PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Urząd Miasta i Gminy Konstancin-Jeziorna

creep
10-06-2019, 18:49
Zdaję sobie sprawę, że takie zdjęcia architektury nikomu nic z wrażenia nie urywają, ale cóż poradzę, czasem lubię zrobić takie zwykłe zdjęcia ładnego budynku... ;) Tym bardziej, że jest to jeden z elegantszych obiektów użyteczności publicznej, jakie ostatnio odwiedziłem. Oczywiście zachęcam do komentowania.

1

26192

2

26193

3

26194

4

26195

5

26196

6

26197

ck_dezerter
10-06-2019, 18:59
Witam,
Generalnie porządna robota: dobrze skadrowane, prosto, kolorystyka OK, najbardziej mi się podobają 2, 5 i 6.
pozdrowienia!

ksh
10-06-2019, 19:29
#5 super.

6868
10-06-2019, 19:42
Najbardziej 5, najmniej 2. Dwojka za zbyt oszczedne kadrowanie z prawej strony.

creep
10-06-2019, 22:11
Dzięki za uwagi, przyznam że 5 też jest moim ulubionym kadrem. Ciasnota dwójki jest wypadkową maksymalnej szerokości jaką miałem, w połączeniu z tym jak chciałem ułożyć podłogę :) ale też ją lubię - jak widać na jedynce, z prawej byłoby widać billboard i resztę bałaganu - tak jest lepiej, oszczędniej.

ck_dezerter
11-06-2019, 15:20
Dzięki tej ciasnocie z prawej kadr jest bardziej uporządkowany bo nie ma tego bałaganu w tle.

6868
11-06-2019, 16:48
Dzięki za uwagi, przyznam że 5 też jest moim ulubionym kadrem. Ciasnota dwójki jest wypadkową maksymalnej szerokości jaką miałem, w połączeniu z tym jak chciałem ułożyć podłogę :) ale też ją lubię - jak widać na jedynce, z prawej byłoby widać billboard i resztę bałaganu - tak jest lepiej, oszczędniej.

Oczywiscie, ze Twoja interpretacja jest napewno najlepsza ;-)
Ja osobiscie albo bym wysteplowal niepotrzebne, nic nie znaczace przeszkadzajki, albo radykalnie ucial troche prawej strony.

creep
11-06-2019, 22:46
6868 Właśnie wiem, że moja interpretacja nie jest zawsze najlepsza, dzięki temu mam czasem okazję wrócić i poprawić kadr, lub wymyślić coś zupełnie innego. Spokojnie, fotografią się bawię i już dawno sobie odpuściłem udowadnianie czegokolwiek komukolwiek :)
Po zmroku zrobiłem jeszcze niby to samo, ale wyszło trochę inaczej. Kadr raczej informacyjnie, nie zwracajcie uwagi na tę dominującą lampę ;)

7

26244

Jeszcze raz dzięki Panowie za dyskusję!

6868
12-06-2019, 16:40
6868 Właśnie wiem, że moja interpretacja nie jest zawsze najlepsza, dzięki temu mam czasem okazję wrócić i poprawić kadr, lub wymyślić coś zupełnie innego. Spokojnie, fotografią się bawię i już dawno sobie odpuściłem udowadnianie czegokolwiek komukolwiek :)
Po zmroku zrobiłem jeszcze niby to samo, ale wyszło trochę inaczej. Kadr raczej informacyjnie, nie zwracajcie uwagi na tę dominującą lampę ;)

Jeszcze raz dzięki Panowie za dyskusję!

Alez szanowny kolego, nic nie musisz mi udowasniac przeca ;-) Twoj cyrk to i malpy twoje :-D
Ostatnie zdjecie, z wiekszym oddechem po prawej stronie i pomimo dominujacej latarni, podoba mi sie bardziej anizeli dyskusyjna #2

merkator
21-06-2019, 20:50
Lubię zdjęcia które pokazują perspektywę w obszarze miejskim. ;)
Foty w sam raz do ćwiczeń z tzw. kresek na wielu kierunkach studiów. Gdybyś miał ciut szerszy kadr, tak by punkty zbiegu prostych były w jego obszarze to warto popracować nad tym by piony były pionami a punkty zbiegu prostych wyznaczających perspektywę leżały na jednym poziomie.
Nie twierdzę, że tak nie jest w tym przypadku, ale jak Ci się to uda to będziesz miał ogromną satysfakcję z dobrze wykonanej roboty ;) A jeśli dodatkowo umiescisz owe punkty zbiegu prostych w mocnych punktach kompozycji obrazu, to będzie miał banana na twarzy ;)
Dobra robota !!!

creep
01-07-2019, 21:57
Dziękuję merkator za komentarz! Bardzo podoba mi się Twoja techniczno-geometryczna analiza tych zdjęć, też lubię patrzeć pod tym kątem na architekturę, szukać ciekawych kadrów, bawiąc się m.in. perspektywą.