Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Urząd Miasta i Gminy Konstancin-Jeziorna
Zdaję sobie sprawę, że takie zdjęcia architektury nikomu nic z wrażenia nie urywają, ale cóż poradzę, czasem lubię zrobić takie zwykłe zdjęcia ładnego budynku... ;) Tym bardziej, że jest to jeden z elegantszych obiektów użyteczności publicznej, jakie ostatnio odwiedziłem. Oczywiście zachęcam do komentowania.
1
26192
2
26193
3
26194
4
26195
5
26196
6
26197
ck_dezerter
10-06-2019, 18:59
Witam,
Generalnie porządna robota: dobrze skadrowane, prosto, kolorystyka OK, najbardziej mi się podobają 2, 5 i 6.
pozdrowienia!
Najbardziej 5, najmniej 2. Dwojka za zbyt oszczedne kadrowanie z prawej strony.
Dzięki za uwagi, przyznam że 5 też jest moim ulubionym kadrem. Ciasnota dwójki jest wypadkową maksymalnej szerokości jaką miałem, w połączeniu z tym jak chciałem ułożyć podłogę :) ale też ją lubię - jak widać na jedynce, z prawej byłoby widać billboard i resztę bałaganu - tak jest lepiej, oszczędniej.
ck_dezerter
11-06-2019, 15:20
Dzięki tej ciasnocie z prawej kadr jest bardziej uporządkowany bo nie ma tego bałaganu w tle.
Dzięki za uwagi, przyznam że 5 też jest moim ulubionym kadrem. Ciasnota dwójki jest wypadkową maksymalnej szerokości jaką miałem, w połączeniu z tym jak chciałem ułożyć podłogę :) ale też ją lubię - jak widać na jedynce, z prawej byłoby widać billboard i resztę bałaganu - tak jest lepiej, oszczędniej.
Oczywiscie, ze Twoja interpretacja jest napewno najlepsza ;-)
Ja osobiscie albo bym wysteplowal niepotrzebne, nic nie znaczace przeszkadzajki, albo radykalnie ucial troche prawej strony.
6868 Właśnie wiem, że moja interpretacja nie jest zawsze najlepsza, dzięki temu mam czasem okazję wrócić i poprawić kadr, lub wymyślić coś zupełnie innego. Spokojnie, fotografią się bawię i już dawno sobie odpuściłem udowadnianie czegokolwiek komukolwiek :)
Po zmroku zrobiłem jeszcze niby to samo, ale wyszło trochę inaczej. Kadr raczej informacyjnie, nie zwracajcie uwagi na tę dominującą lampę ;)
7
26244
Jeszcze raz dzięki Panowie za dyskusję!
6868 Właśnie wiem, że moja interpretacja nie jest zawsze najlepsza, dzięki temu mam czasem okazję wrócić i poprawić kadr, lub wymyślić coś zupełnie innego. Spokojnie, fotografią się bawię i już dawno sobie odpuściłem udowadnianie czegokolwiek komukolwiek :)
Po zmroku zrobiłem jeszcze niby to samo, ale wyszło trochę inaczej. Kadr raczej informacyjnie, nie zwracajcie uwagi na tę dominującą lampę ;)
Jeszcze raz dzięki Panowie za dyskusję!
Alez szanowny kolego, nic nie musisz mi udowasniac przeca ;-) Twoj cyrk to i malpy twoje :-D
Ostatnie zdjecie, z wiekszym oddechem po prawej stronie i pomimo dominujacej latarni, podoba mi sie bardziej anizeli dyskusyjna #2
merkator
21-06-2019, 20:50
Lubię zdjęcia które pokazują perspektywę w obszarze miejskim. ;)
Foty w sam raz do ćwiczeń z tzw. kresek na wielu kierunkach studiów. Gdybyś miał ciut szerszy kadr, tak by punkty zbiegu prostych były w jego obszarze to warto popracować nad tym by piony były pionami a punkty zbiegu prostych wyznaczających perspektywę leżały na jednym poziomie.
Nie twierdzę, że tak nie jest w tym przypadku, ale jak Ci się to uda to będziesz miał ogromną satysfakcję z dobrze wykonanej roboty ;) A jeśli dodatkowo umiescisz owe punkty zbiegu prostych w mocnych punktach kompozycji obrazu, to będzie miał banana na twarzy ;)
Dobra robota !!!
Dziękuję merkator za komentarz! Bardzo podoba mi się Twoja techniczno-geometryczna analiza tych zdjęć, też lubię patrzeć pod tym kątem na architekturę, szukać ciekawych kadrów, bawiąc się m.in. perspektywą.