PDA

Zobacz pełną wersję : Wcięło mi presety :/

spiritus
04-05-2019, 15:02
Chyba po aktualizacji LR-a wcięło mi gdzieś presety. Miałem tego sporą kolekcję. Niestety backup został w domu. Wcięło je na dobre czy gdzieś są zaszufladkowane?

igsux3
04-05-2019, 15:18
Miałem to samo parę dni temu - wszystkie w katalogu "user presets" zniknęły i nigdzie nie znalazłem, w koszu też nie. Na szczęście miałem backup, ale wtopa ze strony Adobe spora...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

black70
04-05-2019, 15:20
C:\Users\nazwa użytkownika\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom
W tej lokalizacji znajdziesz wszystkie presety i ustawienia. Przed reinstalacją skopiować katalogi i później podmienić.

And.N
04-05-2019, 15:26
Wcięło wszystkie presety ?, te fabryczne z LR też ?
Mam też sporą kolekcję darmowych presetów ściągniętych z internetu do Lightroom. Po ściągnięciu zapisałem je w wiadomej sobie lokalizacji na dysku. Nie musi to byc nawet dysk C. Jakby mi zginęły po prostu ponownie bym je zaimportował wskazując tą swoją lokalizację. Nie sądzę aby LR usuwał (po aktualizacji) fizycznie z dysku ściągnięte presety. Stracił pewnie tylko ścieżkę lokalizacji do tych dodatkowych presetów.

crusiek
04-05-2019, 15:58
No i sprawdź jeszcze ten folder: C:\Users\SpititusowyUżyszkodnik\AppData\Roaming\A dobe\CameraRaw

Edit->preferences->Presets-> [show lightroom presets] jaki folder Ci otwiera?

Domyślnie jest tak jak black napisał wyżej w podfolderze Develop Presets

spiritus
04-05-2019, 16:06
black70 crusiek patrzyłem tam... czyściutko. Jedynie zostały fabryczne
And.N zostały tylko fabryczne. Reszty brak :/

crusiek
04-05-2019, 16:12
To jeszcze poszukaj na dysku czy masz gdzieś te pliki presetów *.xmp albo *.lrtemplate w zależności od wersji LR

spiritus
04-05-2019, 16:15
To jeszcze poszukaj na dysku czy masz gdzieś te pliki presetów *.xmp albo *.lrtemplate w zależności od wersji LR

brak :/...

And.N
04-05-2019, 16:28
black70 crusiek patrzyłem tam... czyściutko. Jedynie zostały fabryczne
And.N zostały tylko fabryczne. Reszty brak :/
Jeśli te presety były na tym komputerze sądzę, że dalej są. Może nie pamiętasz gdzie je zapisałeś ? Chyba, ze jakoś inaczej je instalowałeś... Ja poprzez import i wskazywałem swoją lokalizację
Przykładowo ja mam dla dodatkowych presetów taką lokalizację C/Graficzne/Presety Lightroom/ (tu jeszcze podział na foldery sobie zrobiłem w zależności od rodzajów presetów).
Zrobiłbym jak pisze crusiek, wyszukiwanie plików pod względem rozszerzenia: .lrtemplate . Tylko znalezione zostaną wówczas również te fabryczne. Na znalezionym pliku można kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać wskaż lokalizację.
(przeszukaj cały komputer)

spiritus
04-05-2019, 16:31
Jeśli te presety były na tym komputerze sądzę, że dalej są. Może nie pamiętasz gdzie je zapisałeś ?
Przykładowo ja mam dla dodatkowych presetów taką lokalizację C/Graficzne/Presety Lightroom/ (tu jeszcze podział na foldery sobie zrobiłem w zależności od rodzajów presetów).
Zrobiłbym jak pisze crusiek, wyszukiwanie plików pod względem rozszerzenia: .lrtemplate . Tylko znalezione zostaną wówczas również te fabryczne. Na znalezionym pliku można kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać wskaż lokalizację.
(przeszukaj cały komputer)

robiłem to... nie ma :/

Były zapisane w standardowym katalogu do presetów. Adobe spieprzyło sprawę...

And.N
04-05-2019, 16:34
robiłem to... nie ma :/

Były zapisane w standardowym katalogu do presetów. Adobe spieprzyło sprawę...

Jak w standardowym katalogu LR do presetów to rzeczywiście mogło je wciąć po aktualizacji (aczkolwiek oczywiście nie powinno).

crusiek
04-05-2019, 17:50
No to wiesz co musisz zrobić, tylko zapas amunicji spakuj [emoji846]