Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] SU-26 Kairys 2008
Takie z szuflady
1.
25044
2.
25045
Tak szczerze to szału nie ma.
1-ka mi nie podchodzi bo generalnie nie lubię focić "brzuszków" maszyn. A na 2-ce trochę jednak brakuje ogólnej ostrości.
Dzięki za konstruktywne uwagi może coś na zakończenie męki z innej bajki :)
25189
Kojocisko
21-05-2019, 09:04
Moim zdaniem (modelarza) świetnie uchwycony model.
Tak szczerze to szału nie ma.
1-ka mi nie podchodzi bo generalnie nie lubię focić "brzuszków" maszyn. A na 2-ce trochę jednak brakuje ogólnej ostrości.
Zdjęcia robione w 2008 roku - wtedy moim marzeniem był Nikkor 70-300 (fociłem N18-200). "Pincetki" mieli chyba tylko ludzie z NPS-u. Z "superzoomów" na rynku chyba tylko Sigma (ta w gorszym wydaniu).
Inne czasy, inne realia, inna jakość. Za to kadry z tamtych lat niepowtarzalne.
Zdaje sobie sprawę z niedoskonałości tych starych zdjęć (robione D40x i 50-200) ale powiem szczerze, że tak fajnych pokazów w jak w Góraszcze to w potem w Polsce już nie przeżyłem tym bardziej że najbardziej lubię stare rupiecie ze śmigłami :) daje jeszcze dwie foty jako wspomnienie :) może ktoś ma też takie starocie w swoich archiwach fotograficznych, które są miłym dokumentem (wstawiajcie).
1.
63270
2.
63271
Śliczna ta Catalina, tylko pływaki żeś wystemplował był?;-)
Tymczasem - jak wstawiać, to wstawiać...
Pyrzowice, maj 2003 r.
63283
To daj jeszcze namiar - co to, kto to i kiedy focone?
No tak na zdjęciu powyżej jest Jurgis Kairys po udanym locie w kabinie SU-26, Góraszka 2008 :)
SU
Su, nie SU (małe u). Skrót pochodzi od nazwiska konstruktora, Pawła Suchoja, nie od Samochodnaja Ustanówka (czy jak tam transkrypcja na PL wygląda), jak było w przypadku wozów bojowych. ;)
Wiem, czepiam się. ;)
Su, nie SU (małe u). Skrót pochodzi od nazwiska konstruktora, Pawła Suchoja, nie od Samochodnaja Ustanówka (czy jak tam transkrypcja na PL wygląda), jak było w przypadku wozów bojowych. ;)
Wiem, czepiam się. ;)
Spoko dobrze, że takie niuanse ktoś wyłapuje a to moje przyzwyczajenia do maszyn wojskowych dało taki chochlik ;)
jakoś nikt staroci nie chce pokazywać to jeszcze moje - Góraszka 2009 Stearman PT-17 Kaydet
63400
63401
Czy może być staroć z muzeum?
SR-71 Blackbird - Richmond, VA w 2008 r.
63431
Stał na placu i niszczał, aż w końcu w 2017 r. ktoś się zlitował i wstawił go pod dach.
https://www.youtube.com/watch?v=M8LAOwr8sa0
Su, nie SU (małe u). Skrót pochodzi od nazwiska konstruktora, Pawła Suchoja, nie od Samochodnaja Ustanówka (czy jak tam transkrypcja na PL wygląda)
Wiem, czepiam się. ;)
Dla ścisłości самоходная установка, trzeba tłumaczyć jako samobieżne stanowisko - tutaj artyleryjskie.
Oczywiście z Suchojem ma niewiele wspólnego.
Wiem, też się czepiam.;-)
Dla ścisłości самоходная установка, trzeba tłumaczyć jako samobieżne stanowisko - tutaj artyleryjskie.
Oczywiście z Suchojem ma niewiele wspólnego.
Wiem, też się czepiam.;-)
Dzięki. ;)
Nie chodziło mi o tłumaczenie, tylko o zapis cyrylicy na alfabet łaciński, rosyjskiego nie znam, a google wyrzuca, ale wersję angielską. Przyznaje, że mogłem się trochę machnąć. ;)
Bo zapis grażdanką jest specyficzny.
Coś jak mandaryński.;-)
Czy może być staroć z muzeum?
nie wyznaczam żadnych przedziałów czasowych taka zabawa bez "spinki" ;)