Zobacz pełną wersję : Jaki to ptaszek?
Muszę się przyznać, że moja edukacja zaczęła się i zakończyła na kosach, które co roku na moim balkonie zakładają gniazdo. Na działce natomiast w iglakach jakiś, niezidentyfikowany dla mnie, ptaszek złożył jaja. Bardzo ciężko tam zajrzeć. Tak na marginesie wczoraj w gnieździe były małe pisklaki. Czy ktoś z forumowiczów podpowie mi, na podstawie zdjęcia jaj o jakiego ptaszka chodzi? Jaja są zdecydowanie mniejsze od jaj kosa. Takie białe, raczej kremowe, nakrapiane.
25419
25420
Dla mnie jajka podobne bardzo do jaskółczych.
AlexanderJohnson1964
28-05-2019, 08:09
Zgadzam się z przedmówcą - dla mnie również jaja wyglądaja na jaskółcze.
barracuda
28-05-2019, 16:50
Jaskółcze? :-D A która jaskółka robi gniazda na drzewie...
Jaskółcze? :-D A która jaskółka robi gniazda na drzewie...
No właśnie! :D Nie...to nie jaskółka. Coś się już wykluło. Niestety musimy odchylić gałęzie, żeby zajrzeć do gniazda.W tym momencie ptaszek ucieka. Mamy z żoną chytry plan :wink: Przyczaję się na jego drodze ucieczki i spróbuję zrobić fotkę. Jednak przy tak małym, szybkim ptaku może się to okazać niemożliwe. Generalnie też nie jest naszym zamiarem straszenie tych stworzonek. Zobaczymy!
barracuda
28-05-2019, 17:22
Skoro to mały ptak, to może być makolągwa. Dorosła samiczka jest właściwie szara, ale samiec ma charakterystyczne pomarańczowe zabarwienie na piersi.
A może lepiej będzie jak odpuścisz sobie zaglądanie do gniazda? Proponuję poczekać kilka dni, aż podloty wyjdą z gniazda, a wtedy łatwiej i co ważne - bezpieczniej dla ptaków zrobisz zdjęcie [emoji3526]
A może lepiej będzie jak odpuścisz sobie zaglądanie do gniazda? Proponuję poczekać kilka dni, aż podloty wyjdą z gniazda, a wtedy łatwiej i co ważne - bezpieczniej dla ptaków zrobisz zdjęcie [emoji3526]
Tak. To jasne i oczywiste. Nawet ostatnio nie zaglądam na działkę bo zimno, wietrznie i deszczowo. Co roku goszczę na balkonie kosy. Doświadczenie więc jakieś posiadam :smile:
Może ta strona http://fotoptaki.art.pl/album_user.php?user_id=247&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&sid=610e891d2f45e5be1aaefbc397cc9665&start=96 pomoże Ci rozwiązać zagadkę. Znajdziesz tam piękne zdjęcia ptaków i wyszukiwarkę dzięki, której łatwiej/szybciej będziesz mógł zweryfikować czy dana nazwa ptaka to "Twój" ptaszek [emoji3526]
Mamusia wprawdzie bardzo szybka i nielubiąca pozować dała się jakoś sfotografować. Muszę na jakimś forum ornitologicznym dopytać jaki to ptak. Makolągwa? Hmmm...nie jestem pewien.
25725
Panowie - pomożecie? ;)
darjo1 , FotoDam , darek_d
Po tym zdjęciu obstawiał bym piegżę, ale pewności nie mam. Może ktoś jeszcze się wypowie.
Po tym zdjęciu obstawiał bym piegżę, ale pewności nie mam. Może ktoś jeszcze się wypowie.
Według mnie zagadka została rozwiązana.
W internecie trafiłem też na zdjęcie gniazda z jajami. Jaja całkiem podobne do tych które sfotografowałem. Wielkie dzięki! ;)
Na allegro są plakaty z ptakami. Dobra opcja.