Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Glut
Poochini
20-06-2007, 15:10
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bolkow.net/blog/bob.jpg)
rewelacja .. po prostu boskie !!!!!!!
wyznaczasz nowe nieodkryte trendy w sztuce ..
czy po glucie zaprezentujesz nam rowniesz kupe?
Paweł Tometczak
20-06-2007, 15:56
rewelacja .. po prostu boskie !!!!!!!
wyznaczasz nowe nieodkryte trendy w sztuce ..
czy po glucie zaprezentujesz nam rowniesz kupe?
Napisz, że żartujesz. :)
?
:confused:
mod, mod, mod....
fenomenalne! coz za wyczucie chwili!
ja rowniez gratuluje odkrycia nowych trendow
i zycze powodzenia w dalszych poszukiwaniach.
uwazaj tylko na sprzet, bo jak juz Ci sie znudzi,
to moze chociaz sprzedasz komus, co zrobi z niego uzytek.
Madziulek
20-06-2007, 16:38
cóż po ostatnich obserwacjach nie zdziwię się jeśli znajdzie się ktoś kto zachwyci się tym zdjęciem ...;)
Al Bundy
20-06-2007, 16:50
Czy to Twoja dziewczyna?
Madziulek
20-06-2007, 16:52
Czy to Twoja dziewczyna?
to chłopak...Al..
mam taką nadzieje :D
tomhagen
20-06-2007, 16:57
ale żenada... za dużo programów a'la Jackass robi ludziom wode z mózgu.
Kwestia formalna jest taka, że mi to w ogóle na gluta nie wygląda... Raczej to jakaś folia spożywcza poskręcana... Glut prawdziwy nie wyginałby się na końcu wbrew prawom grawitacji... Wiem, bo nim mi wycięli migdałki jak byłem mały, często chorowałem :D
To tylko tak w kwestii formalnej, acz wniosek zdjęcia nie usprawiedliwia...
woot, nawet czapka sredniawa pomimo quicksilver bo niebieska.
annihilate it.
Dla mnie bomba,
dawaj więcej, zdjęcia z sikaniem itp, już mi spowszedniały.
szczerze.....
proponuje rotten tam znajdziesz cos dla siebie
to zdjecie nie ma ani wymowy ani przekazu niczego.... kompletna pustka
za sailorem ... to chyba nowy trend...
co przedstawisz nastepnym razem ?
umiesciesz aparat w srodku muszli i pokazesz jak wyglada sr...nie
z takimi zdjeciami i pomyslami to chyba do national geogr.... sie naddajesz
hehe jeszcze cropa z lewego zdjecia sieknal by nam pokazac dokładnie GLUTA
w dziale ludzie !!!
EOT
wchodząc na ten watek byłem przekonany, że Glut to imie psa i że to własnie jego zdjęcie tu będzie :-)
wchodząc na ten watek byłem przekonany, że Glut to imie psa i że to własnie jego zdjęcie tu będzie :-)
:mrgreen:
proponuje usunac watek!!!
pilem piwo i juz nie mam na nie ochoty...
poochini wisisz piwo
Sylvii23
20-06-2007, 19:26
Buahahah ludzie trzymajcie mnie bo nie mogę z tej fotki :mrgreen: !!!
Co za różnica czy chłopak czy dziewczna i tak jest ta fotka niesmaczne,za to ładne kwiotki i chmurki, hehehehehe
Sylvii23 ma racje, chociaz kwiatki i chmury "ladne" :)
Archangel
20-06-2007, 20:53
Niech jakis mod to usunie
proponuje aby autorowi watku nadac zaszczytne pseudo na forum: "Glut" :mrgreen:
PS. po co usuwac - niech zostanie dla potomnosci, chlopak cel osiagnal - prosze jaka klikalnosc i ile komentarzy - moze o to biegało.
Po raz kolejny obserwuję na forum niepokojącą modę. Otóż osoby nie mające pojęcia o fotografii komentują zdjęcie będące jedyną w swoim rodzaju formą ekspresji autora, wyrazem jego głębokich przemyśleń, a może w tym wypadku nawet lęków.
Czy, szanowne Koleżanki i Koledzy, nie powinniście najpierw zapytać Autora, co jest na tym zdjęciu, jaka jest jego historia, okoliczności powstania?
A może tytułowy 'Glut' to jedyne na świecie zdjęcie pokazujące nową inteligentną formę materii ożywionej? A może to strumień ektoplazmy istniejący tylko przez ułamek sekundy, a uwieczniony dzięki niebywałemu szczęściu Autora?
Ja nie wiem co to jest. Powiem więcej. Nie chcę wiedzieć.
Sama nieoznaczoność tego zjawiska przywodzi mi na myśl dualizm korpuskularno-falowy.
Dlatego daję pięć gwiazdek - za moje niezrozumienie, które otwiera przede mną nieskończoność domysłów.
Po raz kolejny obserwuję na forum niepokojącą modę. Otóż osoby nie mające pojęcia o fotografii komentują zdjęcie będące jedyną w swoim rodzaju formą ekspresji autora, wyrazem jego głębokich przemyśleń, a może w tym wypadku nawet lęków.
Czy, szanowne Koleżanki i Koledzy, nie powinniście najpierw zapytać Autora, co jest na tym zdjęciu, jaka jest jego historia, okoliczności powstania?
A może tytułowy 'Glut' to jedyne na świecie zdjęcie pokazujące nową inteligentną formę materii ożywionej? A może to strumień ektoplazmy istniejący tylko przez ułamek sekundy, a uwieczniony dzięki niebywałemu szczęściu Autora?
Sama nieoznaczoność tego zjawiska przywodzi mi na myśl dualizm korpuskularno-falowy.
Dlatego daję pięć gwiazdek - za moje niezrozumienie, które otwiera przede mną nieskończoność domysłów.
Andy masz racje wielcy artysci nigdy za zycia nie byli rozumiani...
oj Andy nie wiem co Ty takiego łykasz pod wieczór ale dobra to chyba ... :mrgreen:
p.s dopiszę coś jednak bardziej serio...
Nawet nie analizując dokładnie poprzednich stron zauważyłem przynajmniej kilka osób, które w moim mniemaniu mają spore pojęcie o fotografii co potwierdzają wieloma świetnymi zdjęciami. I to być może bez znajomości dualizmu korpuskularno - falowego .Więc nie rozumiem skąd Twój wniosek.
Poza tym - jakbyś się nie starał, choćbyś przepisał tutaj cały słowniczek wyrazów obcych - jeśli ktoś uważa, że to coś to tandeta, to przy swoim zdaniu pozostanie. i ja również do nich należę gdyż nie widzę tutaj żadnych głębokich przemyśleń, żadnej ekspresji a tym bardziej strumieni ektoplazmy czy bliżej nieokreślonej materii (:D :D)
Oj... nie zgadzam sie z Tobą Andy_O, dla mnie "glut" i pewnie dla wielu innych co widać po wcześniejszych wypowiedziach, kojarzy się z tylko jednym , i nie mam zamiaru pytać autora co chciał pokazać bo tak czy inaczej zdjecie wygląda ochydnie i nic tego nie zmieni i każdy zwykły śmiertelnik odbierze to pewnie tak samo, poza tym nie zawsze jest możliwość zapytania się autora co chciał pokazać na zdjęciu, więc o czym byś pomyślał na pierwszy rzut oka???
Madziulek
20-06-2007, 23:00
Nie używaj zbyt ostrych słów i nie oceniaj innych użytkowników być może tylko w Twojej ocenie pewne osoby nie maja pojęcia o fotografii
Chyba nie powiesz mi że np.Sailor nie ma o niej pojęcia ?
ja się poddaje po takim poście chyba się wypisze
Ja zrobiłbym konkurs na nazwę drugiego duetu fotek. Proponuję "klocek"
A może kolega Glut by się wypowiedział...
teraz nie może. podczas seansu "spirytustycznego" :D zatopił się w wielkim strumieniu ektoplazmy :mrgreen:
Poszedł za podpowiedzią SAILORa i innych robić następne fotki.
sprawca zbiegł ,czas najwyższy na komisję śledczą !
piotrek007
20-06-2007, 23:40
hehehe... niezle ale wali sie na lewo...
Andy - cokolwiek brales .. wroc do poprzednich lekow :)
czemu jeszcze zaden mod tego nei usunal? :(
Ja mysle ze Andy zartowal - jesli tak wyszedl mu kawal :mrgreen:
no i dyskusja na kilka stron o "glucie", heh beznadzieja :P
oj panie i panowie .. mamy tu przykład idealnej fotki typu "stock" - hasło tematyczne "alergia" - na którym autor zarobi fortunę. ;-)
a glut jaki jest każdy widzi. :D :D
nie mam słów, dywagacje na temat gluta!!! ide sie napić, hahaha, nie , nie mogę, roz....ło mnie to zdjęcie.
Cóż za ekspresja:mrgreen: Andy_O - Twoje zdrowie! ha
Chyba nie powiesz mi że np.Sailor nie ma o niej pojęcia ?
Sailorze, przyznaj się - masz pojęcie o Glutowej fotografii?
ja się poddaje po takim poście chyba się wypisze
Nie wypisuj się!!!
Och, ja to zrobię! Założę nowe forum.
Tylko dla Glutowej fotografii.
Czy to Twoja dziewczyna?
to chłopak...Al..
No dobra - czy to Twój chłopak, autorze wątku? :D
Poochini
21-06-2007, 18:03
jestem..zyje..robie kolejne foty..
nie spodziewalem sie ze fota otrzyma az tyle negatywnych komentarzy..ze ktos sie przejmie tym co zrobilem..ze kogos to wogole ruszy zeby pisac tak doglebne posty..zdjecie mialo przedstawic polaczenie piekna z czyms ochydnym i strasznym ;)
mysle ze foto powinno byc w innym dziale..np humor i tutaj sorry..dalem ciala wiec jak mod moze to prosze o przerzucenie..badz usuniecie jezeli kogos to az tak starsznie brzydzi
jestem ciekaw ile jeszcze stron dyskusji sie rozwinie.. :D
Hehe! Genialny dyskurs! Mnie akurat taka fota nie odrzuca i nie widze powodu do usuwania. Traktuje ja jako przede wszystkim zart. Natomiast (chociaz kurna mialem sie nie wypowiadac ;] ) drogi autorze. Potwierdziles moje przypuszczenia, ze tematem zdjecia mialo bys 'smarkanie na kwiaty' czyli jak to sie w literaturze nazywa: turpizm. Nie negujmy czegos co bylo narzedziem Herberta czy Grochowiaka! Tymbardziej, ze jak dla mnie to calkiem udane nawiazanie do tego nurtu (i uprzedzam nieczego jeszcze dzisiaj nie bralem, ze tak pisze hehe - ale zamierzam gdyby ktos pytal :mrgreen: )
Natomiast ja bym pozostawil tylko pierwsza czesc fotografii - druga (zblizenie) juz nie potrzebne.
Zreszta od zdjecia o wiele ciekawsza jest dyskusja!
Ps. A tak po za tym... Hmmm... Naprawde jestem ciekaw jakbyscie odebrali to zdjecie gdy mialo tytul "Oda do turpizmu"!
(i nadal nic nie bralem hehe)
A i na marginesie - az mnie nataczywie nachodzi chec na taki/podobny eksperyment - moze jednak cos z tym 'klockiem' da sie zrobic...:mrgreen: .
sądzisz, że jeżeli opatrzysz je jakimiś mądrymi sformułowaniami i odnośnikami do historii to będzie mniej obrzydliwe?
Nie wiem kto to Grochowiak, Herbert kojarzy mi się jedynie z Panem Cogito. Sądzę też , że wielu zabierających głos w tym wątku również nie ma o nich pojęcia a mimo to znają się na fotografii co potwierdzają świetnymi fotkami. I nie sądzę też, że zmienią zdanie choć w kółkach wzajemnej adoracji nigdy nic nie wiadomo... :)
sądzisz, że jeżeli opatrzysz je jakimiś mądrymi sformułowaniami i odnośnikami do historii to będzie mniej obrzydliwe?
Nie - ale wielu wyjasni, ze nie chodzilo o glupote czy zart ale o 'artystyczna' prowokacje.
Nie wiem kto to Grochowiak, Herbert kojarzy mi się jedynie z Panem Cogito.
...smutne...
Sądzę też , że wielu zabierających głos w tym wątku również nie ma o nich pojęcia...
nie wiem czy smiac sie czy plakac...
a mimo to znają się na fotografii co potwierdzają świetnymi fotkami.
zgadzam sie w calej rozciaglosci.
I nie sądzę też, że zmienią zdanie choć w kółkach wzajemnej adoracji nigdy nic nie wiadomo... :)
a kto powiedzial, ze maja zmieniac zdanie? Twoja fota to nie Pieta, zeby kazdy widzial w niej arcydzielo. Jesli wrzucasz cos bez przemyslenia i kontekstu (szczegolnie tak kontrowersyjnego) to sie nie dziw reakcjom. A brzydota moze byc piekna - musi tylko byc z przeslaniem i pomyslem. Przyklady: Veronika Bromova i cykl "Pohlady" czy "Views", Cheng Lingyang "Tvelve Flower Months" albo zdjecia Mata Collinshow'a z cyklu "Zakazone kwiaty" itd. itp...
Pzdr.
O kurcze,ale dawno się tak nie usmiałem.....
To jakas komedia z "glutem"
...smutne...
nie wiem czy smiac sie czy plakac...
Pzdr.
wiesz, być może to dla Ciebie smutne. Ok - nie jestem ani odrobinę humanistą po filologii polskiej lecz jakieś tam podstawy znam. Nie jest mi z tego powodu ani trochę smutno. Nie czuję się również jakiś niedowartościowany i gorszy. Dla mnie smutnym mógłby się okazać kompletny brak Twojej wiedzy w mojej ścisłej specjalizacji więc nie smuć się tak bardzo za kogoś...
Poza tym nie sądzę aby znajomość tych wszystkich wyszukanych literackich zagadnień spowodowała, że Twoje fotki staną się dobre.
Tak z ciekawości do wszystkich przedmówców z tego wątku - ale tak szczerze - ilu z was wie cokolwiek o "turpiźmie" w twórczości Grochowiaka i Herberta??
hoho bardzo "apetyczne" te fotki, dobrze że skończyłem jeść zanim wszedłem na gluta:)
wiesz, być może to dla Ciebie smutne. Ok - nie jestem ani odrobinę humanistą po filologii polskiej lecz jakieś tam podstawy znam.
No sorry ale nie wyglada na to po dalszej czesci Twojej wypowiedzi. Bo 'jakies podstawy' to wlasnie dla mnie Herbert, Grochowiak czy Rozewicz. Podstawowka. No chyba, ze w moich czasach uczyli inaczej. Rocznik 76 dla jasnosci.
Noi i stary... Ja nie pisze o J. Joyce, czy Homerze tylko o kanonie szkolnym i zagadnianiach z podstawowki - to co do turpizmu...
Po za tym mi ulzylo! Bo ja tez nic wspolnego z filologia nie mam. Gdyby patrzec realnie na moje wyksztalcenia po papierach to jestem ksiegowym-socjologiem ;]
Nie kaze ci wiedziec co to 'turpizm'. Za pomoca tego terminu argumentowalem teze swojej wypowiedzi z podaniem przykladow. Nie widze powodu do takiego uniesienia. Moim zamiarem nie bylo 'szpanowanie' erudycja tylko przyklad. Wyluzuj. I staraj sie nie dac zaszfludkowac jako sredni statystycznie Polak czytajacy ksiazki (a raczej ich nie czytajcy...).
Poza tym nie sądzę aby znajomość tych wszystkich wyszukanych literackich zagadnień spowodowała, że Twoje fotki staną się dobre.
Masz racje. Ucze sie tutaj od was. Moj staz w fotografii (nie liczac zamilowania) jest niezbyt dlugi. Ale znajomosc 'kontekstu' sie przydaje. Pozwala szerzej i glebiej patrzec na swiat. Polecam!
Stary powiem ci szczerze, ze ta Twoja wypowiedzia mnie zasmuciles powaznie. Zaczynam sie chyba czuc represjonowany... W koncu Rzad z ministrem edukacji na czele tez wychodzi z zalozenia, ze czytanie 'niewygodnych' swiatopogladowo ksiazek psuje mlodziez... Chyba czas przejsc do podziemia jak w "Fahrenheit 451" (ups - to tez ksiazka przepraszam!!!).
Tak z ciekawości do wszystkich przedmówców z tego wątku - ale tak szczerze - ilu z was wie cokolwiek o "turpiźmie" w twórczości Grochowiaka i Herberta??
Popieram ankiete!
Tylko prosze nie 'googlac'!
Ps. Tak na marginesie. Akurat w poprzedniej wypowiedzi podalem kilka przykladow, niemal kanonu wspolczesnej fotografii ktora moim zdaniem mozna podciagnac pod kontekst 'turpizmu'. I nie to ma nic wspolnego z literatura. Polecam sie zapoznac. Przy tym "Glut" to smiesznostka jest. Dla przykladu: http://www.saatchi-gallery.co.uk/artists/artpages/mat_collishaw_bullet_hole.htm
Jak dla mnie to tyle w temacie. Czekam na wyniki ankiety bo lubie pogadac z otwartymi ludzmi ;]
Bo 'jakies podstawy' to wlasnie dla mnie Herbert, Grochowiak czy Rozewicz. Podstawowka. No chyba, ze w moich czasach uczyli inaczej. Rocznik 76 dla jasnosci.
Stary, to, że dla Ciebie to podstawy nie oznacza, że inni mają znać ich twórczość na pamięć - tutaj raczej ja powinienem czuć się represjonowany :) Pisałem, że Herbert ok, Różewicz również, Grochowiaka nie znam i nie czuję obowiązku i nagłej , palącej potrzeby poznania jego twórczości. Literatura to nie jest moja mocna strona i otwarcie się przyznaję - choć nie pamiętam aby turpizm w twórczości w.w. panów był podstawowym materiałem w podstawówce - w liceum to ok ale w podstawówce?? chyba, że byłem na wagarach na tej lekcji...
I staraj sie nie dac zaszfludkowac jako sredni statystycznie Polak czytajacy ksiazki (a raczej ich nie czytajcy...).
Jakoś dotychczas nie zauważyłem aby ktoś mnie zasufladkował jako średniego statystycznie Polaka biorąc jako wykładnię tylko znajomość zagadnień literackich... Jak wspomniałem wcześniej - mam zgoła odmienną specjalizację i nie mam potrzeby, chęci i czasu na studiowanie takich zakamarków literackich dla Ciebie będących choćby podstawowymi...
Ps. Tak na marginesie. Akurat w poprzedniej wypowiedzi podalem kilka przykladow, niemal kanonu wspolczesnej fotografii ktora moim zdaniem mozna podciagnac pod kontekst 'turpizmu'. I nie to ma nic wspolnego z literatura. Polecam sie zapoznac. Przy tym "Glut" to smiesznostka jest. Dla przykladu: http://www.saatchi-gallery.co.uk/artists/artpages/mat_collishaw_bullet_hole.htm
poprzednich przykładów nie przeglądałem ale jeśli mają one cokolwiek wspólnego z podlinkowaną galerią to chyba mało otwarty człek ze mnie. I nie podniecają mnie dodatkowo jakieś niby wielkie nazwiska stojące za takim chłamem - dla mnie to chore i tyle :) Przepraszam za brak otwartości umysłu ...
No sorry ale nie wyglada na to po dalszej czesci Twojej wypowiedzi. Bo 'jakies podstawy' to wlasnie dla mnie Herbert, Grochowiak czy Rozewicz. Podstawowka. No chyba, ze w moich czasach uczyli inaczej.
Chyba inaczej. Bo mi się kojarzy to ze szkołą średnią.
Noi i stary... Ja nie pisze o J. Joyce, czy Homerze tylko o kanonie szkolnym i zagadnianiach z podstawowki - to co do turpizmu...
No ale to właśnie akurat jest szkolny kanon :)
(..)
Wyluzuj. I staraj sie nie dac zaszfludkowac jako sredni statystycznie Polak czytajacy ksiazki (a raczej ich nie czytajcy...).
Co to znaczy 'czytać książki'? Bo ogólnie to czytam chyba sporo, pewnie ze 20 kilopagin rocznie, albo i więcej. Ale niestety tzw. literatury fachowej.. :)
(..)
Cholera! Też miałem się nie wypowiadać, ale dyskusja zbacza na złe tory.
Do autora: no niestety, nie trafia. Twoje wyjaśnienie bardzo poprawiło postrzeganie tego... czegoś, ale w skali bezwględnej nic się nie zmieniło. Jak już tu ktoś trafnie podsumował, to wygląda na Jackass. Do sztuki temu daleko.
Teraz na plus. Dobrze, że wybrałeś niekonwencjonalą drogę i nie boisz się wyzwań. Tylko, żeby Twoje zdjęcia były odbierane zgodnie z Twoimi intencjami (co po dyskusji widać, że to nie ma miejsca) musisz jeszcze bardzo, bardzo długo ćwiczyć. I zupełnie szczerze: trzymam kciuki!
romanescou
22-06-2007, 11:09
hehehe ale się rozpętało.
Muszę przyznać, że się rozbudziłem :mrgreen: a na kimanie ostre mnie bralo.
gregoire7
22-06-2007, 13:21
na drugim szkoda uciętej czapki..
RomanZWrocławia
25-06-2007, 14:16
Wrocławianin przeprasza za poochini
Zastanawiające, że głupawe i łajnowate foto stało się pretekstem do lierackiej aktywności tak wielu.
Na tym samym forum ogladam przyzwoite co najmniej zdjęcia skwitowane "fajne", "ok" itd.
W tym wątku bez odbioru
Wrocławianin przeprasza za poochini
Zastanawiające, że głupawe i łajnowate foto stało się pretekstem do lierackiej aktywności tak wielu.
Na tym samym forum ogladam przyzwoite co najmniej zdjęcia skwitowane "fajne", "ok" itd.
W tym wątku bez odbioru
ci odpowiem bo to proste: zdjecia poprawne czy przyzwoite sa fajne lub ok jak sam zauwazyles stad takie komentarze
po tych zdjeciach przykladowo mi odechcialo sie piwa czego nie doswiadczylem wczesniej na tym forum
widzę to!!! widzę....!!! brzydkie, obleśne kwiaty i niebo, i piękny lśniący glut.... w pierwszym monencie myslałem, że to łańcuszek zaręczynowy ofiarowany w oryginalny sposób, ale potem zrozumiałem, że to może faktycznie ektoplazma, czy coś innego... teraz juz nie wiem, jestem rozbity wewnętrznie...
nikt z wrocławia nie musi przepraszać za nikogo
po wyjaśnieniu Autora wiele stało się jasne i uwaga ogólna jest taka, że w momentach zamieszczania zdjęć, które mogą budzić kontrowersje trzeba chyba jednak umieszczać krótkie wyjaśnienie interpretacyjne, bo nigdy nie wiadomo, ile osób zna tu nazwisko grochowiak, a ile nie... a poza tym zdjęcie może byc po prostu kiepskie i wtedy podpowiedzi mogą byc precyzyjne i dotyczyć zamierzeń autora a nie nieukierunkowanych odczuć
żegnam się starym i znanym powiedzeniem: czuj glut! ;)
To ciekawe, bo mi też się ta "ektoplazma" (czy jak jej tam) skojarzyła z łańcuszkiem.
A w ogóle przyznawać się, Koledzy - KTO dał gwiazdki i za co?
Bartek-Kacper
25-06-2007, 22:17
Myślałem, że już tego zdjęcia dawno nie ma na forum...A jednak...