Zobacz pełną wersję : Mocny klej do etykiety/tabliczki znamionowej z tworzywa/folii
Sprawa wygląda tak, że mam naklejkę wykonana z powidzmy dość grubej i w miare sztywnej folii. Naklejka jest fabrycznie naklejona na zakrzywionej powierzchni i z biegiem czasu jedna ze stron zaczela sie odklejac.
Chcialbym to przykleic na nowo, ale nie bardzow wiem jaki klej uzyc. Pomyslalem zeby odkleic ja calkowicie, zdjac oryginalny klej i idelanie by bylo nalozyc klej jaki jest uzywany w bardzo mocnych tasmach klejacych. Pytanie tylko jaki to jest klej i czy da sie go kupic w butelce, spray'u do samodzielnej aplikacji.
Czy ktos przerabial taki problem i moglby podpowiedziec co kupic zeby to sie trzymalo?
Są bardzo mocne kleje na bazie żywicy epoksydowej. W pudełku masz klej i aktywator.
Aha, sprawdź wcześniej czy nie wyskoczy biały osad po aktywatorze ;)
Są bardzo mocne kleje na bazie żywicy epoksydowej. W pudełku masz klej i aktywator.
zapomnialem dodac jednej rzeczy. nie chce zeby to bylo przyklejone na amen. zalezy mi zeby zrobic z tego 'mocna naklejke' czyli w miare potrzeby zdjac to bez uszkodzenia naklejki i powierzchni
zapomnialem dodac jednej rzeczy. nie chce zeby to bylo przyklejone na amen. zalezy mi zeby zrobic z tego 'mocna naklejke' czyli w miare potrzeby zdjac to bez uszkodzenia naklejki i powierzchniDobra to nie było tematu. Albo... Może taka taśma do wykładzin dwustronna?
no wlasnie chcialbym dorwac sam klej jak jest uzyty w takiej tasmie. nie wiem tylko jaki to jest i gdzie go kupic.
Taśma do ekranów LCD. Jeśli może być czarna.
jurkarol
08-05-2019, 18:45
Tasma Tesa. Na takiej przylepilem wieszak metalowy do ściany ok 20 cm i wiszą na nim kurtki, w zimie dwie grube, dwie lżejsze i jeszcze cos się tam więcej rzeczy uwiesilo. Trzyma ponad 2 lata
koledzy chyba sie nie zrozumielismy. ja nie szukam tasmy dwustronnej bo ona ma swoja grubosc, ktorej nie chce dokladac. ja szukam kleju, ktory jest w takich tasmach uzyty - tylko kleju, nie tasmy.
koledzy chyba sie nie zrozumielismy. ja nie szukam tasmy dwustronnej bo ona ma swoja grubosc, ktorej nie chce dokladac. ja szukam kleju, ktory jest w takich tasmach uzyty - tylko kleju, nie tasmy.
Jak nie chcesz pogrubiać tej naklejki, to przykręć śrubką :wink:
Jak nie chcesz pogrubiać tej naklejki, to przykręć śrubką :wink:
wezme pod uwage jak nie znajde kleju ;)
na chwile obecna jednak szukam :)
Taśma do ekranów, to w zasadzie sam klej, nie pogrubia. Trzyma bardzo mocno, a po podgrzaniu da się zerwać. 3M 9448A
Taśma do ekranów, to w zasadzie sam klej, nie pogrubia. Trzyma bardzo mocno, a po podgrzaniu da się zerwać. 3M 9448A
przyjrze sie tej tasmie. TOP67 uzywales tej tasmy? czy klej z uplywem czasu zachowuje elastyczność?
przyjrze sie tej tasmie. @TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) uzywales tej tasmy? czy klej z uplywem czasu zachowuje elastyczność?
Tak. Nikon używa jej np. do przyklejania płytek z elektroniką do obiektywów.
krzysztofz24
08-05-2019, 20:45
Ja polece to, ktos mi tu na forum polecal i sprawdzilo sie.
https://www.obi.pl/kleje/soudal-klej-uszczelniacz-krystalicznie-przejrzysty-125-ml/p/3255130
Ma konsystencje takiego gestego silkonu i tworzy trwala i elastyczna spoine.
Skleilem na to plastikowa litrke z nazwy marki motocykla do metalowego baku.
Skleilem na to gumowy korek w odpywie wody z bagaznika w samochodzie, takze pracuje na mrozie i leci na to woda i trzyma elegancko.
jurkarol
08-05-2019, 22:20
przyjrze sie tej tasmie. TOP67 uzywales tej tasmy? czy klej z uplywem czasu zachowuje elastyczność?
To jak Tesa. Pol mm grubości może
To jak Tesa. Pol mm grubości może
Pół milimetra to ogrom. Ja piszę o 0,12 mm (zmierzone przed chwilą). Po dociśnięciu pewnie 0,10 mm.
A czym się przykleja gumy w aparatach?
Mam właśnie podobny problem.
A czym się przykleja gumy w aparatach?
Mam właśnie podobny problem.
Taśmą dwustronną
Tak przy okazji bo widzę że TOP67 i może inni mają pojęcie, szukam dwuskładnikowy epoksydowy nadający się do tworzyw/metalu itd ale lepszy od poxipol i żeby był wygodnie dozowany, a nie jednorazowego użytku ?
CX-90 epoksyd. Są dwa rodzaje do 160*C i do 340*C (jak dobrze pamiętam).
Pierwszy szybciej twardnieje.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
krzysztofz24
09-05-2019, 16:01
Tak przy okazji bo widzę że TOP67 i może inni mają pojęcie, szukam dwuskładnikowy epoksydowy nadający się do tworzyw/metalu itd ale lepszy od poxipol i żeby był wygodnie dozowany, a nie jednorazowego użytku ?
Poxipol to swego czasu byl szeroko reklamowany i stad jest popularny. Ja sie na nim zawiodlem.
Polecam Distal classic. Kiedys to byl Distal a teraz chyba przechrzcili na Distal classic.
Ogolnie to samo co poxipol tylko lepszy i spelnia swoje zadanie.
Skleilem tym kiedys np przeciekajaca chlodnice w motocyklu. Nic nie puscilo.
Po ok tygodniu jak juz zajda wszystkie reakcje w kleju jest tak twardy, ze mozna go obrabiac pilnikiem-sprawdzalem. A trzyma bardzo dobrze jednoczesnie.
Ja moge polecic Multibond 16s płynny metal. Kleilem nim polamane mocowanie dzwigni, gdzie bylo duze obciazenie i bardzo mala powiercznia klejenia. Spisal sie swietnie. Przed zakupem sprawdzalem parametry mechaniczne wielu klejow epoksydowych i ten mial je najlepsze. Nie jest jednak wygodnie dozowany. Ja mialem 2 pojemniczki i lopatki w zestawie. Trzeba na czuja odmierzyc potrzebna ilosc skladnikow.