PDA

Zobacz pełną wersję : Punkty ostrzenia w trybie manualnym- D5300

umcyki
01-04-2019, 14:26
Cześć,

Od jakiegoś czasu używam głownie trybu M (jakoś mam wrażenie, że mój aparat inaczej nie ogarnia :roll: )

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczę z czym mam problem. We wspomnianym trybie muszę ręcznie wybrać kwadracik z punktem ostrzenia. Fotografuję głównie zwierzęta. W portretowych ujęciach to ręczne ustawianie ostrości na oko jest jak najbardziej ok i nieproblematyczne. Ale czy jest możliwość, żeby w trybie M lub A lustrzanka sama wybierała punkt ostrzenia, po prostu automatycznie? Chciałabym móc zrobić fajne zdjęcie w ruchu , mające zadane przeze mnie parametry, ale w ruchu nie potrafię dobrze znalexć ostrości, ręcznie ustawiając punkt ostrzenia. A w trybach automatycznych GO nie jest dobierana tak, jak ja bym sobie życzyła (choćby jasność 1.8).

Próbowałam różnych trybów autofocusa w menu, ale przy wstrzykich ten kwadracik muszę sama wybierac. Chyba że coś robię źlę. Mam przynajmniej taką nadziejeę i że rozwiązanie mojego problemu będzie łatwe. :smile:

Pozdrawiam !:grin:

yasiu18
01-04-2019, 14:55
Prawdopodobnie masz punktowe ustawienie ostrości. Musisz przestawić na inny tryb AF. Jak to się robi jest napisane w instrukcji.

Krzysztofh
01-04-2019, 17:24
Myślę, że tu raczej kolega powinien skupić się nad trybem pracy AF. W przedmiotowym przypadku chyba lepiej AF-C niż AF-S

ksh
01-04-2019, 19:27
Automatyczny wybór AF przez aparat to średnio zawsze działa bo aparat nie wie czy ostry ma być np pies czy trawnik, a może drzewa w oddali, a może chodzi ci o tryb AF-C z ustawionym śledzeniem 3D i wtedy "przyklejasz" punkt wciskając do połowy spust np na psie i podążasz aparatem za nim, a wtedy punkt stara się utrzymać to co zaznaczyłeś.

TOP67
01-04-2019, 20:04
Zapomnij o trybach tematycznych
Ściągnij pełną instrukcję (300 stron)
Przeczytaj strony 53-56 i 184-185 (całą resztę też nie zaszkodzi.

umcyki
02-04-2019, 08:56
Prawdopodobnie masz punktowe ustawienie ostrości. Musisz przestawić na inny tryb AF. Jak to się robi jest napisane w instrukcji.

nie znalazłam takiej możliwości. zmieniłam na AF-A i było to samo.

Gdy zmieniłam na AF-C , mam wrażenie że było to samo. Ale spróbuję jeszcze raz. I jak napisałam, do zdjęc statycznych ręczne ustawianie punktu ostrzenia jest fajne i się sprawdza. W ruchu nigdy nie zrobiłam w trybie manualnym odpowiednio wycelowanego zdjęcia (ok, prawie nigdy). Dodatkowo, mam spora wadę wzroku (+4 i astygmatyzm) i tego kwadraciku nie widzę aż tak wyraźne jakbym chciała. Dlatego chciałabym mieć możliwość, aby to aparat wybierał punkt ostrzenia.

TOP67
02-04-2019, 09:08
AF-A i AF-C to jedno. Ale oprócz tego wybiera się ilość pól AF i jednym z ustawień jest Auto. Tylko wtedy aparat sam wybierze punkty.

umcyki
02-04-2019, 09:10
O, dzięki! Spróbuję to zmienić w ustawieniach i zobaczę. :)

Miodek2
04-04-2019, 09:52
Automatyczny wybór AF przez aparat to średnio zawsze działa bo aparat nie wie czy ostry ma być np pies czy trawnik, a może drzewa w oddali, a może chodzi ci o tryb AF-C z ustawionym śledzeniem 3D i wtedy "przyklejasz" punkt wciskając do połowy spust np na psie i podążasz aparatem za nim, a wtedy punkt stara się utrzymać to co zaznaczyłeś.

Tu kolega pisze dobrze, ale ja jeszcze dodam że w tak niskiej serii to śledzenie szczególnie 3D blado wypada. Nawet w puszce z wyższego sortu którą mam D7xxx nie sprawdza mi się to a co dopiero w serii D3xxx. Druga sprawa że puszka i szybkość tej funkcji to jedno, a dwa to szkło. Jeśli mułowate to również nie nadąży. Dla przykładu podam tylko że z puszką D7XXX na zwykłym AF-C bez 3D mój tamron 70-200 nie nadąża za płynącą kaczką :D 90% nietrafione....

nikoniarz
04-04-2019, 17:22
Dla przykładu podam tylko że z puszką D7XXX na zwykłym AF-C bez 3D mój tamron 70-200 nie nadąża za płynącą kaczką :D 90% nietrafione....

Jakaś turbokaczka :mrgreen: Przecież to jakaś abstrakcja... Wcale się nie dziwię, że narzekasz na lustrzankowe zestawy, skoro miałeś jakiś felerny :D

ksh
04-04-2019, 17:29
Nawet ten pierwszy mułowaty 70-200 LD Di za kaczką nadąży, chyba że to była kaczka na skuterze wodnym i przepływała parę metrów koło nas robiąc salto :)

umcyki
05-04-2019, 12:05
AF-A i AF-C to jedno. Ale oprócz tego wybiera się ilość pól AF i jednym z ustawień jest Auto. Tylko wtedy aparat sam wybierze punkty.

Mam możliwość wyboru następujcej liczby pól AF: 11 i 39, nie mam opcji "auto".

TOP67
05-04-2019, 17:58
Mam możliwość wyboru następujcej liczby pól AF: 11 i 39, nie mam opcji "auto".

To nie w tym miejscu.