Zobacz pełną wersję : Plecak wyprawowy
Hej,
przymierzam się do kupna plecaka fotograficznego na wypad w góry spełniającego następujące kryteria:
Dostęp od strony pleców
Duże body, 2-3 obiektywy, statyw
Miejsce na rzeczy osobiste
Miejsce na butelkę wody
40-50 litrów
Aktualnie rozważam następujące opcje
F-stop Ajna + medium slope ICU - słabe mocowanie statywu, brak miejsca na butelkę z wodą
Lowepro Whistler 450 AW - brak miejsca na butelkę z wodą
Atlas Athlete - niedostępny w Polsce
Co myślicie o wyżej wymienionych plecakach? Czy możecie polecić coś innego?
Czy macie może kod rabatowy do cyfrowe.pl lub notopstryk?
nikoniarz
01-04-2019, 09:34
Do Whistlera bez problemu zmieścisz butelkę z wodą w przedniej komorze
madebyzosiek
01-04-2019, 11:25
Sporą przestrzeń na rzeczy osobiste ma Lowepro Flipside Trek 450 i też go polecam. Jest w trochę mniej kosmicznej cenie ;)
nikoniarz
01-04-2019, 12:01
Nie wiem jak wersja II, ale pierwsza wersja Whistlera ma bardzo dużo miejsca na rzeczy osobiste.
Hej,
przymierzam się do kupna plecaka fotograficznego na wypad w góry spełniającego następujące kryteria:
Dostęp od strony pleców
Duże body, 2-3 obiektywy, statyw
Miejsce na rzeczy osobiste
Miejsce na butelkę wody
40-50 litrów
Aktualnie rozważam następujące opcje
F-stop Ajna + medium slope ICU - słabe mocowanie statywu, brak miejsca na butelkę z wodą
Lowepro Whistler 450 AW - brak miejsca na butelkę z wodą
Atlas Athlete - niedostępny w Polsce
Co myślicie o wyżej wymienionych plecakach? Czy możecie polecić coś innego?
Czy macie może kod rabatowy do cyfrowe.pl lub notopstryk?
Rzuć okiem na Loweppro Powder BP 500 AW, na moje oko spełnia wszystkie kryteria tego typu sprzętu. Na przełomie kwietnia i maja będę go miał do testów na wspinaniu w Maroku, myślę, że przekatuję go pod każdym względem i podzielę się wrażeniami. Ale w tej chwili jak dla mnie to najlepszy wybór w tej klasie.
Dziękuję za odpowiedzi.
Sporą przestrzeń na rzeczy osobiste ma Lowepro Flipside Trek 450 i też go polecam. Jest w trochę mniej kosmicznej cenie ;)
Mam trochę mniejszy PHOTO HATCHBACK BP 250 i nie wchodzi tam dużo więcej niż cienka kurtka.
Rzuć okiem na Loweppro Powder BP 500 AW, na moje oko spełnia wszystkie kryteria tego typu sprzętu. Na przełomie kwietnia i maja będę go miał do testów na wspinaniu w Maroku, myślę, że przekatuję go pod każdym względem i podzielę się wrażeniami. Ale w tej chwili jak dla mnie to najlepszy wybór w tej klasie.
Wygląda fajnie ale jest troszkę za duży - nie zmieści się jako bagaż podręczny w większości linii lotniczych. Potrzebuję miejsca aby zabrać zaopatrzenie na całodniową wycieczkę.
maleks
Zerknij jeszcze na Shimode, https://www.shimodadesigns.com/gb/home
Mają ją w notopstryk... I łap kod na niego -10%, (SHIMODA10).
Wspomniany Lowepro Flipside Trek 450 AW, jest naprawdę fajną konstrukcją. Osobiście mieszczę do niego wszystko to co w stopce poza tym co na M42. W kieszenie boczne, spokojnie mieszczą się dwie butelki po 1,5l dodatkowo statyw spokojnie się troczy od frontu.
Ogólnie na co dzień w plecaku mam upchane zestaw filtrów HAIDA w etui, arafatkę, czapkę z daszkiem, okulary, nożyk, gruszkę, latarkę, rękawiczki, tak na wszelki wypadek, gdyby było coś z tego potrzebne jakbym na szybko zabierał plecak z domu.
W ubiegłym roku wybierając się na majówkę, bez problemu pakowałem się na całodniowe wycieczki w.w. sprzętem, wodą, jedzeniem, kurtką przytroczoną też koło statywu oraz rakami od dołu. Nie powiem trochę takie wypakowanie waży, ale system nośny jest o tyle fajny, że później nie czuć tego na plecakach.
Plecak jest naprawdę fajny i mogę go polecić. Jak dla mnie jego jedyna wada to brak dedykowanej kieszeni na bukłak.
Ogólnie jeśli chodzi o plecak polecam zamówić go np. w EuroAGD i na miejscu w sklepie dopasować z własnym sprzętem, ewentualnie zakupić z możliwością zwrotu do kilku dni. Ja tak ten plecak kupiłem, w domu przetestowałem w kilku wariantach pakowania, potem oddałem im i zamówiłem tam gdzie był w najlepszej cenie.
Ktoś zna plecak foto kompatybilny z oryginalnym systemem molle, spełniający dwa warunki:
- dostęp do głównej komory od strony pleców
- wygodny pas biodrowy
Generalnie coś w stylu Lowepro Protactic 450, ale ze standardowymi zaczepami molle.
Kojocisko czytałem, że masz takiego Protactica, próbowałeś dopinać oryginalne akcesoria molle?
Ktoś inny próbowal?
Adam Rimbaud Ty także masz taki plecak. :)
Kojocisko
16-04-2019, 18:36
Właśnie przeprowadziłem test, bo szczęśliwie znalazłem w szufladzie amerykańską ładownicę w standardzie molle. Działa.
Dostęp od strony pleców jest - pas biodrowy nie jest zły, ale nie jest to standard wyprawowy. Generalnie polecam Protactica, którego główną wadą jest chora cena.
nikoniarz
16-04-2019, 18:59
Chora cena czyli zbyt drogi na to co oferuje?
Właśnie przeprowadziłem test,
Dziękuję bardzo.
Kusi mnie ten plecak, a właśnie zaczęły się wyprzedaże na pierwsza wersję 350 i 450.
Mniejszy był wczoraj poniżej 500 pln.
Kojocisko
17-04-2019, 16:42
Chora cena czyli zbyt drogi na to co oferuje?
Nie umiem odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Mam wrażenie, że jako przedmiot użytkowy ma wygórowaną cenę. Choć nie żałuję, że ją zapłaciłem.
Adam Rimbaud
28-04-2019, 16:53
Ktoś zna plecak foto kompatybilny z oryginalnym systemem molle, spełniający dwa warunki:
- dostęp do głównej komory od strony pleców
- wygodny pas biodrowy
Generalnie coś w stylu Lowepro Protactic 450, ale ze standardowymi zaczepami molle.
Kojocisko czytałem, że masz takiego Protactica, próbowałeś dopinać oryginalne akcesoria molle?
Ktoś inny próbowal?
Adam Rimbaud Ty także masz taki plecak. :)
Mam Protactic 450. 350 trochę za mała dla mnie, przede wszystkim nie mieścił się komp 15". Pasy to nie molle, ale są kompatybilne. Używam ładownic i organizerów Baribala <https://baribalpoland.pl/en/>. Nie ma żadnego problemu. U mnie to plecak codzienny, poza tym że się w środku trochę przybrudził nie ma żadnych śladów zużycia. Zjeździł już EU i nie tylko, w górach i na wyprawach kajakowych też był ;)
Dziękuję bardzo. Przez chwilę rozważałem jeszcze Alta Sky od Vanguarda, mocowanie statywu mi się nie spodobało. Czekam na Protactica.
Marianov
09-05-2022, 10:05
62528
62529
62530
62530
Jako, że torba była za mała, uszyłem sobie plecak :) Ma dołączane kieszenie modułowe no i Cały z cordury 1100. Jestem bardzo zadowolony, bo mam plecak taki jaki chciałem :)
Kojocisko
09-05-2022, 11:17
Kawał roboty! I na oko bardzo starannej.
Marianov
14-05-2022, 22:43
Plecak modernizowany, solidny na pewno (Cordura 1100), stelaż aluminiowy dodałem ostatnio. O tyle to dobre że w razie czego, tak sztywny plecak służy za polowy statyw. W środku karimata rozkładana BW.
62724
Jeżeli można to podłącze się pod temat bo również szukam plecaka dla siebie. W moim przypadku plecak nie ma być aż taki duży, powiedział bym wręcz że mały - ma się w nim zmieścić Z9 z Nikkorem 500 f5.6 PF,(długość zestawu to 40cm chyba, lub mniej) ewentualnie jakaś mała dodatkowa kieszeń na drobnicę i tyle.
Odważyłem się napisać w cudzym wątku bo szukam dokładnie czegoś takiego jak na zdjęciach kolegi powyżej - to znaczy chodzi mi o te "maskujące" kolory, plecak ma być na wyprawy po lesie gdzie przeważnie sam jestem ubrany na zielono.
Jeżeli ktoś może coś polecić będę bardzo wdzięczny - bo sam na pewno nie uszyję :)
Jako, że torba była za mała, uszyłem sobie plecak :) Ma dołączane kieszenie modułowe no i Cały z cordury 1100. Jestem bardzo zadowolony, bo mam plecak taki jaki chciałem :)
Jeśli Tobie sprawdza taki plecak, to uszyj następny i sprzedaj z ludzką marżą. Chętnego znajdziesz.
A potem następny i następny. Na tym polega mała przedsiębiorczość.
tbogdanowicz
16-05-2022, 05:51
Jeśli Tobie sprawdza taki plecak, to uszyj następny i sprzedaj z ludzką marżą. Chętnego znajdziesz.
A potem następny i następny. Na tym polega mała przedsiębiorczość.
Od razu widać, że człowiek mieszka w kraju, gdzie takie rzeczy się ceni :-).
Marianov, przecież wiele firm powstało dzięki temu że komuś coś było potrzebne i nie mógł znaleźć odpowiedniego produktu na rynku, więc zrobił sobie sam, a potem dla znajomych, a potem dla ich znajomych, a potem kogoś już musiał zatrudnić i dalej "samo poszło".
Marianov
16-05-2022, 22:34
Mimo, że to prototyp i nie jest tak starannie uszyty co widać (prototyp, tu rozpruj trzeci raz, tam wstaw) nie wiem czy podejmę się tego, długo z tym schodzi no i chińska konkurencja jest ... tańsza, może kiedyś, ale jeżeli już to na Europę się pokuszę. Dziś wszystko kosztuje (Cordura, suwaki, taśmy, ... nie z chin), a czasu przy nim trochę spędziłem.
no i chińska konkurencja jest ... tańsza
Jakość musi kosztować. Osobiście wolałbym dać więcej za porządny wyrób z polskiej manufaktury, niż za jakiegoś chińczyka. A jeszcze ze znanej firmy "Marianov"...
Że nieznana? Ale będzie.;-)
W żadnym wypadku nie można tego plecaka uznać za wyprawowy. To torba z szelkami na jednodniowe wyjazdy.
Plecak wyprawowy powinien mieć dobry system nośny - to podstawa. Dalej nadmierna pancerność też nie jest zaletą bo zwiększa ciężar. Mam kilkanaście a może i więcej plecaków i używam zawsze najlżejszych, niezależnie od celu wyprawy.
Proponuję przyjrzeć się ofercie f-stop. Na przykład
https://www.sigma-sklep.pl/f-stop-tilopa-plecak-antracyt,3,4629,35113
Oprócz czarnych są khaki a także w jaskrawych kolorach. Nawet Lowepro poszło po rozum do głowy i po latach robienia pancernych toreb z szelkami wyprodukowało coś zgodnego z duchem czasu.
https://www.cyfrowe.pl/plecak-lowepro-runabout-bp-18l-p.html
Wracając do systemu nośnego - tak wyglądają plecaki do noszenia dużych ciężarów przez dłuższy czas.
62818
Marianov
18-05-2022, 08:50
Plecak szyłem pod siebie, by można było na nim oprzeć/połozyć aparat i ewentualnie go ciągnąć za sobą czołgając się (jeżeli trzeba to i do wody się wchodzi :) ). Czy ta pancerność jest zła ? Uważam że nie, nawet jeżeli mam no plecak o te 800gram cięższy, to wiem że się posłuży mi długo (Cordura 1100 z belgii, nie Kodura !). Tak, systemu wentylacji w moim plecaku brak, ale mogę taki zawsze stworzyć. No i to prototyp, zawsze mogę coś tu dodać :) Ta siateczka na plecaku jest dystansowa ? Bo wydaje mi się że nie ma dużej grubości i jest cienka a co za tym idzie długo nie potrzyma. Może Pan podać wagę tego plecaka, ja zważę swój, bo nawet bo nie ważyłem. Ja też wiele plecaków przechodziłem, od janysporta PS20, PT75, kontrakt BW (używany), holenderski 30l (używany) i wszystkie szyte z cordury i nadal służą :)
At tak apropos, nie od wczoraj szyję. Jeżeli admin mnie nie zastrzeli, to się zareklamuję :P
http://maskalat.blogspot.com/
http://tematyka-militarna.blogspot.com/
Od połowy 2014 roku zabrałem się za skórę, fb i instagram po namowie znajomych mam niedawno:
www.facebook.com/MN-Leatherworker-112717327856335
https://www.instagram.com/mn.leatherworker
/62845
Osobiście polecam takie buty, bo już nie są produkowane, no ale to już na inny temat ...
62846
Plecak szyłem pod siebie, by można było na nim oprzeć/połozyć aparat i ewentualnie go ciągnąć za sobą czołgając się (jeżeli trzeba to i do wody się wchodzi :) ). Czy ta pancerność jest zła ? Uważam że nie, nawet jeżeli mam no plecak o te 800gram cięższy, to wiem że się posłuży mi długo (Cordura 1100 z belgii, nie Kodura !). Tak, systemu wentylacji w moim plecaku brak, ale mogę taki zawsze stworzyć. No i to prototyp, zawsze mogę coś tu dodać :) Ta siateczka na plecaku jest dystansowa ? Bo wydaje mi się że nie ma dużej grubości i jest cienka a co za tym idzie długo nie potrzyma. Może Pan podać wagę tego plecaka, ja zważę swój, bo nawet bo nie ważyłem. Ja też wiele plecaków przechodziłem, od janysporta PS20, PT75, kontrakt BW (używany), holenderski 30l (używany) i wszystkie szyte z cordury i nadal służą :)
Chyba inaczej rozumiemy pojęcie plecak wyprawowy. I być może w innym terenie bywamy. U mnie/u nas liczymy każdy gram. Mogę w środku nocy podać wagę każdego elementu ekwipunku. Te 800 g to jest bardzo dużo bo w takim narciarstwie wysokogórskim przyjmuje się, że każdy kilogram powyżej wagi granicznej (dla mnie 14 kg) odbiera 10% sprawności. To może być dodatkowych 8 czekolad albo połowa systemu antylawinowego. Wracając na grunt fotografa wyprawowego to ma bardzo przekichane bo sprzęt foto jest ciężki a musi jeszcze dźwigać resztę ekwipunku. I dylemat jest taki dźwigać jeszcze 800 g zbędnego ciężaru w imię mitycznej trwałości, czy może założyć, że jeśli nawet plecak pożyje krócej to się go wymieni. Jak każdy inny element ekwipunku. Nawet w tak łatwo dostępnych górach jak Alpy każdy dzień pobytu to najskromniej licząc jest 400 zł. Jeden wyjazd to z 3000 zł. Jeśli kogoś na to stać to na plecak też stać.
Nawiasem mówiąc w moim przypadku okazało się, że te lekkie plecaki są wystarczająco trwałe. Na razie nic nie straciłem. A mój solidny Vaude Ski Pro leży w szafie od 10 lat nieużywany. Super wykonanie, super materiały. Tyle tylko, że go nie zabieram.
Traktuj to jako głos w dyskusji, jestem pełen podziwu dla Twojej pracowitości i zręczności. Ale jednocześnie jestem absolutnym zwolennikiem F&L i wagę traktuję jako bardzo ważny aktyw którym trzeba mądrze zarządzać.
Nawet Lowepro poszło po rozum do głowy i po latach robienia pancernych toreb z szelkami wyprodukowało coś zgodnego z duchem czasu.
https://www.cyfrowe.pl/plecak-lowepro-runabout-bp-18l-p.html
Ten lowepro to kiepski przykład plecaka wyprawowego, nawet na jednodniowe wyprawy. Nie maiałem okazji używać go, ale na podstawie moich doświadczeń i obejrzanych w internecie materiałów na temat tego plecaka, wydaje mi się, że jedyną zaletą jest jego kompaktowość w przechowywaniu. Natomiast więszość ludzi kupuje plecaki do noszenia... Przykłądowy plecak to miękka torba bez żdnego systemu nośnego. Wszystko co włożysz do środka poczyjesz na własnym kręgosłupie. Producent zaleca używanie wkładów GearUp do przenoszenia sprzętu foto, gdzie dostęp do aparatu jest drmatyczny.... Żeby wyjąć aparat trzeba wywalić wszytko co się ma w plecaku, albo samo wypadnie (przy dostępie przez suwak). Operacja wyjęcia i schowania aparatu może trwać kilka minut... Niech jeszcze siąpi deszcz czy szczypie mróz... Dramat. Po wielu latach używania cięższego o 700g Photosport, widzę prawie same zalety dodatkowej wagi ;-)
Pozdrawiam
Ten lowepro to kiepski przykład plecaka wyprawowego, nawet na jednodniowe wyprawy. Nie maiałem okazji używać go, ale na podstawie moich doświadczeń i obejrzanych w internecie materiałów na temat tego plecaka, wydaje mi się, że jedyną zaletą jest jego kompaktowość w przechowywaniu. Natomiast więszość ludzi kupuje plecaki do noszenia... Przykłądowy plecak to miękka torba bez żdnego systemu nośnego. Wszystko co włożysz do środka poczyjesz na własnym kręgosłupie. Producent zaleca używanie wkładów GearUp do przenoszenia sprzętu foto, gdzie dostęp do aparatu jest drmatyczny.... Żeby wyjąć aparat trzeba wywalić wszytko co się ma w plecaku, albo samo wypadnie (przy dostępie przez suwak). Operacja wyjęcia i schowania aparatu może trwać kilka minut... Niech jeszcze siąpi deszcz czy szczypie mróz... Dramat. Po wielu latach używania cięższego o 700g Photosport, widzę prawie same zalety dodatkowej wagi ;-)
Pozdrawiam
Kiedyś miałem podobne zdanie co do miękkich plecaków. Ale od czasu gdy nauczyłem się pakować to je zmieniłem. Chwila pomyślunku a zysk ogromny. Co do tego Lowepro to posłużyłem się tym przykładem aby pokazać, że nawet taka konserwatywna firma zmienia myślenie lub dostrzega innych użytkowników. Albo sytuację gdy idziesz z dużym plecakiem i drugim małym (wcale nie rzadko). Ale nie wypowiadam się konkretnie o przydatności tego modelu (bo go nie znam) tylko mechanizmach. Najogólniej jestem zwolennikiem dobrych systemów nośnych i maksymalnie lekkiej reszty. Bez komina - mimo, że kiedyś uznałbym takie stwierdzenie za herezję.
Z foto plecaków, które miałem na plecach podobał mi się Manfrotto Hiker, jest w trzech pojemnościach. Nie jest to bardzo lekka konstrukcja ale i tak o niebo lepsza od wszystkiego "fotograficznego" co znam.
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p4986_Plecak-turystyczny-Manfrotto-HIKER-20L-OFF-ROAD---czerwony.html
Marianov
24-05-2022, 21:46
Wujot czy może Pan podać wagę swojego plecaka wyprawowego ? Tutaj można (w kwestii wagi) zawsz próbować coś zamienić, np. Cordurę w niektórych miejscach zastosować cieńszą, podobnie jak w plecakach Janysporta :) Gdybym kiedyś się wybierał w wysokie góry i waga tego co uszyłem była by zaa duża, szukał bym innych rozwiązań, materiałów by zmniejszyć wagę :) Dlatego proszę Pana o podanie wagi swojego :)
Ja mam Whistlera. Fajny plecak, ale dosyć ciężki jednak. Jest też spory, więc w jakimś trudniejszych terenie może przeszkadzać przez nieporęczność. Wcześniej miałem Wiisporta, który też był nieco za duży i nie był fotograficzny, więc w Lowepro lepiej z dostępnością do sprzętu.
Warto by sprecyzować, co kto rozumie przez plecak wyprawowy, bo pojawiają się propozycje plecaków 20-30 L i 45 L. Poza tym zależy co to za wyprawa, bo inne są potrzeby na jeden dzień do lasu (choć wtedy to nie wiem czy to jest wyprawa ;-) ) a inne na kilkudniowe lub kilkutygodniowe wyprawy. No i kluczowa rzecz, to także teren... Generalnie jestem zdecydowanie za twierdzeniem Wujot, waga to dla mnie zwykle proirytet, więc w góry takie plecaki jak Whistler czy Protactic odpadają, są solidne, ciężkie i dość wielkie i mało poręczne w trudnym terenie. Ale ja - oprócz sprzętu foto potrzebuję jeszcze sporo przestrzeni ładunkowej. Do tej pory używałem Lowepro BP500 Powder, ale teraz mam dostać na testy plecak NYA-EVO, marka jeszcze nieobecna na polskim rynku (choć można zamówić, magazyn mają w Belgii), ale być może niedługo się pojawi. Plecaki przypominają Shimody, ale jest kilka patentów, które wydają mi się lepsze. W każdym razie, kiedy oglądałem na żywo ten plecak wydał mi się fajny, zobaczymy jak w użytkowaniu, podzielę się opinią.
Wujot czy może Pan podać wagę swojego plecaka wyprawowego ? Tutaj można (w kwestii wagi) zawsz próbować coś zamienić, np. Cordurę w niektórych miejscach zastosować cieńszą, podobnie jak w plecakach Janysporta :) Gdybym kiedyś się wybierał w wysokie góry i waga tego co uszyłem była by zaa duża, szukał bym innych rozwiązań, materiałów by zmniejszyć wagę :) Dlatego proszę Pana o podanie wagi swojego :)
Będzie z tym problem bo wszystkich plecaków powyżej 50 litrów się pozbyłem. Jedyny większy jaki zostawiłem to Vaude Ski Pro ale mam go w "przechowalni", podobnie jak moje inne plecaki do turystyki zimowej. Postaram się pamiętać i zważyć je przy okazji.
Dodam jeszcze, że wraz z redukcją wagi plecaków redukowałem też bardzo objętość (co jest powiązane). Na pierwszych moich trawersach brałem właśnie około 50 litrów a po 15 latach mieszczę się w 30 l bez jakiejkolwiek utraty funkcjonalności. Natomiast ten OSPREY ATMOS AG 65 którego zdjęcie już pokazywałem (nawiasem mówiąc mojego autorstwa) przy 65 litrach waży 2,20 kg i był super wygodny w noszeniu.
Rafaello666
07-06-2022, 08:55
Cały czas się gryzę w temacie zakupu nowego plecaka na dłuższe wycieczki, bo mój wysłużony Lowepro Rover Pro 45L już trzeszczy w szwach i na kilkudniowy wypad jest trochę przyciasny. Przynajmniej dla mnie. Obecnie, wszystkie firmy idą w kierunku dostępu do sprzętu od strony pleców, co na pewno jest wygodne, ale uniemożliwia zamontowanie systemu wentylacji, takiego, jak mam w Rover Pro, tzn. stelaż z naciągniętą siatką, a sama komora plecaka odsunięta od pleców. Oczywiście, z wyjątkiem pasa biodrowego. Rozwiązanie sprawdza mi się dobrze, bo plecy zdecydowanie mniej się pocą. Po każdym, dłuższym wyjeździe robię przegląd rynku i zastanawiam się, czy zmieniać i jak się to sprawdzi. Człowiek staje się ofiarą własnych przyzwyczajeń. Ma ktoś z Forumowiczów plecaki z dwoma systemami wentylacji, tzn. stelaż z siatką lub panel piankowy i może się wypowiedzieć w kwestii komfortu?
Taka ciekawostka przy okazji przeglądu plecaków :)
https://youtu.be/jqzbU6OTVUg
Rafaello666
07-06-2022, 09:25
Taka ciekawostka przy okazji przeglądu plecaków :)
https://youtu.be/jqzbU6OTVUg
Ciekawie to wygląda, aczkolwiek, awaria może wymagać wizyty w ASO, bo konstrukcja trochę bardziej zaawansowana... :D
zeberek1
07-06-2022, 13:42
Jakby ktoś był poważnie zainteresowany to mam nowiutki Lowepro Pro Trekker 450 AW na zbyciu. Sporo do niego wejdzie...
Podłączę się z pytaniem - miałem do tej pory Lowepro Protactic 450, ale z racji zmiany konfiguracji sprzętu szukam czegoś bardziej trekkingowego na mniejszą ilość sprzętu. Musi wejść bezlustro z griipem i 24-70 (+ ewentualnie 70-200, ale którego nie biorę w podróże) i resztę plecaka chciałbym moc mieć do swojej dyspozycji (kurtka, batony). Typowy plecak do podróżowania na 1 dzień. Plecak musi mieścić się jako bagaż podręczny w samolocie i to także na liniach regionalnych w USA.
I plecaków tego typu jest sporo - np. F-stop, Vangard Active, Shimoda, ale mam problem z body z gripem - wymusza ono od razu wyybor stosunkowo dużych plecaków, np. F-stop Lotus, Vangard Active 49 (46 za płytki), które są już niewiele mniejsze niż Protactic 450. Zależy mi na plecaku z wkładem, bo dobrze chroni sprzęt i daje górna cześć na swoje rzeczy.
Ktoś może przerabiał temat i może polecić jakis plecak?
Zobacz tutaj: https://www.kentfaith.co.uk/camera-bags
jestem po 8 dniach lazenia po Gorach Przekletych. srednio 8 godzin na nogach i 20km dziennie z czego przecietnie jakies +1000m podejsc. dwa dni tej wycieczki na lekko, raz pakowanie na 2 dni, raz pakowanie na 4 dni.
specjalnie na wyjazd zanabylem sobie takie cos: https://www.thule.com/pl-pl/backpacks/camera-backpacks-bags/thule-covert-dslr-backpack-32l-_-3203909 (tylko zauwazalnie tansze, bo 230EUR). sprawdzilo mi sie. do zdjec nosilem 6D2 z zapietym 24-105 STM na szyi, w czesci foto jeszcze 70-300 II (i miejsce wolne na korpus z 24-105 na wypadek deszczu), a 16-35/4 w zamszowym worku pomiedzy gratami pomiedzy majtami i klamotami przeciwdeszczowymi. statywu nie targalem, nie bylo po co.
lekko nie bylo, niewatpliwie, ale w porownaniu z tym co normalnie do foto nosze to i tak pikus ;) natomiast bylo to w miare wygodne w dlugotrwalym uzytkowaniu i moglem w to zapakowac co chcialem
na ile ten plecak jest trwaly to nie powiem. ale na taki wyjazd z duza iloscia lazenia, i noszenia sporej ilosci gratow nie-foto, moge polecic do rozwazenia. szczegolnie jak sie na takie wypady dolatuje samolotem.
Ja sprzedałem plecak foto i poszedłem w rozwiązanie plecak turystyczny + wkładka. Kupiłem takie coś. https://www.cyfrowe.pl/lowepro-gearup-creator-box-l-ii-p.html i bardzo fajnie się to sprawdza. Mam dobry, wygodny plecak, do którego w razie potrzeby pakuję tę wkładkę i mam foto. Dodatkowo ta wkładka może być używana jako samodzielna torba.
Tylko w przypadku tego rozwiązania z wkładem Lowepro, pojawia się problem, o którym napisał AG23 - czyli jest ono za płytkie (nawet XL) za body z gripem.
Rafaello666
12-10-2022, 09:42
Tak odświeżę temat. natknąłem się na takie cudo. Abstrahując od ceny, która nie jest niska, obejrzałem kilka filmików na YT i wygląda mi na fajnie przemyślany plecak. Może ktoś miał w ręku, albo użytkuje?
https://www.lowepro.com/global/photosport-backpack-pro-55l-aw-iii-m-l-lp37342-pww/
Rafaello666
15-10-2022, 11:28
Tak odświeżę temat. natknąłem się na takie cudo. Abstrahując od ceny, która nie jest niska, obejrzałem kilka filmików na YT i wygląda mi na fajnie przemyślany plecak. Może ktoś miał w ręku, albo użytkuje?
https://www.lowepro.com/global/photosport-backpack-pro-55l-aw-iii-m-l-lp37342-pww/
Gryzłem się dość długo z tematem i zamówiłem ten plecak. W jednym sklepie cena była sporo niższa, niż w pozostałych. Przyszedł i na razie rozkładam go na czynniki pierwsze, porównując ze starym. Widzę więcej plusów niż minusów, ale zważywszy na cenę jeszcze się zastanawiam, czy zostawić, czy zwracać i szukać dalej :)
Gryzłem się dość długo z tematem i zamówiłem ten plecak. W jednym sklepie cena była sporo niższa, niż w pozostałych. Przyszedł i na razie rozkładam go na czynniki pierwsze, porównując ze starym. Widzę więcej plusów niż minusów, ale zważywszy na cenę jeszcze się zastanawiam, czy zostawić, czy zwracać i szukać dalej :)
Tak na ogląd zdjęć i opis wygląda dość sensownie. Waga ciut większa jak innych plecaków wyprawowych (choć jeśli w tym jest insert) to nie jest źle. Cena też ciut wysoka ale aż tak bardzo nie odbiega. System nośny wygląda dobrze. Dostęp do komory od tyłu to nie jest coś czego jestem fanem (bo trzeba położyć uprząż na ziemi) ale nie wiem czy w dużym plecaku da się inaczej. Sam jestem bardzo ciekaw czy Ci spasuje - napisz jak wrażenia z użytkowania
Zerknąłem sobie na F-stop i patrzę, ze 50 l Tilopa waży jednak 1,9 kg i kosztuje ca 1500 zł i otwierana jest od wewnątrz. Cena jest chyba bez wkładu (więc waga też). To otwieranie od wewnątrz jest bardzo praktyczne...
Rafaello666
15-10-2022, 12:18
Tak na ogląd zdjęć i opis wygląda dość sensownie. Waga ciut większa jak innych plecaków wyprawowych (choć jeśli w tym jest insert) to nie jest źle. Cena też ciut wysoka ale aż tak bardzo nie odbiega. System nośny wygląda dobrze. Dostęp do komory od tyłu to nie jest coś czego jestem fanem (bo trzeba położyć uprząż na ziemi) ale nie wiem czy w dużym plecaku da się inaczej. Sam jestem bardzo ciekaw czy Ci spasuje - napisz jak wrażenia z użytkowania
Zerknąłem sobie na F-stop i patrzę, ze 50 l Tilopa waży jednak 1,9 kg i kosztuje ca 1500 zł i otwierana jest od wewnątrz. Cena jest chyba bez wkładu (więc waga też). To otwieranie od wewnątrz jest bardzo praktyczne...
Kupiłem go za 1 699 zł. Była 1 sztuka w Foto Plusie za tę cenę. Ten Lowepro ma dostęp od zewnątrz i od pleców. Zwracałem na to uwagę, bo mój poprzedni Lowepro miał dostęp tylko od zewnątrz i właśnie wkuurzało mnie kładzenie go uprzężą do ziemi. Szczególnie, jak miałem aparat przypięty uchwytem Peak Design. Dodatkowo regulacja pasów na wysokość i sporo kombinacji, takich jak możliwość powieszenia insertu z przodu za pomocą szybkozłączki, zabranie go jak zwykłej torby, czy zabranie ze sobą samej klapy plecaka, jako torby na ramię. Waga nie jest najmniejsza, ale jak zauważyłeś, tu masz wagę całości, a taki insert waży sam z pół kilo, więc F-Stop 50l, wyjdzie podobnie. Dla mnie jedyny mankament, na razie, to mocowanie statywu. Mam największy statyw 3LT (Winston), który ma bardzo grube nakrętki i jest trzysekcyjny, przez to długi. Nie wchodzi mi cały do kieszeni i wystaje górą mocno. Wygląda to trochę jak plecak Boby Fetta :) Dokupiłem dwa paski z szybkozłączkami i będę kombinował inaczej. Z mniejszym statywem, który mam, nie ma problemu. Cały się mieści i jest git. Sam insert skonfigurowałem sobie tak, że wchodzi mi Z6II z 24-70 lub 14-30, do tego 70-200 f4, ftz, dodatkowe aku, akcesoria czyszczące, wyzwalacz. Na upartego, zmieściłbym jeszcze saszetkę z filtarmi prostokątnymi i holder, ale to już tak trochę na chama :) Teraz pozostaje wycieczka w teren żeby ocenić wygodę. Co do marki, to mam zaufanie dość, bo poprzedni (Rover Pro 45L AW), targam wszędzie od 9 lat i wygląda bdb. Miałem z nim tylko problem z tym dostępem od zewnątrz i na weekendowe spakowanie sie był trochę za mały dla mnie. Musiałem dowieszać sakwy, jak chciałem wyskoczyć na weekend w schronisku, co robiło się trochę upierdliwe. Ten ma 10 l więcej. Jest jeszcze wersja 70L, ale uznałem, ze to przesada. Częściej chodzę w teren na wypady jednodniowe i byłoby to dość zabawne chyba. :) Poza tym, jest też sporo droższy.
Kupiłem go za 1 699 zł. Była 1 sztuka w Foto Plusie za tę cenę. Ten Lowepro ma dostęp od zewnątrz i od pleców. Zwracałem na to uwagę, bo mój poprzedni Lowepro miał dostęp tylko od zewnątrz i właśnie wkuurzało mnie kładzenie go uprzężą do ziemi. Szczególnie, jak miałem aparat przypięty uchwytem Peak Design. Dodatkowo regulacja pasów na wysokość i sporo kombinacji, takich jak możliwość powieszenia insertu z przodu za pomocą szybkozłączki, zabranie go jak zwykłej torby, czy zabranie ze sobą samej klapy plecaka, jako torby na ramię. Waga nie jest najmniejsza, ale jak zauważyłeś, tu masz wagę całości, a taki insert waży sam z pół kilo, więc F-Stop 50l, wyjdzie podobnie. Dla mnie jedyny mankament, na razie, to mocowanie statywu. Mam największy statyw 3LT (Winston), który ma bardzo grube nakrętki i jest trzysekcyjny, przez to długi. Nie wchodzi mi cały do kieszeni i wystaje górą mocno. Wygląda to trochę jak plecak Boby Fetta :) Dokupiłem dwa paski z szybkozłączkami i będę kombinował inaczej. Z mniejszym statywem, który mam, nie ma problemu. Cały się mieści i jest git. Sam insert skonfigurowałem sobie tak, że wchodzi mi Z6II z 24-70 lub 14-30, do tego 70-200 f4, ftz, dodatkowe aku, akcesoria czyszczące, wyzwalacz. Na upartego, zmieściłbym jeszcze saszetkę z filtarmi prostokątnymi i holder, ale to już tak trochę na chama :) Teraz pozostaje wycieczka w teren żeby ocenić wygodę. Co do marki, to mam zaufanie dość, bo poprzedni (Rover Pro 45L AW), targam wszędzie od 9 lat i wygląda bdb. Miałem z nim tylko problem z tym dostępem od zewnątrz i na weekendowe spakowanie sie był trochę za mały dla mnie. Musiałem dowieszać sakwy, jak chciałem wyskoczyć na weekend w schronisku, co robiło się trochę upierdliwe. Ten ma 10 l więcej. Jest jeszcze wersja 70L, ale uznałem, ze to przesada. Częściej chodzę w teren na wypady jednodniowe i byłoby to dość zabawne chyba. :) Poza tym, jest też sporo droższy.
Czyli wygląda to bardzo zachęcająco. Napisz jeszcze jak oceniasz materiał - czy budzi zaufanie (trwałość)?
A tak w ogóle to udanych fot!
Rafaello666
15-10-2022, 12:43
Czyli wygląda to bardzo zachęcająco. Napisz jeszcze jak oceniasz materiał - czy budzi zaufanie (trwałość)?
A tak w ogóle to udanych fot!
Materiał wygląda bardzo ok. Na stronie Lowepro jest info, że dają 10 lat gwarancji. Zobaczymy "w praniu".
Wielkie dzięki :)
Rafaello666
17-10-2022, 12:32
Wujot, wyskoczyłem z plecakiem na lekki trekking. Nic wielkiego. W sumie aparat, 3 obiektywy, statyw, 1,5 l wody, kurtka. Generalnie, obciążenie średnie. Jak się plecak podnosi, to wydaje się ciężki, ale po kilku godzinach chodzenia jest zadziwiająco wygodny. Pasy są dość szerokie i mięsiste, a regulacja ich wysokości najwyraźniej też ma znaczenie. Obsługa typu wyciąganie, wkładanie aparatu, czy statywu, też bardzo sprawna. Co prawda, zdjęć wybitnych nie nastrzelałem, ale z plecakiem chyba się polubimy, co pomoże mi przełknąć dość wysoką cenę.
Wujot, wyskoczyłem z plecakiem na lekki trekking. Nic wielkiego. W sumie aparat, 3 obiektywy, statyw, 1,5 l wody, kurtka. Generalnie, obciążenie średnie. Jak się plecak podnosi, to wydaje się ciężki, ale po kilku godzinach chodzenia jest zadziwiająco wygodny. Pasy są dość szerokie i mięsiste, a regulacja ich wysokości najwyraźniej też ma znaczenie. Obsługa typu wyciąganie, wkładanie aparatu, czy statywu, też bardzo sprawna. Co prawda, zdjęć wybitnych nie nastrzelałem, ale z plecakiem chyba się polubimy, co pomoże mi przełknąć dość wysoką cenę.
Widzisz liczą się tylko dobre zakupy. Dobry spełniający swoje zadania i intensywnie użytkowany produkt wart jest każdych pieniędzy (oczywiście w ramach rozsądku). Wygląda, że trafiłeś i... cieszę się Twoim szczęściem ;)
Marianov
13-11-2022, 19:01
Wujot, zważyłem pusty plecak z trzema dołączanymi ładownicami. Pusty waży nieco ponad 3 kg i wiem, zaraz popłynie fala krytyki że za ciężki. Tak, są lżejszy, ale chciałem żeby mój był pancerny i odporny jak najbardziej na wstrząsy niepogodę, by można było do niego sporo przytroczyć, ewentualnie by sam posłużył na szybko za statyw z możliwością maskowania go. Ja jestem zadowolony :)
67703
67704
Wujot, zważyłem pusty plecak z trzema dołączanymi ładownicami. Pusty waży nieco ponad 3 kg i wiem, zaraz popłynie fala krytyki że za ciężki. Tak, są lżejszy, ale chciałem żeby mój był pancerny i odporny jak najbardziej na wstrząsy niepogodę, by można było do niego sporo przytroczyć, ewentualnie by sam posłużył na szybko za statyw z możliwością maskowania go. Ja jestem zadowolony :)
Najważniejsze, że dokładnie wiesz czego (i dlaczego) oczekujesz. Ja jestem zwolennikiem bardzo wyżyłowanych rozwiązań, ale na przykład na freeride w lasach biorę dość grube (i w miarę tanie) ciuchy. Jeśli zamierzasz się czołgać, przepychać między gałęziami a jednocześnie nie masz w planie dużych przewyższeń to mała waga plecaka jest mniej ważna od wytrzymałości.
Rafaello666
15-11-2022, 08:52
Po kilku wycieczkach, jestem całkiem zadowolony z tego Lowepro Photosport 55L, o którym pisałem wcześniej. Jest bardzo pojemny i wygodny. Natomiast, też waży swoje 3 kilo. Drobne zastrzeżenia mam do sposobu montażu dużego statywu, ale doinwestowałem w takie paski i to był dobry ruch. Aczkolwiek, szkoda trochę, że przy tak drogim plecaku trzeba było jeszcze kombinować.
https://www.lowepro.com/global/protactic-quick-straps-black-lp37184-pww/
Cześć Wszystkim,
Podepnę się pod wątek, jeśli nie macie nic przeciwko.
Potrzebuje waszej pomocy odnośnie plecaka bo mam zagwozdkę i nie wiem jak to ugryźć. Mam plecak Kata DR-467, który jest moim ulubionym plecakiem na wypady. Nie za wielki, mieści to co mi potrzebne.
Gdzie jest problem, ano potrzebuje zabrać 70-200 2.8 na wypad i zaczynają się schody. Do wspomnianego plecaka średnio się chce zmieścić, a każdy nowy plecak który oglądam jest sporo większych gabarytów co mnie kompletnie zniechęca do zakupu .
Pytanie zatem takie - jaki polecilibyście plecak najmniejszy gabarytowo, a który pomieści d700+20-35.2.8+70-200.28 i zostanie mi jakiś przedział na wodę i prowiant ?
Rafaello666
21-11-2022, 14:43
Na krótkie wycieczki używam czegoś takiego: https://www.lowepro.com/global/flipside-300-aw-ii-lp37127-config/
Spokojnie mi wchodzi body + wszystkie, moje szkła oprócz Tamrona 150-600. Oprócz tego da się zamocować statyw, upchnąć butelkę wody i jakąś kanapkę. Od biedy, wejdzie jeszcze cienka kurtka.
Na krótkie wycieczki używam czegoś takiego: https://www.lowepro.com/global/flipside-300-aw-ii-lp37127-config/
Spokojnie mi wchodzi body + wszystkie, moje szkła oprócz Tamrona 150-600. Oprócz tego da się zamocować statyw, upchnąć butelkę wody i jakąś kanapkę. Od biedy, wejdzie jeszcze cienka kurtka.
spoko, dzieki za podpowiedz, ale widzę ze ty masz 70-200 f4 a ja mam 2.8 które jest niestety dłuższe o jakieś 24mm ( 178,5 vs 202,5). Te 2,5 cm robi jakąś różnicę ?
To jest mniej więcej ta sama wielkość co nowsza wersja AW III, nawet nieco większy, a do nowej na pewno wchodzi DSLR + 70-200/2.8: https://www.bhphotovideo.com/c/product/1624865-REG/lowepro_lp37350_flipside_300_aw_iii.html/specs
Rafaello666
22-11-2022, 09:04
spoko, dzieki za podpowiedz, ale widzę ze ty masz 70-200 f4 a ja mam 2.8 które jest niestety dłuższe o jakieś 24mm ( 178,5 vs 202,5). Te 2,5 cm robi jakąś różnicę ?
Niewielką. Plecak można przekonfigurować. Po prawdzie, jak się środek zreorganizuje, to i 150-600 się zmieści, tylko już ciasno się robi. 70-200 2.8 też da radę.