Zobacz pełną wersję : D610+50/1.8 Err
Obrazek2000
28-04-2019, 13:11
Witam,
dopiszę się tutaj. Kupiłem używany D610 i mam problem.
Z obiektywem 70-300 działa bez problemu. Jak podepnę 50/1.8 Nikona, to na każdym ustawieniu PASM pokazuje się ERR i muszę wyłączyć i włączyć aparat, żeby móc robić znowu zdjęcia. Czasem wielokrotne naciśnięcie spustu migawki kasuje błąd i robi jedno zdjęcie. Pomęczyłem go trochę i widzę, że przesłony 1.8 do 2.5 nie powodują błędu. Od 2.8 wzwyż zawsze jest ERR.
Co to może być? Aparat odebrałem w sobotę, więc chyba mam jeszcze czas na reklamacje. Aparat z eBay.
Dodam tylko, że z 35/1.8 DX też działa dobrze na wszystkich przesłonach.
50 1/8 na D3200 działa bez problemu we wszystkich ustawieniach.
Pozdrawiam
Piotr
nikoniarz
28-04-2019, 13:17
Piszesz o 50/1.8D?
Takie zachowanie wskazuje na problemy z popychaczem przysłony. Błąd na wyższych wartościach wynika zwykle z wykrzywienia popychacza w body (jest za wysoko). Jaki masz konkretnie obiektyw 70-300? Jeśli najnowszy AF-P 70-300/4.5-5.6E, to nie ma on popychacza, tylko przysłonę elektromagnetyczną i błąd nie wystąpi.
Obrazek2000
28-04-2019, 13:29
Piszę o 1.8G.
70-300 to stary Nikkor 4-5.6G.
Tylko dlaczego właśnie tele i 35 DX działają bez problemów?
Nie wiem, czy takie zdjęcia wystarczą:
24089
24090
Popychacz wygląda na lekko wgnieciony do środka. Ale jeśli zaczepia się z tym od obiektywu, to jest OK.
Jak możesz, to zrób zdjęcie dokładnie na wprost.
Sprawdź też czy w obiektywie popychacz działa poprawnie.
Czy jak zakładasz obiektyw, to przysłona otwiera się maksymalnie (listki znikają)?
Czy jak go zdejmiesz, to przymyka się do malutkiego otworu?
- - - - kolejny post - - - - - -
Oglądając to zdjęcie, mam wrażenie, że popychacz z 50/1.8 nie zaczepia się z tym w body. Ale wtedy w wizjerze będzie ciemno.
Obrazek2000
28-04-2019, 14:00
Tu chyba lepsze zdjęcie:
24094
Obiektyw przy zdejmowaniu i zakładaniu działa prawidłowo - przysłona otwiera się i zamyka.
Bateria oryginalna, karty sprawdzałem dwie różne, w dwóch slotach.
Na 2.8 robi jeszcze zdjęcia pomimo błędu, nie można zmienić żadnych ustawień ale migawka działa. Po ustawieniu 3.2 i więcej aparat nie reaguje; przyciskanie migawki czasem skutkuje, ale bardzo rzadko.
Wysokość popychacza też prawidłowa. Problemem może być np. zbyt silna sprężyna w obiektywie.
Trudno na odległość potwierdzić.
Sprawdź jeszcze jak reaguje na podgląd GO.
Obrazek2000
28-04-2019, 14:23
Z przyciskiem AE-L powyżej 3.2 robi zdjęcia ale pokazuje ERR, z wciśniętym przyciskiem z przodu (tym wyżej) pokazuje ERR powyżej 3.2 i nie da się zrobić zdjęcia.
Live View się nie uruchamia od przysłony 3.2!!!
Popatrz jak się zachowuje przysłona przy wciskaniu podglądu GO (przycisk z przodu). Zwiększaj stopniowo wartość i sprawdź czy domyka się proporcjonalnie. Wg objawów powyżej 3.2 powinno przestać się zmieniać.
Jeszcze jedno. Jak ręcznie przesuwasz popychacz w obiektywie, to przysłona otwiera się na max jak popychacz dochodzi do końca szczeliny (najbliżej styków)?
Obrazek2000
28-04-2019, 14:46
Przysłona otwiera się maksymalnie. Popychacz w obiektywie działa troszkę sztywniej niż 35 DX, ale uważam je za prawie identyczne.
Podgląd GO nic nie zmienia i do 2.8/3.2 daje się zmieniać wartości, później pokazuje ERR.
Live View przy ustawieniu przysłony na 3.2 i powyżej się nie uruchamia!
Po podłączeniu 18-55 DX aparat nie widzi w ogóle ustawień przysłony - podaje wartość 0 i nie da się jej zmienić. Zdjęcia robi, ale bardzo ciemne.
Edit:
Po podpięciu 70-300 przy wykonaniu pierwszego zdjęcia, słyszę taki "klik", jakby mocowanie wskakiwało na swoje miejsce; z 50mm tego nie ma.
Edit 2:
Wygląda na to, że z 70-300 podgląd GO też nic nie daje. Nic się nie zmienia, nawet nie mogę zmienić wartości przysłony. Ani na tym ani na 50mm.
Porównaj jeszcze wygląd popychacza w D610 i D3200. Powinny być na tej samej wysokości i tak samo głęboko. Na zdjęciach wydaje mi się, że ten w D610 jest za bardzo zgięty (w kierunku matrycy). Popychacz obiektywu ledwo o niego zaczepia, ale przy większych wartościach zeskakuje (popychacz w body cofa się im jest niżej). Efektem takiego działania powinno być całkowite domknięcie przysłony, ale raczej nie Err.
Podgląd GO nic nie zmienia i do 2.8/3.2 daje się zmieniać wartości, później pokazuje ERR.
Jak się wtedy zachowuje przysłona, patrząc na listki przez przednią soczewkę?
Obrazek2000
28-04-2019, 15:43
Nie widzę żadnych zmian w przysłonie. Popychacz jest ewidentnie (nieznacznie, ale wyraźnie) wgnieciony do środka względem D3200.
24107
Czy jest jakaś szansa na "domową" naprawę, czy raczej reklamować? Chociaż nie wiem jak to się skończy; w opisie aukcji nic na ten temat nie było.
Sam popychacz powinien dać się przesuwać palcem w dół. Powinien być dosyć silny opór sprężyny, ale żadnego haczenia. Teraz najprawdopodobniej zawadza o ściankę komory lustra.
Można to podgiąć do góry płaskimi szczypcami.
Przysłona powinna się domykać po naciśnięciu podglądu GO.
Obrazek2000
28-04-2019, 18:47
W dół się przesuwa, był lekko wygięty w stronę lustra, ale nie zahaczał o nic.
Odgiąłem delikatnie kombinerkami i jak na razie wszystko działa.
Bardzo dziękuję za pomoc!!!!