Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki (konkursowa) Runda 3 - GŁOSOWANIE
Siema! :)
W głosowaniu trzeciej rundy zabawy konkursowej mamy 10 prac :)
Sponsor nagrody: (http://www.machineryhdr.com/pl/)
25368 (http://www.machineryhdr.com/pl/)
Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie: DWIE!!!) prace jakie Wam się spodobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: Bartek- - proszę autora RAWka o przesłanie na PM albo maila konkursowego informacji, którą pracę wyróżnia i dlaczego :D
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - poniedziałek (27.05.2019).
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
ORYGINAŁ
25369
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1KJHuWYeITjJG_AKxQIgPWUjyyQVU3aWw/view?usp=sharing)
WASZE PROPOZYCJE
1
25383
2
25382
3
25381
4
25380
5
25379
6
25378
7
25377
8
25376
9
25375
10
25374
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
Można na oryginał? :lol:
Na 3.ce młody wygląda jakby za dużo na słońcu siedział. Chyba nie taki był zamysł.
A nie wiem, ja tu tylko sprzątam :)
Natomiast wiem, że jest piątek, piąteczek, piątunio i mogę sobie na luzie pograć w coś fajnego i się w końcu odstresować :D
Nikodemo
24-05-2019, 21:49
Nawet swoje rozpoznałem, chociaż bez porównania się nie obyło.
Zagłosowane, obowiązek spełniony:)
Wygląda na to, że do niedzieli wieczorem nie zobaczymy belki, więc trochę pospamuję do tego czasu :P :)
tbogdanowicz
25-05-2019, 06:42
Wczoraj przeczytałem dyskusję o monitorach tutaj na forum. Pod jej wpływem mam wrażenie, że w przypadku części wersji, różnica w kolorach na zaprezentowanym zdjęciu, może wynika z różnicy w oddaniu kolorów przez różne monitory. Ciekawe, czy gdyby postawić koło siebie te komptery i monitory na których zdjęcie było obrabiane, to czy różnice w kolorystyce zdjęć by się jeszcze bardziej zmniejszyły.
Wczoraj przeczytałem dyskusję o monitorach tutaj na forum. Pod jej wpływem mam wrażenie, że w przypadku części wersji, różnica w kolorach na zaprezentowanym zdjęciu, może wynika z różnicy w oddaniu kolorów przez różne monitory. Ciekawe, czy gdyby postawić koło siebie te komptery i monitory na których zdjęcie było obrabiane, to czy różnice w kolorystyce zdjęć by się jeszcze bardziej zmniejszyły.
Bardzo możliwe :)
Mam pomysł na nową edycję konkursową :idea:
Poza normalnym głosowaniem zrobimy drugie, na najbardziej "popaprane kolorystycznie":p
Zwycięzcy bezpłatnie udostępnię spektrofotometr, co by sobie monitor ogarnął i widzów nie stresował.
Może znajdzie się chętny sponsor, to dorzucimy bezpłatną wizytę u okulisty 8-)
Złote Maliny RAWkowe, podoba mi się pomysł :D szczególnie, że mamy już sponsora :D:D:D ;)
Złote Maliny RAWkowe, podoba mi się pomysł :D szczególnie, że mamy już sponsora :D:D:D ;)
Jestem za ;-)
Złote Maliny RAWkowe
Świetny tytuł :D
szczególnie, że mamy już sponsora
Masz na myśli kalibrator, czy okulistę?
O kalibratorze myślałem :D Aleeeee na okulistę też by się sponsor znalazł :)
O kalibratorze myślałem :D Aleeeee na okulistę też by się sponsor znalazł :)
A tak na poważnie, to jest opcja do rozważenia.
W gratisie wysyłka w jedną stronę na mój koszt (na terytorium Polski i w ramach konkursu oczywiście)
Tylko, jak zrobić, aby sprzęt do mnie wrócił...
Propozycja padła, pogłówkujcie na wyższym szczeblu.
Kurde, zaraz się zaplątamy w jakieś paragrafy i doopa wyjdzie:twisted:
Rozumiem, że przez "spaprane kolory" masz na myśli dosłownie spaprane kolory, nie wersje pojechane w kosmos, bo tak?
Rozumiem, że przez "spaprane kolory" masz na myśli dosłownie spaprane kolory, nie wersje pojechane w kosmos, bo tak?
No tak.
Chciałbym komuś ulepszyć żywot męczennika, co notorycznie widzi wszystko np. w niebieskim bo na laptopie.
To może być zbyt skomplikowane do zabawy konkursowej. Niech władze decydują.
Ale,
Jak ktoś chętny na wypożyczenie to wbijać na PW, dogadamy co i jak. Ale za jakieś 2 tyg, bo wyjeżdżam.
Zwłaszcza dla znajomych na forum.
Zestaw jest pi razy drzwi taki:
Dla monitora wystarczy sam czujnik z podstawką.
Do drukarki to w zasadzie trzeba wysyłać całą waizkę.
25396
Na koniec,
To nie jest reklama,
Kupiłem ustrojstwo "okazyjnie"
Zrobiłem co mogłem u siebie, mogę wypożyczyć innym.
Ostrzegam,
Jeżeli ktoś myśli o kalibracji drukarki, to jest droga przez mękę. Ani to tanie, ani proste.
Mogę zrobić zdalnie, trzeba wysłać wydruki do zeskanowania.
To teraz jeszcze pasuje jakiś monitor porządny skołować... :mrgreen:
To teraz jeszcze pasuje jakiś monitor porządny skołować... :mrgreen:
No,
Ponoć promka na jakieś Nece jest :wink:
crusiek w temacie.
Z kalibracją to Eizo lepsiejsze, nie trzeba kupować dodatkowej licencji na jakieś Spectra View jak w Necu. Nie wiem, czy wszystkich modeli to dotyczy.
(mogę być w błędzie, do ustalenia)
Ponoć promka na jakieś Nece jest :wink:
No tak. Z jedną nerką można żyć. :mrgreen:
No tak. Z jedną nerką można żyć. :mrgreen:
Można, mam dowód w postaci żony.
Nie zamieniła na monitor, tak miała od urodzenia:D
Co by wrócić do meritum wątku, głosy oddałem.
W pracy, na monitorze z najniższej kategorii (ustawionym na oko),
nawet bym nie próbował go profilować, bo nie ma co.
Nowy jest OKD, a stary 17" jakiś Fujitsu ??? naprawdę ładnie się zachowuje.
Tak ze ten,
monitor ważne żeby był dobry, niekoniecznie nowy i drogi.
Wiem, że można. Też taką osobę znałem. I też tak od urodzenia miała.
Co do monitora, mam jakiegoś starego marketowego LG, więc wiesz, rozumiesz. ;)
Nikodemo
25-05-2019, 13:53
To mój bedzie najbardziej spaprany kolorystycznie. Chętnie bym skalibrował mojego moniaka.
- - - - kolejny post - - - - - -
Okulistę załatwię we własnym zakresie.
Naście lat leciałem na zwykłym LG i było ok ale już czas było zmienić, z resztą jaka nerka, wziąłem sobie na 10 rat 0% i jest ok :) :D :)
Naście lat leciałem na zwykłym LG i było ok ale już czas było zmienić, z resztą jaka nerka, wziąłem sobie na 10 rat 0% i jest ok :) :D :)
Jeśli monitor wymaga DP, to dodatkowo kartę musiałbym kupić, bo nie mam DP. :p
Czyli nerka jak nic. Tylko kto powiedział, że swoją mam oddać. ;)
Jeśli monitor wymaga DP, to dodatkowo kartę musiałbym kupić, bo nie mam DP. :p
Czyli nerka jak nic. Tylko kto powiedział, że swoją mam oddać. ;)
No ja na szczęście mam jeszcze od kuzyna w prezencie otrzymanego gtxa 760 :)
Zauważyłem ciupinkę szybsze działanie systemu po aktualizacji do 1903, podobno przyspieszyli po tym jak spowolnili go poprzez lukę "Spectre"
Zamiast marudzić, wykopałbyś jakiś skarb i odpalił z parę %. Na monitor, kartę i okulistę. :mrgreen:
Hm... Chyba mi klawiatura siada... Albo za szybko piszę. Już drugi raz zamiast "mrgreen" piszę "mgreen"...
Chętnie bym wykopał jakiś skarb :D
Chciałem pocieknąć a tu tylko 9 głosów, cholipka no :D
tbogdanowicz, potrzebuję chloran potasu, pomożesz? :D
Robisz zapałki czy kabooma? :p
Robisz zapałki czy kabooma? :p
Do ogrzanego wrzucę żelka (gumisia konkretnie).
Niby można kupić, ale tylko na firmę :P
Do ogrzanego wrzucę żelka (gumisia konkretnie).
Niby można kupić, ale tylko na firmę :P
Huh? I co się stanie? Sfajczy żelka? Znam przyjemniejsze sposoby na utylizację żelków. :p
Podobno masz firmę, więc co za problem? :lol:
Huh? I co się stanie? Sfajczy żelka? Znam przyjemniejsze sposoby na utylizację żelków. :p
Podobno masz firmę, więc co za problem? :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=-kfmOR944YM
spoko, zrobię sobie z wybielacza :)
https://www.youtube.com/watch?v=-kfmOR944YM
Pisałem że się sfajczy. I się sfajczył. Dość efektownie, przyznaję. :p
Anoooo :)
Nic to, nudzi mi się.... idę pobudować zamki z piasku :)
... wziąłem sobie na 10 rat 0% i jest ok :) :D :)
Ooo, to tak jak ja:)
Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi o kolorystyce.
Mając nawet nieskalibrowany monitor można orientacyjnie sprawdzić np. kolor skóry próbnikiem/pipetą koloru w programie, który to umożliwia. Zazwyczaj składowe koloru (RGB) na skórze powinny przedstawia się w takiej "proporcji" R>G>B. Chyba znaków nie pomyliłem :) Red ma być większy od Green, a najmniej ma mieć Blue. Jak się mylę niech ktoś poprawi. Można też spotkać opinie, że dobrze jakby: R+B/ 2 (dzielone na 2) =G, ale to już aptekarstwo mz. :) i niekoniecznie tak chyba powinno być. Karnacje skóry bywają różne...
PS.
Polecam taki mały darmowy programik o nazwie ColorShop, którym nawet z poziomu przeglądarki (najeżdżając kursorem najpierw w okienko programu, a później, trzymając cały czas naciśnięty przycisk myszki w miejsce nas interesujące na zdjęciu) można sprawdzić składowe koloru.
25399
(tu powyżej fragment zdjęcia całkiem inny nie związany z zdjęciem z RAWek, a tylko pokazujący ten programik ColorShop i jego opcje. "normalnie" wyświetla się tylko to małe okienko niżej)
tbogdanowicz
25-05-2019, 18:30
Chętnie bym wykopał jakiś skarb :D
Chciałem pocieknąć a tu tylko 9 głosów, cholipka no :D
Pisz na PW, czego i ile Ci potrzeba.
Do niewielu rzeczy (z wyjątkiem psychotropów i pierwiastków promieiotwórczych) nie mam dostępu, lub nie mogę mieć.
Poważnie.
(ciach)
Do (ciach) psychotropów i pierwiastków promieiotwórczych nie mam dostępu (ciach)
Kurde... :lol:
tbogdanowicz
25-05-2019, 19:11
Tiaaa..., to ciach sporo zmienia:grin::grin::grin:.
Świry.
Tak Gumisia mordować...
No świry!
:twisted:
Świry.
Tak Gumisia mordować...
No świry!
:twisted:
https://i.imgur.com/P6kmGBo.jpg
Pamiętacie jak pisałem, że niechcący ubiłem dwa eneloopy, ale udało mi się je reanimować?
Chyba całkiem bez szwanku z tego nie wyszły:
25410
Kurde, było strobossa 60 Evo kupić. :mrgreen:
Przeciek na 12 głosów:
Na pierwszym miejscu jest jedna praca z przewagą 2 głosów.
Na drugim miejscu są dwie prace.
Na rtzeciej pozycja są trzy prace i mają jeden głos mniej od tych z drugiego miejsca :)
Bez głosu mamy dwie prace.
Pamiętacie jak pisałem, że niechcący ubiłem dwa eneloopy, ale udało mi się je reanimować?
Chyba całkiem bez szwanku z tego nie wyszły:
25410
Kurde, było strobossa 60 Evo kupić. :mrgreen:
Ja na szczęście nie potrzebuję lampy, jakoś sobie radzę bez :D
Ależ dzisiaj bursztynów nazbierałem :D Całą garść :)
Nikodemo
25-05-2019, 23:50
Ależ dzisiaj bursztynów nazbierałem :D Całą garść :)
Z wykrywaczem?
Z wykrywaczem?
Nieee, zwykły spacerek, z dziećmi :)
ALeee! nie tylko ja się napaliłem na bursztyny :D
25416
tbogdanowicz
26-05-2019, 08:43
Usta usta było?
A poważniiej, to czy znasz kogoś kto używa tego Strobosa? Jak wygląda sprawa z dodatkową baterią? Na weselu czy innej podobnej imprezie, 650 błysków to nie jest za dużo.
Oooo! jaka różnorodność kolorystyczna!
jeśli kolorystyka to zamysł autorów to OK, a jeśli to problem monitora to po głosowaniu może ktoś kto ma pewny monitor (foto skalibrowany) opisze jak on poszczególne foty widzi na swoim ekranie, byłoby to istotną informacją dla mnie a może i dla innych o stanie posiadanego monitora.
Miałem najpierw wymienić drukarkę ale chyba pierwszy będzie monitor.
PS. Młodemu podobają się wszystkie :D
Ja na szczęście nie potrzebuję lampy, jakoś sobie radzę bez :D
Nie wiesz, co tracisz. ;)
Do lampy wyzwalacz, i jest zabawa.
Z wykrywaczem?
To Kret. Na nos poszedł. :mrgreen:
Usta usta było?
A poważniiej, to czy znasz kogoś kto używa tego Strobosa? Jak wygląda sprawa z dodatkową baterią? Na weselu czy innej podobnej imprezie, 650 błysków to nie jest za dużo.
Defibrylator. :mrgreen:
Nie znam. Tylko ja to raczej mało na wesela chodzę. Lampę mam dla zabawy. A dodatkowy akumulator można dokupić.
tbogdanowicz
26-05-2019, 16:12
Defibrylator. :mrgreen:
Nie znam. Tylko ja to raczej mało na wesela chodzę. Lampę mam dla zabawy. A dodatkowy akumulator można dokupić.
Defibrylator, czyli podłączyłeś do jakiejś prostej ładowarki z dużym prądem?
Właśnie ten dodatkowy akumulator + dodatkowa ładowarka powoduje że jednak wolę urządzenia na "paluszki".
Defibrylator, czyli podłączyłeś do jakiejś prostej ładowarki z dużym prądem?
Bynajmniej. Nie miałem takiej pod ręką. Spiąłem bieguny na krótko w normalnej ładowarce. Zaskoczyło.
Właśnie ten dodatkowy akumulator + dodatkowa ładowarka powoduje że jednak wolę urządzenia na "paluszki".
Do paluszków też musisz mieć ładowarkę, chyba że na bateriach pojedziesz.
W tym konkretnym przypadku, kupując lampę Evo masz w pudełku lampę, ładowarkę i akumulator. No cóż... Jak mnie najdzie na drugą lampę... ;)
tbogdanowicz
26-05-2019, 17:54
Tak, ale mam w domu mnóstwo rzeczy na "paluszki", więc mam ich sporo i mam już ładowarkę.
Do tego ładowarka do aparatu, ładowarki do telefonu, kolejnej już nie chcę mieć.
Tak, ale mam w domu mnóstwo rzeczy na "paluszki", więc mam ich sporo i mam już ładowarkę.
Do tego ładowarka do aparatu, ładowarki do telefonu, kolejnej już nie chcę mieć.
Zrozumiałe.
PS. Ja mam do aku,aparatu, telefonu, tabletu i maszynki. Era bezprzewodowa podobno, psiakrew... :roll:
tbogdanowicz
26-05-2019, 19:08
Zrozumiałe.
PS. Ja mam do aku,aparatu, telefonu, tabletu i maszynki. Era bezprzewodowa podobno, psiakrew... :roll:
Bezprzewodowa, bo bez przewodów wiele nie zrobisz :-).
A nie prościej rozpalić pochodnię, lub fotografować w świetle płonącego budynku ? :)
Bezprzewodowa, bo bez przewodów wiele nie zrobisz :-).A widzisz. O tym nie pomyślałem.[emoji16]
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
A nie prościej rozpalić pochodnię, lub fotografować w świetle płonącego budynku ? :)
Nie zawsze się da. Np skąd wziąć płonący budynek w jaskini co? :p
O, Nadszyszkownik przybił Krecika do belki... Wróć... Belkę Krecikowi...
Nie zawsze się da. Np skąd wziąć płonący budynek w jaskini co? [emoji14]
O, Nadszyszkownik przybił Krecika do belki... Wróć... Belkę Krecikowi...Dla chcącego nic trudnego [emoji6]
Belka jest, mogę przestać sapać [emoji23]
Jeden głos do przecieku.
Przeciek na 20 głosów:
Na pierwszym miejscu jedna praca z przewagą dwóch głosów.
Na drugim miejscu jedna praca.
Na trzecim miejscu i cztery głosy mniej od pracy z drugiego miejsca - jedna praca.
O jeden głos mniej mają dwie prace z czwartej pozycji.
Bez głosu jest jedna praca.
siemalysy
27-05-2019, 17:51
Ta bez głosu to pewnie moja :-P
Zagłosowane :-)
A nie, bo pewnie mo... A nie, wróć... :p
Ta bez głosu to pewnie moja :-P
Zagłosowane :-)
A nie, bo pewnie mo... A nie, wróć... :p
Jesteście nicponie :D
Jesteście nicponie :D
Toć ba. Nie wiedziałeś? :D
Teraz już wiem, pozostaje tylko złoić tyłek i patrzeć czy równo puchnie :p
No to może uchylę już rąbka tajemnicy jak można tak dobrze obrobić rawka, trzeba użyć najlepiej Huawei P20 i appke Lightroom ;)
Ja Wam powiem, że mi najbardziej podobała się praca nr 5 i nr 9.
Dziewiątka przede wszystkim miała u mnie plus za usunięcie plamy na koszulce! :)
No to może uchylę już rąbka tajemnicy jak można tak dobrze obrobić rawka, trzeba użyć najlepiej Huawei P20 i appke Lightroom ;)
Koesh, ja używam tej apki tylko do cropowania :D
-------
Podsumowanie.
1 miejsce na podium zajął Bartek-
2 miejsce zajął crusiek
3 miejsce zajął Nikodemo
Wyróżnienie od autora RAWka wędruje do crusiek
Przesyłam gratulacje dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 Bartek-
25487
#2 crusiek
25488
#3 Nikodemo
25489
#PRACA WYRÓŻNIONA crusiek
25488
Witam!
dodatkowe punkty wędrują do wersji nr 2, która jest najbliższa tego co ja bym zrobił.
Pozdrawiam
Bartek-
25490
Podsumowanie cyklu konkursowego:
Zwycięzcą w konkursie zostaje Bartek-
Tym samym otrzymujesz licencję programu Machinery HDR Effects
Gratuluję i składam wyrazy szacunku, nie dałeś szans konkurencji.... :)
Jacek_Z - proszę o przekazanie użytkownikowi Bartek- informacji na temat licencji na oprogramowanie :)
Dziękuję Jackowi za przekazanie nagrody do zabawy w RAWki oraz sponsorowi nagrody za przekazanie licencji w ramach konkursu :)
Składam również podziękowania wszystkim uczestnikom zabawy konkursowej zapraszając jednocześnie do nowego cyklu już za kilka chwil :)
25491
Przyjemnego wieczoru życzę :)
Zachęcam do kontynuowania dyskusji na temat prac, tym czasem zapraszam również do nowego cyklu zabaw TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/297390-Zabawa-w-RAWki-11-2019).
Dziękuję za głosy na moje wypociny!
rawek był mój więc obrobiłem go intuicyjnie tak jak każde swoje zdjęcie,
oczywiście nie obyło się bez problemów, w miedzy czasie aktualizowałem system i po aktualizacji nie chce mi trzymać profilu koloru monitora,
"ColorMunki Smile" robi swoje zapisuje profil i niby wszytko OK ale tylko do ponownego uruchomienia systemu po którym domyślny profil znowu jest systemowy,
na poprzednich wersjach systemu (win10) działało to poprawnie, jak znajdę czas to sprawdzę jeszcze to po czystej instalacji.
I dlatego do końca nie byłem pewien jak kolorystycznie będzie wyglądało wysłane zdjęcie.