Zobacz pełną wersję : D70s vs D1/D100
konradek26
21-06-2007, 10:16
Witam
Planuje przesiasc sie z systemu analogowego na cyfrowy. Waham sie miedzy dwoma korpusami : D70s a D1 lub D100. Poprzednim moim aparatem byl F90X, ktorego mozliwosci w pelni wykorzystywalem. Zalezy mi takze na wytrzymalosci. Co bedzie dla mnie lepsze ? W D70s drazni mnie maly wizjer i wyswietlacz led w wizjerze, zamiast lcd takiego jak w F90x, duza ilosc plastiku a takze zla ergonomia, tzn mala ilosc miejsca na palce. Ktory wybrac? Dysponuje kwota 1700zl na body.
Pozdrawiam.
jezeli nie przeszkadza Ci 2.7mpx to D1. pewnie jestes przyzwyczajony do czegos pewnego, czym mozna wbijac gwozdzie, a do tego ma wizjer a nie jakis tunelik ze swiatlem (choc i tak mniejszy od f90x), jest szybszy i zadziala w pelni z kazdym szklem (no poza pomiarem matrycowym z manualami, ale to potrafi tylko f4). co ciekawe, niewiele osob wie, ze matryca D1 w czasie nawet kilkuminutowych ekspozycji na niskim iso, nie generuje prawie zadnych szumow.
za 1700 to nawet D1H dostaniesz, jest szybszy i ma normalniejsze menu, tylko sprawdz dobrze migawke przed zakupem.
o d100 nie powiem nic, na tyle co go macalem to prawie to samo co d70, ale nie mialem z nim dluzszej stycznosci
Trudny wybór. Za D1 zdecydowanie przemawiają wszystkie cechy oprócz wielkości matrycy i systemu światła błyskowego. I tu jest problem, bo to wielkość (ale nie jakość) taka jaką mają już telefony komórkowe. Jeśli nie robisz zdjęć większych niż A4 i nie kadrujesz intensywnie w programie graficznym to starczy. Problem też będzie taki, że nie będziesz miał dostępu do najnowszego systemu flash CLS (to samo z D100). Na twoim miejscu wybrałbym jednak D70 lub D70s, to jednak zdecydowanie nowszy aparat. Można dokupić grip, co prawda do D70 nie ma oryginalnego Nikona, ale coś się znajdzie z niezależnej oferty, i wtedy ergonomia się poprawia.
Witam
Planuje przesiasc sie z systemu analogowego na cyfrowy. Waham sie miedzy dwoma korpusami : D70s a D1 lub D100. Poprzednim moim aparatem byl F90X, ktorego mozliwosci w pelni wykorzystywalem. Zalezy mi takze na wytrzymalosci. Co bedzie dla mnie lepsze ? W D70s drazni mnie maly wizjer i wyswietlacz led w wizjerze, zamiast lcd takiego jak w F90x, duza ilosc plastiku a takze zla ergonomia, tzn mala ilosc miejsca na palce. Ktory wybrac? Dysponuje kwota 1700zl na body.
Pozdrawiam.
wybierając pomiędzy d70s/d100 brałbym d70s. Imho jedyną zaletą d100 jest to że masz ustawienia pod łapą zamiast programów tematycznych ale w d100 prawie nie da się robić raw'ów aparat bardzo myśli nad nimi. Wizjer, matryca itp są w zasadzie takie same.
konradek26
21-06-2007, 15:12
Wielkosc matrycy jest dla mnie nieistotna, nie robie odbitek wiekszych niz 13x18... Zalezy mi na jakosci i niezawodnosci, czyli tym, co oferowal mi f90x. Ze swiatla blyskowego, przynajmniej na razie nie korzystam. Byc moze sie to zmieni w przyszlosci.