PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup pierwszego aparatu dla typowego amatora

radekzaj
29-05-2019, 10:51
Szukam pierwszego aparatu dla siebie, lepszego od smartfona, do "pstrykania" zdjęć na co dzień, głównie dzieciom (no dobra, żonie też :-P), na imprezach rodzinnych, na szkolno-przedszkolnych uroczystościach, na wakacjach, itp. Nie chciałbym ciągle używać trybu AUTO, jak będzie potrzeba to się dokształcę, żeby zrozumieć te wszystkie zależności dotyczące przesłony, naświetlenia, ISO, etc. żeby robić fajne zdjęcia w różnych sceneriach. Z drugiej strony mam obawy przed wyborem "lustra", żeby nie było tak, że minie mi zapał i aparat wyląduje na dnie szuflady, bo za duży/ciężki, bo trzeba się napracować przy ustawieniach, itp. No tak ogólnie miotam się i nie wiem co kupić :smile:

Przejrzałem różne fora, zarówno polskie jak i zagraniczne, przeczytałem/obejrzałem dużo recenzji i aktualnie mam już wybranych dwóch faworytów, ale nie wiem na co się zdecydować, może ktoś mnie naprowadzi i wskaże istotne różnice lub napisze, na co szczególnie zwrócić uwagę w danym aparacie/obiektywie:
1. NIKON D3500 + AF-P 18-55 VR (1560zł)
2. NIKON D3500 + AF-S 18-140 ED VR (2269zł)
3. NIKON D3500 + AF-S 18-105 ED VR (2069zł
4. NIKON D5600 + AF-P 18-55 VR (2269zł)
5. PANASONIC Lumix DMC-GX80 + Lumix G VARIO 14-42mm II F3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. H-FS1442A (2099zł)
6. PANASONIC Lumix DMC-GX80 + Lumix G VARIO 12-32mm F3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. PANCAKE (2139zł)

Czy jest duża różnica między tymi dwoma body w NIKONIE? Czym się różnią wybrane obiektywy w NIKONIE, ale tak "łopatologicznie" poproszę ;-). Albo inaczej, na co mają największy wpływ oprócz VR?
Może ktoś zaproponuje jeszcze jakiś inny aparat w maksymalnym budżecie 2500zł?

Kolekcjoner
29-05-2019, 17:03
Ja bym do takiego "pstrykania" kupił jakieś bezlustro.

Krzysztofh
29-05-2019, 17:29
Wybór lustrzanki powinien być przemyślany i świadomy bo zakup body razem z kitem to początek wydatków związanych z rozbudową szklarni razem ze wzrostem świadomości i dojrzałości fotograficznej. Jak masz zamiar tylko „pstrykać” to nie wiem czy warto iść tą drogą. Z drugiej strony Boże złapiesz bakcyla i pstrykanie przerodzi się w ambitniejsze projekty. Dlatego jak tak myślisz proponowałbym zakup lepszego body z kitem 18-105 na początek.

ksh
29-05-2019, 17:57
Zestaw 4 ponieważ obiektyw jest świetny jak na kit, a cena za D5600 teraz jest super, zawsze to więcej daje wyższy model i jak się wkręcisz to wykorzystasz, bezlustro jest ok ale w lustrzance łatwiej ci będzie dokupić jakieś obiektyw np modele AF-P jak 10-20VR czy 70-300VR, jakieś używane tanie stałki itp.

radekzaj
29-05-2019, 18:01
Wybór lustrzanki powinien być przemyślany i świadomy bo zakup body razem z kitem to początek wydatków związanych z rozbudową szklarni razem ze wzrostem świadomości i dojrzałości fotograficznej. Jak masz zamiar tylko „pstrykać” to nie wiem czy warto iść tą drogą. Z drugiej strony Boże złapiesz bakcyla i pstrykanie przerodzi się w ambitniejsze projekty. Dlatego jak tak myślisz proponowałbym zakup lepszego body z kitem 18-105 na początek.
Dlatego też wolałem zapytać tutaj bardziej świadomych użytkowników. Na ten moment na 99% (zostawiam sobie ten 1%, a nuż połknę bakcyla...) nie chcę i nie będę nic dokupywał, po prostu chcę kupić sprzęt i zacząć uwieczniać chwile z mojego życia, stąd też bezlusterkowiec w moim zestawieniu.

Czyli dobrze rozumiem, że kit AF-S 18-105 jest lepszy od wszystkich podanych AF-P i od AF-S 18-55?

I jeszcze jedno pytanie, czy można jakoś w miarę szybko zmieniać ustawienia przed każdorazowym wykonaniem zdjęcia np. pokrętłem? Czy raczej za każdym razem muszę wejść w menu i tutaj nastawiać parametry?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Krzysztofh
29-05-2019, 18:49
Do menu wchodzi się po to aby skonfigurować body. W trakcie focenia kręcisz kółkami wspomagając się przyciskami. Lustrzanki pozwalają zapisać swoje dwa warianty ustawień dostępnych jednym kółkiem. To tak najprościej. Czasem trzeba zajrzeć do menu ale w podstawie wszystko co masz dostępne pod palcami wystarcza

ksh
29-05-2019, 20:06
Generalnie naukę warto zacząć od instrukcji i wielu tutoriali np na youtube ale jeśli opanujesz to szybko to wrzucasz w aparacie tryb A ( preselekcja przysłony ), ustawiasz AutoISO i robisz zdjęcia, do tego potrzebna znajomość pojęć jak czas ekspozycji, wielkość przysłony, wpływ na to ISO i jakie są między tym zależności, do tego co to jest głębia ostrości żeby zrozumieć np dlaczego tło jest rozmyte, a dlaczego nie itp.
D5600 ma ciekawe możliwości bo masz jedno pokrętło ale masz wspomaganie dotykiem na ekranie, masz AF dotykowy, masz ruchomy ekran, jak zaczniesz to intuicyjnie obsługiwać to będziesz tylko wciskał spust :)

greku792
29-05-2019, 20:15
Dlatego też wolałem zapytać tutaj bardziej świadomych użytkowników. Na ten moment na 99% (zostawiam sobie ten 1%, a nuż połknę bakcyla...) nie chcę i nie będę nic dokupywał, po prostu chcę kupić sprzęt i zacząć uwieczniać chwile z mojego życia, stąd też bezlusterkowiec w moim zestawieniu.

Czyli dobrze rozumiem, że kit AF-S 18-105 jest lepszy od wszystkich podanych AF-P i od AF-S 18-55?

I jeszcze jedno pytanie, czy można jakoś w miarę szybko zmieniać ustawienia przed każdorazowym wykonaniem zdjęcia np. pokrętłem? Czy raczej za każdym razem muszę wejść w menu i tutaj nastawiać parametry?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu TapatalkaZ takim podejściem lepiej kupić bezlustro, lżejsze, wygodniejsze, tyczy się to opcji bez dokupowania obiektywów itp., jeżeli jednak ma to być tylko ns teraz s z czasem dokupić dobry jasny obiektyw to lustro. Na poczatek D5xxx + N18-105 to dobry zestaw.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

ksh
29-05-2019, 20:21
Nie brałbym AF-S 18-105VR bo nawet za dzieciakiem nie nadąży, bierz AF-P 18-55VR !!

Krzysztofh
29-05-2019, 20:49
To prawda co pisze kolega wyżej. Podejmij świadomą decyzję. Nie, żebym Ci odradzał lustrzankę, ale aby zrobić conajmniej tak poprawne zdjęcie lustrzanką jak smartfonem, trzeba się trochę przyłożyć do nauki bo będziesz rozczarowany. Pisząc o smartfonie chodzi mi głównie po poprawnie naświetlone i ostre zdjęcie, a nie np. ilość detali panowanie nad głębią itp. abyś mnie dobrze zrozumiał. Jak przyswoisz trochę prawideł poprawnej ekspozycji będziesz wdzięczny swojej nowej puszcze (i sobie bo pamiętaj, że aparat sam zdjęć nie robi).

Sesese
29-05-2019, 21:35
Miałem parę lat temu identyczne dylematy. Wciąż raczej jestem na etapie amatorstwa więc napiszę co z mojego i prawdopodobnie Twojego punktu widzenia jest fajne w lustrzance. Z tego zestawu brałbym D5600 i koniecznie 18-105. Świetny, uniwersalny obiektyw. Mimo, że mam również 16-85, który moim zdaniem jest ciut lepszy od wymienionej 18-105, to dalej często sięgam do tego drugiego. 18-55 jest za krótki, brakuje jednak tego przybliżenia, zwłaszcza jak robisz zdjęcia ludzi. Do tego zdjęcia "portretowe" na 105 mm są naprawdę bardzo dobre, w stosunku do maksa w 18-55 mm. Tego m.in. brakuje mi nawet w 16-85. Jeśli chodzi o rozmiary i wagę to D5600 jest wystarczająco mały i lekki. Mam też w domu Panasonika DMC LX100, ale mimo wyraźnie mniejszych rozmiarów, kurzy się w szafie. Tak samo "kłopotliwy" w noszeniu, bo i tak zajmuje rękę, więc wybór aparatu ze względu na trochę mniejszą wagę i 2-3 cm mniejsze rozmiary, moim zdaniem nie ma znaczenia. Coś większego od D5600 już może było by problemem, ale coś mniejszego nie zrobi specjalnej różnicy. Od razu proponuję wybrać jak najlżejsze etui, bo to też potrafi zmęczyć plecy, czy ramię. Jeśli chodzi o ustawienia na lustrzance, to raczej na co dzień, będziesz korzystał co najwyżej z ISO i to jest pierwsza zaleta w stosunku do automatu lub trybu automatycznego. Wiesz przynajmniej, że nawet jak jest trochę mniej światła to nie wyjdzie nagle zaszumione zdjęcie, bo aparat stwierdzi, że lepiej wie jakiego czasu potrzebujesz (krótszy czas, większe ISO - w uproszczeniu). Druga sprawa. Wbrew pozorom to właśnie na lustrzance szybciej wybierzesz odpowiednią opcję, niż na "automacie". Nawet głupie przybliżenie jest niesamowicie miłe w użytkowaniu. Ostatnia sprawa, która lepiej działa na lustrzance ze względu choćby na ergonomię to choćby wybór "celu" zdjęcia. Wybierasz punkt, w którym ma ostrzyć i pozbywasz się problemu nieostrych zdjęć, o których często przekonywujemy się dopiero w domu. W sumie, każdy smartfon ma to samo, ale jakoś dopiero na lustrzance człowiek zaczyna do tego przywiązywać uwagę. Prześwietlone zdjęcie to też nie problem. Zmiana ekspozycji w ułamek sekundy na pokrętle i już jesteś gotowy do powtórzenia zdjęcia. Wbrew pozorom, to właśnie na lustrzance możesz wykonać szybciej dobre zdjęcie, co jest ważne np. choćby na wycieczce z przyjaciółmi. Co do nauki, samego aparatu. Przesłony, czas naświetlenia, ISO to w sumie żadna magia. Przesłony pewnie i tak na początku nie będziesz używał, bo aparat (choćby trybie P - Program), zrobi to za Ciebie. ISO zmienisz dopiero w pomieszczeniu lub jak zacznie się ściemniać, a czas wystarczy pilnować, żeby nie był większy od 1/100 (zdjęcie rodzinne, czy cyknięcie zameczku czy innego pałacyku), lub jak największy jeśli próbujesz złapać dzieciaka. Tak czy inaczej z całym przekonaniem polecam na początek D5600 (mam D5300, wcześniej D5100, wcześniej różne małpki i okazjonalnie D80). Dla amatora wystarczy, a jakbym miał zmieniać na coś bardziej kompaktowego to brałbym telefon, jakiegoś samsunga z serii S, bo dopiero to daje wyraźną różnice w sposobie użytkowania (ręce wolne, a zdjęcie obrobione zanim je jeszcze zobaczymy). Ale, żeby nie było tak fajnie. Weź pod uwagę, że zdjęcie ze smartfona, którego używałeś dotychczas, będzie prawdopodobnie, na pierwszy rzut oka, lepsze niż to co wyjdzie z lustrzanki. Będzie wyglądało na ostrzejsze, bardziej kolorowe i milsze dla oka. Weź to pod uwagę, bo najzwyczajniej w świecie obecne smartfony obrabiają zdjęcie przed pokazaniem go. W aparacie technicznie będziesz miał lepszy obraz, ale dopiero wtórna obróbka (np. lightroom) da te cudowne zdjęcia, które widzisz w internecie.

W sumie się trochę zapędziłem. Bo D5600 i 18-105 to jednak sporo za budżetem. Wprawdzie można kupić fajne używki, ale nie mając wcześniej lustrzanki w reku to byłaby loteria (odradzam). Można natomiast wziąć D5300 i 18-105. Pod względem możliwości to praktycznie to samo co D5600, no chyba, że ktoś koniecznie chce mieć ten ekran dotykowy i teraz przypomniała mi sie kolejna zaleta. Ostre słońce i robienie zdjęcia przez wizjer w stosunku do wpatrywania sie w ekran. To tak jak jazda w samochodzie pod słońce z okularami i bez :)

radekzaj
29-05-2019, 23:06
Dzięki wszystkim za celne uwagi i spostrzeżenia. Coraz bardziej skłaniam się ku lustrzance D5600.
Nie brałbym AF-S 18-105VR bo nawet za dzieciakiem nie nadąży, bierz AF-P 18-55VR !!Możesz wyjaśnić o co chodzi? Czy dobrze rozumiem, że AF-P 18-55 VR robi lepsze zdjęcia obiektów w ruchu? Jeśli tak, to dlaczego AF-S 18-105VR jest droższy?

ksh
29-05-2019, 23:12
Nie robi tylko jest szybki i poradzi sobie np z biegającym dzieckiem z czym 18-105 może mieć duże problemy bo jest powolny, a droższy bo ma większy zakres ogniskowych czyli zoom masz większy.

radekzaj
29-05-2019, 23:18
Ok, rozumiem :)

madebyzosiek
29-05-2019, 23:19
Nie robi tylko jest szybki i poradzi sobie np z biegającym dzieckiem z czym 18-105 może mieć duże problemy bo jest powolny, a droższy bo ma większy zakres ogniskowych czyli zoom masz większy.Ja tam bym się spierać mógł czy 18-105 jest taki powolny i biegające dziecko jest dla niego wyzwaniem...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/4u3pcepzn8vdsp2/DSC_0151.jpg

Ja rozumiem, że te AF-P są w tej chwili na topie dla amatora, bo tanie, ciche i szybkie, ale już może nie budujmy legend... 18-105 to najlepszy uniwersalny zoom dla początkującego. Minęły 4 lata zanim zaczęło mi czegoś brakować z tym obiektywem...

radekzaj
31-05-2019, 07:16
Doczytałem jeszcze trochę i zastanawiam się nad tańszym body i lepszym obiektywem, chodzi mi o taki zestaw: D3500 + Sigma 17-50mm f/2.8. Wiadomo, że to głównie człowiek robi zdjęcia, a nie aparat, ale czy taki zestaw w porównaniu do D5600 + AF-P 18-55 VR będzie lepszy wyborem jeśli chodzi o jakoś zdjęcia, np. ostrość, odwzorowanie kolorów, etc.?

I od razu pytanie numer dwa, jeśli zdecyduję się na Sigmę to zawsze wymagana jest kalibracja z body w serwisie?

Myszowor
31-05-2019, 07:31
Ponieważ D3500 nie ma regulacji ff i bf to możesz trafić z tą Sigmą różnie, może się zdarzyć że będzie ok, ale raczej czeka Cię kalibracja z body w serwisie Sigmy.

radekzaj
31-05-2019, 07:33
A D5600 ma taką regulację?

gremed
31-05-2019, 08:00
A D5600 ma taką regulację?

Nawet jak body ma mikroregulację to i tak przy szkłach zmiennoogniskowych jest to półśrodek. Czesto jest tak, że potrzebne są rożne korekty dla rożnych ogniskowych a tego nie zrobisz regulacją. Możesz trafić na sztukę, która nie będzie wymagała kalibracji ale jeśli nie, to nie żadna tragedia. Wszyscy, którzy wysyłali szkło do serwisu są bardzo zadowoleni z efektów i biorąc pod uwagę, że jest to usługa darmowa i jednorazowa nie ma co się martwić.

Myszowor
31-05-2019, 08:07
D5600 nie ma regulacji, seria D7000+ mają.

radekzaj
31-05-2019, 08:27
Nawet jak body ma mikroregulację to i tak przy szkłach zmiennoogniskowych jest to półśrodek. Czesto jest tak, że potrzebne są rożne korekty dla rożnych ogniskowych a tego nie zrobisz regulacją. Możesz trafić na sztukę, która nie będzie wymagała kalibracji ale jeśli nie, to nie żadna tragedia. Wszyscy, którzy wysyłali szkło do serwisu są bardzo zadowoleni z efektów i biorąc pod uwagę, że jest to usługa darmowa i jednorazowa nie ma co się martwić.Ok, a po czym się poznaje czy dany zestaw wymaga regulacji? Jak coś to zrobi to każdy lepszy serwis czy lepiej jakiś autoryzacyjny Nikona?

Krzysztofh
31-05-2019, 08:54
Robisz zdjęcie dziecka i ostrzysz na oko a tu wychodzi że masz ostre ucho a oko nie i wiadomo ze jest BF.

Sesese
31-05-2019, 10:56
Z tym okiem i uchem to trochę przesada, bo wyjdzie, że dziecko się poruszyło, ale w sumie tak to działa :) Z drugiej strony coś w tym jest, bo szkło może mieć minimalny BF/FF, a w praktyce będzie ostrzyło na tyle dokładnie (w punkt), że nie będzie sensu go oddawać do serwisu. Szybciej to zrobisz umieszczając aparat na statywie (od biedy, można z ręki) i robisz test na wydrukowanej kartce z liniami. Może to też od biedy być cokolwiek innego, choć lepiej jednak mieć tą testową kartkę (znajdziesz wzór w necie).
Pierwszy lepszy poradnik: https://accord-foto.pl/index.php?artykul=110

nikoniarz
31-05-2019, 11:05
coś w tym jest, bo szkło może mieć minimalny BF/FF, a w praktyce będzie ostrzyło na tyle dokładnie (w punkt)

Jak ostrzy w punkt, to nie może mieć BF/FF. Po prostu druga część Twojego zdania nie dotyczy ostrzenia w punkt, tylko znajdowaniu się obiektu w głębi ostrości mimo minimalnego jej przesunięcia.

Kolekcjoner
31-05-2019, 18:05
A nie lepiej kupić bezlustro niż martwić się tymi kalibracjami ;)?

nikoniarz
31-05-2019, 23:03
A nie lepiej kupić bezlustro niż martwić się tymi kalibracjami ;)?

Każdy kij ma dwa końce ;)

radekzaj
31-05-2019, 23:53
Nastawiłem się na lustro, chcę spróbować ;) Od czytania i oglądania testów, recenzji, opinii itp. mam już niezły mętlik w głowie, teraz tylko muszę podejść racjonalnie do wyboru jednego z poniższych zestawów, kupić i w końcu zacząć robić zdjęcia, a co dalej się wydarzy to "pożywiom uwidim" :D
W moim finale znalazły się:
D3500 + Sigma 17-50 f2.8
D5600 + AF-P 18-55 VR (akurat jest fajna promocja 2169zł z torbą i kartą 16GB)

radekzaj
11-06-2019, 19:27
Wziąłem D5600 z kitowym AF-P 18-55 VR, dzięki wszystkim za dyskusję.
Od paru dni pstrykam na manualu, ustawiam, przestawiam, uczę się etc. - jak na entry-level jestem zadowolony. Może za jakiś czas zgłoszę się z poradą jaki wybrać kolejny obiektyw ;-)

Obrazek2000
11-06-2019, 19:35
Gratulujemy zakupu. Nikon D5600 to bardzo dobry wybór dla amatora. Ja byłem, i nadal jestem bardzo zadowolony z D3200; z obiektywami to się wstrzymaj i pomyśl jaką ogniskową będziesz robił najczęściej zdjęcia. Druga sprawa to jakość i ceny; niestety, często jest lepiej od razu dopłacić i widzieć różnicę, niż się bawić w kupowanie byle czego i tak czy siak skończyć z tym lepszym/droższym ;-)

radekzaj
11-06-2019, 23:31
Jak najbardziej kolejny obiektyw to jeszcze nie teraz, na razie kitowy jest wystarczający, a jak za pół roku/rok będę miał dalej taki sam zapał jak mam teraz to wtedy coś się pomyśli ;-) Chociaż już teraz zaczynam dostrzegać, że przydałby się większy zoom jak robię zdjęcia dzieciom np. w plenerowym skateparku :-D

Nachzehrer
12-06-2019, 10:18
Jak najbardziej kolejny obiektyw to jeszcze nie teraz, na razie kitowy jest wystarczający, a jak za pół roku/rok będę miał dalej taki sam zapał jak mam teraz to wtedy coś się pomyśli ;-) Chociaż już teraz zaczynam dostrzegać, że przydałby się większy zoom jak robię zdjęcia dzieciom np. w plenerowym skateparku :-D

Jeśli chcesz budżetowo to: Nikkor 70-300 mm f/4.5-6.3 G AF-P DX ED VR (choć obecnie cena nie jest już tak rewelacyjna jak rok temu, wtedy nowy można było mieć za 550zł) lub Tamron 70-300 mm f/4.0-f/5.6 SP Di VC USD (używka)