PDA

Zobacz pełną wersję : przemalowanie drewna - do fachowców ;)

bogdi64
22-05-2019, 18:13
żona dostała starą szafkę i ma być biała :( - i tu się zaczął problem, biała akrylowa (wodno rozpuszczalna) łączy się z "bejcą", którą była pomalowana ta szafka (zamiast białej jest cieniowany róż, efekt fajny przez żonę nieakceptowalny), czy po wyschnięciu tej powłoki, mogę ją zamalować farbą olejno-alkidową, czy jest w stanie zamalować wychodzącą bejcę i czy nie "zważy" się po 12 godzinach schnięcia akrylowej ?

ksh
22-05-2019, 19:05
Pomaluj podkładem i potem czym ci się zamarzy.

bogdi64
22-05-2019, 20:29
za późno, czyli teraz zastosować podkład ? - na tą wodną ? - ewentualnie jaki ?

ksh
22-05-2019, 20:39
Podkład do farby jaką finalnie będziesz nakładał.
Jak wiesz czym malowałeś szafkę to idź do sklepu i niech ci dadzą albo farbę kryjącą albo zestaw z podkładem, który nie będzie się "gryzł" z tym co masz.

bogdi64
22-05-2019, 20:42
czyli nie "eksperymentować" z olejną którą mam ?

ksh
22-05-2019, 20:44
Jak masz to zrób test, poczekasz do jutra i zobaczysz.

bogdi64
22-05-2019, 20:45
ok - jutro zobaczę ;) - dzięki na razie

krzysztofz24
22-05-2019, 22:57
czyli nie "eksperymentować" z olejną którą mam ?

Olejna jest z zasady dobrze kryjaca. Poczytaj karte charakterystyki farby. Nazwa farby plus karta charakterystyki wpisz w gogle i wsio. Bo moze byc tak ze tej konkretnej farby ktora pomalowales, bedzie sie kiepsko trzymac. Sprawdz. Przetrzyj delikatnie papierem sciernym z grubsza, odtlusc powierzchnie. Miekki pedzelek to ladniej wyjdzie. albo wroc, zaden pedzelek tylko waleczkiem gabkowym. Wyjdzie elegancko i kilka razy mniej sie narobisz.
Olejna powinna to przykryc, a jak nie to nastepna warstwa i bedzie musiala:-).

A na przyszlosc, to trzeba bylo kupic tarcze na trzpieniu do wiertarki z rzepem i pare tarczek paieru sciernego 125mm i chociaz z grubsza zedrzec stara powloke. To bys nie mial tych problemow;-).

eMGie
23-05-2019, 08:19
Tylko pamiętaj, że olejna Ci zżółknie dość szybko.

bogdi64
23-05-2019, 08:25
było szlifowane :(, do tego jestem przygotowany, nie uwzględniłem, bo i się spotkałem z tym pierwszy raz, że "bejca" siedziała tak głęboko w w drewnie i farba wodna zaczęła ją rozpuszczać i się z nią mieszać, a zależało mi na czasie, dlatego też wybrałem wodną, szafka pamięta "niemca", więc w drewno przez ten czas mogło być wcierane wszystko, dziś eksperyment z olejną, na razie na samej szufladzie i to od tyłu ;) 25296

jak będzie "zmieniać" kolor to na całości i równo w czasie ;) - żona nie zauważy

Lu
23-05-2019, 08:31
jak będzie "zmieniać" kolor to na całości i równo w czasie ;) - żona nie zauważy

https://www.youtube.com/watch?v=E-0If8l_K3Y

:D

Rafał_Sz
23-05-2019, 13:04
"Zamknięcie" bejcy w drewnie dość łatwo mozna uzyskać poprzez naniesienie gruntu do ścian Ceresit CT-17. Dwie warstwy i możesz malować czym chcesz i jak chcesz, a dodatkowo wyrównasz chłonność i unikniesz matowych plam przy schnięciu. No i po gruntowaniu CT17 nie musisz matować - każda farba chwyci jak sam s. ;)

bogdi64
24-05-2019, 11:45
olejnica "dała radę"- tylko czego to tak długo schnie :(- mam nadzieję, że żona nie dostanie kolejnej starej szafki bo nie ma już gdzie wstawić następnej :)

MARTINK
28-05-2019, 00:02
poczytaj o kredowych farbach Annie Sloan - do tego wosk bezbarwny na zabezpieczenie, sam bede malowal jak tylko bede mial wolny weekend