PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa analogowa do Cyfry

kamillus
21-06-2007, 12:35
Witajcie.

Jak to jest z lampami od aparatów analogowych. Podobno nie można ich używać do cyfrówek, bo coś się spala, obwody, czy coś tam. Czy to prawda? Ja ostatnio nie miałem wyboru i użyłem nikon SB-26 do Nikon D70s. Fakt, że zrobiłem tylko kilka zdjęć, ale nic sie nie stało. Czy to prawda, czy to Nikon wypuścił plotkę, żeby używać lamp dedykowanych do cyfrówek?

puchbeary
21-06-2007, 12:54
Trzeba rozróżnić lampę od lampy. Są takie których napięcie na stopce niczym nie zagraża aparatowi a są i takie które mogą uszkodzić elektronikę body. Było na ten temat sporo na forum a nawet był odnośnik do strony gdzie wspólnymi siłami braci fotograficznej tworzona jest tabela kompatybilności błyskotek z aparatami cyfrowymi. Generalnie jeśli masz sb26 to spokojnie możesz używać jej z cyfrowym lustrem - jedyna niedogodność to brak iTTLa. Natomiast zalecałbym dużą ostrożność z podpięciem do stopki Nikona np Elgawy ładowanej z gniazdka.

sokrates
21-06-2007, 13:20
to zależy jaką lampę masz na myśli. Starą zenitową ładowaną z gniazdka czy jakiś nowy model dedykowany analogom. Ja używam z powodzeniem soligora 340 z D40. brak TTL'a jest trochę uciążliwy ale da się z tym żyć. Body oczywiście na M, czasy 1/30s - 1/125s i zabawa z przesłoną zależną od odległości. Kwestia doświadczenia i trochę obycia i mozna powiedzieć że masz TTL'a w 1 "kółeczku" lub "pierścieniu" przesłony :-)

markB
21-06-2007, 15:02
SB26 możesz użyć na tej puszce tylko w manualu (co już wyżej sugerowano) lub na automacie. Żadnych spalanek nie będzie, oczywiście oprócz tych na zdjęciu, jeśli źle coś ustawisz.