Zobacz pełną wersję : LR import zdjęć/zmiana ścieżki
hej
mam taką sprawę - mam w domu serwer qnapp gdzie mam folder ze zdjęciami z wyjazdu. Identyczny folder mam też chwilowo na dysku komputera (laptop). Zaimportowałem stamtąd (z serwera) foty do LR i obrabiam. Ale teraz wyjeżdżam i chciałbym tymczasowo podmienić ścieżkę i zmienić ją z serwera na dysk lokalny. Oczywiście bez potrzeby kolejnego importu zdjęć. Da się coś takiego zrobić ? Po powrocie powróciłbym do ścieżki kierującej na serwer.
cybulski
19-04-2019, 10:41
Da się. Ale ja wiem jak to się robi w Synology. Może ktoś tutaj zna sie dokłądnie jak to jest w qnap.
Ewentualnie mogę napisać metodę na synology ale samodzielnie musiałbyś to przełożyć na narzędzia qnap - w obu serwerach są podobne narzędzia z tym że qnap jest bardziej zawiły i mniej "user friendly" w moim odczuciu :)
Najprościej to chyba po prostu skopiować pliki z NASa do folderu lokalnego a w LR w library dać Update Folder Location w sekcji folderów?
Po powrocie wrzucić pliki na NAS i w LR dać Update folder location spowrotem na świeżkę zdalną?
Ewentualnie jeszcze Synchronize folder, żeby zaktualizował tylko metadane...
Zrób sobie taki tekścik na przykładowym folderze.
cybulski
19-04-2019, 11:36
W synology jest opcja cloud (w qnap inaczej sie nazywa to) - synchronizuje real-time wybrane katalogi (zdjecia, folder może być z LR, itp)
Więc katalogi synchronizujesz na serwer (albo odwrotnie z serwera na komp) i łącza dajesz po "niecie" lub po lokalnym ip.
Nawet jak jesteś w podróży to możęsz synchronizować się "z domem" tylko trzeba mieć quickconnect do tego uruchomiony i przekirowane określone porty w ruterze na serwer synology (port przekierowany na lokalny ip, synology musi mieć lokalnie stałe IP)
OK a teraz powinieneś to przełożyć na "qnap" :)
Aha - w ten sposób można mieć zsynchronizowane wiele komputerów z tymi samymi folderami, które są w różnych lokalizacjach zdalnych.
Po jednorazowym ustawieniu jest to pełen automatyzm już później. Niczego nie robi sie ręcznie, nieczego nie przekopiowuje itp, działa samo :) jeśli wszystko dobrze zrobisz.
Używam tego też do rozwiązań biznesowych a w domu zaimplementowałem tylko do foto.
W Qnapie z powodzeniem dla cyklicznych synchronizacji użyjesz Hybrid Backup Sync, który jest tam standardowo jak chcesz zrobić to w sposób, który opisuje cybulski.
Tylko czy na jednokrotny wyskok jest sens włączać taką armatę na myszkę :)
osz w mordę. Nie spodziewałem się że to może być tak pogmatwane :) Nie wiem czy nie prościej będzie mi (bo część fot juz mam obrobionych) skopiować xmp, potem zaimportować zdjęcia z dysku, wgrać xmp i dalej pracowac. A po powrocie znowu xmp, import z serwera i wgranie xmp :) Mówimy o jednorazowej akcji - 1700 zdjęć i tyle.
Mo własnie - ja z serwerem srednio się lubie i nie chciałbym stracic 10h na ustawianie tego wszystkiego.
cybulski
19-04-2019, 12:21
Ktoś na pewno jest we Wrocławiu kto ogarnia ten temat i zrobi to w 15 minut. To tyle zajmuje na synology łącznie z robieniem i piciem herbaty.
osz w mordę. Nie spodziewałem się że to może być tak pogmatwane :) Nie wiem czy nie prościej będzie mi (bo część fot juz mam obrobionych) skopiować xmp, potem zaimportować zdjęcia z dysku, wgrać xmp i dalej pracowac. A po powrocie znowu xmp, import z serwera i wgranie xmp :) Mówimy o jednorazowej akcji - 1700 zdjęć i tyle.
Mo własnie - ja z serwerem srednio się lubie i nie chciałbym stracic 10h na ustawianie tego wszystkiego.
Ja się nie znam na serwerach ale trochę na Lr i w takiej sytuacji wybrałbym wariant z drugim Catalog w Lr. Przy ładowaniu wybierasz z którego Catalog-u Lr ma się załadować i i po sprawie. Przy dłuższym używaniu jednego Catalog-u możesz ustawić go jako domyślny i zapomnieć o sprawie do następnej zmiany W jednym ścieżki ustawiasz z serwerem w drugim bez serwera, a dane z obróbki importujesz pomiędzy Catalog-ami poprzez Import from Catalog.