Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki (konkursowa) RUNDA 2
Czołem! :)
Rozpoczynamy rundę drugą konkursowego cyklu zabawy w RAWki.
Przypominam że:
Zwycięzca klasyfikacji ogólnej otrzyma nagrodę w postaci licencji na oprogramowanie Machinery HDR Effects.
24391 (http://www.machineryhdr.com/pl/)
Możecie sprawdzić / zapoznać się z programem pod linkiem: http://www.machineryhdr.com/pl/
W najnowszej wersji program umożliwia stworzenie presetu koloru 3D LUT z dowolnej aplikacji do edycji fotografii lub wideo (Lightroom, Photoshop, Camera Raw i innych)
Posiada też wtyczkę do LR, pełną listę funkcji znajdziecie na stronie podanej powyżej.
Poprzednią edycję wygrał Bartek- ale konkurencja depcze ostro po piętach.
Tabela podsumowująca wyniki poniżej:
24395
Rozpoczynamy Rundę 2
Jest to SPECJALNA edycja konkursowa, zasady takie same tak przy zwykłych RAWkach. Cykl zabaw składa się z 3 rund
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 11.05.2019 o godzinie 21:30 (sobota)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 4 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: Lukaszd7k (Zwycięzca 10 edycji zabawy)
Plik ARW ( Sony A7 ) do pobrania: 24394
Plik DNG ( Sony A7 ) do pobrania: 24393
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i ew. XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: DOZWOLONE WSZYSTKO CO W REGULAMINIE
24392
Zdjęcie spontanicznie zrobione w drodze do pracy. a7 + hexanon ar 40mm.
Oczywiście dozwolone wszystko co w regulaminie. Miłej zabawy.
Pozdrawiam
Lukaszd7k.
Czas ..... start ! :)
.
Ze względu na potencjalny problem z belką wyciągnąłem zgłaszanie prac o 1 dzień, głosowanie wyjątkowo również w tej edycji będzie trwało jeden dzień dłużej :)
Jak tam mości Krecie? Dało radę z norki wyjść i pofocić?
Ale za to byłem w kinie na avengersach
Ale za to byłem w kinie na avengersach
E, koks. :mrgreen:
Ja stwierdziłem, że kino w grę nie wchodzi. Wolę sobie w spokoju oglądnąć. Zwłaszcza jak film ma prawie 3 godziny.
E, koks. :mrgreen:
Ja stwierdziłem, że kino w grę nie wchodzi. Wolę sobie w spokoju oglądnąć. Zwłaszcza jak film ma prawie 3 godziny.W kinie 10 osób było [emoji23][emoji846] cisza idealna, bilecik 14,50 n a seans 3d, na prawdę spoko.
10 osób... Tak to można chodzić...
10 osób... Tak to można chodzić...No byłem zdziwiony, jak rezerwowalem to było 6 osób, majóweczka chyba zrobiła swoje [emoji23]
To dziś? Hm, myślałem że kina mają wolne...
Ja byłem na przedpremierowym pokazie awendżersów i sala full, zawsze wybieram wersje 2D bo jakość wersji 3D jest tragiczna, jak wrażenia po zakończeniu dziesięciu lat z filmami marvela ?
Nie ma na forum ukrywania spoilera ale dla mnie mistrzostwo co zrobili z menelem ;)
Też wolę 2D, bo 3D to trzeba jeszcze widzieć. ;)
Co do samych avengersów. W którymś kraju tak się tym podjarali, że w TV pirackiego CAMa puścili. :mrgreen:
Co do spoilera, no właśnie. Dlaczego nie ma takiej opcji? Jacek_Z?
Z tego co gdzieś znalazłem, vB ma tag [SPOILER ] i [/SPOILER ] niejako w zestawie, a tu nie działają. Dlapoczemu? :p
Ano dziś, dziś [emoji846]
Ja też wolę 2d ale dzisiaj ani mnie 3d nie zmeczylo ani dupa nie bolała od krzesła [emoji23]
"Zdjęcie spontanicznie zrobione w drodze do pracy"
Nie da się ukryć, że spontaniczne i jak to "ugryźć" ? :)
paparapa
04-05-2019, 12:47
"Zdjęcie spontanicznie zrobione w drodze do pracy"
Nie da się ukryć, że spontaniczne i jak to "ugryźć" ? :)
Spontaniczność jest wskazana w wielu dziedzinach życia, ale nie koniecznie przy robieniu zdjęć :). Próbowałem to ugryźć i wyszło ..... jak oryginał :mrgreen:. Absolutnie nie mam na tą fotę pomysłu :):):).
Za to fota u Ciebie jest świetna :)
Czy świetna to nie wiem, ale powinna się nadawać do poprawki:) (tak pobieżnie tylko obrabiałem)
Tą edycję raczej odpuszczę i tak tylko dla "sportu" (rywalizacji) biorę udział:smile: Druga licencja na Machinery nie jest mi potrzebna. Nie można być zachłannym:smile:
Jak pewnie część wie w miedzyforumowych RAW-kach udało mi się wygrać ten program.
paparapa
04-05-2019, 13:41
Czy świetna to nie wiem, ale powinna się nadawać do poprawki:) .
Chodzi właśnie o potencjał i przydatność w poprawce :)
Chodzi właśnie o potencjał i przydatność w poprawce :)
To prawda, ale sam mam kłopot jak mam coś wybrać z swoich "zasobów" do konkursu:smile:
Czołem.
Zdjęcie jak zdjęcie, raz są trudniejsze a raz prostsze zdjęcia do RAWek.
Sam się zastanawiałem czy dać któreś ze zdjęć Jacka w konkursie, ale pierwszeństwo mają prace, które poprzednio wygrały.
Tak samo postąpiłem ze zdjęciem kolegi paparapa i tak samo ze zdjęciem Łukasza.
Natomiast, czy to zdjęcie bardziej piktorialne, czy reportażowe albo dokumentacyjne, to tym większym wachlarzem uniwersalności trzeba się wykazać, i fajnie :)
Na skrzynce mamy dwie prace.
Zapraszam wszystkich do wspólnej zabawy.
Lukaszd7k
04-05-2019, 15:10
No nie miałem czasu aby się zastanowić bardziej nad kadrem obejść centrum wokoło. Wypatrzeć coś więcej, a słońce tak ładnie rysowało. Strzeliłem kilka fotek pionowo i poziomo i dalej w drogę, bo 9ta tuż tuż.
Jak nie wiadomo jak ugryźć to B&W :)
paparapa
04-05-2019, 15:42
No nie miałem czasu aby się zastanowić bardziej nad kadrem obejść centrum wokoło. Wypatrzeć coś więcej, a słońce tak ładnie rysowało. Strzeliłem kilka fotek pionowo i poziomo i dalej w drogę, bo 9ta tuż tuż.
Jak nie wiadomo jak ugryźć to B&W :)
B&W powiadasz... :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Czołem
, czy to zdjęcie bardziej piktorialne, czy reportażowe albo dokumentacyjne, to tym większym wachlarzem uniwersalności trzeba się wykazać, i fajnie :)
.
A nie miało być łatwo i przyjemnie? :)
Takie rzeczy tylko w Plusie [emoji23]
paparapa
04-05-2019, 21:28
Takie rzeczy tylko w Plusie [emoji23]
Jak zapłacisz :)
Musiałem trochę OjTamka wyręczyć.... Taki przygaszony ostatnio... nieobecny :)
Odnośnie płacenia, to mogę jedynie stwierdzić, że w mojej opinii w Orangu pracują debile.
Tak mi namieszali z przenoszeniem numeru i abonamentami, że w efekcie straciłem swój numer telefonu, w poniedziałek ich chyba rozniosę na strzępy jak tam pójdę :(
Na skrzynce nadal bez zmian.
paparapa
05-05-2019, 11:48
Odnośnie płacenia, to mogę jedynie stwierdzić, że w mojej opinii w Orangu pracują debile.
Tak mi namieszali z przenoszeniem numeru i abonamentami, że w efekcie straciłem swój numer telefonu, w poniedziałek ich chyba rozniosę na strzępy jak tam pójdę :(
Na skrzynce nadal bez zmian.
Orange .... tiaaaaa. To nie debile. To bardzo sprawni pracownicy robiący to, co zostało im zlecone. To co zrobili z TP to mistrzostwo świata. Możesz ich jak dla mnie zlikwidować albo wysłać do czarnej dziury :).
A co, Ty chciałeś w majówkę więcej prac? Musisz się uzbroić .......w cierpliwość
Trochę sobie poprawiłem humor, jutro rano pewnie znowu popsuję :)
Na skrzynce są 3 prace :)
Dzisiaj bez zmian.
Tak czy inaczej podium obstawione :D
paparapa
07-05-2019, 23:58
Dzisiaj bez zmian.
Tak czy inaczej podium obstawione :D
Uuuuuuuu podium obstawione... no ne wiem. Ciężko mi ta fota idzie, oj ciężko :).
Też się musiałem pogłowić nad nią, w sumie wyszło mi kilka wersji...
Skrzyneczka bez zmian póki co [emoji846]
Cześć [emoji846]
Tak tylko przyszedłem pomarudzić, no więc...
M. A. R. U. D. Z. Ę [emoji23]
Dziękuję za uwagę i przypominam, że do głosowania zostały 3 dni [emoji846]
tbogdanowicz
08-05-2019, 20:00
Kurcze, to zdjęcie jest tak wspaniałe, że aż szkoda go psuć.
Ten kadr, te kolory, ten temat...
paparapa
08-05-2019, 20:05
Cześć [emoji846]
Tak tylko przyszedłem pomarudzić, no więc...
M. A. R. U. D. Z. Ę [emoji23]
Dziękuję za uwagę i przypominam, że do głosowania zostały 3 dni [emoji846]
No masz ... jeden skończył to drugi zaczyna :lol:.......
.......no dobra żartowałem. Ale swoją droga nie dziwie sie, bo fota nie jest łatwa do efektownego jej obrobienia i zapewne sprawia sporo kłopotów. Oczywiscie nie wliczając wersji kosmicznych .:)
Trzeba zapamietać tego, który nam to kukułcze jajo podrzucił :mrgreen:
To przepalenie nieba od słońca aż się prosi o wmontowanie jakiegoś atomowego grzybka. :mrgreen:
paparapa
08-05-2019, 20:22
To przepalenie nieba od słońca aż się prosi o wmontowanie jakiegoś atomowego grzybka. :mrgreen:
Tam wystarczy miejsca na przynajmniej dwa :)
tbogdanowicz
08-05-2019, 21:14
Pobawiłęm się tym zdjęciem i spokojnie można z niego zrobić 3 różne kadry. Także spodziewam się różnych prac.
Ja na razie mam dwie, ktróre zamierzam wysłać pod różnymi nickami :twisted::mrgreen::p:twisted::mrgreen::p:twisted:: mrgreen::p.
I się wygadałem :oops:...
Pobawiłęm się tym zdjęciem i spokojnie można z niego zrobić 3 różne kadry. Także spodziewam się różnych prac.
Ja na razie mam dwie, ktróre zamierzam wysłać pod różnymi nickami :twisted::mrgreen::p:twisted::mrgreen::p:twisted:: mrgreen::p.
I się wygadałem :oops:...
Spoko... i tak nikt nie czyta :D ;)
tbogdanowicz
08-05-2019, 21:20
Ulżyło mi. Najbardzie bałem się że przeczyta prowadzący zabawę, ale mnie uspokoiłeś, także spokojnie szykuje trzecią wersję do wysłnia pod trzecim nickiem :-).
Oj jak przesadzisz to prowadzący Ciebie przejedzie i na dodatek dostaniesz przedśmiertne zdjęcie :D
24625
tbogdanowicz
08-05-2019, 21:35
Rozumiem że do wyprostowania :-)?
Rozumiem że do wyprostowania :-)?Może być [emoji23]
tbogdanowicz
08-05-2019, 21:38
I wyostrzenia :-).
paparapa
08-05-2019, 22:30
Oj jak przesadzisz to prowadzący Ciebie przejedzie i na dodatek dostaniesz przedśmiertne zdjęcie :D
24625
Ja myślałem że z Twoją puszką wszystko ok... ale jak patrze na te foto, to jednak z prawą stroną jest coś nie tak. Strasznie mydli ...... :shock: :mrgreen:
Ja myślałem że z Twoją puszką wszystko ok... ale jak patrze na te foto, to jednak z prawą stroną jest coś nie tak. Strasznie mydli ...... :shock: :mrgreen:Haha [emoji23][emoji846]
Dobry wieczór :D
Na skrzynce mamy 6 prac.
Pozostały niecałe 2 dni do głosowania :)
siemalysy
09-05-2019, 22:29
Siemka ;-)
Tym razem świadomie muszę odpuścić zabawę :-)
Pozdrowionka :-)
Siemka ;-)
Tym razem świadomie muszę odpuścić zabawę :-)
Pozdrowionka :-)Wpadnij do GD na darmową chłostę [emoji23]
siemalysy
09-05-2019, 22:32
Wpadnij do GD na darmową chłostę [emoji23]
Jak będę w okolicy to się posłusznie zgłoszę :-P
Jak będę w okolicy to się posłusznie zgłoszę :-PTrzymam za słowo [emoji846]
Trzymam za słowo [emoji846]Ja też. W tamtej edycji nie wysłałem, w tej też nie i w następnej też nie planuję. Kiedy mogę ten lot nad zatoką odebrać?[emoji23]
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
Przyjedz, to zobaczysz [emoji23]
Kiedy mogę ten lot nad zatoką odebrać?[emoji23]
Lot nad Kreciółczym gniazdem :mrgreen:
Przyjedz, to zobaczysz [emoji23]Ej, nie ściemniaj. Miałeś transport zapewnić.[emoji23]
Dziwnym trafem zapomniałem o tym [emoji23]
Dziwnym trafem zapomniałem o tym [emoji23]
Nie ma tak dobrze. Będę przypominał. :twisted:
Siema :)
Jak tam u Was pogoda? Liczyłem na słońce dzisiaj ale się chyba przeliczyłem :)
Na skrzynce mamy 8 prac.
Helloł.
17° i lekkie chmurki.
PS. Słońce w kreciej norce? Ciekawe. :p
Helloł.
17° i lekkie chmurki.
PS. Słońce w kreciej norce? Ciekawe. :p[emoji6] A co to już w norkach nie można mieć słońca?
Muszę wyjść za chwilę z domu i być może wrócę później niż start głosowania, więc uprzejmie informuję, że mogę mieć małe opóźnienie. [emoji846]
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/297135-Zabawa-w-RAWki-%28konkursowa%29-Runda-2-GŁOSOWANIE)