PDA

Zobacz pełną wersję : D750 - o co chodzi z tą migawką

mancat
16-05-2019, 12:40
Szanowni forumowicze! Postanowiłem zmienić Canona na Nikona (6D na D750). Co za tym idzie wiem, że D750 ma/miał problemy z wadliwymi migawkami. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Na czym polega ta wada?
2. Jak sprawa ma się w tej chwili? Czy wszystkie nowe D750ki mają sprawną (niewadliwą) migawkę czy nie?
3. Wiem, że Nikon wymienia wadliwe migawki po nastaniu awarii nawet w sprzętach po gwarancji. Czy to też prawda?

Proszę o informacje. Dzięki!

TOP67
16-05-2019, 12:49
Migawka pokazywała błąd na najkrótszych czasach
Akcja serwisowa jest dożywotnia

mancat
16-05-2019, 13:10
OK, dzięki! A czy kupując nowy korpus i tak muszę się liczyć z serwisem w przyszłości?

Kojocisko
16-05-2019, 13:26
Raczej nie. Ostatnie korpusy łapiące się na akcję serwisową wyprodukowano ze 3 lata temu.

witboy
16-05-2019, 19:17
no to zobaczccie moj aparat ok 110 tys ;d

24984

aparat kupiony w listopadzie 2017 przebiegu nie sprawdzalem ostatnio ale miedzy 100-120 tys w zadna akcje serwisowa nie wchodził po numerach, ale narazie cisza jesli chodzi o jakies dodatkowe koszta z serwisu..oddalem tuz przed majowka jeszcze czekam bo dalem do sklepu a nie samemu ..po cichu liczylem na rejkomie :d

TOP67
16-05-2019, 19:23
Oby matryca nie była porysowana

Kojocisko
16-05-2019, 20:30
Ale kłopoty D750 nie polegały na rozpadaniu się migawki. Obstawiam, że miałeś pecha :-(

witboy
16-05-2019, 21:15
doslownie hmmm 50 klatek wczesniej mialem te zaciemnienie kadru na paru fotach jak na 2 chyba akcji serwisowej....potem przestalo i cyk poszlo...

sokolnik
20-05-2019, 18:08
Sprawdziłem dziś licznik migawki w moim D750.
33 000... Myślałem że więcej będzie... :)
Serio, ten wynik można traktować za 100% pewny? Kupiłem nowy w ABfoto pewnie z 5 lat temu, zero problemów z migawką, errorami, przyciemnionymi zdjęciami, źle naswietlonymi, działa z gripem zamiennikiem bez problemu. 25150

Wysłane z mojego Hułałeja

witboy
20-05-2019, 18:41
no mi tez dzialal bez zajakniecia :) do czasu...

J1
20-05-2019, 18:52
no mi tez dzialal bez zajakniecia :) do czasu...

U mnie do czasu padu migawki... moj portfel uratowala akcja serwisowa. Aparat po naprawie smiga dalej jak szalony ;-)

sokolnik
20-05-2019, 19:04
Mój jest z początków produkcji... Rozumiem że po upływie gwarancji nadal mój aparat łapie się na akcje serwisowe?

J1
20-05-2019, 20:44
Mój jest z początków produkcji... Rozumiem że po upływie gwarancji nadal mój aparat łapie się na akcje serwisowe?

Tak oczywiscie. Moze byc po gwarancji i tak jak moj z szarego importu. To nic nie zmienia. Przesylka w obie strony i naprawa byly darmowe. Oczywiscie nowe gumy, czyszczenie i przeprosiny. Co prawda dotyczy to serwisu Nikon UK ale nie sadze zeby w PL bylo inaczej.

PS.
U mnie na poczatku nie bylo zadnych objawow. Zaczelo sie na poczatku tego roku od komunikacie o bledzie zaraz po wlaczeniu aparatu. Zazwyczaj pierwsze zdjecie dnia czarne i zablokowane lustro pozniej juz OK. Trwalo to jakis czas, juz nie pamietam ale kilka tygodni... pozniej migawke diabli wzieli. Z tego co widzialem i o ile dobrze rozumiem padla ta czesc blizsza bagnetowi. Blaszki sie pogiely w strone do bagnetu a nie matrycy.

sokolnik
20-05-2019, 20:51
Tak oczywiscie. Moze byc po gwarancji i tak jak moj z szarego importu. To nic nie zmienia. Przesylka w obie strony i naprawa byly darmowe. Oczywiscie nowe gumy, czyszczenie i przeprosiny. Co prawda dotyczy to serwisu Nikon UK ale nie sadze zeby w PL bylo inaczej.

PS.
U mnie na poczatku nie bylo zadnych objawow. Zaczelo sie na poczatku tego roku od komunikacie o bledzie zaraz po wlaczeniu aparatu. Zazwyczaj pierwsze zdjecie dnia czarne i zablokowane lustro pozniej juz OK. Trwalo to jakis czas, juz nie pamietam ale kilka tygodni... pozniej migawke diabli wzieli. Z tego co widzialem i o ile dobrze rozumiem padla ta czesc blizsza bagnetowi. Blaszki sie pogiely w strone do bagnetu a nie matrycy.A jak w wyniku takiej awarii, uszkodzi mi się matryca, to rozumiem że producent matrycę wymieni? Awaria z winy producenta, wady produkcyjnej...

J1
20-05-2019, 20:56
A jak w wyniku takiej awarii, uszkodzi mi się matryca, to rozumiem że producent matrycę wymieni? Awaria z winy producenta, wady produkcyjnej...

Tego nie wiem. Jednak rozumujac logicznie powinni wziasc odpowiedzialnosc za calosc. Tak jak w ramach wymiany migawki podczas akcji serwisowej wymieniaja gumy i czyszcza aparat.

sokolnik
20-05-2019, 20:58
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z D750 że kupiłbym go ponownie, nawet myślę go kupić na jakiejś promo a D7100 sprzedać...

J1
20-05-2019, 21:07
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z D750 że kupiłbym go ponownie, nawet myślę go kupić na jakiejś promo a D7100 sprzedać...

Moge powiedziec dokladnie to samo. Szczegolnie biorac pod uwage ze zaplacilem za nowe D750 jakies 900£ w 2015 roku. Bardzo dobry aparat biorac pod uwage cene do mozliwosci. Nawet dzisiaj kilka lat po premierze. Wczesniej mialem D700 i D750 wydawal mi sie mniej pancerny ale po czasie stwierdzam ze jest OK.

Z tego co widzialem to zaczynaja sie teraz wyprzedaze na D750. Moze bedziesz mial okazje. Mnie kusi D850 i byc moze Z6. D750 zostanie raczej na dozywocie ;-)

witboy
20-05-2019, 21:08
a moj jeszcze w serwisie nie wiem czy to przez to ze byl przez sklep wysylany ale jeszcze go nie dostalem ;/ ciekawe ...

sokolnik
20-05-2019, 21:10
a moj jeszcze w serwisie nie wiem czy to przez to ze byl przez sklep wysylany ale jeszcze go nie dostalem ;/ ciekawe ...Od kiedy w serwisie? Kiedy sklep wysłał/serwis otrzymał?
Jeśli ta strona mówi prawde, to mój ma przebieg 33 000 zdjęć... Mogłoby być to prawda ale myślałem że więcej zrobiłem ha :)

witboy
21-05-2019, 20:33
dalem go chyba 29 juz wiem ze jedzie do mnie jest juz po serwisie, migawka i slot karty pamieci...ciekawe co zrobili pewnie jutro albo w czwartek sie dowiem

witboy
22-05-2019, 12:13
no i ja juz odebralem aparat wymienili migawke gume gripa i ta po lewo i nowa guma od zlacz jest, naprawili oczywiscie migawke i naprawili slot karty pamieci, wgrali nowy soft i skalibrowali do wzorca, aparat znow wyglada jak nowka sztuka

sokolnik
22-05-2019, 12:24
no i ja juz odebralem aparat wymienili migawke gume gripa i ta po lewo i nowa guma od zlacz jest, naprawili oczywiscie migawke i naprawili slot karty pamieci, wgrali nowy soft i skalibrowali do wzorca, aparat znow wyglada jak nowka sztukaSprawdź licznik migawki, leci od zera? :)
Placiłeś coś?

Kojocisko
22-05-2019, 13:06
no i ja juz odebralem aparat wymienili migawke gume gripa i ta po lewo i nowa guma od zlacz jest, naprawili oczywiscie migawke i naprawili slot karty pamieci, wgrali nowy soft i skalibrowali do wzorca, aparat znow wyglada jak nowka sztuka

I to należy przykleić i odsyłać tu wszystkich narzekaczy. Oczywiście lepiej, żeby nie nawalał (zwłaszcza w pracy czy na wakacjach, bo to nie sprzęt profi). Ale zakładam, że ogólnie, to jesteś zadowolony z firnału sprawy?

witboy
22-05-2019, 13:16
nawet bardzo bo slot karty pamięci to znając życie któraś z kart wypiela pin i dlatego nie łączyło, bo slot ciężko chodził a super ze to zrobili to raz, dwa nie spodziewałem się wymiany gum od złącz bo to raczej jest dodatkowa guma niż te od boku czy gripu, a tez zaczęła odchodzić mimo ze ani razu jej nie używałem ;/ a stare gumy tez musiałem lekko podkleić bo odchodziły a teraz wszystko wygląda jak z fabryki, ciekawe na jak długo ;)

witboy
24-05-2019, 18:22
swoja droga cos musi byc na rzeczy z tymi regulacjami itd..bo o ile na 750 sigma 35 byla jako taka tzn dziala ale nigdy nie bylem jej pewny na 100% tak teraz z gory z boku i doskoku jest tak jak chce....ale musialem ja mikrokalibrowac wiec napewno cos bylo ruszane wzgledem starego ukladu af...