PDA

Zobacz pełną wersję : D70s i przeostrzanie po strzale + pytanie aporpos firmaware

Adak
20-06-2007, 20:43
Przez pare dni bede musial pouzywac D70s, a jako ze jestem dosc przewidujacy to troche sie nim pobawilem i mam problem.
Szukalem juz w CF'ach, ale czy mozna ustawic AF'a tak, aby po wyostrzeniu i zrobieniu zdjecia ten NIE OSTRZYL PONOWNIE przez zrobieniem nastepnego zdjecia w serii? Slowem: tak jakbym trzymal AF-Locka.
O ile w kadrach poziomych bede pewnie z przyzwyczajenia lapal sie za AF-L, to w pionie, w gripie go nie ma i albo go ustawie tak aby nie przeostrzal, albo nie bede zmienial ulozenia reki co nie bedzie specjalnie wygodne.

Mam nadzieje, ze uda sie go tak skonfigurowac, bo nie bardzo wyobrazam sobie taka katorge - licze na Was :-)

Drugie pytanie - jak to jest z firmwarem, jaki jest obecny soft do D70s? Tutaj widze starenkie 1.00 i 1.00, wiec zupgradowac sie da, pytanie na jaka wersje i co to daje?

Trzecie pytanie - czy moge zmienic predkosc zdjec seryjnych? Mam wrazenie, ze nie ma tych 3fps, ale moze mi sie tylko tak wydaje...

Pozdrawiam i TIA,

Ps. Poza tym to wstyd - mialem ta puszke przez ~rok i nie pamietam ;-)

BugsBunny
20-06-2007, 21:21
Przez pare dni bede musial pouzywac D70s, a jako ze jestem dosc przewidujacy to troche sie nim pobawilem i mam problem.
Szukalem juz w CF'ach, ale czy mozna ustawic AF'a tak, aby po wyostrzeniu i zrobieniu zdjecia ten NIE OSTRZYL PONOWNIE przez zrobieniem nastepnego zdjecia w serii? Slowem: tak jakbym trzymal AF-Locka.
O ile w kadrach poziomych bede pewnie z przyzwyczajenia lapal sie za AF-L, to w pionie, w gripie go nie ma i albo go ustawie tak aby nie przeostrzal, albo nie bede zmienial ulozenia reki co nie bedzie specjalnie wygodne.

Mam nadzieje, ze uda sie go tak skonfigurowac, bo nie bardzo wyobrazam sobie taka katorge - licze na Was :-)

Drugie pytanie - jak to jest z firmwarem, jaki jest obecny soft do D70s? Tutaj widze starenkie 1.00 i 1.00, wiec zupgradowac sie da, pytanie na jaka wersje i co to daje?

Trzecie pytanie - czy moge zmienic predkosc zdjec seryjnych? Mam wrazenie, ze nie ma tych 3fps, ale moze mi sie tylko tak wydaje...

Pozdrawiam i TIA,

Ps. Poza tym to wstyd - mialem ta puszke przez ~rok i nie pamietam ;-)

nie do końca rozumiem ale spróbuję:
1. w trybie AF-S nie będzie ostrzył ponownie tak długo jak długo masz wciśnięty spust, więc serię robisz jakby na "pierwotnej" ostrości; jeżeli obiekt jest w ruchu i ustawisz AF-C to oczywiście ostrość będzie ustawiana na bieżąco
2. nie ma innego firmware do D70s, i nie ma takiej potrzeby
3. nie można zmienić prędkości serii; rozpuściłeś się na D200 - tam jest 5fps i większy bufor :-D. Pewnie szybko zapychasz bufor i potem prędkość bardzo spada, zwłaszcza jak masz wolną lub podrabianą kartę

Adak
20-06-2007, 23:29
1. w trybie AF-S nie będzie ostrzył ponownie tak długo jak długo masz wciśnięty spust, więc serię robisz jakby na "pierwotnej" ostrości; jeżeli obiekt jest w ruchu i ustawisz AF-C to oczywiście ostrość będzie ustawiana na bieżąco

Przed chwila mialem go w rekach i w AF-S po pierwszym zdjeciu w serii, aparat ponownie przeostrzal i dopiero robil zdjecie. Specjalnie to sprawdzilem i tak jest - nie wiem co moge zaradzic procz AF-L...

2. nie ma innego firmware do D70s, i nie ma takiej potrzeby

Ok, to nie musze tu nic modzic.

3. nie można zmienić prędkości serii; rozpuściłeś się na D200 - tam jest 5fps i większy bufor :-D. Pewnie szybko zapychasz bufor i potem prędkość bardzo spada, zwłaszcza jak masz wolną lub podrabianą kartę

Karte mam szybka, wiec nie w tym rzecz, po prostu odzwyczailem sie od tych 3fps i tyle :-)

BugsBunny
21-06-2007, 14:05
Przed chwila mialem go w rekach i w AF-S po pierwszym zdjeciu w serii, aparat ponownie przeostrzal i dopiero robil zdjecie. Specjalnie to sprawdzilem i tak jest - nie wiem co moge zaradzic procz AF-L...

ja też sprawdziłem - ustawienie ostrości raz a potem seria bez kolejnych ruchów AF; single area lub dynamic
prawdopodobnie masz ustawione closest subject

Adak
21-06-2007, 14:07
ja też sprawdziłem - ustawienie ostrości raz a potem seria bez kolejnych ruchów AF; single area lub dynamic
prawdopodobnie masz ustawione closest subject

Ze tez nie mam go pod reka...
Ale oczywiscie sprawdze.
Pamietasz gdzie to sie ustawia? Wiem, ze bylo, na jakiejs pilce to zmienialem, ale teraz juz niepomne gdzie...

BugsBunny
21-06-2007, 14:11
Ze tez nie mam go pod reka...
Ale oczywiscie sprawdze.
Pamietasz gdzie to sie ustawia? Wiem, ze bylo, na jakiejs pilce to zmienialem, ale teraz juz niepomne gdzie...

w menu "ołóweczek" punkt 03 AF-area mode, do wyboru jest single/dynamic/closest subject W trybie closest subject aparat sam wybiera pole ostrości i być może robi to za każdym razem nawet w serii - nigdy tego nie sprawdzałem dokładnie

Zink
23-06-2007, 13:59
Co do prędkości, to może masz włączone odszumianie. To chyba najczęstszy powód mniejszej prędkości niż powinna być w serii.

wuka71
25-06-2007, 09:02
ja na Twoim miejscu ustawil bym ustawianie ostrosci na przyscisku ae-l/af-l
ustawisz ostrosc raz, a potem mozesz pstrykac w serii bez przeostrzania ile chcesz

Adak
25-06-2007, 09:56
ja na Twoim miejscu ustawil bym ustawianie ostrosci na przyscisku ae-l/af-l
ustawisz ostrosc raz, a potem mozesz pstrykac w serii bez przeostrzania ile chcesz

Nom, ale przeczytales ze chce robic zdjecia pionowe z gripem, czy tylko tak sobie piszesz?

wuka71
25-06-2007, 11:22
spokojnie, napisalem jak ja bym to zrobil
jest jeszcze jeden sposób opisany w instrukcji str. 71 pkt 3 (wersja polska), ale wymaga to trzymania spustu wcisnietego do połowy przez cały czas trwania serii

Adak
25-06-2007, 14:53
spokojnie, napisalem jak ja bym to zrobil
jest jeszcze jeden sposób opisany w instrukcji str. 71 pkt 3 (wersja polska), ale wymaga to trzymania spustu wcisnietego do połowy przez cały czas trwania serii

Drogi kolego, czytaj watki od poczatku, to bedziesz wiedzial ze w tej konfiguracji rzeczona puszka mimo wszystko mi przeostrzala pomiedzy zdjeciami w serii. Poza tym jesli chodzi o serie, to spust trzyma sie raczej wcisniety do konca, a nie do polowy :>

wuka71
25-06-2007, 19:19
Drogi kolego ;>
Starałem sie jedynie pomóc, a bez aparatu w pracy wspierałem sie jedynie instrukcja. Nie miej mi zatem za złe. Wrociłem do domu i stwierdzam, że nie udało mi sie uzyskać efektu aby aparat nie przeostrzał w serii ;/
Jedyne co można zrobic, a są to półśrodki - to albo ustawienie AF-L/AE-L na AF-ON (co jak piszesz odpada ze względu na odległość spustu na gripie i AF-L) lub na po ustawieniu ostrości przełączyć na manualne ostrzenie przełącznikiem na body (ale to chyba tylko w przypadku statycznych scen)
Pozdrawiam

Adak
27-06-2007, 13:20
No wiec drodzy koledzy: do dupy to wszystko :-/

Puszka ma ustawionego AF-S'a, tryb AF'a: single area i w serii zawsze przeostrza.
Nie wiem czemu, ale robi to za kazdym razem i nie mam juz pomyslu co mu przestawic.

Za to widze plusa w stosunku do D200 - tutaj w zaleznosci od rodzaju i wielkosci pliku rozni sie ilosc zdjec w buforze, a w D200 jest 21 na RAW'y i 25 na JPG'i i koniec. Niezaleznie od wielkosci.

Tak czy siak, jesli nikt jeszcze czegos nie wymysli, to bede musial puszke z gripem trzymac standardowo ;-)