Zobacz pełną wersję : Adapter z przeniesieniem przesłony
Mam Fm2 oraz kilka szkieł, które nie mają ręcznej regulacji przysłony (50mm 1.8, Tokima 16-28, Sigma 35mm 1.4 ART, Sigma 85mm 1.4).
Czy istnieje jakiś adapter, który umożliwi mi korzystanie z tych szkiełek?
Używałem N35 1.4G na FM3A, blokowałem dźwignię przysłony na obiektywie kawałkiem drutu. Rzecz jasna było to tylko z czystej ciekawości czy się da, i było się skazanym tylko na F1.4
Można mieć druty różnej długości do symulowania każdej wartości przysłony.
Można mieć druty różnej długości do symulowania każdej wartości przysłony.
Co inżynier, to inżynier! Teraz tylko biznes plan i jazda.
Za nieduże pieniądze można dostać jakieś F55 albo F65 i wtedy te obiektywy będą normalnie działać, a jak analog się spodoba to wtedy pomyśleć o puszcze z wyżej półki. Kosz body to około 50-100zł, film i 2 cr2 to około 50zł więc mniej niż za jakiś obiektyw z pierścieniem przysłony.
Za nieduże pieniądze można dostać jakieś F55 albo F65 i wtedy te obiektywy będą normalnie działać, a jak analog się spodoba to wtedy pomyśleć o puszcze z wyżej półki. Kosz body to około 50-100zł, film i 2 cr2 to około 50zł więc mniej niż za jakiś obiektyw z pierścieniem przysłony.
Ja ma 2szt F100, więc obiektywy kurzem nie zarastają. Chodzi mi o użyteczność FM2,
Tylko szkła z pierścieniem przysłony. Oczywiście jeżeli to ma być użyteczne.
Dopytam więc:
Czy po założeniu Nikkora 50mm 1.8 G nie będzie tak, że będzie przez cały czas przysłona na 1.8?
Nie, aparat będzie mierzył jak dla otwartej przysłony, a do zdjęcia domknie do minimalnego otworu. Zdjęcie będzie potężnie niedoświetlone.