PDA

Zobacz pełną wersję : lot + hotel

ksh
19-06-2019, 12:28
Może ktoś spotkał się z dobrze działającym serwisem, który łączy rezerwacje lotów z hotelami ale na zasadzie łączenia dwóch lub więcej miast ?

Przykład:
- lot z miasta A do miasta B
- trzy noclegi
- lot z miasta B do miasta C
- trzy noclegi
- lot do miasta A

esky nie ma takiego łączenia chyba że jakoś to inaczej się robi, momondo niby ma ale wyniki są tak zmielone i rozwalone że nie ma szansy tego sklecić w całość bo wrzuca jakieś kosmicznie drogie loty ignorując np ryanair, który jest normalnie dostępny.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie kupić wszystko osobno ale chodzi o pakiet całości w jednej rezerwacji.

poste
19-06-2019, 12:40
Wiele razy próbowałem takich rezerwacji (multi city, multi destination, czy jak tam zwą). Raz, słownie: jeden raz, udało mi się kupić taki bilet, gdzie cena wyszła taniej niż bilety rezerwowane osobno, choć wynikało to raczej z użycia lokalnych stron przewodnika. Dużo się zmienia, różne serwisy się pojawiają, może jednak coś znajdziesz. Zacznij od google flights, przynajmniej będziesz wiedział jakich połączeń i przewoźników szukać. Możesz też popatrzeć/popytać na forum fly4free, czasem pewne przeglądarki są gwiazdą jednego sezonu ;)

ksh
19-06-2019, 12:45
Tzn ja już mam całą listę połączeń i upatrzone hotele ale taniej wychodzi zaplanować każde miasto osobno w innych terminach niż połączyć to w całość.
Wszystko się wysypuje w momencie jak powrót nie jest do miasta początkowego.

poste
19-06-2019, 13:12
Tanie linie są wtedy lepsze.

ksh
30-06-2019, 23:41
Może ktoś ma jakieś polecania, refy, kody, zniżki na hotele/loty na znanych portalach to można by się tym wymieniać itd.

TOP67
01-07-2019, 07:17
esky nie ma takiego łączenia chyba że jakoś to inaczej się robi, momondo niby ma ale wyniki są tak zmielone i rozwalone że nie ma szansy tego sklecić w całość bo wrzuca jakieś kosmicznie drogie loty ignorując np ryanair, który jest normalnie dostępny.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie kupić wszystko osobno ale chodzi o pakiet całości w jednej rezerwacji.

Nie ma czegoś takiego jak jedna rezerwacja u różnych przewoźników. Ryanair dopiero startuje z lotami łączonymi przez wybrane porty. Możesz wyszukać loty w jakimś serwisie, ale rezerwacje trzeba zrobić samemu. Nie przez te serwisy, bo dopłacisz.

Co do noclegów, to na booking jest system poleceń oraz bony o wartości 100 zł. Ale podnieśli próg wartości rezerwacji do 550 zł. Ja mam zarezerwowanych 7 noclegów z tymi bonami jeszcze z progiem 350 zł.

poste
01-07-2019, 13:00
Czasem kumaty agent, dobry w Amadeus (czy jak tam się zwał popularny u nas system globalnej dystrybucji biletów) potrafił połączyć różne bilety. Dziś, w dobie rezerwacji internetowych raczej o to trudno. Można jeszcze próbować na lotnisku, w okienku linii początkowej lub przy odprawie, w systemie można zdziałać dużo, pytanie, czy komuś będzie się chciało i czy potrafi. Zależy też jakie linie, bo oczywiście tzw. tanich ;) to raczej nie dotyczy.

ksh
01-07-2019, 13:12
Tzn można na momondo zacząć robić rezerwacje na loty ale wyszukuje tragicznie źle, pomija loty, które w pojedynczym wyszukiwaniu są, a w multicity już ich nie wrzuci, potem rezerwacje noclegów można z tym powiązać, jakby działało to ok ale nie działa :)
eSky loty multicity też ma ale nie bierze pod uwagę rezerwacji do tego.
Szkoda że nie ma opcji koszyka :) że wybieram lot nr1 lot nr2 itd, nocleg tu, nocleg tam, wrzucam do koszyka i sobie wyliczają łączną kwotę.

poste
01-07-2019, 13:46
Napisz może jakie destynacje i w jakie linie celujesz, może ktoś ma doświadczenia.

ksh
01-07-2019, 14:28
Planuje połączenie Porto z Lizboną bo widzę że do obu miast lata ryanair i ma też codziennie dwa loty między tymi miastami, można by to zgrać że lecę najpierw do Porto na kilka dni i potem lecę do Lizbony na kilka skąd wracam.
Póki co łatwiej wrócić do Krakowa i lecieć do drugiego miasta :)

poste
01-07-2019, 14:53
Ryanem przez zewnętrzne serwisy to moim zdaniem nic nie zdziałasz. Plus, że każdy segment powinien był łatwy do kupienia, w sensie, że lot w jedną stronę nie jest droższy niż powrotny, co w zasadzie jest regułą w tradycyjnych liniach.
Przejazd pociągiem powinien być tańszy, to raptem ok.3h, samolotem nic zyskasz. Ew.sprawdź TAP.
Ps. Czy jedziecie może z Porto do Santiago de Compostela? Fantastyczna okolica, rewelacyjne jedzenie, bardzo warto. Samochodem blisko.

ksh
01-07-2019, 15:07
Lot z Porto do Lizbony 12,99 euro i lecisz pół godziny plus pobyt na lotnisku, pociąg od 25 euro i trwa to dość długo, a plus to połączenia z centrum do lotnisk w obu miastach mają metro/kolejke miejską.
Jak kupujesz osobno jeden lot to wychodzi drogo, jak loty z pobytem w jednym serwisie to wychodzi znacząco taniej.
Santiago zostawiam na wycieczkę połączoną z Madrytem albo hmm... może to połączyć Porto i skupić się teraz na Lizbonie z okolicami ? Zobaczę, póki co mam czas jeszcze.

poste
01-07-2019, 15:13
Jeśli dopasujesz tak tani lot, to faktycznie taniej niż pociąg. Z drugiej strony, jak doliczysz koszty dojazdów na lotniska, może wyjść trochę inaczej.

morzon
01-07-2019, 15:19
Polecam wziąć auto w Porto i przejechać sobie do Lizbony, dużo fajnych miejscówek po drodze na wybrzeżu :)

ksh
01-07-2019, 15:21
Generalnie dojazdy tanio i szybko bo lotniska przy miastach, no i wygodnie też czasowo bo wyloty są wczas rano późno wieczorem, za to we Włoszech pociąg polecam bo mają to dobrze zorganizowane i tanio wychodzi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Polecam wziąć auto w Porto i przejechać sobie do Lizbony, dużo fajnych miejscówek po drodze na wybrzeżu :)
Brałem to pod uwagę też.

TOP67
01-07-2019, 16:03
Planuje połączenie Porto z Lizboną bo widzę że do obu miast lata ryanair i ma też codziennie dwa loty między tymi miastami, można by to zgrać że lecę najpierw do Porto na kilka dni i potem lecę do Lizbony na kilka skąd wracam.
Póki co łatwiej wrócić do Krakowa i lecieć do drugiego miasta :)

http://azair.me/!3XXx

Poszukaj lotów z różnych miast. Pamiętaj, że do ceny lotu musisz doliczyć bagaż. Dlatego pomiędzy Porto a Lizboną proponuję kolej. Koszt 20-30 Euro, zależnie od pociągu. Ten wolniejszy jedzie 200 km/h.