PDA

Zobacz pełną wersję : Przebarwienia na białych ubraniach od świateł na imprezach

spiritus
06-05-2019, 19:27
Jakiś czas temu zostałem poproszony o zrobienie awaryjnie wesela. Zrobiłem, obrobiłem, młodym oddałem - zadowoleni.
Jednak zacząłem się zastanawiać czy dobrze, że za wszelką cenę próbowałem zwalczyć na sukni ślubnej i koszulach przebarwienia od świateł.
Na weselu był DJ. Nad sobą miał typowe dyskotekowe światła rozproszone po całej sali. Purpura, niebieski, czerwony, zieleń itp itd. W połączeniu z flashem i lekkim światłem zastanym dawało czasem ciekawy efekt a czasami udrękę w obróbce.
Starałem się zniwelować wszystko tak aby kolory tła jak i tych ubrań były w miarę do przyjęcia. Jednak przy niektórych (ostre światło prosto na tańczącą parę z odległości dwóch metrów) było masakrą do okiełznania. Przy takich starałem się zostawić jakieś tam przebarwienia... no nie poradzę.

Jak Wy robicie?
Zwalczacie za wszelką cenę, ustawiacie stały WB i jakie przebarwienia wyjdą takie zostawiacie... ucieczka do B&W?

ksh
06-05-2019, 20:16
Ja zazwyczaj zgodnie z tym co chce zlecający i napisze ci że są dwie "szkoły" albo zostawiam światła, które są częścią oświetlenia sali, czasami odbieram troszkę nasycenia danego koloru ale tak bez szkody dla wyglądu ubrania i ta metoda jest dobra ale wymaga sporo ustawiania i czasami nawet miejscowych korekt, często też trzeba przygotować pulę zdjęć super oczyszczonych i nie ma zmiłuj się trzeba z tym robić :)

Ucieczka do B&W też bywa, a ustawianie WB nie koniecznie jest najlepszą metodą, trzeba sporo ręcznie walczyć z kolorami.

06-05-2019, 20:41
To reportaż i nie radzenie sobie z oświetleniem to brak doswiadczenia. Reportaż to dokumentacja przebiegu wydarzeń i otoczenia jakim ja zastałeś a nie wielogodzinne zabawy w PS.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

jurkarol
06-05-2019, 21:05
Usuwanie oświetlenia, które występuje naturalnie da dziwny efekt. O ile nie chodzi o zły balans bieli to ja bym stosował lekką tylko korektę nasycenia

TOP67
07-05-2019, 09:20
Na samej sali tanecznej raczej zostawiam kolorowe światła. Staram się nawet mniej błyskać, żeby zachować atmosferę. Ale już fotki za stołem powinny mieć neutralną biel.

spiritus
07-05-2019, 12:18
Na samej sali tanecznej raczej zostawiam kolorowe światła. Staram się nawet mniej błyskać, żeby zachować atmosferę. Ale już fotki za stołem powinny mieć neutralną biel.

Czyli mówisz, że nie walczysz z UFO (zieleń i inne kolory na twarzy)?
No ja miałem tak, że to małe wesele było. Tańce i stoły na jednej sali. Jednak sobie poradziłem. Młodzi zadowoleni jak mówiłem (ufff...).

TOP67
07-05-2019, 12:19
Robię głównie imprezy firmowe i tam jest bardziej kolorowo. Nikt też nie występuje w białej sukni.