Zobacz pełną wersję : Pomocy - nowa Sigma 18-35 kompletnie nie działa AF
Nana1987
30-04-2019, 19:49
Czesc,
kilka dni temu zakupiłam nową Sigme 18-35 pod Nikona D5300 i jestem przerażona :(:( AF kompletnie nie ostrzy w tych miejscach gdzie chce uchwycić ostrość. Przesuwa się samo - jakby fruwało .... kompletnie nie trafia...
prosze o podpowiedz co moge zrobić z tym... czy po wysłaniu na kalibrację będzie ok?
bede wdzieczna za wskazówki
N
Hancock55
30-04-2019, 20:05
Wyślij na kalibrację. Bez załamki. Temat wielokrotnie wałkowany na forum.
Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
Tylko pamiętaj że musisz wysłać zestaw z aparatem, nie sam obiektyw, kalibracja obiektywu jest darmowa w sigmie jeśli obiektyw z oficjalnej dystrybucji.
Może aparat ostrzy na innym obiekcie niż Ty chcesz. Używasz punktowego AF?
Studio5s
09-05-2019, 13:14
Witam.
Przed wysłaniem Sigmy na regulację musisz mieć pewność, że Twoja puszka trafia w punkt.
Pozdrawiam
Studio5s
Nana1987
13-05-2019, 09:37
Czesc, używam Af-S w auto ( tak mi jest najlepiej na plenery), punktowego się po prostu obawiam - bo jak złapać dobrą chwilę ? kiedy np punkt nie jest tam ustawiony gdzie trzeba?
chyba że mi powiecie, że tak właśnie trzeba? to stanę na wysokości zadania i po prostu zacznę na tym robić zdjęcia
obiektyw planuje wysłać jutro
ale ogólnie mam mieszane odczucia wstępnie co do obiektywu, brakuje mi stabilizacji i już kilka ładnych klatek poszło do kosza ze względu na niemałą wagę :(
czytałam ze obiektyw jest wymagający i że jak się go nauczy to będzie ok - mam nadzieję ze i ze mną tak będzie, nie poddaje sie :)
Czyli liczysz na to że aparat w całym kadrze trafi z ostrością tam gdzie ty chcesz ? :)
Punkty AF są po to żeby ustawić dokładnie gdzie chcesz mieć ostrość, AF-C i ciągły AF pomaga śledzić taki punkt jeśli się porusza nawet w D5300 działa jako taki ale ma spore ograniczenia.
Oj dziewczyno... chcesz wysłać do kalibracji obiektyw, bo na auto nie ostrzy tam, gdzie chcesz? Jak ruszasz obiektywem, to i AF w tym trybie "fruwa", bo skąd aparat ma wiedzieć, na co chcesz ostrzyć? Ustaw AF-S, jeden punkt, wyceluj w to, co chcesz mieć ostre, to będzie ostro.
Jak nie dajesz rady utrzymać zestawu, bo za ciężki, to postaw na statywie albo sprzedaj ten obiektyw i kup mniejszy.
"Nauczysz się obiektywu" jak ogarniesz podstawy fotografii. Takie bardzo podstawowe podstawy, że tak powiem. Komputer i google na początek. Potem instrukcja aparatu. Nikt nie rodzi się ze zdolnością świadomej obsługi aparatu. Bo naciśnięcie spustu migawki w trybie auto to trochę mało dla zadowalających efektów. Życzę sukcesów na tym polu.
Nana1987
13-05-2019, 10:44
ehhh... no i wiedziałam że bez hejtu się nie obędzie.
Dlatego połowa ludzkości obawia się zadawać pytań bo zaraz otrzymuje odpowiedz tego typu. To tak jakby korepetytor języka powiedział - przestań się uczyć bo nie wiesz jakiego czasu użyć w zdaniu i nie ma to sensu.
i nie cisnę na auto ale też nie jestem pro, żeby wszystko wiedzieć...
na AF-C własnie wszystko "fruwalo" gdzie do tej pory pracowałam na nikkorze i nic że tak powiem nie fruwałooooo
Ale tak jak mówisz - przyjmuję tą krytykę i wracam do początku.
Co Ty wiesz o hejcie... to czysta życzliwość :smile:
Aaa, to na AF-C "fruwało" :roll: No jakby nie "fruwało", to byłby zepsuty.
Po prostu poświęć parę godzin na poczytanie o podstawach, a świat stanie się prostszy :grin:
Co Ty wiesz o hejcie... to czysta życzliwość :smile:
Aaa, to na AF-C "fruwało" :roll: No jakby nie "fruwało", to byłby zepsuty.
Po prostu poświęć parę godzin na poczytanie o podstawach, a świat stanie się prostszy :grin:
Parę godzin to za dużo. Świat jest teraz "instant" Natychmiast. Bez odrobiny wysiłku... Tak trudno zrozumieć?;)
cybulski
13-05-2019, 12:04
Zacznij od punktowego ostrzenia, najlepiej środkowy i na LV aby zobaczyć jak jest.
A potem powiedz co wyszło aby dalej poradzić. Spokojnie nie panikuj :) będzie dobrze ale musisz wiedzieć jak się z tym pracuje najpierw. Pomożemy jakby co ;)
Czesc,
kilka dni temu zakupiłam nową Sigme 18-35 pod Nikona D5300 i jestem przerażona :(:( AF kompletnie nie ostrzy w tych miejscach gdzie chce uchwycić ostrość. Przesuwa się samo - jakby fruwało .... kompletnie nie trafia...
prosze o podpowiedz co moge zrobić z tym... czy po wysłaniu na kalibrację będzie ok?
bede wdzieczna za wskazówki
N
Myślę, że wysyłka to ostatni akt, który będzie z tego co widzę wisienką na torcie. Bo jestem przekonany na 99%, że jeśli zaczniesz od wysyłki i kalibracji z nadzieją, że to wszystko co musisz zrobić to... nic się nie zmieni. Mam ten obiektyw, nic nie fruwa, nic nie jest niewyraźne. Brak stabilizacji jest kompletnie bez znaczenia. Nie będziesz na 35 mm śledzić lecącego ptaka czy samolotu myśliwskiego. Po drugie masz tam światło 1.8 więc czasy możesz ustawić naprawdę przyzwoite.
Dobrze koledzy radzą. Problem jest tutaj w fotografującym zapewne. Chcesz mieć ostrość tam gdzie sobie wymyślisz to ustaw ją tam, brakuje stabilizacji - postaw statyw, "lata" AF - zmień tryb.
Nana1987
14-05-2019, 10:04
cześć, tak już sobie poradziłam z tym... my mistake....wziełam sobie wszytskie rady głęboko do serducha:)