PDA

Zobacz pełną wersję : Stacjonarka PS/LR - nowy czy rozbudowa starego

morzon
17-06-2019, 14:43
Cześć,

wiem, że jest nieco podobny wątek trochę niżej, ale myślę, że nie ma sensu pisać o wszystkim w jednym, bo się robi śmietnik więc zakładam nowy.
Myślałem ostatnio o mocniejszej przesiadce na SSD, bo mam w tym momencie jakieś wiekowe 120gb, które w sumie miało być tylko na system i soft, ale przy obecnych cenach tych dysków kusi żeby jednak przerzucić się z całym workflow na ssd (bieżąca obróbka, praca) + backup na posiadanych HDD. Ale moja płyta nie obsłuży już tych nowych złączy (M.2?), a tam przyrost prędkości chyba spory, cenowo nie ma dramatu, więc może szkoda robić zakupy na wolniejszym, starym standardzie? Wchodząc w zmianę płyty no to już wiadomo, że wszystko trzeba kupić nowe. I teraz pytanie czy warto, jak dużą dokładkę musiałbym zrobić żeby nie przepłacić, a mieć sensowny i odczuwalny wzrost prędkości pracy w LR/PS?

To co mam w tej chwili to:
i7-2600k
16gb ram ddr3 800mhz
ASUSTeK P8P67 deluxe
Radeon HD6800 1gb

Stary komp, kiedyś kosztował nie tak mało i do tej pory w sumie jest okej, ale ostatnio zaczyna mnie drażnić praca w LR, mulenie, powolne wczytywanie/odświeżanie się zdjęć i chyba zbieram się w sobie żeby coś z tym zrobić. W PS też dość często pracuję na cięższych plikach (dużo warstw, montaże, retusze, najczęściej 24-36mpx, ale zdarzają się i większe rozdziałki) i mogłby to lepiej hulać (choć nie ma dramatu). Do grania kupiłem PS4, wiec kompletnie mi nie zależy żeby coś nowego na tym odpalać (ew czasem mam jeszcze ochotę pyknąć w CS, ale to pewnie na prawie wszystkim współczesnym będzie działać zadowalająco, więc priorytet znikomy). Zbieram się też od lat do zabawy z video (raczej proste i krótkie filmiki niż jakiś hollywood czy videokotlety), ale to traktuję jako opcję, bez najwyższej potrzeby - może ewentualnie żeby nowy zestaw móc w przyszłości (choćby niedalekiej) ciut rozbudować pod tym kątem, ale nie na tę chwilę.

Jako, że nie siedzę w temacie to potrzebowałbym kilku porad:
- procesor: Amd czy Intel? Ryzeny 5 wydaję się całkiem sensowne cenowo i wydajnościowo (pewnie bym celował w 5 2600 albo 2600x - warto dopłacić? ew budżetowo 1600x? serii 3 jeszcze chyba nie ma dostępnej) tylko czy Intel lepiej sobie nie radzi z pakietem Adobe? Rozumiem, że cokolwiek bym nie wybrał to i tak będzie sporo wydajniejsze niż moje obecne i7
- pamięć: myślałem już o wskoczeniu na 32gb - będzie to miało sens przy moich potrzebach?
- dyski: tu jeszcze muszę sam pomyśleć ile i jakie pojemności chcę mieć, wiec na razie tematu nie rozgrzebuje
- grafika: czy jest coś budżetowego co sensownie (czyli, że faktycznie robi różnice, a nie 10% przyrostu prędkości) wspiera wydajność w LR/PS? Bo jeśli nie to kupując Ryzena (bez G) rozumiem, że muszę kupić cokolwiek, bo nie ma zintegrowanej grafiki. W intelu można się obejść na integrze, tak? Jeśli jest jakaś karta to Nvidia czy Radeon? Tu przyznam, że kompletnie się nie znam, bo ostatni raz kiedy rozglądałem się za kartami to czasy jakiejś gimbazy/liceum gdzie katowałem w gierki, a od dawna zupełnie się nie orientuję.

Pisząc o szybkości w LR/PS to nie chodzi mi o eksport setek plików, bo nie robi mi to akurat większej różnicy czy eksportuje się coś 40min czy 10. Wiadomo, lepiej jak krócej, ale nie w tym rzecz. Chciałbym, żeby LR pracował szybciej przy przeglądaniu zdjęć, żeby szybciej się wczytywały podglądy (bo zbliżeniu też), większą "responsywność(?)" czyli ruch suwaków bez przymułek tylko w czasie rzeczywistym. W PS to głównie praca z większymi plikami.

Pytanie czy jest sens robić taką zmianę całego kompa czy darować sobie to i spróbować postawić na nowo system, podkręcić procka (kupiłem wersje z K i przez 8 lat tego nie ruszyłem nawet), dokupić kolejne 16gb ramu, wrzucić nowe SSD i na nich pracować? Czy dokładając tyle klocków już lepiej coś nowego złożyć?
Budżet w sumie jak najniższy - stacjonarka służy mi stricte do obróbki fot i trochę neta, ale traktuję to tylko jako narzędzie, więc nie chcę pakować nie wiadomo ile kasy w coś czego nie poczuję specjalnie (nie robię testów, nie obczajam wykresów), a walka o procenty różnicy nie ma dla mnie sensu. Czy przy budżecie między 2-3 (bardziej 2 lepiej :D) wymieniać kompa czy upgrade starego?

crusiek
17-06-2019, 14:57
Zawsze możesz włożyć dysk 1 TB na slot PCIE x4.

https://www.sferis.pl/dysk-1-tb-plextor-m9pe-px-1tm9pey-pci-express-pci-express-30-x-4-p626586?utm_medium=RedBrain+PL_3048443&utm_source=TD

ksh
17-06-2019, 15:11
Na początek napiszę że nowy zestaw całościowo da ci spory przyrost komfortu, jakby roparywac tylko i wyłącznie wymeinę jednego podzespołu to wychodzi to średnio i mało opłacalnie, zatem finalnie najmniejsze znaczenie ma tu czy zdecydujesz się na intela czy na amd.

- procesor: Amd czy Intel? Ryzeny 5 wydaję się całkiem sensowne cenowo i wydajnościowo (pewnie bym celował w 5 2600 albo 2600x - warto dopłacić? ew budżetowo 1600x? serii 3 jeszcze chyba nie ma dostępnej) tylko czy Intel lepiej sobie nie radzi z pakietem Adobe? Rozumiem, że cokolwiek bym nie wybrał to i tak będzie sporo wydajniejsze niż moje obecne i7
Budżetowa opcja to AMD Ryzen 5 2600 i nie ma co teraz wywalać więcej kasy nawet na 2600x, jak poczekasz to model 3600x wydaje się optymalny z nowej serii, ciut taniej 3600.

-- pamięć: myślałem już o wskoczeniu na 32gb - będzie to miało sens przy moich potrzebach?
32GB ro after effects czy wielkich projektów w premier pro, Ps tez potrafi zjeść ale to gigantyczne projekty, a jak masz szybkie SSD na PCIe to nawet jak zacznie pracowac na dysku to nie ma tragedii, zatem 16GB jest optymalne.

-- dyski: tu jeszcze muszę sam pomyśleć ile i jakie pojemności chcę mieć, wiec na razie tematu nie rozgrzebuje
Bierz na system i najważniejszy soft plus pliki do pracy 480-512GB, Crucial MP510 480 ma teraz śmieszne ceny, ostatnio 350zł !!

-- grafika: czy jest coś budżetowego co sensownie (czyli, że faktycznie robi różnice, a nie 10% przyrostu prędkości) wspiera wydajność w LR/PS? Bo jeśli nie to kupując Ryzena (bez G) rozumiem, że muszę kupić cokolwiek, bo nie ma zintegrowanej grafiki. W intelu można się obejść na integrze, tak? Jeśli jest jakaś karta to Nvidia czy Radeon? Tu przyznam, że kompletnie się nie znam, bo ostatni raz kiedy rozglądałem się za kartami to czasy jakiejś gimbazy/liceum gdzie katowałem w gierki, a od dawna zupełnie się nie orientuję.
Wpływ karty jest mały, renderowanie, praca w 3D i jakieś podglądy wtedy itp wymagają potwornych kart graficznych, Lr/Ps byle co, jak obecna karta ma wyjście na monitor jaki potrzebujesz i działa poprawnie na win10 to nie musisz nic zmieniać.

-Pytanie czy jest sens robić taką zmianę całego kompa czy darować sobie to i spróbować postawić na nowo system, podkręcić procka (kupiłem wersje z K i przez 8 lat tego nie ruszyłem nawet), dokupić kolejne 16gb ramu, wrzucić nowe SSD i na nich pracować? Czy dokładając tyle klocków już lepiej coś nowego złożyć?
Budżet w sumie jak najniższy - stacjonarka służy mi stricte do obróbki fot i trochę neta, ale traktuję to tylko jako narzędzie, więc nie chcę pakować nie wiadomo ile kasy w coś czego nie poczuję specjalnie (nie robię testów, nie obczajam wykresów), a walka o procenty różnicy nie ma dla mnie sensu. Czy przy budżecie między 2-3 (bardziej 2 lepiej :D) wymieniać kompa czy upgrade starego?
Osobiście nie dołożyłbym ani złotówki do starego kompa, pamiętaj że zakup nowego będzie pewnie też na wiele wiele lat, zwłaszcza AMD gdzie masz zapewnioną jeszcze współpracę z obecnymi procesorami 2xxx, nowymi 3xxx i przyszłymi 4xxx.

Tak na szybko licząc, cpu - 600zł, mobo - 350zł, ram - 350zł, power - 250zł, buda - 150zł, ssd 480gb - 350zł, chłodzenie w komplecie z cpu dobre, grafe masz, dysk na magazyn ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Zawsze możesz włożyć dysk 1 TB na slot PCIE x4.

https://www.sferis.pl/dysk-1-tb-plextor-m9pe-px-1tm9pey-pci-express-pci-express-30-x-4-p626586?utm_medium=RedBrain+PL_3048443&utm_source=TD

Tak tylko że ona na płycie ma PCI 2.0 tylko co da efekt chyba jak SATA :(

crusiek
17-06-2019, 15:18
Na początek napiszę że nowy zestaw całościowo da ci spory przyrost komfortu, jakby roparywac tylko i wyłącznie wymeinę jednego podzespołu to wychodzi to średnio i mało opłacalnie, zatem finalnie najmniejsze znaczenie ma tu czy zdecydujesz się na intela czy na amd.

Budżetowa opcja to AMD Ryzen 5 2600 i nie ma co teraz wywalać więcej kasy nawet na 2600x, jak poczekasz to model 3600x wydaje się optymalny z nowej serii, ciut taniej 3600.

32GB ro after effects czy wielkich projektów w premier pro, Ps tez potrafi zjeść ale to gigantyczne projekty, a jak masz szybkie SSD na PCIe to nawet jak zacznie pracowac na dysku to nie ma tragedii, zatem 16GB jest optymalne.

Bierz na system i najważniejszy soft plus pliki do pracy 480-512GB, Crucial MP510 480 ma teraz śmieszne ceny, ostatnio 350zł !!

Wpływ karty jest mały, renderowanie, praca w 3D i jakieś podglądy wtedy itp wymagają potwornych kart graficznych, Lr/Ps byle co, jak obecna karta ma wyjście na monitor jaki potrzebujesz i działa poprawnie na win10 to nie musisz nic zmieniać.

Osobiście nie dołożyłbym ani złotówki do starego kompa, pamiętaj że zakup nowego będzie pewnie też na wiele wiele lat, zwłaszcza AMD gdzie masz zapewnioną jeszcze współpracę z obecnymi procesorami 2xxx, nowymi 3xxx i przyszłymi 4xxx.

Tak na szybko licząc, cpu - 600zł, mobo - 350zł, ram - 350zł, power - 250zł, buda - 150zł, ssd 480gb - 350zł, chłodzenie w komplecie z cpu dobre, grafe masz, dysk na magazyn ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak tylko że ona na płycie ma PCI 2.0 tylko co da efekt chyba jak SATA :(To jest x4.

Transfer pcie to 4Gbit/s czyli 500 MB ale na x4 przepustowość będzie większa. Widzę że ma drugi slot pcie x16 wkładając ta kartę do tego slotu będzie pracować w x4.

ksh
17-06-2019, 15:53
Nadal to nic nie zmienia, jego cpu nie wspiera PCIe 3.0, płyta nie wspiera NVMe, po kombinacjach można to jakoś uruchomić i będzie max 1600MB/s.

crusiek
17-06-2019, 16:10
Nadal to nic nie zmienia, jego cpu nie wspiera PCIe 3.0, płyta nie wspiera NVMe, po kombinacjach można to jakoś uruchomić i będzie max 1600MB/s.

to, że CPU nie wspiera to nic strasznego, karty są kompatybilne w dół, mam tak z resztą w jednym z kompów właśnie na staruszku w pracy zrobione :)
Inną kwestią jest, że bez wsparcia nvme dysk nie startowałby jako systemowy, tego nie sprawdziłem :)

ksh
17-06-2019, 16:12
Można modowac UEFI, dodaje się moduł NVMe, potem klonowanie systemu, aktualizacja i działa ale ograniczenia szybkości nie przeskoczyć.

Moim zdaniem nie warto pakować kasy w takie kombinacje jak dobra nowa płyta do AMD 350-400zł.

crusiek
17-06-2019, 16:19
Ano racja, wtedy lepiej nowego na AMD zbudować za 2, 2.5 tysiaka [emoji846]

morzon
17-06-2019, 17:41
[...]

Czyli kupić teraz coś w miarę rozsądnego jak ten 2600, a np w razie potrzeby za 2 lata będę mógł wymienić nadal procka na na coś z serii 4xxx, bo płyta i tak to łyknie, tak?

Gdzieś czytałem, że LR łyknie każdą ilość ram i więcej nigdy nie zaszkodzi. Jeśli by to powodowało, że będzie płynniej to wolałbym dołożyć, ale jak nie będzie widocznej różnicy to olać. Rozumiem, że ewentualnie tej pamięci co mam obecnie nie da się/nie opłaca się przekładać do nowego kompa?

Nawet 335zł obecnie. Myślałem wcześniej o Samsungu Evo, bo wszędzie mocno polecany, ale też nieco droższy.

Czyli przy normalnej pracy (2D) z warstwami na zdjęciach nie będzie czuć różnicy? W LR jest okienko do "Use Graphics Processor", ale mam odkliknięte, ponieważ nie widzę różnicy jak zaznaczę - myślałem, że to kwestia karty, która nie ma czym wspomóc, a przy czymś mocniejszym może dostać kopa. To tak nie działa? :D

Karta którą posiadam mogę przełożyć do nowego kompa, nie zmieniły się jakieś standardy/złącza?

Dyski mam, ewentualnie też dokupię jakieś kolejne 2TB, ale na moment przesiadki na pewno nie potrzebuję. No wychodzi to całkiem fajnie cenowo :)
Mógłbyś mi podrzucić jakąś zdroworozsądkową propozycje mobo pod taki zestaw?

Ten mój dotychczasowy komp jest sprzedawalny (bez dysków, ew tylko z ssd) w jakichś sensownych pieniądzach czy szkoda sobie głowę zawracać? Procki i7-2600k widzialem na allegro po 400-500zł, ale ciężko mi uwierzyć, że ktoś to nadal kupuje... Chyba, że się mylę i z jakiegoś powodu ktoś chce to jeszcze obecnie kupić.

ksh
17-06-2019, 18:00
Czyli kupić teraz coś w miarę rozsądnego jak ten 2600, a np w razie potrzeby za 2 lata będę mógł wymienić nadal procka na na coś z serii 4xxx, bo płyta i tak to łyknie, tak?
Tak.

Gdzieś czytałem, że LR łyknie każdą ilość ram i więcej nigdy nie zaszkodzi. Jeśli by to powodowało, że będzie płynniej to wolałbym dołożyć, ale jak nie będzie widocznej różnicy to olać. Rozumiem, że ewentualnie tej pamięci co mam obecnie nie da się/nie opłaca się przekładać do nowego kompa?
Lr nie bardzo ma w czym tyle ram zapełnić, można zamulić nawet szybki zestaw ale akurat sam ram tu nic nie zmieni.

Nawet 335zł obecnie. Myślałem wcześniej o Samsungu Evo, bo wszędzie mocno polecany, ale też nieco droższy.
Bo u nas samsung to ulubieniec w wielu dziedzinach, spokojnie bierz Corsair MP510 (https://www.ceneo.pl/73525726) bo ma świetne parametry.

Czyli przy normalnej pracy (2D) z warstwami na zdjęciach nie będzie czuć różnicy? W LR jest okienko do "Use Graphics Processor", ale mam odkliknięte, ponieważ nie widzę różnicy jak zaznaczę - myślałem, że to kwestia karty, która nie ma czym wspomóc, a przy czymś mocniejszym może dostać kopa. To tak nie działa? :D
Karta którą posiadam mogę przełożyć do nowego kompa, nie zmieniły się jakieś standardy/złącza?
Karta zwiększa wydajność w specyficznych rzeczach w Ps ale nie są to aż tak zauważalne wyniki, zresztą kartę możesz sobie kiedyś wymienić, ta co masz będzie chodzić.

Dyski mam, ewentualnie też dokupię jakieś kolejne 2TB, ale na moment przesiadki na pewno nie potrzebuję. No wychodzi to całkiem fajnie cenowo :)
Mógłbyś mi podrzucić jakąś zdroworozsądkową propozycje mobo pod taki zestaw?
Gigabyte Aorus Elite B450 (https://www.ceneo.pl/70163020) albo MSI Tomahawk B450 (https://www.ceneo.pl/67592164), obie w formacie pełny ATX.

Ten mój dotychczasowy komp jest sprzedawalny (bez dysków, ew tylko z ssd) w jakichś sensownych pieniądzach czy szkoda sobie głowę zawracać? Procki i7-2600k widzialem na allegro po 400-500zł, ale ciężko mi uwierzyć, że ktoś to nadal kupuje... Chyba, że się mylę i z jakiegoś powodu ktoś chce to jeszcze obecnie kupić.
Lepiej sprzedać po kawałku i rozsądnie z cenami bo sprzedawać nie sztuka, sztuka sprzedać :)

ram taki (https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-5675569/)

sokolnik
18-06-2019, 15:27
Tak.

Lr nie bardzo ma w czym tyle ram zapełnić, można zamulić nawet szybki zestaw ale akurat sam ram tu nic nie zmieni.

Bo u nas samsung to ulubieniec w wielu dziedzinach, spokojnie bierz Corsair MP510 (https://www.ceneo.pl/73525726) bo ma świetne parametry.

Karta zwiększa wydajność w specyficznych rzeczach w Ps ale nie są to aż tak zauważalne wyniki, zresztą kartę możesz sobie kiedyś wymienić, ta co masz będzie chodzić.

Gigabyte Aorus Elite B450 (https://www.ceneo.pl/70163020) albo MSI Tomahawk B450 (https://www.ceneo.pl/67592164), obie w formacie pełny ATX.

Lepiej sprzedać po kawałku i rozsądnie z cenami bo sprzedawać nie sztuka, sztuka sprzedać :)

ram taki (https://www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-5675569/)Ten ram to znowu potaniał?
2 x 8 to jest za 359 zł?

Wysłane z mojego Hułałeja

ksh
18-06-2019, 15:29
Tak potaniał :)
Można spodziewać się że spadki spokojnie 10% będą bo robią miejsce pod 3600-4000MHz, które na nowych Ryzenach śmigać mają ładnie.

sokolnik
18-06-2019, 15:32
Tak potaniał :)
Można spodziewać się że spadki spokojnie 10% będą bo robią miejsce pod 3600-4000MHz, które na nowych Ryzenach śmigać mają ładnie.Czyli lepiej odkładać kasę na nowy zestaw :)
Tylko kto kupi stary hahah

ksh
18-06-2019, 17:42
Płyty AM4 X570 czyli te z PCIe 4.0 będa drogie, tu nie zyskamy nic w porównaniu do odpowiedników pod Intela.
Ryzen 3xxx cenowo tak samo jak 2xxx ale podatek od nowości trzeba zapłacić, będzie taniej jak u intela ale jeśli ktoś szuka kazdego fps w grach i słupki w benchmark muszą być super wysokie to pozostaje czekać na nowe Intele w 2020 roku, a patrząc na te wyniki (https://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i71065_g7_znamy_wstepna_wydajnosc_jedne go_watku) to będzie sie działo i to dużo :)
Samsung będzie w swojej fabryce tłukł Intele, do czego to doszło, świat schodzi na psy ;)

sokolnik
18-06-2019, 19:40
Ceny nowych płyt pod Ryzeny będą drogie, bardzo drogie podobno...
https://www.gry-online.pl/S013-amp.asp?ID=115967

ksh
18-06-2019, 21:32
Tak, X570 to też pierwszy tak zaawansowany chipset na rynku i pierwszy produkcji AMD na platformie AM4.
Fajne jest to w AMD że płyty na niższym chipsecie czyli obecnie B450 i przyszły B550 jest tani i bardzo dobrze wyposażony.
No i zaleta jest taka że nie ma blokad dla oc, więc możesz kupić tanie obecnie płyty na B450 i już, w intelu tak dobrze nie ma, albo najdroższe płyty albo blokada oc.

Sosul
19-06-2019, 14:26
Cześć, dołączę się do tematu. Planuję zakup stacjonarnego komputera typowo do obróbki. Małe pliki D3s. Mam kilka pytań:

- Warto dopłacić do Ryzena 7 2700 zamiast Ryzen 5 2600?
- Czy 16 GB ramu wystarczy? Oraz czy 3000 mhz będzie odpowiednie do ryzena, który lubi szybki ram?
- Będę potrzebował płytę główną, która obsłuży m.2 nvme. Jaką wybrać?
- Może to dziwne, ale jaką ilość dysków mogę podpiąć do komputera? Planuje 2x SSD + 1x HDD.
- Zasilacz 80 plus bronze czy może 80 plus gold. Na czym polega różnica?

ksh
19-06-2019, 14:38
Na poprzedniej stronie masz podane płyty i ram warte zakupu, różnica wydajności między 2700 i 2600 jest niezauważalna w normalnej pracy.
16GB jest ok i bierz dobrze działające 3200MHz bo teraz ceny dobre.
Na płytach zazwyczaj masz 1-2 miejsca na dyski M.2 czyli PCIe NVMe, do tego min cztery SATA.
Zasilacz bronze czy gold to efektywność, nie wiele to wnosi.

Sosul
19-06-2019, 16:08
Na poprzedniej stronie masz podane płyty i ram warte zakupu, różnica wydajności między 2700 i 2600 jest niezauważalna w normalnej pracy.
16GB jest ok i bierz dobrze działające 3200MHz bo teraz ceny dobre.
Na płytach zazwyczaj masz 1-2 miejsca na dyski M.2 czyli PCIe NVMe, do tego min cztery SATA.
Zasilacz bronze czy gold to efektywność, nie wiele to wnosi.

Dziękuję. Prosiłbym jeszcze o obudowę godną zakupu.

Czy w 16GB ram wystarczy do pracy z Luminar 3? Obecnie posiadam w laptopie 16GB i I7 7700 HQ i nie jest to wystarczająco.

And.N
19-06-2019, 17:07
...Czy w 16GB ram wystarczy do pracy z Luminar 3? Obecnie posiadam w laptopie 16GB i I7 7700 HQ i nie jest to wystarczająco.
Kurdę, obecnie posiadam w stacjonarnym 8 GB RAM i AMD Athlon II X2 255 (dwa rdzenie 3,1 GHz ). Do LR4 i PS Elements wystarcza.
Wymagający ten Luminar 3, ale pewnie i efekty dużo lepsze z niego;)

ksh
19-06-2019, 19:22
Dziękuję. Prosiłbym jeszcze o obudowę godną zakupu.

Czy w 16GB ram wystarczy do pracy z Luminar 3? Obecnie posiadam w laptopie 16GB i I7 7700 HQ i nie jest to wystarczająco.

Bo całość zamula, a nie brak pamięci.

Obudowa jaka ci się podoba, spokojnie bierz jakieś SilentiumPC, zasilacz też ich może być bo mają świetne bebechy, coś koło 500-550W.

OjTam
19-06-2019, 19:37
SilentiumPC

Mam, polecam. Regnum RG4 (https://www.silentiumpc.com/pl/product/regnum-rg4/)
Dużo miejsca, przewiewna, możliwość zarządzania kablami.

Sosul
19-06-2019, 21:00
Szykuję się na coś takiego. Do tego będę musiał dorzucić tanią kartę graficzną, żeby móc podłączyć dwa monitory.
26566

ksh
19-06-2019, 22:37
Wszystko ok ale zerknij na sklep Xtreme bo mocno sie promuje cenami i to bardzo niskimi.
Jedna uwaga to pamięci, nie nadają się do AMD, bierz te szare crucial co linkowałem.

https://xtreem.pl/procesory/1151-amd-ryzen-5-2600-3439ghz-yd2600bbafbox-730143309165.html
https://xtreem.pl/plyty/1111-gigabyte-b450-aorus-elite-889523014653.html
https://xtreem.pl/pamieci/1198-ballistix-sport-lt-16gb-3200mhz-cl16-bls2k8g4d32aesbk-649528789129.html
i od tego masz -6% jeszcze

OjTam
19-06-2019, 23:37
Lekki off-top. Z tym xtreem był ostatnio problem na elektrodzie.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3590304.html
Swoją drogą, co to za mania plomby naklejać...