Zobacz pełną wersję : Ciemne foto D5000
Lukasz_S
30-04-2019, 20:42
Witajcie
Mam problem, kupiłem Nikona D5000 i robi okropnie ciemne zdjęcia w słoneczne dni, gdzie zmienić ustawienia żeby było ok? Jest to już trochę wkurzające dlatego proszę o pomoc. Używam obiektywu 18-105.
Jedno zdjęcie jako przykład
24282
madebyzosiek
30-04-2019, 20:48
Hmmm ja wiem czy aż takie ciemne...? W jakim trybie te zdjęcie? Może korekta ekspozycji na +0.3-0.7? Chociaż jak to automat, to nawet nie wiem czy się da...
RigorMortis
30-04-2019, 21:04
Witajcie
Mam problem, kupiłem Nikona D5000 i robi okropnie ciemne zdjęcia w słoneczne dni, gdzie zmienić ustawienia żeby było ok? Jest to już trochę wkurzające dlatego proszę o pomoc. Używam obiektywu 18-105.
Jedno zdjęcie jako przykład
24282Wklej Exif
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wklej Exif
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Jest w zdjęciu. I jeśli dobrze czytam, to użyta pełna automatyka (tryb zielony), pomiar matrycowy, WB Manual.
Lukasz_S
30-04-2019, 21:16
Jest w zdjęciu. I jeśli dobrze czytam, to użyta pełna automatyka (tryb zielony), pomiar matrycowy, WB Manual.
To jakie ustawienia i gdzie mam wybrać, jestem w tym trochę zielony.
Tak jak Zosiek pisał:
Może korekta ekspozycji na +0.3-0.7?
Korektę ekspozycji ustawiasz trzymając przycisk:
https://i.ytimg.com/vi/XFIZLofi7fE/hqdefault.jpg
i kręcąc kółkiem w odpowiednią stronę.
MarcinSt
30-04-2019, 21:28
Na oko - prawidłowo naświetlone zdjęcie.
Zielony aparacik, czyii pełny automat zazwyczaj będzie dobierał parametry tak, aby zachować jak najwięcej informacji w jasnych i ciemnych partiach obrazu. Na zdjęciu które zrobiłeś, niebo jest ładnie naświetlone, więc cienie są bardziej smoliste (choć wciąż jest w nich informacja). Jak chcesz aby zdjęcie było jaśniejsze/ciemniejsze to ustaw kompensacje ekspozycji (znaczek +/-) na wartość +X.
Choć muszę przyznać, że nie jestem pewien czy tak się da na pełnym automacie.
EDIT:
Smutek - ubiegliście mnie. :(
Może kolega ma źle ustawiony monitor, po zdjęcie wydaje się ok. Ewentualnie można włączyć ADL, w niektórych sytuacjach cienie będą rozjaśnione, bo o to chyba chodzi.
Ale najprościej to chyba odpalić prosty program graficzny np. FastStoneImage, zdjęcie skadrować, wyprostować, lekko poruszać suwaczkami wedle gustu i gotowe.
Cześć. Ustaw tryb P i na takim rób zdjęcia. Jest to automatyka ale jednocześnie masz możliwość przestawiania wartości EV. Jednej rzeczy na pewno nie przeskoczysz,- rozpiętości tonalnej.
Nachzehrer
01-05-2019, 15:20
Cześć. Ustaw tryb P i na takim rób zdjęcia. Jest to automatyka ale jednocześnie masz możliwość przestawiania wartości EV. Jednej rzeczy na pewno nie przeskoczysz,- rozpiętości tonalnej.
24307
24308
Tyle, że jeśli dobrze rozumiem autor użył właśnie trybu P.
https://imaging.nikon.com/support/digitutor/d3300/functions/shootingmodes_p.html
Lukasz_S reszta w PW
Okazja do nauczenia się innych trybów/obróbki raw :)
Zdjęcie mz. prawidłowo naświetlone.
Ekranik LCD w aparacie (lub monitor) źle ustawiony.
Nie jest to najjaśniejszy słoneczny dzień jaki widziałem. Nie jest najgorzej, ale faktycznie mogłoby być odrobinę jaśniej, zwłaszcza cienie. Podejrzewam, że aparat "uśrednił" ekspozycję, bo na zdjęciu jest dużo jasnych powierzchni. Możesz zastosować dodatnią kompensację ekspozycji (zgodnie z wcześniejszymi sugestiami), tylko uważaj, żeby nie prześwietlić.
Ponadto możesz użyć mniej kontrastowego Picture Control (np neutral) aby cienie były mniej smoliste.
Ewentualnie możesz włączyć/zwiększyć D-Ligting (chociaż, o ile pamiętam, w D5000 wiąże się to ze spowolnieniem działania aparatu).
Jeśli masz też rawa, to wszystkie powyższe opcje (z kompensacją ekspozycji włącznie) przećwicz na komputerze w programie Capture NX-D, wtedy zobaczysz różnice.
Zdjęcie jest niedoświetlone o jakieś 1/3 EV. Chociaż przy korekcji występują już przepały w niebieskim kanale.
Moim zdaniem zupełnie poprawnie.