PDA

Zobacz pełną wersję : Torba i statyw dla D7200+Tamron 150-600 (budżetowo)

raziel79
06-06-2019, 18:05
Koleżanki, Koledzy, Towarzyszki i Towarzysze :-)

Wiem że takich tematów na forum jest wiele, poczytałem kilka jednak nie natknąłem się na rozwiązania budżetowe. A budżetowe ponieważ wykosztowalem się na ten zestaw i wiem że to nie koniec wydatków. Z kasą obecnie średnio a w czymś trzeba tego kolosa nosić.

Otóż poszukuję plecaka i statywu na zestaw jak w temacie. Docelowo jeszcze będą w przyszłości minimum dwa szkła wypełniające lukę do 150mm, ale to pewnie za rok.
Obecnie plecak powinien pomieścić korpus z założonym szkłem w pozycji pionowej i mieć uchwyt na statyw. Torba odpada, interesuje mnie tylko plecak.

Plecak będzie użytkowany w mieście, poza miastem na weekendowych szlakach w parkach narodowych, lasach itp i okazjonalnie w górach.

Znalazłem następujące pozycje:
Plecak od Chińczyka
https://inbag.pl/akcesoria/plecak-fotograficzny-na-aparat-laptopa-11-6-fly-leaf-fl-9020?combination_id=2309&utm_source=domodi&utm_medium=cpc&utm_campaign=domodi&utm_term=%5bdm_id%3a611a944f-c0b9-45cb-819c-6e618b05417b%5d
Statyw https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-ifoto-seria-2-z-glowica-ib2-aluminium.html?utm_source=criteo.com&utm_medium=cpc&utm_campaign=lowerfunnel

Co myślicie o takim zestawie?

Może coś innego w budżecie max 900zł za plecak i statyw?

OjTam
06-06-2019, 18:11
Statyw możesz poszukać Genesis Gear A3 Kit.
Tańszy niż ten benro, też można na monopod przerobić, a dodatkowo jest możliwość usunięcia środkowej kolumny i używania statywu z gleby.

Ark
06-06-2019, 18:28
Plecak - Lowepro Flipside 400 AW, na znanym chińskim portalu do kupienia w cenie około 170 PLN wraz z przesyłką. Oczywiście nie jest to oryginalne Lowepro, a jego wierna kopia, ale jeżeli to Ci nie przeszkadza to nic lepszego w tej cenie chyba nie znajdziesz.

raziel79
06-06-2019, 23:11
Ark - osobiście wolałbym nie kupować chińskiej podróbki znanej i cenionej marki. Traktuję to jak piractwo, którego nie toleruję. Wolę kupić jakąś chińską markę która nie będzie się podszywala pod oryginał.

Co do statywu: czy produkty w tym przedziale cenowym spełnią swoją rolę? Jak to jest z mocowaniem Arca Swiss w tego typu produktach?

misiak76
07-06-2019, 09:33
Użytkuje obecnie głowicę Genesis Bh-44 z Nikonem D750 + 70-200 i sprawuje się ok w tym zakresie cenowym nic lepszego nie dostaniesz, podobnie ze statywów. Choć głowice powiedzmy od Sirui wg mnie są o wiele lepsze z tym, że to już inny zakres cenowy. Ja statyw sprowadziłem z Chin ze sklepu Sirui za 50% ceny w Polsce trafiłem na jakiś ewent.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

bogdi64
07-06-2019, 10:08
odnośnie plecaka, jeśli masz go zamiar użytkować dużo i często to odpuść sobie podróbki, zainwestuj raz, miałem swojego czasu dwa "zamienniki" Lowepro, oby dwa w dość krótkim czasie poszły do reklamacji (na szczęście kupowane u nas), dopiero kupiony oryginał działa i działa do tej pory, a to już ładne kilka lat, odkąd zacząłem kupować tylko markowe torby, przestałem mieć z nimi problemy, wiem, że czasami cena troszkę "boli", ale w dłuższym okresie to się opłaca, a zbyt "drogo" jest w środku tych toreb, aby oszczędzać zbytnio na zamiennikach wątpliwej jakości (jest też rynek wtórny)

Krzysztofh
07-06-2019, 10:11
Jedna uwaga. Akurat D750 + N70-200 (zakładam że mówimy o 2.8) jest super wyważony i nawet na poluzowanej głowicy zachowuje się stabilnie. Nie wiadomo jak będzie z tym Tamronem.

martin123
07-06-2019, 11:09
A ja bym przeznaczył więcej na statyw + głowica (gimbal head). Kolega zaproponował Sirui, mam monopod od nich - bardzo fajny i lekki. Poszukaj może znajdziesz w odpowiedniej kwocie.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

raziel79
08-06-2019, 19:06
To może inaczej... Oczywiście gimbal jest wielce pożądany, jednak jego koszt jest wysoki, natomiast ja będę aparatu na statywie używał niezbyt często. Strzelam, że raz na 5 tygodni zabiorę go w teren.
Zatem może budżetowo z Ali. Znalazłem tam gimbal Neewer Heavy Duty, bardzo podstawowy, wymagający rozmontowania i wprowadzenia pewnych usprawnień. Pewien entuzjasta na YouTube pokazał jak uczynić ten gimbal użytecznym. :) jestem w stanie podjąć się tego. :-) generalnie wykonany z solidnego materiału, tyle że mało ruchawy i źle spasowany więc trzeba go poprawić. Więc takie rozwiązanie jeszcze bym przełknął.

Chyba że możecie polecić gimbal pod lustrzankę z tele do max 500 zł.

Krzysztofh
08-06-2019, 21:22
Co planujesz fotografować? Bo może zdecyduj się na lepszy monopod do tego tamrona.

raziel79
08-06-2019, 21:36
Przyroda: krajobrazy + ptaki i zwierzęta biegające - to właśnie co 5-6 tygodni.

Spotting na lotniskach - tu fotografowanie tylko z ręki

Pokazy lotnicze - tu jestem nastawiony na strzelanie z ręki. Pewnie monopod by pomógł biorąc pod uwagę długość pokazów i wagę zestawu. Natomiast na pokazy jeżdżę max 2x w roku.

Ale o trójnogu myślę pod kątem tego pierwszego celu.

martin123
08-06-2019, 22:03
Ja na Amazonie kupiłem też podstawową taką za 40 funta (firma SHOOT - jak się nie mylę) I jak na razie śmiga i nie nażekam, oczywiście nie chodzi to jak najdroższa ale jak dla mnie wystarcza. Zamierzałem zmienić jakbym potrzebował, ale okazało się że na ptaszki nie jeżdżę tak często żebym potrzebował zmieniać [emoji20]

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

gremed
09-06-2019, 19:51
Ark - osobiście wolałbym nie kupować chińskiej podróbki znanej i cenionej marki. Traktuję to jak piractwo, którego nie toleruję.

Kupiłem ostatnio plecak Plecak Benro Pioneer (w PL) - 500 złotych. I wiesz co? Bardzo chciałbym wierzyć, że chińskie rączki szyjące plecak dla mnie, do kupienia w Krakowie jakoś inaczej do niego podchodzą niż do plecaka który wystawiają na Aliexpress.
To samo ze statywem - mam Benro i25. Identyczne są w necie na alie...
P.S. Plecak polecam. To mój drugi Benro - jest ok. Jeśli docelowo rozbudujesz zestaw to będzie idealny.

Kojocisko
09-06-2019, 20:50
.... Bardzo chciałbym wierzyć, że chińskie rączki szyjące plecak dla mnie, do kupienia w Krakowie jakoś inaczej do niego podchodzą niż do plecaka który wystawiają na Aliexpress...

Kupiłem kiedyś podróbkę LowePro na Aliexpres. Jakościowo naprawdę się różnią, choć używać się da.

gremed
09-06-2019, 21:00
Kupiłem kiedyś podróbkę LowePro na Aliexpres. Jakościowo naprawdę się różnią, choć używać się da.

Jeśli to podróbka to trochę spodziewamy się innej jakości. Bardziej chodziło mi o to, że pojawiają się tam rzeczy te same co u nas. Oczywiście zawsze jest ryzyko utraty różnicy w cenie poprzez ocalenie zakupu. Dlatego po droższe rzeczy jednak idę do naszego sklepu. Mniej istotna drobnica czasem miło zaskakuje.

Mane
28-02-2020, 01:58
Plecak - Lowepro Flipside 400 AW, na znanym chińskim portalu do kupienia w cenie około 170 PLN wraz z przesyłką. Oczywiście nie jest to oryginalne Lowepro, a jego wierna kopia, ale jeżeli to Ci nie przeszkadza to nic lepszego w tej cenie chyba nie znajdziesz.

Jak z jakością?