Zobacz pełną wersję : Zegar w D750 i D850
kurczeblade
19-05-2019, 10:43
Jeden z zegarów w aparacie śpieszy mi się, lub opóźnia, po tygodniu zawsze jest różnica kilku sekund. Przez co mam później problem z selekcją zdjęć. Czy macie na to jakiś sposób?
Dodam, że wcześniej mając D600 i D750 zegary pracowały co do sekundy.
Przed sesja podłącz do kompa i aktualizuj godzinę.
W C sama sie aktualizuje automatycznie w N powinno być podobnie.
Jeden z zegarów w aparacie śpieszy mi się, lub opóźnia, po tygodniu zawsze jest różnica kilku sekund. Przez co mam później problem z selekcją zdjęć. Czy macie na to jakiś sposób?
Dodam, że wcześniej mając D600 i D750 zegary pracowały co do sekundy.
Mamy. Przed robotą ustawiasz sobie ten sam czas w obu puszkach i już nie ma problemu. Chyba, że nie umiesz - wtedy trzeba do serwisu słać, żeby ustawili. To jest w końcu sprzęt dla ludzi myślących.
kurczeblade
https://petapixel.com/2016/01/26/how-to-sync-two-or-more-cameras-using-a-nifty-trick-and-lightroom/
kurczeblade
19-05-2019, 14:40
Mamy. Przed robotą ustawiasz sobie ten sam czas w obu puszkach i już nie ma problemu. Chyba, że nie umiesz - wtedy trzeba do serwisu słać, żeby ustawili. To jest w końcu sprzęt dla ludzi myślących.
Forum tez jest dla myślących ludzi, jak masz problem z emocjami to są lepsze sposoby na wyładowanie się.
Zelber dzięki ;)
Ja synchronizuje ustawiajac przed kazdym repo manualnie czasy, tyle ze na 3 puszkach. Przy czym o ile rozjazd jest jakos zauwazalny, parenascie sekund w ta czy w ta nie robi mi specjalnie roznicy.
kurczeblade
19-05-2019, 14:48
Ja synchronizuje ustawiajac przed kazdym repo manualnie czasy, tyle ze na 3 puszkach. Przy czym o ile rozjazd jest jakos zauwazalny, parenascie sekund w ta czy w ta nie robi mi specjalnie roznicy.
Najgorzej. Wcześniej tego nie musiałem robić, bo wszystko działo idealnie. Teraz czas się rozjeżdża.
madebyzosiek
19-05-2019, 15:34
Przed każdym reportażem ustaw czas i tyle. Albo skontroluj, czy rozjazd po na przykład tygodniu jest większy niż 1-4 sekund. Tego który przyspiesza ustaw na -4 sekundy i będziesz miał więcej czasu zanim będzie to przeszkadzać. Nawet w dynamicznym repo nie robisz zdjęć dwoma aparatami razem, więc te +/-4 sekundy nie mają żadnego znaczenia. Gorzej jakbyś pracował na dwóch fotografów i ten drugi miałby przesunięcie czasowe ;)
W Nikonie to różnie bywa. Pracujemy równolegle na D610+D700+D850, ustawiamy manualnie przed każdym reportażem, z tolerancją max 1-2s. :) Zdążyło wejść w krew.
WMU ma opcję synchronizacji zegara aparatu ze smartfonem. W SnapBridge tego nie ma?
Dokupić GPS i po kłopocie.