rozdzielczość, bo robi szerokie strzały tłumów w czasie meczu czy jakieś krajobrazy z elementem reporterki. Zgadzam się z Zelberem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
nikoniarz
21-06-2019, 13:58
Czy w swojej pracy używacie dwóch takich samych puszek?
Nigdy nie miałem dwóch takich samych, ale zawsze miałem "podobne".
--Arkadia--
23-06-2019, 21:46
Czy w swojej pracy używacie dwóch takich samych puszek?
Ja zawsze mam minimum 2 te same puszki + dodatkowe body (w zależności czy to repo czy plener).
Ja zawsze mam minimum 2 te same puszki + dodatkowe body (w zależności czy to repo czy plener).
Tak by było zdecydowanie najwygodniej. 2x D3s do repo + coś pokroju D750/D810 do pleneru
nikoniarz
24-06-2019, 07:34
Tak by było zdecydowanie najwygodniej. 2x D3s do repo + coś pokroju D750/D810 do pleneru
Masz 2xD3s więc problem rozwiązany...
Pawel Pawlak
19-07-2019, 14:43
A co dzieje się na plenerze/ze zdjęciami z pleneru że nie wystarczyłby jeden z tych wspomnianych D3s do ropo ?
Poważnie pytam.
Czasem jest potrzeba wydrukowania czegoś więcej niż 10x15. Przyda się więcej niż 12 Mpix.
madebyzosiek
19-07-2019, 16:37
Czasem jest potrzeba wydrukowania czegoś więcej niż 10x15. Przyda się więcej niż 12 Mpix.A to z 12 MPX można maksymalnie 10x15? Kurcze nie wiedziałem i drukowałem nawet 90x60, to chyba niedobrze co?
A to z 12 MPX można maksymalnie 10x15? Kurcze nie wiedziałem i drukowałem nawet 90x60, to chyba niedobrze co?
Kurde, u mnie 120x180 mocno obrabiane z 12mpx (chyba nawet mniej bo ciut przycięte) poszło i wydawało mi się całkiem niezłe. Widocznie jednak nie było. Chyba, że ślubne mają jednak inne wymagania niż komercja, no trudno.
Tratatata. Kilka miesięcy temu mój znajomy dostał propozycję "odświeżenia" starej wystawy zrobionej kilka lat temu D700 (format 40x60). Pomysł chwycił. Dorobił kilka nowych zdjęć D850, wysłał całość do drukowania, a po otrzymaniu kompletu papierowych wydruków zrezygnował z "odświeżania" wystawy. Jeśli powiesi się takie zdjęcia obok siebie, to one zwyczajnie do siebie nie pasują. Wszystkie felery widać na pierwszy rzut oka. Prawda jest taka, że jeśli komuś odpowiada jakość wydruku z 12Mpix na formacie 40x60, to z takiego D850, czy Z7 dostanie identyczna jakość wydruku, ale na formacie 80x120. Można oczywiście trochę popsuć zdjęcia z D850, żeby nie odbiegały od tych z D3, czy D700, ale czy to ma sens?
krzysztofz24
21-07-2019, 21:17
Tratatata(....)
Mysle, ze ten wpis powinien sie skonczyc wlasnie na tratatata;-).
12mpix zdjęcie z D700 pozwala na wydruk zdjęcia w 300dpi przy rozmiarze 36cm dłuższy bok. D850 przy 46mpix pozwala na 300dpi wydruk przy boku 69cm. Nad czym debatujecie? To czy coś "da radę" czy nie zależy tylko od tego w jakim rozmiarze i z jakim DPI chcecie drukować. Jak się drukuje fotkę okolo 70cm w 300 dpi to chyba logiczne że z D850 będzie wyglądała lepiej?
bomkallo
31-07-2019, 17:11
Temat podobny, pozwolcie, ze sie wtrace z zapytaniem. Bez wnikania w szczegoly co z czym i takie tam, szukam/szukalem fx'a wlasciwie w celu posiadania czegos co jest wydolne w ciemnych warunkach (latam w dxie). Minimalistycznie, cenowo do przyjecia to uzywka d610, od biedy d750. Problem taki, ze znajoma zmienia body, aczkolwiek, ma raptem 69k przelotu w d3s... no i eh okazalo sie ze 4k by wziela.
Jedyny argument jaki mam, zeby pomijac d610 i d750 to 'sport', tylko ze nie wiem kiedy zrealizuje szklo do takiej zabawy :) Czy ktos moze mi powiedziec, czy ta cena jest ok (biorac pod uwage, ze to moze i high-end z 2009, aczkolwiek starszy technologicznie), czy jednak w obliczu d750 i d810 lekko zgieta ?
O czym tu gadać? Jeśli jest sprawny technicznie i nie był na wojnie, to bym go brał za taką kasę. Chyba, że masz środki na nowy, to wtedy trzeba by to przemyśleć. D3s to był dobry sprzęt i nadal zdjęcia robi.
bomkallo
02-08-2019, 01:33
No to pomogliscie :P
nikoniarz
02-08-2019, 10:37
Dostałeś bardzo treściwą odpowiedz. Cena w stosunku do przebiegu jest świetna. Sprzęt jest specyficzny, ale oferuje ogromne możliwości.