PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w wyborze filtrów do systemu Cokin?

BenRhod
31-05-2019, 11:48
Potrzebuję pomocy. Chcę wejść w filtry systemu Cokin. Wstępnie zdecydowałem się na Hitech ND 0.9 I ND 1.2 soft i ewentualnie hard. Mam kilka pytań, na które poproszę o odpowiedź:
1. Jaki holder kupić? Systemowy czy zamiennik bo czytam różne opinie? A jeżeli nie trzeba przepłacać to wiadomo [emoji6]. Jak możecie to polecicie jakiś zamiennik?
2. Chcę wykorzystać do tego polar kołowy i zwaszego doświadczenia czy są holdery lepsze do pracy z tym filtrem czy nie ma znaczenia?
3. Do fotografowania mojego raczej będę korzystał z filtrów soft ale chciałbym mieć również 1 filtr do fotografii wchodzącego słońca na prostym horyzoncie. O jakim stopniu EV filtr byłby najlepszy tzn. najbardziej uniwersalny? Na razie rewers chyba nie będzie potrzebny?
Będę wdzięczny za pomoc.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

markB
31-05-2019, 12:16
Po pierwsze: w który z systemów Cokin chcesz wejść, bo są A, P, Z-Pro, X-Pro.
Po drugie: chcesz system Cokin czy Hitech, czy też chcesz mieszany system.
Lepiej kupić systemowy holder, Cokin plastikowe i tak są jednymi z tańszych. Holdery Hitech, Lee są droższe. W przypadku dołączenia polara, musisz nabyć filtr modułowy M (dla systemu P) lub L (dla systemu Z-Pro); są one z aluminium i droższe.
Na co Tobie rewers, filtry prostokątne można okręcać i ustawiać dowolnie.

BenRhod
31-05-2019, 12:17
Chcę P i Hitech tak myślę ale jeszcze nie mam na tyle wyrobionego zdania aby jednoznacznie tak stwierdzić

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka