Zobacz pełną wersję : UE a maksymalny czas nagrania filmu
Nie mogę zrozumieć co ma UE do maksymalnego czasu nagrania filmu.
Czym zostało podyktowane to ograniczenie - tylko na terenie UE.
Jakie zagrożenia czyhają na obywateli nagrywających lub będących nagrywanymi aparatami fotograficznymi ( bo już kamer podobno to nie dotyczy).
Jakie zagrożenia środowiskowe powoduje ciągle nagrywanie aparatami w przeciwieństwie np do monitoringu.
Jeszcze tematu nie zgłębiałem.
Chciałem po prostu nagrać godzinę koncertu (audio i video) w szkole z jednego aparatu ustawionego na statywie.
I mieć w ten sposób bazę audio/video do montażu z kamerą z ręki.
A tu za przeproszeniem dupa.
UE w całym swoim majestacie zabrania takich czynów.
A może się mylę ...
W każdym razie zapraszam do dyskusji.
(Jeżeli można w tym dziale na taki temat nie łamiąc innych regulaminów i przepisów)
cybulski
17-05-2019, 10:24
Naprawdę jest coś takiego ? Ja prdlę co za debilizm. Tak samo jak wycinanie sutków przez instagram i fb. Świat schodzi na psy.
Nikt nikomu nie zabrania, tylko dla kamer jest inny (wyższy) podatek niż dla aparatów. A aparat jest definiowany jako coś, co nagrywa materiały krótsze niż 30 min.
O ile wiem, wszystko bierze się z cła bądź podatku na kamery filmowe, który jest wyższy od cła/podatku na aparaty fotograficzne. Ponieważ aparaty mogą też filmować, jako granicę pomiędzy aparatami a kamerami filmowymi ustalono 30-minutową długość nagrania.
Aparaty oczywiście mogłyby filmować dłużej, ale wtedy podlegałyby cłu i/lub podatkowi jak za kamerę filmową, i byłyby droższe w sklepie.
Sprawdziłem na fakturze - zapłacona stawka VAT 23% za aparat.
Czy na kamery obowiązuje jakaś większa ?
- - - - kolejny post - - - - - -
No dobrze znalazłem ...
Na aparaty (opisane w tabelach celnych kodem nomenklatury 8525 80 30) opłata celna wynosi 0%, podczas gdy na tzw. rejestrujące kamery cyfrowe (kod 8525 80 99) cło wynosi 14% wartości towaru. Różnica jest więc jak widać dość spora i aby uchronić aparaty cyfrowe przed zakwalifikowaniem ich do kamer wideo (co w konsekwencji spowodowałoby znaczny wzrost ich cen) producenci podjęli decyzję o wprowadzeniu ograniczenia maksymalnego czasu zapisu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale zamiast kupować sprzętowe coś tam jako dodatek do aparatu lub grzebać w sofcie i narażać się na utratę gwarancji producenta będę musiał w ciągu godziny podejść dwa razy do aparatu i przerwać ciągłość nagrywania. Da się zrobić.
Z drugiej strony ... przypomina mi to żydowski dowcip o kozie.
Bo niby dlaczego na kamery sprowadzane do UE nałożone jest cło 14% ???
Którego to producenta kamer parlament UE tak broni ?
Co my obywatele UE mamy z tego, że chcąc kupić kamerę mamy wybór - kupić drogą kamerę wyprodukowaną w UE czy droższą o cło wyprodukowaną poza UE i w prezencie dostajemy jeszcze limit długości filmowania w aparatach ?
Mam się cieszyć, że aparaty nie są droższe - a mogły by być?
Wkrótce wybory do PUE. Miałem je olać ponieważ mało mnie interesuje kto przez kolejną kadencję będzie zarabiał w ojro.
Średnio wierzę w obiecanki typu zmniejszenie kolejek do lekarza.
Ale, jeżeli któryś z kandydatów obieca, że przyjrzy się polityce celnej UE i skutkom jakie ta polityka wywołuje w kontekście tego o czym tu pisałem,
to oddam na niego głos obojętnie z jakiej partii będzie.
jurkarol
17-05-2019, 14:07
Tak oto przepisy hamują postęp techniczny.
czupacabra
17-05-2019, 16:57
Przepisy wymyślają ludzie a raczej ich podgupa czyli urzędasy.
Wysłane za pomocą Tapatalk
jurkarol
17-05-2019, 17:30
Oczywiście, ci postępowi okazują się iść do tyłu.