PDA

Zobacz pełną wersję : Kadrowanie w lustrzance + co kupić do fotografii lotniczej

raziel79
28-05-2019, 18:47
Witajcie,

będzie trochę długo, ale postaram się streszczać.

I. Tytułem wstępu.
Od około 6 lat jestem użytkownikiem aparatów kompaktowych typu mega/ultra/hiper-zoom. Używam na wakacjach, ale głównie do szeroko pojętej fotografii lotniczej - pokazy lotnicze, "spotting" na lotnisku Chopina. Dwa lata temu kupiłem Nikona Coolpix P900, który w moich rękach, na moje potrzeby okazał się być chybioną inwestycją. Jakość zdjęć z pokazów dynamicznych przy długich ogniskowych jest słaba. Wiem, znajdą się tacy którzy mnie ukrzyżują za to co napisałem. Ale dla mnie średnioostre zdjęcie pozbawione dużej ilości detali nie jest satysfakcjonujące. Strzelanie z daleka i kadrowanie na kompie to jeszcze gorszy pomysł w tym aparacie. Zarówno tryby automatyczne jak i manualne nie dają mi jakości jakiej bym chciał. Jednym zdaniem: aparat nie spełnił moich oczekiwań. Leży i się kurzy. Dlatego....

II. Przymierzam się do zakupu lustrzanki.
Dlaczego? Bo chcę mieć możliwości manipulowania parametrami. Bo chcę robić fotki z 30s czasem naświetlania. Bo chcę pracować z ISO większym niż 200 bez niszczących zdjęcie wyraźnych szumów. Bo chcę mieć szybki AF bez obaw że jak zablokuję ostrość to obiekt da mi nogę z kadru.Wreszcie chcę móc wykadrować to co ustrzeliłem z większej odległości. Jednym zdaniem: chcę mieć wolność i się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć. A w zasadzie zrobić poważny krok do przodu. Hobbystycznie.
Decyzja dla mnie bardzo poważna ze względu na potrzebę zachowania zdrowego rozsądku, czyli nie chcę wydać majątku na aparat, który dla mnie będzie gadżetem bo nie będę umiał wykorzystać jego możliwości. Dlatego....

III. Mam do Was kilka pytań.

1) Moim typem jest następujący sprzęt:

NIKON D7500 - obecnie około 3600 za body (promocja w sklepie Nikona)

NIKON D7200 - obecnie za body około 4200

NIKON D5600 - obecnie około 2200 za body (promocja w sklepie Nikona)

Podałem trzy różne modele bo kupując tańsze body moge trochę więcej wydać na szkło i odwrotnie. Poczytałem testy, recenzje itp. i najbliżej jestem jednak D7500. Dobra cena, dobre mozliwości.
A może powinienem zainteresować się czymś innym?

2) Jaki obiektyw do tego? Najlepiej byłoby się zmieścić w przedziale 5-6 tys za body+szkło.

3) Czy za te pieniądze faktycznie będę miał możliwość zrobienia fotki z większej odległości i wykadrowania bez wyraźnej utraty na jakości uniemożliwiającej patrzenie na zdjęcie? ;) Generalnie czy taka kwota da mi dobrą jakość zdjęć (pomijając aspekt fotografa ;) )? Po przygodzie z P900 mam alergię na szumy i wolny AF.

Doradzicie mi coś?

Pozdrawiam
Michał

poste
28-05-2019, 19:04
Sprawdź te ceny jeszcze raz, bo ja widzę d7200 za 2800 w markecie. Chyba nikt nie kupuje w sklepie Nikona, bo mają ceny od czapy z wyjątkiem promocji albo odnowionych. Zarówno d7200 jak i d7500 ma pewne wady i zalety względem drugiego. Entry level to bym sobie darował choćby ze względu na ergonomię z tele.
Musisz przemyśleć, jakich ogniskowych potrzebujesz i najczęściej używasz, budżetowe i niezłe tele to Sigma i Tamron 150-600 lub 100-400.

bejcman
28-05-2019, 20:08
poste, na stronie Nikona maja dobra cene na 200-500, nie przekreslaj ich od razu;)

poste
28-05-2019, 20:32
Wrzuć linka, może komuś się przyda.
Czasem coś tam widziałem u nich ciekawego, ale ogólnie to jest jak napisałem.
Jak ktoś nie zna cen to google pomagają :) plus lista sklepów partnerskich Nikona. A i tak trzeba zwracać uwagę na gwarancję, żeby była 2 letnia producenta, nie sklepu.
200-500 to jak dla mnie za wąsko u dołu, ale co kto lubi, dlatego sugerowałem, żeby kolega przejrzał swoje zdjęcia i ogniskowe, na których robi najczęściej. Cropowanie ciut lepsze z większej matrycy, ale to często do pominięcia.

bejcman
28-05-2019, 20:39
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/af-s-nikkor-200-500mm-f-5-6e-ed-vr

Myszowor
28-05-2019, 21:26
Polecam zestaw D7500 i Tamron 100-400, nie za ciężko, na DX dobre ogniskowe, dużo frajdy miałem z tym zestawem.

poste
28-05-2019, 21:33
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/af-s-nikkor-200-500mm-f-5-6e-ed-vr

drobny szkopuł
"Chwilowo niedostępny" ;)

bejcman
28-05-2019, 21:36
W zeszlym tygodniu byly dostepne;)

Myszowor
29-05-2019, 07:59
Przykład z D7500 + T100-400
25583

raziel79
29-05-2019, 09:31
Dzięki za komentarze.
poste - masz rację odnośnie D7200, ale D7500 taniej nie znalazłem z "pewnego" źródła. Napisałeś, że 7200 i 7500 mają pewne wady względem drugiego i to jest jasne. A czy możesz wskazać na co powinienem zwrócic uwagę? Co może być najwiekszym problemem? Czy 7200 nadaje się do tego typu zastosowań i czy będzie dobrze pracował z obiektywem tele?

- - - - kolejny post - - - - - -
Myszowor - a czy masz coś "szybszego"? :) Np.: Miga 29, F16, Eurofightera?

Kojocisko
29-05-2019, 09:33
raziel79 - poświęć choć chwilę na lekturę ze zrozumieniem choćby tego forum.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/297461-Lotnicza-maj%C3%B3wka-czyli-I%C5%82awa-2019
Polecam stopkę autora. Z wnioskami sobie poradzisz...

pawelp
29-05-2019, 10:06
Dzięki za komentarze.
@poste (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73606) - masz rację odnośnie D7200, ale D7500 taniej nie znalazłem z "pewnego" źródła.

Obecnie wszystkie sklepy uczestniczące w promocji Nikona mają cenę 4299 zł co po zniżce 860 zł daje 3439zł

poste
29-05-2019, 10:13
Nie mam d7500, mam za to od kilku lat 7200 i od paru miesięcy d500 (ten byłby zapewne dla Ciebie najlepszy 8) ). W fotografii lotniczej, którą jakoś szczególnie się nie zajmuję, tyle co czasem mnie najdzie na Okęcie, to nie widzę szczególnych przewag d7500. Owszem jest trochę więcej fps /8, ale szczerze mówiąc, te 6-7(crop) fps z d7200 jakoś mi nie przeszkadzało ani nie ograniczało. Reszta podobnie, znacząco lepszego ISO nie widzę względem d7200, ale też nie wchodzę z przyzwyczajenia na jakieś wysokie. Do d7500 gorzej podpina się grip, zwróć na to uwagę, bo z dużym tele może to być konieczne lub po prostu wygodne. No i trochę tych pixeli jest więcej w d7200, ja tego nie zauważyłem, ale koledzy pisali, że lepiej się kadruje niż z d500/d7500.
Teraz d7500 ma cenę w miarę ok ale jeszcze niedawno kosztował sporo ponad 4k, więc wolałem dopłacić do d500 z b. małym przebiegiem.

gremed
29-05-2019, 18:24
Polecam Ci D7200 + N200-500. Jedynym minusem jest ogniskowa zaczynająca się od 200 mm, musiałbyś to ogarnąć czymś krótszym. Poza tym nie potrzebujesz nic więcej do startu ze spottingiem. Miałem S100-400, jakość obrazka bardzo dobra ale jednak czasem przydaje się te 100 mm więcej (albo to samo 400 mm ale nie jako krańcowa ogniskowa).
Tu masz moje foty N200-500:

250mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1192621/ph-bgl-klm-boeing-737-700/
380mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1194933/ha-lxm-wizz-air-airbus-a321/
500mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1186479/sp-lni-lot-polish-airlines-embraer-erj-195-190-200/
500mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1192309/oe-ihl-laudamotion-airbus-a320/

EDIT! Teraz zobaczyłem, że mówisz o cenie 5-6 tys. za komplet. W takim razie chyba pozostanie Sigma albo Tamron 100-400 albo jakaś okazja na któryś 150-600 albo na upartego na początek N70-300.

raziel79
29-05-2019, 19:20
Kojocisko - dzięki, nie mam pytań.
gremed - no trochę drogie szkiełko, ale patrząc na fotki pewnie warte swojej ceny. :) Taki rezultat własnie chciałbym osiągnąć, jednak jest to stanowczo poza moimi możliwościami finansowymi.

A co w takim razie z D5600? Warto, czy w ogóle odpuścić sobie ten model?

poste
29-05-2019, 19:29
Beznadziejna ergonomia z dużym szkłem, napisałem Ci w poście #2. Entry level=d5600.

gremed
29-05-2019, 19:54
gremed - no trochę drogie szkiełko, ale patrząc na fotki pewnie warte swojej ceny. :) Taki rezultat własnie chciałbym osiągnąć, jednak jest to stanowczo poza moimi możliwościami finansowymi.

To może Sigma 100-400? Biorąc używkę (to stosunkowo młode szkło, łatwo trafić na bardzo dobry stan i gwarancję) zmieścisz się w budżecie. W dziale optyka mesz osobny, nowy dział z fotami z tego szkła.
Tutaj 290 mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1172310/ei-fyd-norwegian-air-international-boeing-737-8-max/
i 220 mm - https://www.airplane-pictures.net/photo/1170700/ph-bgk-klm-boeing-737-700/

poste
29-05-2019, 20:24
D7200 plus Tamron 100-400 wyjdzie 5600 zł, (sprawdziłem na szybko, może nawet taniej) wszystko z oficjalnej dystrybucji i nowe.

gremed
29-05-2019, 21:55
D7200 plus Tamron 100-400 wyjdzie 5600 zł, (sprawdziłem na szybko, może nawet taniej) wszystko z oficjalnej dystrybucji i nowe.

I to najlepsza opcja w tym budżecie.

raziel79
30-05-2019, 17:34
Zatem decyzja w kwestii korpusu podjęta: D7200.
Co do szkła to zastanowię się nad Sigmą 100-400 a Tamronem 150-600. Najwyżej lekko przekroczę budżet.

poste
30-05-2019, 18:24
Aż jestem ciekaw, czy jakiś sensowny test pokazał różnice pomiędzy Tamronem 100-400 a Sigmą 100-400.
Na początek możesz kupić taniego Nikkora 70-300 AF-P DX. Do samolotów koło lotniska będzie ok, a 70 mm to się czasem przyda, zwłaszcza jeśli kupisz 150-600.

Kojocisko
30-05-2019, 18:29
Optyczne.pl testowali oba obiektywy,

pbb
30-05-2019, 18:39
Najtańszy sensowny zestaw do fotografii lotniczej to D7500 plus Nikkor 200-500 (albo tańszy teleobiektyw nie Nikon, ale tu nic nie doradzę). Korpus 7500 jest lepszy do samolotów od 7200 dzięki 8 klatkom na sekundę w porównaniu do 5 (raw 14-bitowy) i znaaacznie głębszemu buforowi. Mam oba i robię samoloty. Oczywiście D500 jest jeszcze lepszy...

poste
30-05-2019, 18:48
Nie wiem, czy 14-bit raw jest konieczny do zdjęć samolotów. Szczerze mówiąc, poza bardzo rzadkimi przypadkami używam 12-bit i jakoś nie czuję niedostatku bitów :) A już zawalanie dysków 14-bitowymi rawami to raczej sport dla koneserów. ;)

raziel79
30-05-2019, 19:14
Założenie mam takie, że jak teraz kupię coś mniejszego, to drugiego dłuższego obiektywu prędko nie kupię a chcę mieć sprzęt do konkretnego celu. Na wakacje będę dalej zabierał P900. :) Zresztą P900 kupowałem po to, aby służył mi na pokazach lotniczych, tak jak wcześniejszy Fujifilm HS25EXR z którego byłem bardzo zadowolony. Wiecie jak głupio wygląda gość celujący z P900 stojący przy gościach z lustrzankami z tele? :-D No cóż, i tak frajda była. Przynajmniej dopóki ni wrzuciłem zdjęć na kompa.

Wiem, że dobrze jest mieć minimum 2-3 obiektywy do różnych celów. Muszę jednak stanąć na ziemi. Z czasem kupię coś krótszego do innych zdjęć (najpewniej do macro), na razie chciałbym mieć to, o czym marzę od dawna i czego będę używał z wypiekami na twarzy. Decyzję o zakupie odkładałem od około 3 lat, głównie za namową osób trzecich, efektem była zbędna inwestycja w P900. Teraz nawet moja żona mówi żebym brał :) Choć z drugiej strony może to być podstęp, abym przestał organizować wyjazdy.

Widziałem na tym forum foty z Radomia zrobione D7200+Sigma C 150-600. Efekt dla mnie bardzo dobry i wielce pożądany. Nie wiem na ile można porównać Sigmę C do Tamrona w fotografii dynamicznej. W statycznej fotki jakościowo podobne. D7200+Tamron 150-600 to absolutny maks na jaki mogę sobie obecnie pozwolić.

https://www.youtube.com/watch?v=7_msTFAmwWY

poste
30-05-2019, 19:32
Jak żona pobłogosławiła zakup, to pędź czym prędzej do sklepu :grin: Bierz choćby na raty, byle się małżonka nie rozmyśliła :evil:

gremed
30-05-2019, 20:29
Będziesz zadowolony. Duże znaczenie ma tutaj technika, umiejętności - kadrowania, doboru ustawień, ustawienia siebie, obróbki.
Miałem S100-400, nie miałem T150-600 ale gdybym drugi raz wybierał to brałbym Tamrona.

nikoniarz
31-05-2019, 11:42
Polecam Ci D7200 + N200-500. Jedynym minusem jest ogniskowa zaczynająca się od 200 mm

A drugim pierścień zoom który nie nadaje się do szybkiej zmiany ogniskowej. No chyba, że o 100 mm :D

gremed
31-05-2019, 15:27
A drugim pierścień zoom który nie nadaje się do szybkiej zmiany ogniskowej. No chyba, że o 100 mm :D

Tak, sprawdziłem... Faktycznie pierścień zoomu nie nadaje się do zmiany ogniskowej. Mało tego - ten wariant zestawu już przestał być aktualny z powodu budżetu. Ale co tam! Ważne, że zbliżamy się małymi kroczkami do 10000 postów!

raziel79
31-05-2019, 22:57
Dzięki wszystkim za pomoc przy wyborze. W tzw. "międzyczasie" przeglądałem forum Canona, gdzie jeden z użytkowników zadał podobne pytania i wyrozumiałość i chęć pomocy ze strony użytkowników tamtego forum były na zupełnie innym poziomie. Także cieszę się, że będę bardziej aktywnym użytkownikiem właśnie tego forum. :)

Niniejszym uroczyście oświadczam, że zamówiłem dziś zestaw Nikon D7200+Tamron SP AF 150-600mm 5.0-6.3 Di VC USD G2.

Mocno wyszedłem poza budżet, ale cóż...Takie życie. :)

Towar dotrze do mnie we wtorek, mam nadzieję, że w całości. :) Wtedy będę w pełni szczęśliwy. Pogoda w przyszłym tygodni ma być piękna, więc zapewne pojadę na Chopina sprawdzić co kupiłem :)

nikoniarz
31-05-2019, 23:11
Tak, sprawdziłem... Faktycznie pierścień zoomu nie nadaje się do zmiany ogniskowej. Mało tego - ten wariant zestawu już przestał być aktualny z powodu budżetu. Ale co tam! Ważne, że zbliżamy się małymi kroczkami do 10000 postów!

Masz jakiś problem z moim licznikiem? No to sorry, Twój problem. I może zamiast ironizować, zwróć uwagę, że w innych szkłach zmiana ogniskowej o 150% wymaga znacznie mniejszego obrotu. I nie jedna osoba to potwierdzała w wątku o 200-500.

gremed
01-06-2019, 12:43
W tzw. "międzyczasie" przeglądałem forum Canona, gdzie jeden z użytkowników zadał podobne pytania i wyrozumiałość i chęć pomocy ze strony użytkowników tamtego forum były na zupełnie innym poziomie. Także cieszę się, że będę bardziej aktywnym użytkownikiem właśnie tego forum.
Niniejszym uroczyście oświadczam, że zamówiłem dziś zestaw Nikon D7200+Tamron SP AF 150-600mm 5.0-6.3 Di VC USD G2.

Mocno wyszedłem poza budżet, ale cóż...Takie życie. :)
Brawo za decyzję! Będziesz zadowolony. Sprzęt na lata.
Co do poziomu pomocy to... Nie chwal dnia przed zachodem słońca ;-)

Masz jakiś problem z moim licznikiem? No to sorry, Twój problem. I może zamiast ironizować, zwróć uwagę, że w innych szkłach zmiana ogniskowej o 150% wymaga znacznie mniejszego obrotu. I nie jedna osoba to potwierdzała w wątku o 200-500.
Nie mam problemu z licznikiem tylko z takimi "poradami". Zakres obrotu jest duży, większy zapewne niż w innych szkłach. Ale wrzucenie komuś kto jest na etapie szukania sprzętu takiej uwagi nie ma nic wspólnego z merytoryczną poradą. Po krótkim przyzwyczajeniu nie jest to problem, który mógłby zdominować zalety obiektywu. Wypada o nim wspomnieć i zalecić osobistą weryfikację a nie pisać o braku możliwości szybkiej zmiany ogniskowej.

nikoniarz
01-06-2019, 14:19
Nie mam problemu z licznikiem tylko z takimi "poradami". Zakres obrotu jest duży, większy zapewne niż w innych szkłach. Ale wrzucenie komuś kto jest na etapie szukania sprzętu takiej uwagi nie ma nic wspólnego z merytoryczną poradą. Po krótkim przyzwyczajeniu nie jest to problem, który mógłby zdominować zalety obiektywu. Wypada o nim wspomnieć i zalecić osobistą weryfikację a nie pisać o braku możliwości szybkiej zmiany ogniskowej.

Jeśli potrafisz w N200-500 szybko zmienić ogniskową z 200 na 500 to chyba mamy różne podejście do szybkości ;)

gremed
01-06-2019, 15:25
Jeśli potrafisz w N200-500 szybko zmienić ogniskową z 200 na 500 to chyba mamy różne podejście do szybkości ;)

Potrafię zmienić na tyle szybko na ile można szybko zmienić w tym obiektywie. I mam wrażenie, że ani nie jest to wolno ani, że nie jestem w tym odosobniony. Śledząc galerie lotnicze widać, że jest do jeden z najpopularniejszych, jeśli nie dominujący obiektyw w spottingu u osób używających Nikona. Sporo osób używa go też do przyrody. Czyli wg Ciebie wszyscy oni katują się za własne pieniądze mogąc zmienić szybko ogniskową o zaledwie 100 mm? To szacun dla nich bo jednak patrząc na te zdjęcia coś tam im wychodzi. No chyba, że nadrabiają nogami...

nikoniarz
01-06-2019, 19:59
Potrafię zmienić na tyle szybko na ile można szybko zmienić w tym obiektywie. I mam wrażenie, że ani nie jest to wolno ani, że nie jestem w tym odosobniony. Śledząc galerie lotnicze widać, że jest do jeden z najpopularniejszych, jeśli nie dominujący obiektyw w spottingu u osób używających Nikona. Sporo osób używa go też do przyrody. Czyli wg Ciebie wszyscy oni katują się za własne pieniądze mogąc zmienić szybko ogniskową o zaledwie 100 mm? To szacun dla nich bo jednak patrząc na te zdjęcia coś tam im wychodzi. No chyba, że nadrabiają nogami...

Ja również nie jestem odosobniony w swojej opinii:

zoomowanie przez kręcenie w obydwu przypadkach to czasochłonne i niewygodne.

Najciekawsza rzecza jest jest jednak ten skopany piersciej ogniskowej. Jejku, ile tam sie trzeba nagibac aby szybko przejsc z 200mm na 500mm. Wrecz niemozliwe. Podzielilem sie ta opinia z Panami z Nikona, na co ten najstarszy (i pewnie najbardziej doswiadczony) wyskoczyl jak poparzony i zaczal przekonywac ze jako to, przeciez mozna bardzo szybko... O widzi Pan, jeden ruch reka... I jak tak patrzylem na niego to mi sie go zal zrobilo, bo chlopina drobna, a tak zawijal lokciem ze prawie koledzie zeby wybil (przejaskrawiam oczywiscie). Na to ja mowie, ze nie musi sie Pan tak gimastykowac, ze przeto widac iz jest za duzy obrot i tyle.
Ja wiem, że to tylko dwa posty, ale jak kogoś interesuje to niech przejrzy cały wątek o tym obiektywie, niech przeczyta testy gdzie również zwracają na to uwagę... I właśnie przez takie bzdurne dyskusje rośnie mi licznik :mrgreen: Jeśli ktoś nie zauważa różnicy, między obrotem o 80 a 180 stopni to na prawdę nie wiem co napisać... Chyba tylko tyle, że zazdroszczę :D Piszesz, że śledzisz galerie lotnicze. Ja również przeglądam świetne zdjęcia lotnicze czy przyrodnicze z tego obiektywu. Tylko ja nie twierdzę, że nim nie da się zrobić świetnych zdjęć, a jedynie, że pierścień nie nadaje się do szybkiej zmiany ogniskowej. Sam przez 2 lata użytkowania tego obiektywu nauczyłem się, żeby nim nie kręcić, tylko ustawić ogniskową jaka mnie interesuje i na takiej fotografować. Dalsza dyskusja nie ma chyba sensu, każdy napisał co myśli. No chyba, że chcesz dyskutować aby później zarzucić mi ilość postów :mrgreen:

gremed
01-06-2019, 21:11
Dalsza dyskusja nie ma chyba sensu, każdy napisał co myśli. No chyba, że chcesz dyskutować aby później zarzucić mi ilość postów :mrgreen:
Gdyby autor wątku przeczytał ten post jako pierwszą podpowiedź na co zwrócić uwagę przy tym szkle to nie byłoby dyskusji.
Na forach zagranicznych są głosy o zoomowaniu na zasadzie pompki. Mam obawy widząc jaką siłę należy przyłożyć. Do tego brak chwytu na osłonie. Ale widziałem twarde głosy mówiące o długiej pracy w tym stylu i bez szkód.

nikoniarz
01-06-2019, 21:15
Na forach zagranicznych są głosy o zoomowaniu na zasadzie pompki. Mam obawy widząc jaką siłę należy przyłożyć.

Tutaj się zgodzę. Jakiś czas temu pisałem, czy jest szansa na rozruszanie, nie uzyskałem odpowiedzi. Ale po 2 latach ciągle bez zmian. Aczkolwiek tutaj na forum czytałem, że niektórzy skutecznie "pompują". Widocznie jest jakiś rozrzut w egzemplarzach.

raziel79
08-06-2019, 18:34
Jeszcze jedno pytanie natury technicznej. W instrukcji do D7200 którą bardzo uważnie wertuję :-) jest mowa o tym, aby nie używać trybu ręcznego ustawienia ostrości w aparacie, gdy obiektyw ma włączony tryb AF. Jednak dotyczy to obiektywów typu AF-P. W obiektywach typu AF-S jest to dozwolone. Jakiego rodzaju obiektywem jest Tamron 150-600 G2: AF-S czy AF-P? Czy różnica polega na sposobie działania napędu auto Focusa?

TOP67
08-06-2019, 22:11
W instrukcji D7200 chyba nie ma słowa o obiektywach AF-P, bo ich wtedy nie było.

Generalnie nie można kręcić pierścieniem, w obiektywach które nim kręcą przy pracy AF. Są to niektóre kity AF-S (18-55, 55-200), sporo Sigm z 17-50/2.8 na czele, czy starsze Tamrony.

sl011
10-06-2019, 14:37
AF-S czy AF-P? Czy różnica polega na sposobie działania napędu auto Focusa?
Tak, zastosowany jest inny rodzaj silnika. Ale to nie jedyna różnica.
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000039919&configured=1&lang=pl

Jakiego rodzaju obiektywem jest Tamron 150-600 G2: AF-S czy AF-P?
Oznaczenia AF-S i AF-P stosuje się tylko dla obiektywów Nikona. Inne firmy mają swoje technologie, swoje oznaczenia, swoje wymagania i ograniczenia.
Poniżej wklejam link do testu Tamrona, w którym piszą, że "the G2 version of the lens has full-time manual focus override"
https://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/150-600mm-f5-6.3-di-vc-usd-g2-sp/review/

Myszowor
11-06-2019, 07:06
Tamron G2 jest debilo odporny, możesz nastawiać co ci się podoba - nic się nie stanie.

raziel79
11-06-2019, 22:22
OK, czyli jest bezpieczny w moich rękach. ;-)

W miniony weekend udało mi się zaciągnąć sprzęt na lotnisko no i cóż... Jestem zachwycony. Wreszcie mogę postrzelac z ręki na nieco dłuższych czasach bez przepalania zdjęć. Wreszcie czuje swobodę, że wszystko jest w moich rękach i zależy od moich umiejętności. Choćby taki detal jak uchwycenie dynamiki ruchu. Wreszcie mogę robić zdjęcia na wysokim ISO, eksperymentować z przysłoną...

Zauważyłem też że 200 z przodu byłoby trochę za wąsko. Nawet przy 150 zdarzyło się że największe samoloty nie mieściły się w kadr. Na lotnisko trzeba bedzie kupić 70-300. To jest wystarczający przedział. Szczególnie w upalny dzień gdzie dłuższy obiektyw musi przebić się przez falujące powietrze przy dużych odległościach od celu.

Jestem bardzo ciekaw co uda się osiągnąć na dynamicznych pokazach lotniczych.