Zobacz pełną wersję : Zmienić lab czy obróbkę?
Popełniłem portret córki znajomej, który jej się spodobał i zamówiła sobie odbitkę 15x21. Postanowiłem się postarać i obrobiłem najlepiej jak umiałem w adobe rgb, konwersja do srgb, potem do labu i d... .Kolory pozamieniane, czerwono-fioletowe ubranko zamieniło się w intensywnie różowo-czerwone. Na twarzy też więcej czerwieni, ogólnie średnio mi się to podoba. Na odwrocie nadrukowane na końcu NNNA 3, tam jest chyba zapisana korekcja. Co mam im powiedzieć albo zmienić u siebie, żeby wyszło bardziej zgodnie z tym co na monitorze? Czytałem cały wątek o róznicach między argb i srgb, skalibrowałem na ile się dało monitor (crt NEC FE700+) dla światła dziennego, wg tego: http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-1.php. Wiem, że trudno uzyskac pełną zgodność w amatorskich warunkach, ale aż takie przewalanie kolorów to porażka. To pierwsze fotki z cyfry tam oddane, może lepiej więcej im nie oddawać?
Ściągnąć na kompa profile ICC labu , w którym wykonujesz odbitki i według tego ustawić kolory. Wówczas powinno być ok.
Ściągnąć na kompa profile ICC labu , w którym wykonujesz odbitki i według tego ustawić kolory. Wówczas powinno być ok.
No właśnie ten lab nie bawi się w udostępnianie profili. Mówią, że zbyt często to się zmienia. A to najlepszy lab w moim mieście heh.
No właśnie ten lab nie bawi się w udostępnianie profili. Mówią, że zbyt często to się zmienia. A to najlepszy lab w moim mieście heh.
no pozory myla, a ta "najlepszosc" dosc szybko ostatnio sie zmienia vide moj post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29400
Jesli nie chca ci udostepnic profilu to powiedz zeby wypuscili ci jedna odbitke bez korekty, i według niej skalibruj monitor
W jakim profilu miałeś zapisane pliki?
Gawronnek
21-06-2007, 13:31
dwl moim zdaniem zmienić lab, sam miałem podobne problemy, ale w końcu trafiłem na dobry lab w necie, który oddaje mi na papierze to co widzę na monitorze, zdjęcia mam 2 dnia od momentu wgrania na serwer, więc wcale nie jest to wolniejsza metoda od tradycyjnej
lucki kalibracja monitora pod profil labu jest ok pod warunkiem że ten profil jest stały, a poza tym po takiej kalibracji może się okazać że zdjęcia po konwersji do sRGB na innych kompach wygladaja do bani, w zasadzie monitor powinno się kalibrować kalibratorami i szukac dobrego labu ;)
Skonwertowane do srgb i załączony profil.
Adam z Fotomi zaproponował darmową odbitkę na próbę. Napisał, że jak odbiorę sam sobie odpowiem na pytanie z wątku. Skorzystałem, odebrałem, obejrzałem no i sobie odpowiedziałem. Mogę powiedzieć to jest przepaść między tym co mi zrobili w moim mieście, a tym co zrobił Adam. Polecam gorąco.
PS. Brzmi jak hymn pochwalny na jego cześć, ale takie są fakty.
Daniel