Zobacz pełną wersję : Nowy komp z jednym 'ale' i czy warto
Moj desktop (z malymi upgradeami) ma juz ponad 8 lat.
W sumie smiga bezproblemowo, ale pomyslalem zeby zbudowac nowa bestie na kolejne 8 lat.
Jest jednak jedno, ale. Otoz mam powody by na zewnatrz, czyli w internecie dla pewnych serwisow moj komputer wygladal tak jak w chwili obecnej. Chodzi mi glownie o cookies i wszystko inne co definiuje, ze juz wczesniej sie logowalem z okreslonych lokalizacji jako konkretny user.
Pytanie czy moge te informacje przeniesc na nowy dysk (zakladam, ze wystarczy sklonowac obecny i wgrac na nowy), choc preferowalbym przeniesienie tych informacji na nowy OS (w tej chwili Win7). Pytanie czy mozna i jak to zrobic.
Jak powyzsze sie da to mozemy przejsc do etapu HW.
Co chcialbym zachowac z obecnego kompa:
1. Obudowa Lian-Li - A71 full tower
2. Zasilacz Corsair CP-9020073 Professional Platinum Series HX850i
3. Sapphire Dual-X Radeon R9 270X OC 2GB GDDR5 (2 sztuki)
4. Dyski twarde HDD (jako storage)
5. Napedy (wcale ich nie uzywam)
Co chce zmienic:
1. Procek (obecnie i7-2600k)
2. Plyta glowna
3. RAM (obecnie 16GB)
4. Dysk systemowy (obecnie SSD Samsung 256GB)
Dodatkowo ma zostac monitor Eizo ColorEdge CG241W
Zastosowanie kompa: wszystko oprocz gier i edycji wideo. duzo internetu, obrobka zdjec, etc.
Co mi przeszkadza obecnie: powolna obrobka zdjec, duzo czasu na stackowanie setek zdjec, powolna konwersja video (np 4k do FHD)
Ile moge wydac: powiedzmy z 6000zl na powyzsze czesci. Chyba, ze warto wymienic cos wiecej, albo na cos zdecydowanie wydajniejszego to moze jeszcze z 2000zl sie znajda.
Prosze o konstruktywne sugestie :)
sokolnik
16-05-2019, 22:00
I9 9770K - 1 849,00 zł
Gigabyte Z390 AORUS MASTER - 1 289,00 zł
Corsair 16GB 3200MHz Vengeance RGB PRO CL16 (2x8GB) - 629,00 zł
Samsung 1TB 970 EVO M.2 2280 NVMe - 1 019,00 zł
Razem: 4 786 zł
Przydałoby się, dobre chłodzenie tego pieca - np.:
Fractal Design Celsius S36 Black - 649,00 zł
be quiet! Silent Loop 360 - 649,00 zł
NZXT Kraken X72 - 869,00 zł
Kwesia wyboru rozmiaru 280mm czy 360 (te wyżej to 360mm), bo te chłodzenia muszą Ci się zmieścić do obudowy :) A najlepiej ją wywal i kup sobię nową dużą budę, jeśli taką potrzebujesz, np.
Bark Base 900 V2 - 959,00 zł
mniejsza (ja mam taką) Dark Base 700 - 689,00 zł
Mocny zestaw bo budżet duuży także zaszalałem trochę. Procesor + chłodzenie + ta płyta główną pozwolą na bezproblemowe i bezpieczne podkręcenie tego procesora (świetna sekcja zasilania CPU na płycie głównej). RAM dałem 3200 CL16 ale można zamówić 3000 CL15.
Ja bym się nie zastanawiał, tylko zamawiał i składał kompa :)
dzieki za sugestie HW. Pominales jednak moje 'ale' ktore jest numerem 1 jeden jesli chodzi o rozbudowe. Da sie to zrobic tak jak opisalem (sklonowanie) lub jakos inaczej?
Druga sprawa, ze nie chce wywalic na nowa bude 1kzl jesli stara daje rade (cos jej brakuje?).
sokolnik
16-05-2019, 22:20
klonowanie dysków jest możliwe, ale nie znam się na tym.
Jest jednak jedno, ale. Otoz mam powody by na zewnatrz, czyli w internecie dla pewnych serwisow moj komputer wygladal tak jak w chwili obecnej. Chodzi mi glownie o cookies i wszystko inne co definiuje, ze juz wczesniej sie logowalem z okreslonych lokalizacji jako konkretny user.
Całość załatwia przecież przeglądarka i zachowanie ustawień, np w chrome działa to tak że ustawienia masz w chmurze i po zalogowaniu na nowym sprzęcie wszystko pamięta tak jakbyś nic nie zmieniał ( nie możesz być użytkownikiem anonimowym ).
Pytanie czy moge te informacje przeniesc na nowy dysk (zakladam, ze wystarczy sklonowac obecny i wgrac na nowy), choc preferowalbym przeniesienie tych informacji na nowy OS (w tej chwili Win7). Pytanie czy mozna i jak to zrobic.
Na starym dysku zrób update do win10, potem klonowanie na nowy dysk, stary dysk odpinasz, czyścisz go i dopiero podpinasz żeby nie robić zamieszania w nowym kompie.
AMD Ryzen Threadripper 1920X ( lub 1950x )
Gigabyte X399 AORUS PRO
RAM 4x8GB ( quad chanel ) - kwestia sprawdzenia dokładni co poprawnie działa ale minimum 3200MHz CL15
SSD M.2 NVMe PCie Corsair 510 lub Samsung EVO lub WD Black lub SanDisk Extreme PRO...
DARK ROCK PRO TR4 lub coś podobnie wydajnego.
Całość coś koło ~5200zł ( lub ~6200zł )
Co chce zmienic:
1. Procek (obecnie i7-2600k)
)
On by chyba mi podpasował... musiałbym sprawdzić - daj znać jak będziesz sprzedawał
ThomasVoland
17-05-2019, 15:07
Nie do zrobienia. Cookies to tylko mała część footprinta, po którym jest się rozpoznawanym. Liczy się właściwie wszystko - fonty zainstalowane w systemie, ustawienia ekranu, model procesora i karty graficznej, nawet poziom naładowania baterii. W przeglądarce to jakie są wtyczki używane itd.
ThomasVoland
17-05-2019, 19:03
Update: w sumie jeśli chodzi tylko o to, żeby cię nie wylogowało, to może faktycznie cookies i kopia przeglądarki wystarczy - ktoś bardziej kompetentny by się musiał wypowiedzieć i szybki test wystarczy - przenieś to na inny komputer i zobacz. Ale to by miało znaczenie tylko, gdybyś nie miał haseł żeby się zalogować i dostępu do maila, na jaki są pozakładane konta. Ogólnie śledzenie użytkownika w necie i identyfikacja komputera to footprint, a nie sama przeglądarka z cookies.
Kopia profilu przeglądarki i cache wystarczą do zachowania 98% logowań.
Chrome po zmianie sprzętu na nowym systemie u mnie w 100% zachowuje personalizacje wszystkich stron jakim pozwalam na ciasteczka czy zachowanie ustawień i haseł, a to po pięciu latach od pierwszej instalacji win10 i kilka dni temu robiłem drugą instalacje.
Chrome po zmianie sprzętu na nowym systemie u mnie w 100% zachowuje personalizacje wszystkich stron jakim pozwalam na ciasteczka czy zachowanie ustawień i haseł, a to po pięciu latach od pierwszej instalacji win10 i kilka dni temu robiłem drugą instalacje.
W takim razie zaryzykuję i zbuduję w zasadzie nowego kompa z kopią cache, ciasteczek i kopii przeglądarki.
Czy taki zestaw warto jakoś zmienić/ulepszyć:
Intel Core i9-9900K
Gigabyte Z390 AORUS MASTER
Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16
SSD Samsung 970 PRO 512GB PCIe x4 NVMe (na OS)
Do tego oczywiscie reszta z posiadanego juz kompa.
Pytanie 1, czy wejdzie to w moja obudowę full tower Lian Li, czy lepiej kupić do tego Be quiet! DARK BASE PRO 900 BLACK REV. 2. Dodam, ze wcale nie zalezy mi na swiecidelkach na wiatraczkach, ramach i innych bzdetach.
Pytanie 2. Czy kupić chlodzenie wodne, jakiegos krakena? Czy zwykle powietrzne wystarczy przy ustawieniu 5MHz na kazdym rdzeniu. Nie mam absolutnie doswiadczenia z chlodzieniem wodnym. Bezpieczne to?
To co powyzej + ewentualna obudowa mam za 5690zl.
To co podałeś to wychodzi ~4800zł jak coś.
Nie wiem czy pchałbym się teraz w intela i to jeszcze przed premierą ZEN2, może R9 3800x będzie fajny, nie wiem ale jakos tak mam do intela pewien dystans od jakiegoś czasu, do tego kosmiczne ceny płyt głównych, które nadają się do kręcenia ich procesorów, w AMD za połowę ceny masz wypasione płyty do kręcenia.
...nie wiem ale jakos tak mam do intela pewien dystans od jakiegoś czasu, do tego kosmiczne ceny płyt głównych, które nadają się do kręcenia ich procesorów, w AMD za połowę ceny masz wypasione płyty do kręcenia.
koesh, no nie wiem..., nie szedłbym na takie kompromisy:wink:, to prawie jakby wybrać BenQ/Dell zamiast Eizo/Nec (żart oczywiście)
To co podałeś to wychodzi ~4800zł jak coś.
serio? razem z obudowa? podaj prosze link
Bez obudowy, obudowę chcesz kupić za 1000zł ? no to wtedy tak wyjdzie jak podałeś.
Bez obudowy, ceneo np x-kom czy morele itp, czyli z obudową ~5050zł ?
no wlasnie nie, bo sama obudowa to jakies 980zl brutto. Jesli masz jakies inne opcje na cene tej obudowy 250zl to daj mi tu znac.
Musisz wydać tysiąc na obudowę, nie możesz kupić jakiejś za 200zł ? pytam bo nie wiem o co chodzi.
koesh obudowe wybralem jaka wybralem. pytalem tez czy wszystko sie pomiesci w mojej dotychczasowej obudowie. wtedy nie wydam ani zlotowki.
czy ktos poradzi w kwestii chlodzenia?
Nie znam twoje obudowy ale to przecież proste zmierzyć i sprawdzić czy jest pod ATX pełne i czy chłodzenie wcisniesz, chłodzenie bierz Dark Rock Pro4 albo lepiej Noctua NH-D15s, styknie do kręcenia tego intela.
Barryhog
05-07-2019, 07:08
jak dla mnie przerzucenie wszystkiego na SSD ma sens, pod jednym warunkiem - jesli Cie stac na to.
sam chetnie wyzbylbym sie wszystkich klasycznych dyskow i wsadzil same SSD, ale musialbym nerke sprzedac
ja sobie zostawilem wszystkie bazy i tempy z lightrooma i capture NX2 bo tylko takich uzywam na SSD i powiem ci, ze smiga to ladnie.
jak w NX2 odpale 5-10 zdjec, to przerabia bez zajakniecia, jedynie procek skacze na 100
to samo w lightroomie.
wczesniej mialem tempy i bazy tych programow w ogole na innym HDD, zeby systemowy klasyczny HDD odciazyc, ale wiele to nie dawalo.
z drugiej strony, to takie moje gdybanie, bo u mnie i tempy i system na SSD.
moze sie ktos wypowie kto ma system na HDD a tempy na SSD.
choc przewaznie jest odwrotnie
Barryhog na tempy cache CNX/LR najszybszy ssd jaki możesz! Na system, dane ssdeciak jak najbardziej tak - dla komfortu, dla dobrego samopoczucia :)
Niektórzy używają 3 dyski ssd w tym 2 idą na pracę w obróbce. Wejścia, wyjścia - jak to tam się nazywa, niech się ktoś mądrzejszy wypowie.
Praca na rawach to mielenie w archiwach, rozpakuj - spakuj - rozpakuj i tak w kółko ;)
A żeby było czym mielić to konfig HYPERa jak najbardziej: 9900K@5,0GHz + Noctua NH-D15 (LC raczej nie), dyski NVMe 970PRO / 950PRO, HDD oczywiście na magazyny i backupy, 16-32-64 GB (wedle potrzeb) szybkiego ramu
SSD 1TB na SATA czyli i tak dużo dużo szybciej niż HDD jak spokojnie poszukasz to za 300zł masz, ostatnio były całkiem dobre 1TB za 240zł.
Na system i programy pół tera na PCIe to teraz 300-350zł i wszystko zapieprza aż miło.
Nie dokładałbym kasy do dysków samsunga, nie ma sensu bo są inne tańsze teraz, wielu uparcie poleca nadal samsunga, nie wiem czy to moda jakaś ?
SSD 1TB na SATA czyli i tak dużo dużo szybciej niż HDD jak spokojnie poszukasz to za 300zł masz, ostatnio były całkiem dobre 1TB za 240zł.
Ups, to ja niedawno młodemu kupiłem BX500 240 GB (a chciałem SU650 120 GB) z ceną trochę taniej niż ten 1T!
Ale interesy robię :oops:
Faktycznie ceny ssd spadają albo pojemności rosną. że hej.
Druga sprawa przydałby się taki PCIe w przyszłości :roll:
Ceny spadły w ostatnim czasie mocno zarówno ram jak i ssd.
Głównie amazon i morele, czasami x-kom i komputronik wrzucają ciekawe obniżki.