PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jasmin

myrele
05-04-2019, 10:32
Witam
Przedstawiam pare zdjec z Jasmin.
Konstruktywna krytyka mile widziana:)

1.
23158

2.
23159

3.
23160

4.
23161

Bonus.
23162

emet_b
05-04-2019, 10:58
dla mnie na nie:
- niedokladna i zbyt nachalna obrobka skory
- na slabym sluzbowym monitorze widze dziwne plamy swiatla (prawa reka na 1, prawa strona nosa na 2) oraz nierowna kolorystyke skory.
- widac brak doswiadczenia obu stron (ona nie wiedziala jak sie ustawic, Ty jej wiele nie pomogles-taqk to widze).
- moze nie powinienem o tym pisac, ale Jasmina jest tak chuda, ze dla mnie wyglada to karykaturalnie.
- widac ze dziewcze sie staralo i bardzo chciala, przez co na kazdym zdjeciu ma identyczny, nic nie mowiacy wyraz twarzy.

PS: bylem w Twojej stopce, sa perelki, szczegolnie B&W.

myrele
05-04-2019, 12:14
emet_b Dziekuje za to co napisales. Staram sie czegos nauczyc i taki komentarz jak twoj bardzo duzo mi daje.

fafniak
05-04-2019, 12:23
mogę coś od serca napisać ?

myrele
05-04-2019, 13:32
mogę coś od serca napisać ?
fafniak bardzo prosze

fafniak
05-04-2019, 14:23
Według mnie wpierw należy sobie odpowiedzieć (tak w głębi duszy ) po co robimy takie zdjęcia-portrety.
Oczywiście - bo lubimy rozbic zdjęcia, fascynuje nas efekt ... bla bla bla... takie sranie w banie czy żeby zrobić przyjemnosc dziewczynie która jest przed obiektywem

Co wybierasz ?

cybulski
05-04-2019, 14:58
Mnie podobają sie tatuaże a do sesji trzeba by jakieś inne pomysły na kadry. Tutaj próba zrobienia "milusiej dziewczyny" a ona taka nie jest to widać :)

fafniak
05-04-2019, 15:53
Mnie podobają sie tatuaże a do sesji trzeba by jakieś inne pomysły na kadry. Tutaj próba zrobienia "milusiej dziewczyny" a ona taka nie jest to widać :)

Dlatego zadaje to pytanie powyżej...

cybulski
05-04-2019, 15:55

Ona chyba jakaś taka trochę drapieżna, rockowa żeby nie powiedzieć "satanistyczna" sama z siebie i tym tropem może by pójść ? Już mi w głowie powstają pomysły :) muszę przestać ...

Dex
05-04-2019, 16:04
Za dziary i rudości wieeeelki plus ;) a jak faktycznie jak mówi cybulski jest jeszcze rokowośc to kolejny :twisted:

Faktycznie jest chudzinka, ale inaczej sie odbiera to na zdjęciu pierwszym a inaczej na ostatnim, na ostatnim, oczywiście wg mnie, z podkresleniem wg mnie ale ja sie nie znam, tak ciut niekorzystniej.

myrele
05-04-2019, 16:42

Teraz juz rozumie. Brak pomyslu na zdjecia. Zastanawiam sie jak moglem sie do tego zabrac i pomalu juz cos swita. Dzieki :)

fafniak
05-04-2019, 17:12
Wiesz... Moje pytanie nie było zasadne ot tak sobie... Możesz na nie odpowiedzieć?

myrele
05-04-2019, 19:12
Według mnie wpierw należy sobie odpowiedzieć (tak w głębi duszy ) po co robimy takie zdjęcia-portrety.
Oczywiście - bo lubimy rozbic zdjęcia, fascynuje nas efekt ... bla bla bla... takie sranie w banie czy żeby zrobić przyjemnosc dziewczynie która jest przed obiektywem

Co wybierasz ?

Nie wiem czy mozna te dwie kwestie oddzielic od siebie.
Robie zdjecia bo lubie, jest to moje hobby. Moznaby powiedziec, ze pasja.
Oczywiscie mysle wtedy o osobie fotografowanej zeby wyszla korzystnie. Obrabiajac staram sie to zrobic tak zeby jej sie to podobalo, zeby byla zadowollona.
Niektore sesje zaplanuje wiem od poczatku jak to ma wygladac, a czasem wychodzi tak jak tu bez pomyslu na kadry.

fafniak
05-04-2019, 19:18
Nie wiem czy mozna te dwie kwestie oddzielic od siebie.

Tak można

Oczywiscie mysle wtedy o osobie fotografowanej zeby wyszla korzystnie. Obrabiajac staram sie to zrobic tak zeby jej sie to podobalo, zeby byla zadowollona.

.
I to jest największy błąd. Dążenie do zrealizowania celu który nie jest istotny z punktu widzenia Twojej ścieżki rozwoju.
Wymyśl zdjęcia, pomysł nie siląc się na to by "modelce się podobało" (co w 90% przypadków sprowadza sie do powielania durnych standardów)
Bądź sobą

Carlos_lo
05-04-2019, 19:45
i tu bym se z fafniak iem podyskutowal;) ale poczekam...

Sent from my iPhone using Tapatalk

basket
05-04-2019, 19:56
I to jest największy błąd. Dążenie do zrealizowania celu który nie jest istotny z punktu widzenia Twojej ścieżki rozwoju.

Czyli co? Starać się pokazać modelkę z jak najgorszej strony? Pierwsze słyszę. Wiem, że upraszczam, ale albo czegoś nie zrozumiałem, albo powstają nowe trendy w fotografii portretowej.

fafniak
05-04-2019, 20:01
Uwielbiam jak ktoś nie czyta całości , wycina fragment wypowiedzi i na jego podstawie buduje nowy wszechświat.

Ned Stark
05-04-2019, 20:18
ja się z fafniakiem zgadzam... to nie model ma być zadowolony (i tak będzie.. ), ale najważniejsze żeby był zadowolony fotograf... bo fotograf się zna.. musisz zobaczyć co chcesz robić, co się tobie podoba i do tego dążyć... uczyć się, patrzeć...

basket
05-04-2019, 20:36
Uwielbiam jak ktoś nie czyta całości , wycina fragment wypowiedzi i na jego podstawie buduje nowy wszechświat.

Oczywiscie mysle wtedy o osobie fotografowanej zeby wyszla korzystnie.
Zacytowałeś, to co powyżej więc co można z tego wywnioskować?

fafniak
05-04-2019, 20:59
Wymyśl zdjęcia, pomysł nie siląc się na to by "modelce się podobało" (co w 90% przypadków sprowadza sie do powielania durnych standardów)
Bądź sobą

może jednak całość ?

myrele
05-04-2019, 21:21
Bądź sobą

Tak masz racje. Tak bede podchodzil do sesji

- - - - kolejny post - - - - - -

ja się z fafniakiem zgadzam... to nie model ma być zadowolony (i tak będzie.. ), ale najważniejsze żeby był zadowolony fotograf... bo fotograf się zna.. musisz zobaczyć co chcesz robić, co się tobie podoba i do tego dążyć... uczyć się, patrzeć...

Tez sie z fafniakiem zgadzam :) Mam pare pomyslow. Zaczne je w ten sposob realizowac

basket
05-04-2019, 21:28
może jednak całość ?

Może jednak tak :-)
A tak naprawdę zależy to do czego ktoś dąży, bo przecież każda potfora ma swojego amatora. Zarówno tandeta, mega kicz i sztuka może dobrze się sprzedać więc generalizować nie trzeba. Ale zgadzam się z tym, że to od fotografa powinien zależeć kształt zdjęcia i tyle. Uwagi cenne są i trzeba na uwadze mieć, ale robić swoje też trzeba :-)

fafniak
06-04-2019, 10:17
Zarówno tandeta, mega kicz i sztuka może dobrze się sprzedać więc generalizować nie trzeba.

Fakt. Poklask po zrobieniu zdjęcia słodkiej "niuni"( wyszopowanej do nieprzytomności), zawsze się znajdzie. Czy w związku z tym należy 'iść' w tę stronę ?

basket
07-04-2019, 17:00
Fakt. Poklask po zrobieniu zdjęcia słodkiej "niuni"( wyszopowanej do nieprzytomności), zawsze się znajdzie. Czy w związku z tym należy 'iść' w tę stronę ?

A to już zależy od wielu parametrów :-) I chyba głównie od gustu fotografa :-) Bo przecież nie ma nic złego w wywoskowanej skórze skoro wielu się podoba. Diskopolo też się dobrze sprzedaje. Każdy decyduje jak i co chce robić- i mnie nic do tego :-) Najważniejsze być w zgodzie ze swoim sumieniem jakkolwiek by to nie zabrzmiało ;-) Nie każdy musi być od razu artystą, każdy ma swoją drogę :-)