Zobacz pełną wersję : SIGMA DG EX 70-200mm f/2.8 APO HSM II NIKON
Szukam obiektywu w zakresie 70 - 200 mm , chodzi głownie o sport , zbliżenia z rozmytym tłem .
Jako standard używam - Nikon AF-S Nikkor 16-80 1:2,8-4E ED z D7200 ..
Proszę o opinię starszych i doświadczonych kolegów dotyczących obiektywu - SIGMA DG EX 70-200mm f/2.8 APO HSM II NIKON
Na ile brak stabilizacji jest dotkliwy w użytkowaniu ..
Czy cena 1600-1800 zł jest dobrą ceną ...
Pozdrawiam Marek
Los_Pablos
23-05-2019, 15:18
Zrobiłem tym obiektywem dużo zdjęć zarówno sportowych jak i portretów. Robiłem nim piłkę nożną, koszykówkę, rajdy rowerowe, biegi, etc Ogólnie nie ma się do czego przyczepić.
Przy sporcie, tym żywszym stabilizacja i tak nie jest wymagana bo i tak musisz mieć krótki czas ustawiony. Wtedy stabilizacja nie jest wymagana.
W chwili obecnej zależy mi na stabilizacji i stąd nastąpi zmiana.
Wydaje mi się, że cena, którą podałeś za wersję HSM II jest atrakcyjna. Swoją wystawię pewnie w górnej granicy
Oczywiście nie robiłem zdjęć dla poczytnych gazet czy portali internetowych.
Ave
brzezior
24-05-2019, 07:57
Kupiłem tę sigmę około pół roku temu - za 1400 PLN (wg mnie stan idealny). Nie była to żadna okazja, tylko aukcja na Allegro. Wydaje mi się więc, że cena wygórowana. Jakość optyczna OK, choć 200mm i 2,8 jest miękkie. Natomiast dla f4 cały zakres bardzo dobry. Moim zdaniem brak stabilizacji w sporcie nie jest aż taki ważny, natomiast AF tej sigmy w połączeniu z D750 jest całkiem sprawny. Nie odczuwam różnicy w porównaniu z 24-120. Kupuj i testuj. Zaletą kupowania używanych obiektywów jest to, że można je praktycznie bezstratnie (a czasem nawet z jakimś śmiesznym zyskiem) odsprzedać.
artur0372
15-04-2020, 23:49
Pomóżcie bo już zgłupiałem.
Czy ta sigma ma przełącznik AF/MF tak jak jej odpowiednik Tamron (pierścień ostrości góra-dół) czy nie ma w ogóle?
Posiadam ten obiektyw już wiele lat i niezmiennie jestem bardzo zadowolony. Mój egzemplarz ostry od 2.8 NIEMAL w całym zakresie (w do 180mm nie muszę się martwić, na 200mm warto przymknąćtak na 3,5-4). AF pracuje bez problemów. Używałem go wiele lat z d300s, obecnie z d750. Nie widzę powodów aby wydawać 2 lub 3 razy większą kwotę na nowsze modele.
artur0372
16-04-2020, 00:44
Posiadam ten obiektyw już wiele lat...
Ty mi powiedz czy on ma przełącznik AF/MF?
Ty mi powiedz czy on ma przełącznik AF/MF?
Nie ma ale po ustawieniu ostrości za pomocą AF śmiało możesz dokonywać korekty pierścieniem ostrości. I tutaj taka uwaga - trzeba zwrócić uwagę na sposób trzymania obiektywu żeby nie niweczyć niechcący pracy AF. A po co ci przełącznik, że tak spytam? Przecież masz takowy na body.
artur0372
16-04-2020, 11:08
...A po co ci przełącznik, że tak spytam? Przecież masz takowy na body.
Dzięki.
D3xxx i D5xxx nie mają (mają w menu) :-)
Schwefel
16-04-2020, 21:39
Nie ma ale po ustawieniu ostrości za pomocą AF śmiało możesz dokonywać korekty pierścieniem ostrości. I tutaj taka uwaga - trzeba zwrócić uwagę na sposób trzymania obiektywu żeby nie niweczyć niechcący pracy AF.
70-200 nie ma przesuwnego pierścienia AF? Bo np w 100-300 było takie sprzęgiełko i fajnie się to sprawdzało.
brzezior
17-04-2020, 08:46
Nie ma. Jedyna możliwość wyłączenia AF jest z poziomu korpusu.