Zobacz pełną wersję : Czy zamieniać na sony alfa 7iii?
Łukasz F.
10-06-2019, 12:14
Cześć. Jak temat już był, to proszę o usunięcie. Jednak do rzeczy. Będąc ostatnio na weselu fociłem na zmianę d700 i d810, czasami biegałem z dwoma aparatami jednocześnie:(. Szczerze powiedziawszy tak mnie zaczął kręgosłup napier....ć, o palcach dłoni nie wspominając, że musiałem zrobić przerwę. Ostatecznie stwierdziłem, że może warto rozejrzeć się za czymś lżejszym. No i teraz pytanie do Was, o ile ktoś miał podobne problemy bądź zmieniał korpus... Czy warto zmienić i dlaczego d700 i d810 na sony alfę 7 III? Robię głównie ślubniaki i portret. Chciałbym też zostawić dotychczasową szklarnię. Z góry dzìęki za odpowiedzi. Jak nie ten dział, to proszę moderatora o przeniesienie.
Cześć, chcesz zostawić szklarnie i kupić Sony ? Nie zadziała nawet jak kupisz adapter za 1500zł, działa to jako tako z obiektywami canona, a jak chcesz zostawić szklarnie Nikon to masz przecież Z6/Z7 i tam to działa.
Zapytaj kurczeblade bo on wyspecjalizował się w podobnym temacie ;)
cz4rnuch
10-06-2019, 12:24
Cześć. Jak temat już był, to proszę o usunięcie. Jednak do rzeczy. Będąc ostatnio na weselu fociłem na zmianę d700 i d810, czasami biegałem z dwoma aparatami jednocześnie:(. Szczerze powiedziawszy tak mnie zaczął kręgosłup napier....ć, o palcach dłoni nie wspominając, że musiałem zrobić przerwę. Ostatecznie stwierdziłem, że może warto rozejrzeć się za czymś lżejszym. No i teraz pytanie do Was, o ile ktoś miał podobne problemy bądź zmieniał korpus... Czy warto zmienić i dlaczego d700 i d810 na sony alfę 7 III? Robię głównie ślubniaki i portret. Chciałbym też zostawić dotychczasową szklarnię. Z góry dzìęki za odpowiedzi. Jak nie ten dział, to proszę moderatora o przeniesienie.
Jeśli chcesz zostawić dotychczasową szklarnię (jak rozumiem z bagnetem F) to Sony odpada. Gdybyś był Canoniarzem to jeszcze by się można było zastanowić, ale tak to najlepszym systemem dla Ciebie jest pozostanie w lustrzankach lub przejście na Nikona Z6/Z7.
Łukasz F.
10-06-2019, 13:10
Dzięki za odpowiedzi
Policz sobie ile masz tej oszczędności na wadze. To nie są specjalnie duże różnice - szkla ważą tyle samo, na body masz 300g mniej. To serio aż tak dużo? Już lepiej iść do fizjo, albo na siłkę i się trochę wzmocnić. Ewentualnie jak masz wielkie i ciężkie zoomy to zmienić na stałki (np 1.8 zamiast 1.4) - tu już prędzej odczujesz różnicę.
Mi ostatnio udało się uciąć wagę - na weselu na body zamiast mieć wyzwalacz YN + SB-900 to przesiadłem się na samą lampę Stroboss 36, która raz, że jest malutka i leciutka (2x AA wchodzi) to robi za wyzwalacz do lamp zewnętrznych.
Ewentualnie opcja totalna i zmiana body na lżejsze, szkła na lżejsze i lampy na lżejsze ;) Najprościej i tak zostać w nikonie z Z6, o ile podpasuje Ci aparat.
Łukasz F.
10-06-2019, 13:25
Już lepiej iść do fizjo, albo na siłkę i się trochę wzmocnić.
I ta opcja wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.?