Zobacz pełną wersję : D50+ Nikkor 70-300 G ?
Witam jak taki zestaw bedzie ze soba gral ? czy beda jakies problemy bo wlasnie dzis kupuje ... i mam nadzieje ze dobrze robie :) na lepszy mnie nie stac ten mi wystarczy w zupelnosci tylko czy beda dobrze ze soba wspolgraly korpus + obiektyw ?
Prosze o szybkie odp :) nawet tak ;) wystarczy
konkretnie Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Działać będą, ale dobrych zdjęć raczej tym zestawem nie zrobisz. Zabraknie ci czegoś, co odpowiada obiektywowi standardowemu i szerokiemu kątowi. Po pierwsze, ten obiektyw dla D50 jest odpowiednikiem 105-450, czyli długiego tele (w typowych warunkach bez statywu raczej nie podchodź). Po drugie, to długie tele nie jest najlepsze optycznie. Mówiąc prościej, być może nada się to do ptaszków, samolotów, czy piłki nożnej (o ile jakość cię zadowoli), ale o zdjęciach w pomieszczeniach, czy zdjęciach z małej odległości raczej zapomnij.
Albert44
21-06-2007, 10:53
Grają... tylko to szkło ma swoje wady i o tym musisz pamiętać robiąc zdjęcia. Zwłaszcza o aberacjach i mizernej szybkości AF... ale zdjęcia da się robić :). Przykład.. (http://plfoto.com/1206672/zdjecie.html)
moj poprzednik ma pewna racje.
Ale jezeli masz zamiar robic zdjecia w plenerze,polowac na ptaszki, czy zdjecia sportowe w ladny dzien, bezproblemowo sobie poradzisz.
Troche gorzej bedzie jezeli chodzi o fotografowanie w pomieszczeniach gdyz musisz utrzymac dajmy na to ten dystans 1.5m zeby obiektyw ostrzyl, a drugie ze jak przylozysz aparat do oka zobaczysz sasiada.
natpmiast jezeli masz zamiar kupic pozniej szerokokatny obiektyw to luz :)
sigme 18-50 kupisz chyba za jakies 300-350 zł. Mam ja jako kitowe szklo i jest ok.
na poczatek.
ale ja mam teraz nikkora 18-55 taki jaki byl oryginalnie na aparacie i potrzebuje wlasnie cos w plener... :) w pomieszczeniach robie tym 18-55 ... :) czyli spokojnie rozumie ze moge kupic 70-300 :>
Tak bierz go spokojnie, staraj sie raczej nie przekraczać 200mm i domykać go do F8 a bedzie naprawde dobrze!
Powodzenia
o i oto mi chodzilo :) heh
DZIEKUJE WAM dobrzy ludzie :D
Ps juz zbieram na dobry statyw :) w razie czego poleccie mi jakis :D bo rozumie ze na maxa jak zblize to bez statywu sie nie obejdzie :D bo trzeba by byc snajperem :D
aaaa no jak masz szeroki to bierz sie nie pytaj :)
Maciek321
21-06-2007, 11:56
czyli spokojnie rozumie ze moge kupic 70-300 :>
Spokojnie mozesz kupic. Ale jeszcze sie zastanów. Dokladasz do tego ledwo 300 pln i kupujesz Sigme APO 70-300, jest o niebo lepsza jesli chodzi o aberrację. I warta większej ceny
Spokojnie mozesz kupic. Ale jeszcze sie zastanów. Dokladasz do tego ledwo 300 pln i kupujesz Sigme APO 70-300, jest o niebo lepsza jesli chodzi o aberrację. I warta większej ceny
ledwo co wycisnolem kase na ten :P wiec 300 zl wiecej odpada napewno :) spokojnie dla amatora styknie :) do nauki :)
Bez statywu też się obejdzie, ale wtedy na najdłuższej ogniskowej 300mm (450mm po cropie) musisz mieć czasy min 1/450s a więc tylko w słoneczne dni:)