Zobacz pełną wersję : Uchwyt zapewniający obrót aparatu wokół punktu nodalnego
JKUBACKI
23-05-2019, 11:52
Mam sigmę 35 art na nikonie i zastanawiam się czy uchwyt do obiektywu np cos takiego "pierścień-mocowania-statywu-JJC-TR-1II-zamiennik-A-2-do-Canon-70-200-f4.html"
zapewni mi obrót wokół punktu nodalnego obiektywu?
Obiektyw ma 67mm srednicy i niby pasuje do uchwytu, ale miejsca na zamocowanie uchwytu na obiektywie jest mało (miedzy przelacznikiem AF/M a pierscieniem ostrzenia).
Praktycznie nie miałbym tez zadnej regulacji położenia uchwytu (jedynie 2-3 mm) wzdluz osi obiektywu. Czyli można nie trafic w punkt nodalny.
Aparat bylby ustawiony pionowo na statywie przez uchwyt obiektywu, seria 3-4 zdjęcia, złożone PS w panoramę.
To byłaby najlżejsza i najtańsza głowica panoramiczna.
Sprawdził ktoś już może taki patent jak to funkcjonuje?
Nie próbowałem tego złożyć i nie wiem też gdzie wypada punkt nodalny w sigmie 35art?
Może ktoś już to sprawdził?
Jarek
Mam sigmę 35 art na nikonie i zastanawiam się czy uchwyt do obiektywu np cos takiego "pierścień-mocowania-statywu-JJC-TR-1II-zamiennik-A-2-do-Canon-70-200-f4.html"
zapewni mi obrót wokół punktu nodalnego obiektywu?
Obiektyw ma 67mm srednicy i niby pasuje do uchwytu, ale miejsca na zamocowanie uchwytu na obiektywie jest mało (miedzy przelacznikiem AF/M a pierscieniem ostrzenia).
Praktycznie nie miałbym tez zadnej regulacji położenia uchwytu (jedynie 2-3 mm) wzdluz osi obiektywu. Czyli można nie trafic w punkt nodalny.
Aparat bylby ustawiony pionowo na statywie przez uchwyt obiektywu, seria 3-4 zdjęcia, złożone PS w panoramę.
To byłaby najlżejsza i najtańsza głowica panoramiczna.
Sprawdził ktoś już może taki patent jak to funkcjonuje?
Nie próbowałem tego złożyć i nie wiem też gdzie wypada punkt nodalny w sigmie 35art?
Może ktoś już to sprawdził?
Jarek
Używałem innego pierścienia i obiektywu przy składaniu gigazdjęć. To moim zdaniem w panoramach robionych aparatem w pionie najelegantsze rozwiązanie jakie może być. Niestety w praktyce trudne do zastosowania bo wybór pierścieni jest minimalny a i trzeba je zmieścić (o czym napisałeś). I do konkretnego obiektywu nagle nie można niczego dopasować. Ale skoro Ci pasuje i wchodzi na obiektyw to reszta to pikuś. Bo wystarczy pod pierścień dać zwykłe sanki i wyregulować tak aby punkt obrotu był pod punktem nodalnym obiektywu. Prawdę powiedziawszy to nawet sanki nie są potrzebne bo można to zrobić płaskownikiem z dwoma otworami. To drugie gdy nie zamierzasz robić dużych skal (bo punkt troszkę wędruje).
25301
Wyznaczanie punktu sprawdzisz sobie w necie. Może przypadkiem spasuje Ci się wprost (pamiętaj, że pierścień można obracać. Najgorzej będzie gdy ta odległość będzie typu 2 cm - wtedy sanki będą niezbędne.
Pozdro
Wiesiek
JKUBACKI
27-05-2019, 11:25
A czy Ktos używał pierscienia mocowania JJC do SIGMA35art (albo mógłby sprawdzić na swoim obiektywie)?
Są trzy typy pierścienia TR1 TR2 i TR3 różniące się średnicą od 64 do 68 mm. Sigma ma potencjalnie 67 mm i zastanawiam się który typ pierścienia pasuje najlepiej?
To sie nie sprawdzi. Nie dasz rady precyzyjnie ustawić punkt nodalny. To już lepiej z ręki, bo zerowy koszt.
JKUBACKI
27-05-2019, 15:58
Gdyby użyć pierścienia mocowania za obiektyw np TR3 i pod nim listwy makro przYmocowanej do statywu - jak radził WUJOT - to mam precyzyjną regulację a nadal zestaw jest mały i zgrabny.
Myslałem także czy zamiast pierscienia nie dac listwy L (obrot puszki o 90 stopni).
Bylaby to najbardziej zgrabna i najtansza glowica panoramiczna ever.
Dlaczego to się nie sprawdzi?
Myślałem o samym pierścieniu, bo z tymi sankami może być ok pod warunkiem, że pierścień będzie dokładnie pasował na obiektyw i nie będzie się ruszał.
JKUBACKI
28-05-2019, 15:25
W tym sęk. Czy może Ktoś z Forumowiczów sprawdzić/potwierdzić, która wersja pierścienia mocującego firmy JJC TR1, TR2 czy TR3 pasuje do SIGMY35art?
Obiektyw ma 67mm w miejscu mocowania, pierścienie od 64mm do 68mm - coś teoretycznie powinno pasować i pewnie trzymać obiektyw+body.
Może ktoś sprawdził w którym miejscu jest NPP w tym obiektywie?
J