Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ponidzie po mojemu :)
Po obejrzeniu zdjęć gremed stwierdziłem, że też muszę się ponownie wybrać na Ponidzie. Kilka kadrów udało mi się zrobić :) Trochę walczyłem ze światłem, więc nie przywiozłem ich tyle ile bym chciał, ale oto plon tej wyprawy:
1
23993
2 - z animalnym bonusem dla spostrzegawczych
23994
Na jedynce najpopularniejsze miejsce ale z mniej popularnej strony. Jak najbardziej pasuje!
Jedyneczka bardzo mi się podoba. Ładnie skadrowane. Cienie i linie fajną robotę tutaj robią. Kolorki też się podobają. Ładna praca :-)
Dziękuję Panowie za miłe słowa :)
Obrazek2000
26-04-2019, 19:24
Dwójka jakoś nie leży...
Jedynka za to bardzo udana.
Tamten dzień zakończyłem tak... niestety słońce schowało się za chmurami, więc pozwoliłem sobie na trochę zabawy w postprocesie.
3
24063
Pewnie jeszcze jeden sezon fotograficzny i ciężko będzie tam ustrzelić cokolwiek bez jakiegoś fotografa co się w kadr napatoczy:) Z drugiej strony grzech nie odwiedzić tego uroczego zakątka.... Jedynka i trójka tak-dwójka jakby mniej-i nie tylko o rozpraszającą nieostrość na PP się rozchodzi, kadr jakby mniej dopracowany. Co do trójki i postprocesowych sztuczek-pewnie można, tyle ze ja akurat cenię sobie "upolowane" warunki. Nie znaczy to absolutnie, ze jestem wrogiem postprocesu. Wręcz przeciwnie-to bardzo istotny element, byleby nie wybijał się na pierwszy plan i przytłaczał reszty zamysłu Autora. Nie znaczy to ze tak jest akurat w tym przypadku. "Sztuczki" widać-ale w oczy nie kłują...
Problem z trójką jest taki, że drzewka kwitną bardzo krótko, więc przyjazd za tydzień, miesiąc, nawet jeśli wchodzi w grę, i tak oznacza już inne warunki. Więc chcąc mieć białe drzewa, trzeba brać co jest.
Będę bronił dwójki, jako pewnego eksperymentu, właśnie z tym nieostrym pierwszym planem. Jest to pewne odejście od landszaftowego schematu "ostro wszędzie". Boli mnie bardziej ta góra gałęzi, która niejako "brudzi" kompozycję. No, ale były tam, i mimo że próbowałem tak kadrować, zmieniać kierunki i miejsca, aby je wyeliminować, cały obrazek wygląda i tak najlepiej ułożony właśnie tak.
creep- dokładnie to w przypadku mam na myśli. Nie przepadam i tu akurat nieco mnie rozprasza ta nieostrość, ale głównym grzechy tej odsłony pozostaje-pomijając pierwszy plan właśnie kadr. Nie znam miejsca więc oszczędzę sobie rady typu: trochę w bok, do góry, cofnąć się itp. Po prostu to co widzę nie przekonuje mnie kadrowo. Bo światło modelujące scenę było.
Pewnie jeszcze jeden sezon fotograficzny i ciężko będzie tam ustrzelić cokolwiek bez jakiegoś fotografa co się w kadr napatoczy:) Z drugiej strony grzech nie odwiedzić tego uroczego zakątka.... Jedynka i trójka tak-dwójka jakby mniej-i nie tylko o rozpraszającą nieostrość na PP się rozchodzi, kadr jakby mniej dopracowany. Co do trójki i postprocesowych sztuczek-pewnie można, tyle ze ja akurat cenię sobie "upolowane" warunki. Nie znaczy to absolutnie, ze jestem wrogiem postprocesu. Wręcz przeciwnie-to bardzo istotny element, byleby nie wybijał się na pierwszy plan i przytłaczał reszty zamysłu Autora. Nie znaczy to ze tak jest akurat w tym przypadku. "Sztuczki" widać-ale w oczy nie kłują...
Z jednej strony masz racje, ale czy z takiego Roztocza jest dużo dobrej fotografii, myślę tu o klimacie ciasnych kadrów na pola zbliżonych do Ponidzia ?
Wściąż są miejsca do odkrycia które po kilku latach w zależności od pory roku zmieniają się. Ile to już lat temu Wiesław Lipiec pokazywał podobne zdjęcia i jakoś nie ma wiele tego typu zdjąć.
Co do Ponidzia obserwuje tendencje do zamieszczania odkrytych przez praktycznie jedną osobę tajemnych miejsc, które drogą pantoflową rozeszły się po necie i kadry są niemal identyczne. Jeżeli mamy przykładowo trzy miejscówki i np. sześciu dobrych fotografów, gdzie pokazują praktycznie identyczne kadry to szybko się to znudzi. Dobre w tym wszystkim jest to gdzie być może ktoś pokaże to z mniej oklepanej strony i z nowym spojrzeniem.
Podobna rzecz miała miejsce jeszcze za życia Pierścińskiego, gdzie też miejsca które odkrył były żywcem kopiowane i później zarosły drzewkami, gdzie dzisiaj próżno doszukać się wielu z tych miejsc.
Teren falistych pól ciągnie się od woj. Świętokrzyskiego aż po Małopolskę, wiec teren ogromy i wątpię aby był aż tak dokładnie spenetrowany. Obserwując zdjęcia mamy większości podobne miejscówki z kilku zaledwie miejsc.wiec gdzie reszta ?
Ja czekam na kolejne dobre foty kolegów z Ponidzia :)
Będę bronił dwójki, jako pewnego eksperymentu, właśnie z tym nieostrym pierwszym planem. Jest to pewne odejście od landszaftowego schematu "ostro wszędzie".
Dla mnie ostro wszędzie być nie musi, GO jest po to żeby ją wykorzystywać :-) Ale... w tym przypadku za bardzo mydlany jest ten pierwszy plan. Fajnie jest jak nieostrości wprowadzają przestrzeń, trójwymiarowość i chyba tutaj tego zabrakło, właśnie przez to nadmierne rozmycie.
Kontynuując... rok później. W poszukiwaniu mniej popularnych miejsc, prawie ten sam kadr, ale dwa różne traktory :) No i było bardziej zielono.
4
39806
5
39807
Jak dla mnie bardziej przemawiają tego typu ciasne kadry ale bez nieba. Znając klimat tamtych miejsc jednak zdjęcie nr 1 i 3 najbardziej mi podchodzi, ostatnie dwa zdjęcia nie zatrzymują mnie na dłużej, ale każdy widzi inaczej. Trafiłeś na pola po deszczu ? W tym roku najpierw wirus i susza, jak udało mi się odszukać nieco podobne miejsca tylko bliżej Krakowa to ziemia była jak skała i kolorem przypominającym popiół.
Na 4 podoba mi się zróżnicowana faktura "zieleni" i oczywiście mocne linie. Obecność nieba mi nie wadzi ale nachalna winieta już tak.
Sa ladniejsze pola do obfotografowania- czyste linie, wyraznie zdefiniowane struktury. Tutaj: krzywo, nieciekawie, chaotycznie- jesliby chciec naprawde cos zlego powiedziec: polnische (Land)wirtschaft. Niebo wyglada jak za szeroka zagubiona (gdzie pozostale 3?) ramka dziwnego koloru. Winieta: bez watpienia nieudany experyment.
Winiety jestem winny, nie mam na to usprawiedliwienia :)
Zieleń - kilka dni padało, to wystarczyło.
Resztę uwag biorę pod rozwagę. Uwagi o chaosie - mogłem wrócić w miejsce gdzie zrobiłem 1 i 2, ale wolałem eksperymentować. Czasem się wygrywa, czasem nie.
Jak dla mnie ten odcień zieleni świetnie wygląda w zestawianiu z jasnymi polami. Przyjemne w odbiorze.
Jak dla mnie ten odcień zieleni świetnie wygląda w zestawianiu z jasnymi polami. Przyjemne w odbiorze.
Dla mnie też :-)
Mnie te kadry bardzo podchodzą. Jest światło linie i rytmy. Jest też mocny punkt w postaci ciągnika. Jednym słowem świetne zdjęcia.
2021, wiosna. Odkopuję wątek :) Zacznę od klasycznego już kadru z Grodziska Stradów.
6
51262
Wind Mill
09-05-2021, 19:03
Faktycznie klasyk, jak mówi lektura Google Images. Ale mi nieznany. I nie tylko dlatego, się podoba. :mrgreen:
No to jeszcze dwa, i chyba wiosnę 2021 na Ponidziu mogę uznać za zaliczoną :mrgreen:
7 standardowo
51396
8 mniej standardowo, ale jako nawiązanie do dyskusji o nieostrościach ;)
51397
Lubię takie naturalne krajobrazy, fajne miejsce 8)
Natomiast przeszkadzajki jakoś do mnie nie trafiają, wolę klasykę.