PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw lamp Godox vs yongnuo manualne

piotrek6116
22-05-2019, 18:12
Witam,

mam zamiar zaopatrzyć się w zestaw trzech lamp (na statywie) do Nikona d5300.

Lampy mają posłużyć wyłącznie do wykonywania zdjęć pomieszczeń. Dlatego sugeruje manualny zestaw wraz z sterownikiem (zdjęcia zdalne).

Co mnie interesuje, wysoka moc lampy, zasięg oraz kompatybilność. Lampa + sterownik do 700 zł, kolejną zamierzam dokupić jeśli opanuje zestaw pojedynczy.

Co znalazłem:

GODOX TT600/660 + sterownik X1T ~ 450zł/600zł (GW ?/ 2-lata)

oraz

YN 560 IV + sterownik tx ~ 450zł (GW 2-lata)

Czy ktoś z praktycznego punktu widzenia może doradzić (jakaś inna marka/model) w dobraniu odpowiedniego zestawu?

Z opinii internetowych, dowiedziałem się jedynie że marka GODOX jest wykonana z lepszych materiałów niż YN. Ale nic konkretnie się nie dowiedziałem pod względem samego użytkowania.
Znam też odpowiednik GODOX'a czyli Quadralite STROBOSS tylko każda lampa jest wyposażona w TTL za który nie zamierzam dopłacać, wole kolejną lampę.

Dodatkowo chciałbym pozyskać opinie, czy zabezpieczanie gwarancyjne ma tu wielkie znaczenie? Chodzi o ogólną ocenę awarii lamp i ich ewentualnej konserwacji.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

OjTam
22-05-2019, 18:16
Są Strobossy bez TTL. 60 Basic ma oznaczenie.
Choć do Twoich celów YN chyba lepszy będzie. Tańszy.

Nelro
22-05-2019, 20:49
Inną sprawą jest to, że Quadralite/Godox to jednak bardzo duży system który działa na jednym systemie radiowym.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że sprzedałem Yongnuo i przeszedłem na Quadralite.

piotrek6116
22-05-2019, 21:28
Inną sprawą jest to, że Quadralite/Godox to jednak bardzo duży system który działa na jednym systemie radiowym.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że sprzedałem Yongnuo i przeszedłem na Quadralite.

Dzięki za odpowiedz, sugeruje się podobnym tropem. (Docelowo będę chciał zastąpić dwa flashe np: Godox AD600BM). A rozłam na Quadralite/Godox to faktycznie nazwa? np: sterownik GODOX będzie współgrał z lampą Quadralite jak również GODOX, czy nie stawia się ryzyka i zachowuje jednolite marki? Dodatkowo dopytam, co to znaczy że lampa jest uniwersalna? np: https://tiny.pl/t9sts

OjTam
22-05-2019, 21:31
A rozłam na Quadralite/Godox to faktycznie nazwa? np: sterownik GODOX będzie współgrał z lampą Quadralite jak również GODOX, czy nie stawia się ryzyka i zachowuje jednolite marki?
To nie rozłam. To brandy. Tak jak Cheetah, eVolve i diabli wiedzą, co jeszcze. Będzie banglać.

Dodatkowo dopytam, co to znaczy że lampa jest uniwersalna? np: https://tiny.pl/t9sts

To znaczy, że jest uniwersalna. ;)
Brak automatyki, będzie działać z każdym aparatem ze standardową stopką.

piotrek6116
22-05-2019, 21:36
Dzięki bardzo, pewnie skuszę się na Quadralite ze względu na bezpośrednią wyłączność u nas w kraju.

OjTam
22-05-2019, 21:41
Jak chcesz QL, to może zastanów się nad Navigator X2, jako nadajnikiem? Droższy, fakt, ale wygodny.

mzj
23-05-2019, 13:38
Ja też pozbyłem się Yongnuo i przeszedłem na Quadralite. Jeśli na statyw, to Stroboss 60 Basic jest wystarczający. Nie ma TTL, ale to w zasadzie nie jest potrzebne i fajnie działa nawet w HSS (poprzez nadajnik). Mogę polecić z czystym sumieniem.