PDA

Zobacz pełną wersję : D70s vs D1/D100

konradek26
21-06-2007, 10:16
Witam

Planuje przesiasc sie z systemu analogowego na cyfrowy. Waham sie miedzy dwoma korpusami : D70s a D1 lub D100. Poprzednim moim aparatem byl F90X, ktorego mozliwosci w pelni wykorzystywalem. Zalezy mi takze na wytrzymalosci. Co bedzie dla mnie lepsze ? W D70s drazni mnie maly wizjer i wyswietlacz led w wizjerze, zamiast lcd takiego jak w F90x, duza ilosc plastiku a takze zla ergonomia, tzn mala ilosc miejsca na palce. Ktory wybrac? Dysponuje kwota 1700zl na body.

Pozdrawiam.

krystek
21-06-2007, 13:46
jezeli nie przeszkadza Ci 2.7mpx to D1. pewnie jestes przyzwyczajony do czegos pewnego, czym mozna wbijac gwozdzie, a do tego ma wizjer a nie jakis tunelik ze swiatlem (choc i tak mniejszy od f90x), jest szybszy i zadziala w pelni z kazdym szklem (no poza pomiarem matrycowym z manualami, ale to potrafi tylko f4). co ciekawe, niewiele osob wie, ze matryca D1 w czasie nawet kilkuminutowych ekspozycji na niskim iso, nie generuje prawie zadnych szumow.
za 1700 to nawet D1H dostaniesz, jest szybszy i ma normalniejsze menu, tylko sprawdz dobrze migawke przed zakupem.
o d100 nie powiem nic, na tyle co go macalem to prawie to samo co d70, ale nie mialem z nim dluzszej stycznosci

markB
21-06-2007, 14:08
Trudny wybór. Za D1 zdecydowanie przemawiają wszystkie cechy oprócz wielkości matrycy i systemu światła błyskowego. I tu jest problem, bo to wielkość (ale nie jakość) taka jaką mają już telefony komórkowe. Jeśli nie robisz zdjęć większych niż A4 i nie kadrujesz intensywnie w programie graficznym to starczy. Problem też będzie taki, że nie będziesz miał dostępu do najnowszego systemu flash CLS (to samo z D100). Na twoim miejscu wybrałbym jednak D70 lub D70s, to jednak zdecydowanie nowszy aparat. Można dokupić grip, co prawda do D70 nie ma oryginalnego Nikona, ale coś się znajdzie z niezależnej oferty, i wtedy ergonomia się poprawia.

KJO
21-06-2007, 14:47
Witam

Planuje przesiasc sie z systemu analogowego na cyfrowy. Waham sie miedzy dwoma korpusami : D70s a D1 lub D100. Poprzednim moim aparatem byl F90X, ktorego mozliwosci w pelni wykorzystywalem. Zalezy mi takze na wytrzymalosci. Co bedzie dla mnie lepsze ? W D70s drazni mnie maly wizjer i wyswietlacz led w wizjerze, zamiast lcd takiego jak w F90x, duza ilosc plastiku a takze zla ergonomia, tzn mala ilosc miejsca na palce. Ktory wybrac? Dysponuje kwota 1700zl na body.

Pozdrawiam.

wybierając pomiędzy d70s/d100 brałbym d70s. Imho jedyną zaletą d100 jest to że masz ustawienia pod łapą zamiast programów tematycznych ale w d100 prawie nie da się robić raw'ów aparat bardzo myśli nad nimi. Wizjer, matryca itp są w zasadzie takie same.

konradek26
21-06-2007, 15:12
Wielkosc matrycy jest dla mnie nieistotna, nie robie odbitek wiekszych niz 13x18... Zalezy mi na jakosci i niezawodnosci, czyli tym, co oferowal mi f90x. Ze swiatla blyskowego, przynajmniej na razie nie korzystam. Byc moze sie to zmieni w przyszlosci.