Zobacz pełną wersję : lot + hotel
Może ktoś spotkał się z dobrze działającym serwisem, który łączy rezerwacje lotów z hotelami ale na zasadzie łączenia dwóch lub więcej miast ?
Przykład:
- lot z miasta A do miasta B
- trzy noclegi
- lot z miasta B do miasta C
- trzy noclegi
- lot do miasta A
esky nie ma takiego łączenia chyba że jakoś to inaczej się robi, momondo niby ma ale wyniki są tak zmielone i rozwalone że nie ma szansy tego sklecić w całość bo wrzuca jakieś kosmicznie drogie loty ignorując np ryanair, który jest normalnie dostępny.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie kupić wszystko osobno ale chodzi o pakiet całości w jednej rezerwacji.
Wiele razy próbowałem takich rezerwacji (multi city, multi destination, czy jak tam zwą). Raz, słownie: jeden raz, udało mi się kupić taki bilet, gdzie cena wyszła taniej niż bilety rezerwowane osobno, choć wynikało to raczej z użycia lokalnych stron przewodnika. Dużo się zmienia, różne serwisy się pojawiają, może jednak coś znajdziesz. Zacznij od google flights, przynajmniej będziesz wiedział jakich połączeń i przewoźników szukać. Możesz też popatrzeć/popytać na forum fly4free, czasem pewne przeglądarki są gwiazdą jednego sezonu ;)
Tzn ja już mam całą listę połączeń i upatrzone hotele ale taniej wychodzi zaplanować każde miasto osobno w innych terminach niż połączyć to w całość.
Wszystko się wysypuje w momencie jak powrót nie jest do miasta początkowego.
Tanie linie są wtedy lepsze.
Może ktoś ma jakieś polecania, refy, kody, zniżki na hotele/loty na znanych portalach to można by się tym wymieniać itd.
esky nie ma takiego łączenia chyba że jakoś to inaczej się robi, momondo niby ma ale wyniki są tak zmielone i rozwalone że nie ma szansy tego sklecić w całość bo wrzuca jakieś kosmicznie drogie loty ignorując np ryanair, który jest normalnie dostępny.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie kupić wszystko osobno ale chodzi o pakiet całości w jednej rezerwacji.
Nie ma czegoś takiego jak jedna rezerwacja u różnych przewoźników. Ryanair dopiero startuje z lotami łączonymi przez wybrane porty. Możesz wyszukać loty w jakimś serwisie, ale rezerwacje trzeba zrobić samemu. Nie przez te serwisy, bo dopłacisz.
Co do noclegów, to na booking jest system poleceń oraz bony o wartości 100 zł. Ale podnieśli próg wartości rezerwacji do 550 zł. Ja mam zarezerwowanych 7 noclegów z tymi bonami jeszcze z progiem 350 zł.
Czasem kumaty agent, dobry w Amadeus (czy jak tam się zwał popularny u nas system globalnej dystrybucji biletów) potrafił połączyć różne bilety. Dziś, w dobie rezerwacji internetowych raczej o to trudno. Można jeszcze próbować na lotnisku, w okienku linii początkowej lub przy odprawie, w systemie można zdziałać dużo, pytanie, czy komuś będzie się chciało i czy potrafi. Zależy też jakie linie, bo oczywiście tzw. tanich ;) to raczej nie dotyczy.
Tzn można na momondo zacząć robić rezerwacje na loty ale wyszukuje tragicznie źle, pomija loty, które w pojedynczym wyszukiwaniu są, a w multicity już ich nie wrzuci, potem rezerwacje noclegów można z tym powiązać, jakby działało to ok ale nie działa :)
eSky loty multicity też ma ale nie bierze pod uwagę rezerwacji do tego.
Szkoda że nie ma opcji koszyka :) że wybieram lot nr1 lot nr2 itd, nocleg tu, nocleg tam, wrzucam do koszyka i sobie wyliczają łączną kwotę.
Napisz może jakie destynacje i w jakie linie celujesz, może ktoś ma doświadczenia.
Planuje połączenie Porto z Lizboną bo widzę że do obu miast lata ryanair i ma też codziennie dwa loty między tymi miastami, można by to zgrać że lecę najpierw do Porto na kilka dni i potem lecę do Lizbony na kilka skąd wracam.
Póki co łatwiej wrócić do Krakowa i lecieć do drugiego miasta :)
Ryanem przez zewnętrzne serwisy to moim zdaniem nic nie zdziałasz. Plus, że każdy segment powinien był łatwy do kupienia, w sensie, że lot w jedną stronę nie jest droższy niż powrotny, co w zasadzie jest regułą w tradycyjnych liniach.
Przejazd pociągiem powinien być tańszy, to raptem ok.3h, samolotem nic zyskasz. Ew.sprawdź TAP.
Ps. Czy jedziecie może z Porto do Santiago de Compostela? Fantastyczna okolica, rewelacyjne jedzenie, bardzo warto. Samochodem blisko.
Lot z Porto do Lizbony 12,99 euro i lecisz pół godziny plus pobyt na lotnisku, pociąg od 25 euro i trwa to dość długo, a plus to połączenia z centrum do lotnisk w obu miastach mają metro/kolejke miejską.
Jak kupujesz osobno jeden lot to wychodzi drogo, jak loty z pobytem w jednym serwisie to wychodzi znacząco taniej.
Santiago zostawiam na wycieczkę połączoną z Madrytem albo hmm... może to połączyć Porto i skupić się teraz na Lizbonie z okolicami ? Zobaczę, póki co mam czas jeszcze.
Jeśli dopasujesz tak tani lot, to faktycznie taniej niż pociąg. Z drugiej strony, jak doliczysz koszty dojazdów na lotniska, może wyjść trochę inaczej.
Polecam wziąć auto w Porto i przejechać sobie do Lizbony, dużo fajnych miejscówek po drodze na wybrzeżu :)
Generalnie dojazdy tanio i szybko bo lotniska przy miastach, no i wygodnie też czasowo bo wyloty są wczas rano późno wieczorem, za to we Włoszech pociąg polecam bo mają to dobrze zorganizowane i tanio wychodzi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Polecam wziąć auto w Porto i przejechać sobie do Lizbony, dużo fajnych miejscówek po drodze na wybrzeżu :)
Brałem to pod uwagę też.
Planuje połączenie Porto z Lizboną bo widzę że do obu miast lata ryanair i ma też codziennie dwa loty między tymi miastami, można by to zgrać że lecę najpierw do Porto na kilka dni i potem lecę do Lizbony na kilka skąd wracam.
Póki co łatwiej wrócić do Krakowa i lecieć do drugiego miasta :)
http://azair.me/!3XXx
Poszukaj lotów z różnych miast. Pamiętaj, że do ceny lotu musisz doliczyć bagaż. Dlatego pomiędzy Porto a Lizboną proponuję kolej. Koszt 20-30 Euro, zależnie od pociągu. Ten wolniejszy jedzie 200 km/h.