Zobacz pełną wersję : Wygrwanie Firmware Nikon D750 Pomoc
menelaos
20-04-2019, 13:27
Siemka jeśli nie trafiłem w odpowiedzi dział proszę o przeniesienie i wyrozumiałość, jest to mój pierwszy post tutaj.
Posiadam od X czasu Nikona D750, ma on stary firmware od nowości, chciałem wgrać nowy i tutaj pytanie.
Czy musze wgrywać je po kolei ? Oraz jak to się robi ? Ktoś możę doradzić ?
Czy musze wgrywać je po kolei ?
Nie. Instalujesz najnowsze.
Oraz jak to się robi ? Ktoś możę doradzić ?
Instrukcję masz na stronach do pobrania softu.
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/175/D750.html
PS. Jeśli masz starsze sigmy to wstrzymałbym się z aktualizacją. Możesz się zdziwić.
menelaos
20-04-2019, 14:43
Starsze sigmy tzn ?
Te sprzed serii Art, Sport i Contemporary.
menelaos
20-04-2019, 15:21
Ale możesz mi wyjaśnić o co dokładniej chodzi ? Mam jedną art 35 1.4 i mam jeszcze sigme 70 200 ?
Może przestać działać AF.
menelaos
20-04-2019, 16:07
A dlaczego tak ? Sa gdzieś podane dokładne modele sigmy ?
A dlaczego tak ?
Wsteczna inżynieria Sigmy i wredota Nikona. I piszę to serio.
Do tego były przypadki nagle przestających działać akumulatorów i wariujących battery packów.
Sa gdzieś podane dokładne modele sigmy ?
Nie. I taka lista była by bezsensu, bo to zależy od softu w obiektywie.
Przeczytaj w specyfikacjach po kolei co daje Ci nowy soft i czy jest to niezbędne. Jeśli nie niezbędne to ja nie podgrywałem. Tak jak kolega pisze było opisywanych sporo przypadków nagłej utraty kompatybilności.
menelaos
20-04-2019, 18:36
Nigdy nie wgrywałem oprogramowania, a myślałem, że trzeba iść z duchem czasu po prostu. Czyli nowy FIRMWARE za dużo nie wnosi ?
Czyli nowy FIRMWARE za dużo nie wnosi ?
Generalizować nie można bo czasem pojawia się poprawka, która coś wnosi. Ale często są to kosmetyczne tematy. Samo to, że od lat pracujesz na aparacie który programowo tkwi kilka lat temu i nic się nie dzieje. Prześledź na stronie kolejne wersje i zobaczysz wszystkie różnice.
Jedna z ważniejszych zmian to obsługa silników krokowych (AF-P). Na razie jest takich obiektywów mało, ale są świetne (nawet te najtańsze do DX).